marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
do 430 minut
V pripravljenosti:
do 320 ur
Tip baterije:
Li-Ion (1.200 mAh (BL-4D))
Dimenzije:
113 x 52,5 x 14,2 mm
Teža:
138 g

Tip zaslona:
Rezistivni TFT zaslon, 16 mio. barv, 360 x 640 pik, 3,2"

Notranji pomnilnik:
8 GB
Stopnja sevanja SAR:
0,67 W/kg
Operacijski sistem:
Symbian

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za

Kvalitetna izdelava
Vzdržljivost baterije
Kompaktnost mobilnika

Proti

Slab odziv zaslona na dotik
QWERTY tipkovnica ne prepriča

Priloge
Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Nokia

Podpornik zastavonoše

Nokia N97 mini


Nokia N97 mini

13.03.2010
Objavil: Simona Mrak

Če predpostavimo, da je N97 Nokiina zastavonoša, lahko mobilniku v nadaljevanju testa pripnemo ime podpornik zastavonoši. Saj je v bistvu enak mobilnik le, da je malo manjši (kar načeloma ni slabše), mu manjka par funkcij in kar je za končnega kupca dokaj pomembno je cenejši od N97!ne podpira datum microSD
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
ne podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 5 Mpix
Povečava: 12x
samosprožilec
efekti
nastavljanje beline
nastavljanje osvetlitve
dve kameri
vgrajena bliskavica
Snemanje video: neomejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
ne podpira GSM 900/1800/1900 MHz
podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
ne podpira HSCSD
podpira EDGE
podpira UMTS
podpira HSDPA
podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
ne podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
podpira GPS (satelitska navigacija)
podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
ne podpira radio FM

Opis prodajnega paketa
Mobilnik sem prejela v lepi temni škatlici s srebrnim napisom Nokia N97 mini. Pod pokrovom se je skrival sam mobilnik in baterija Li-ion BL-4D. Pod kartonsko pregrado so bili polnilnik za baterijo, podatkovni kabel, slušalke, dvd Nokia Ovi Suite z navodili in priročnikom za uporabo v angleškem in slovenskem jeziku. Pomnilniška kartica pa testnemu paketu žal ni bila priložena.

Izgled mobilnika
Površina mobilnega aparata je prevlečena z nerjavečim jeklom, kateri je obarvan s črno in kovinsko rjavo barvo. Na prednji strani ima aparat od zgoraj navzdol senzor razdalje, slušalko, dodatno lečo fotoaparata, senzor svetlobe, 3,2 palčni zaslon na dotik, menijsko tipko, tipko za klicanje in tipko za izhod. Na zadnji strani pa mobilnik krasita bliskavica fotoaparata in leča fotoaparata Carl Zeiss s 5 milijoni slikovnimi točkami. Proizvajalec opozarja, da območja nad zaslonom na dotik ne smemo prekrivati na primer z zaščitnim trakom ali folijo. To je ena od slabosti, saj tako ne moremo zaščititi aparata pred nevšečnimi praskami na samem zaslonu, kot to lahko storimo pri ostalih mobilnih aparatih. Zato moramo na zaslon toliko bolje paziti. Na levi strani aparat krasijo: stereo zvočnik (zgoraj in spodaj), lučka kazalnika polnjenja, mikro priključek USB, stikalo za zaklepanje, ter na desni strani tipka za povečanje glasnosti ali slike, tipka za zmanjšanje glasnosti ali slike in tipka za slikanje. Zgornji del mobilnika je namenjen tipki za vklop/izklop aparata, ki se lahko uporablja tudi za preklapljanje med profili (tihi, splošni, glasni, sestanek,...) in AV-priključku Nokia (3,5 mm). Tako lahko uporabljamo katerekoli slušalke s 3,5 mm vtičem, saj so po navadi priložene zelo standardne in osnovne. Sicer pa lahko rečem, da so temu testnemu mobilniku priložene dokaj kakovostne slušalke kar se tiče predvajanja zvoka in priloženih gumijastih nastavkov za v uho v treh različnih velikosti. Tipke na samem kablu slušalk pa niso čisto kakovostne kot bi se za N97 mini spodobilo. Morebiti bi bilo potrebno, da omenim še priponko na samem kablu, s katero nam je omogočeno, da si lahko pripnemo sam upravljalnik slušalk na primer na jakno in s tem lažje pritiskamo na tipke in sicer tipko za klicanje, povečanje/zmanjšanje glasnosti in ostale tipke za glasnost (play/pause, naprej in nazaj). Mobilnik spodaj nima tipk, ampak samo lino, na katero lahko pripnemo tudi kakšen obesek ali trakec, kot je to v navadi pri najstniški generaciji. Pod zadnjim delom ohišja aparata se nahajata Li-ionska baterija in reža za spominsko micro SD kartico. Pod samo baterijo pa se nahaja še reža za držalo SIM kartice. Posebnost mobilnika je celotna tipkovnica, kot jo iz angleškega jezika poznamo pod izrazom QWERTY tipkovnice, ki jo odpremo tako, da potisnemo levo stran zaslona na dotik navzgor in s pomočjo vodil se zaslon pomakne in pod njem se odpre celotna tipkovnica. Istočasno se zaslon v vseh aplikacijah samodejno obrne s pokončnega na ležeči pogled. Tipke na celotni tipkovnici so dokaj majhne in jih je težko pritiskati, na primer proti BlackBerryju se ne more primerjati. Zaslon na dotik je slabe kvalitete proti ostalim mobilnikom opremljenim z zaslonom na dotik, ker sam sistem ni dovolj hitro odziven. Morda sem tu nepristranska, ker sama uporabljam iPhone 3GS.

Kratek opis razlik med N97 mini in N97

Več kompaktnosti (113 x 52,5 x 14,2 mm, 75 cc proti 117,2 x 55,3 x 15,9 mm, 88 cc)
Lažji mobilnik (138 g vs 150 g)
Manjši zaslon (3,2" proti 3,5")
Manj notranjega pomnilnika (8 GB proti 32 GB)
Manjša kapaciteta baterije (1200 mAh proti 1500 mAh)
Brez pokrovčka za objektiv
Brez FM oddajnika

V primerjavi z Nokio N97 je Nokia N97 mini veliko bolj kompaktnejša, lažja in manjša, kar nam omogoča, da jo lažje shranimo v žep in nas manj ovira, kot njena večja predhodnica N97. Menim, da so spremembe dobrodošle za mnoge uporabnike. Poleg vsega naštetega je Nokia N97 mini za približno nekaj manj kot 100,00 EUR cenejša od Nokie N97, ki pa se spreminja glede na ponudnika prodajnega mobilnika.

Operacijski sistem
Nokia N97 mini ima nameščen pametni operacijski sistem Symbian. Le-ta je v zadnjem času nameščen večinoma na Nokiinih napravah, kar pa je pravzaprav razumljivo, saj je Nokia večinski lastnik Symbian združenja. Symbian je bil osnovan že daljnega leta 1998 s strani Psiona, Nokie, Ericssona in Motorole, kasneje pa so se jim pridružili še drugi proizvajalci, kot je Samsung. Leta 2008 je Nokia odkupila večino fundacije Symbian. Symbian deluje le na ARM procesorjih, njegova glavna prednost pa je arhitektura, saj je načrtovan za mobilne telefone in tako za svoje delovanje ne potrebuje velike procesorske moči in spomina, prav tako pa je zasnovan po sistemu odprte kode. V operacijskem sistemu samem najdemo pravzaprav vse potrebne aplikacije za delo, vseeno pa ker gre za pametni mobilnik si lahko namestimo lastne aplikacije, ki jih lahko kupimo tudi preko Nokiine trgovine Ovi Store. Zadnje čase je eden pomembnejših programov, ki si jih uporabniki namestijo na GPS mobilnik program za cestno navigacijo. Nedavno pa je tudi Nokia za večje število svojih naprav ponudila brezplačno cestno navigacijo.

Osnovni zaslon in brskanje po spletu
Osnovni zaslon je na površju enak Nokii N97. Sestavljen je iz šestih na mrežo poravnanih widgetov, ki jih lahko po želji menjamo in jim spreminjamo položaj. Niso le bližnjice do programov, temveč tudi do aktivnih widgetov, kot naprimer widget Facebook, ki že na osnovnem zaslonu opozarja na novosti, ki so jih objavili vaši prijatelji, vremenski, informativni, itd… Z mobilnikom lahko upravljamo osebne podrobne informacije o stikih, koledar, seznam opravkov, beležke, snemalnik, računalo, ura, pretvornik,…

Brskanje po internetu je izboljšano, vendar še vedno daje slabšo uporabniško izkušnjo kot najboljši v svoji vrsti iPhonov Safari. Pri Nokii N97 mini je »srfanje« počasnejše in okornejše, prav tako me je motilo, da kljub napredku Nokie, le-ta še vedno nima pametne povečave, katera ob povečanju strani z dvojnim pritiskom na želeno povečavo glede na vsebino strani ustrezno poveča tekst ali sliko, saj ta sedaj velikokrat odreže del strani.

Telefoniranje in sporočanje

Za sprejem klica je potrebno pritisniti tipko za sprejem klica. V kolikor pa klica ne želimo sprejeti ali ne moremo ker smo na primer na sestanku, mobilnik enostavno obrnemo in s tem utišamo zvonjenje. Če želite poklicati osebo, ki jo imate shranjeno v mobilniku, morate v imenik in kontakt poiskati. Oziroma vnesti telefonsko številko kontakta, a jo morate znati na pamet, saj mobilnik ne podpira iskanja kontaktov z vnosom prvih par številk. Sama funkcionalnost imenika je na nivoju ostalih Nokiij višjega cenovnega razreda, saj omogoča da kontaktom dodate številne lastnosti in podrobnosti.
Nokia N97 mini podpira vse nam zelo poznane vrste sporočil - SMS, MMS in e-pošto. Pri ustvarjanju novega SMS sporočila smo za veličino enega sporočila omejeni na 160 znakov, v kolikor le-to prekoračimo se nam na zaslonu v oklepaju prikaže zapis koliko znakov vsebuje sporočilo in v koliko sporočilih bo poslano. Na enostaven način lahko vzpostavite več e-poštnih računov in prejemajte vsa sporočila kar v svoj mobilnik. Prav tako odpošiljate, pri tem pa uporabite polno tipkovnico QWERTY za hitro pisanje e-pošte, da si boste lahko s prijatelji izmenjevali fotografije visoke kakovosti tako, da jih preprosto pripnete e-pošti.

Kamera

S 5 milijonov slikovnih pik, kot jih premore Nokia N97 mini, lahko z digitalnim fotoaparatom ali kamero napravite visokoločljive fotografije v ločljivosti 2592 x 1944 pik ali posnamete video. Zaradi optike Carl Zeiss pa bodo slike ostrejše in bolj živih barv. V pomoč vam bo tudi dvojna bliskavica LED s katero boste napravili odlične fotografije podnevi ali ponoči.

Povezovanje in pomnilnik

Nokia N97 mini deluje v vseh štirih frekvenčnih območjih (GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz) za hitrejši prenos podatkov pa skrbi HSDPA 900/1200. Gre torej za UMTS mobilnik, ki poleg HSDPA omogoča še EDGE in GPRS. Z drugimi napravami in dodatno opremo se lahko povezuje z bluetooth 2.0. Prav tako ima mobilnik WiFi.
Notranji pomnilnik z 8 GB (na katerega lahko shranite do 10 ur videa visoke kakovosti) lahko razširite s pomnilniško kartico mikroSD s kapaciteto do 16 GB (na katero je možno shraniti do 30 ur posnetkov), ki jo je mogoče menjati brez izklopa telefona.

Posodil na test:
Teleray d.o.o.
Prodajalec/Uvoznik:
Teleray d.o.o.
Cena na dan testa:
489,00
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Nokia
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki