marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
do 5,1 ur
V pripravljenosti:
do 10 dni
Tip baterije:
Li-Polymer (1100 mAh)
Dimenzije:
118,2 x 55,5 x 28,2 mm
Teža:
180 g

Tip zaslona:
TFT, aktivna matrika, do 262.144 barv, 320 x 240 pik, 2,4"
Zunanji zaslon:
TFT, do 65.536 barv, 128 x 36 pik, 1,1"

Notranji pomnilnik:
50 MB
Stopnja sevanja SAR:
0,54 W/kg
Operacijski sistem:
Symbian

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za

Hiter, zanesljiv, lepo in kakovostno oblikovan telefon, odlična kamera z mnogo funkcijami, odličen zaslon, TV out podpora, podpora GSM/UMTS/EDGE, tipkovnica.

Proti

Teža in velikost. Oblika vsem ne bo vsec.

Priloge
Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Nokia

Odlični mogočnež

Nokia N93


Nokia N93

15.01.2007
Objavil: Klemen Sterle

Nokia N93 je na prvi pogled deluje robustno in precej veliko. Kot da ne bi mogli “stlačit” vsega v manjše okvire. Primerjava z drugimi telefoni pa nam hitro pokaže, da velikost sploh ni tako v nebo vpijoča. Veliko pa je dobrih funkcij, ki jih telefon ima.ne podpira datum miniSD
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
ne podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 3,15 Mpix
Povečava: 20x
nočni način
panorama
samosprožilec
efekti
okvirji
nastavljanje beline
nastavljanje osvetlitve
makro način slikanja
vgrajena bliskavica
Snemanje video: neomejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
podpira GSM 900/1800/1900 MHz
ne podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
ne podpira HSCSD
podpira EDGE
podpira UMTS
ne podpira HSDPA
podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
podpira radio FM

Podpira vse ta hip uveljavljenje standardne prenosov, ima odlično kamero, pozabljeno pa ni niti na glasbo, ter osebne pripomočke... Veliko v “velikem”.

Pogled v škatlo

Ko škatlo odpremo nas najprej razvedri pogled na najbolj pomeben del v njem - Nokio N93. Poleg telefona imamo še baterijo tipa BP-6M (Li-PO, 1100mAh), slušalke za poslušanje, polnilec, USB kabel za povezovanje z osebnim računalnikom, pomnilniško kartico z 128 Mb prostora, kable za povezovanje z multimedijskimi napravmi (tv, računalnik), zaščitna torbica ter navodila za uporabo.

“Apel podobo na ogled postavi”

Telefon ima 118,2 x 55,5 x 2822 mm in je težak 180 gramov. To bi znal bit prvi minus, saj po teži kar izstopa. Za v srajčni žep telefon vsekakor ni. Roko na srce je tudi velikost malce nadstandardna, vendar vsaj meni osebno to ni povzorčalo pretiranih težav. Zna pa jih komu ki nima veliko prostora v žepu, torbici, kovčku...
Telefon je preklopnega tipa. Na spodnji strani imamo oprijemalko, s katero naj bi obesili telefon na kak obesek ali kaj prilično podobnega. Malce težak obesek bo to. Tu je tudi infrardeči senzor.Na levi strani zgoraj imamo režo za pomnilniško kartico (podpora gre tokrat tipu miniSD), malce bolj spodaj pa je pop-port na katerega lahko prikljucimo slušalke, USB povezovalnik, kable za povezovanje z ostalimi napravami. Oba vhoda sta zavarovana s platičnim pokrovčkom, ki je lahko snemljiv.Čisto spodaj je vtikač za polnilec. Na zgornji strani imamo gumb za vklop ter hitro spreminjane profilov. Na desni imamo najprej gumb za fotografiranje ter povečevanje, sledi navigacijski gumb s sredisnkim gumbom za potrditev z namenom spreminjanja možnosti kamere, ter brskanja po menijih. Ker je ta krmilni gumb malce manjsi je tudi malce bolj neroden, vendar kot vse stvari tudi tega z nekaj vaje osvojimo po določenem času. Sledita se gumb za menjavo iz fotoaparata v kameri in obratno ter možnosti fleš lučke ( locirana takoj pod kamero na levi strani), medtem ko je telefon v stanju pripravljenosti.
Da se kameri ne bi slučajno kaj dogodilo je Nokia poskrbela s priročnim pokrovčkom, ki najbolj ogrožen del kamere učinkovito zaščiti.
Telefon lahko dobimo v srebrni in črni barvi. Po srebrni naj bi posegle bolj ženske, črna pa naj bi bila bolj moška domena.
Telefon se lepo odpira, brez kakršnih koli zatikov. Dobro se izkaže tudi, ko ga damo skupaj. Tu se ne maje, ne premika - oba dela pa sta trdno skupaj, tudi ne udarja skupaj. Zgornji del telefona, kjer je tudi zaslon lahko rotiramo, spodnji ostane nepremičen. Zgornji del pa lahko obrnemo na več načinov. Naj jih naštejem par: pravokotno na spodnji del, lahko ga imamo dvignjenega in obrnjenega pod različnim kotom.zaslon položen na tipkovnico...Kljub temu da spreminjane položaja zgornjega dela telefona potega brez motenj in držalo, ki je na desni zgornji strani in dejansko povezuje oba dela telefona deluje močno, vendar vseeno prevec sunkovitega in predrznega delovanja ne bi priporočal, saj bi v tem primeru popravilo znalo olajšati vaš žep za kar precejšno količino eurov.
Sim kartico in baterijo vstavimo z odmikom pokrovcka na zadnji strani.

Zaslon in tipkovnica

Zaslona sta 2. Notranji in zunaji. Zunanji je v primerjavi z ostalimi telefoni manjši in bolj ozek. Ima pa zato 65.000 barvno podporo ( presenetljivo)in je namenjen, kot vsi ostali tovrstni zasloni prikazu stanja baterije, signala, ure, če smo dobili kako sporočilo, elektronsko pošto ali pa da imamo kak neodgovorjen klic. Kakšnega prikaza slik klicatelja na tem zaslonu ni pričakovati.
Notranji zaslon ima podporo 256.000 barvam z resolucijo 240x320 pik in 36 x 48 mm velikostjo. Zaslon lahko nagnemo tudi za približno 160 stopinj. Je zelo zmožen, vendar ima osebno kljub vsem dobrim lastnostim še vedno premajhen zaslon za gledanje naprimer kakšnih daljših videov ali posnetkov. Na prvem zaslonu imamo, kot je že dalj časa v navadi 5 najbolj popularnih ikonic aplikacij z raličnih področij, uro, opozorila in koliko baterije se imamo. Pod tem pa lahko vidimo koledarski seznam, opravila, pridružilo se nam je pa še skeniranje za brezžičnimi omrežji.
Nad zaslonom imamo tudi notranjo kamero, primarno namenjeno videoklicem, ter podporo flash lučki. Še nad tem pa imamo na skrajno levem in desnem zgornjem kotu 2 gumbka za upravljanje, ko je zgornji del telefona v drugi obliki kot normalni. Zelo priročno, ko imamo telefon zarotiran in v funkciji fotoaparata ali kamere.
Tipkovnica je pesem za naše prste. Mehka in udobna, tipke pa ravno prav velike. Zadetek v polno. Izgled kot smo ze vajeni: zgoraj funkcijske, menijska, multimedijska in krmilne tipke, spodaj pa številčna tipkovnica .

Okna v svet

Telefon je zmožen delovanja tudi brez sim kartice, kar je zelo pohvalno, saj lahko tako snemamo fotografije ali videe, tudi brez sim kartice (priporočljivo pa je imeti kako pomnilniško kartico) ali pa poslušamo glasbo.Telefon deluje v omrežjih UMTS / GSM 900 / GSM 1800 / GSM 1900. Podpira pa tudi EDGE standard 32 (296 kb). Podpira povezavo z USB za sinhronizacijo (na voljo trije načini: kot pomnilniška enota-ne rabimo gonilnikov, klasičen z aplikacijo PC suite ter kot direktna povezava slik s printerjem), infrardečo, modrozobo (bluetooth) in brezžično povezavo. Za USB imamo priložen cd s še par dodatnimi aplikacijami iz družine Adobe. Za ostale elemente povezovanja ni posebnih ovir. Sploh z brezžično povezavo je veselje delat, pri čemer nam izdatno pomaga tudi čarovnik, na voljo pa imamo tudi stalno skeniranje za brezžičnimi omrežji.
Podprt je tudi DTM (dual transfer mode), ki omogoča hkratno GSM/EDGE pretakanje podatkov in glasu. Pri tem velja omeniti, da če operater te funkcije ne podpira je ni mogoče uporabljati.
Brskanje nam omogoča Nokiin brskalnik, ki je res dober in omogoča kvalitetno brskanje. Po želji pa si lahko ozaljšamo telefon s kakim drugim brskalnikom, osebno priporočam Opero.

Kamera

Kamera je vsekakor velika prednost tega telefona. Njegov velik plus ce želite. Že nekaj lastnosti s tehničnega seznama kaže v to smer. Optika Carl Zeiss, leče Vario-Tessar, 3.2 megapiksla ločljivosti (2048x1536) , avtomatično ostrenje, trikratna optična in do dvajsetkratna digitalna povečava, dobro makro slikanje, fleš podpora...
Imamo več barvnih tonov ( normalen, črno-bel, negativ ) ter scen (automatična, profil, pokrajina, nočna, nočni portret), dobro je poskrbljeno z uravnoteženost z belo barvo (v načinu avtomatično, sončno, oblačno...).
Glavna kamera je locirana čisto na vrhu in je tudi razlog za večjo velikost ter težo telefona. Usmerjena je na levo stran in zaščitena s plastilnim pokrovčkom. Lepo pade k oblikovanju in je dobro narejena.. Ko telefon zarotiramo se funkcija kamere samodejno prikliče. Ko imamo telefon odprt v normalnem načinu se nam najprej prikaže notranja kamera, sa katero prav tako lahko slikamo, vendar je, kot sem ze omenil notranja kamera prvenstveno namenjena videoklicem. Snemamo lahko tudi video posnetke, katerih dolžina je omejena s pomnilnikom.
Vsekakor trenutno eden najboljših in kakovostnejših izdelkov na trgu ta hip.

Pomnilnik, baterija, aplikacije, sporočila in klici

Telefon ima 50Mb notranjega pomnilnika kar je malo, vendar Nokia prilaga prodajnemu paketu pomnilniško kartico z velikostjo 128 MB. Kar je še vedno premalo. Priporočam vsaj 512 Mb, če ne vsaj 1Gb ali raje 2Gb če mislite veliko fotografirati (na najvišji resoluciji). Telefon podpira tudi funkcijo hot swap (menjavo kartic, ko je telefon v aktivnem stanju).
Baterija je standardna, Nokia pa nam obljublja do 5 ur pogovorov in do 10 dni v stanju pripravljenosti. Sam sem imel telefon stalno prižgan in v uporabi 2 dni. Potem je telefon potreboval malce oddiha na polnjenju.
Telefon tudi hitro in lepo deluje. Brez kakršnih koli sesutij (zna se seveda zgoditi, ampak bodo izjemno izjemno redke – jaz jih nisem doživel). Tudi čas nalaganja sistema je kratek.
Meni sam ne ponuja nekih revolucionarnosti, dodatne aplikacije in prilagoditve s temami so dostopne preko interneta ali kakšnega drugega vira, nekaj nam jih pa tudi Nokia ponudi na preizkus (protivirusni program, ter nekaj iger naprimer), nahajajo pa se na kartici.
Kot vsak telefon nam tudi ta ponuja možnosti sms, mms in email sporočil. V polnosti. Število sporočil je odvisno samo od prostega pomnilnika telefona, prav tako tudi število kontaktov v imeniku. Telefon shranjuje zadnjih 20 prejetih/klicanih/zgrešenih klicev.
Na voljo imamo tudi radijski predvajalnik ter predvajalnik, ki podpira veliko standardov med njimi najbolj uporabni mp3, aac, wma in mpeg4. Na voljo je koledar in lista opravil. Nokiin Quickoffice za urejanje besedil razpredelnic in prezentacij nam zna tudi prav priti. Na voljo je podpora Javi. Imamo tudi slovar T9, urejevalnik videov in fotografij, kalkulator, pretvornik, beležko, podporo Adobe readerju, stisnjenim datotekam ter funkcijo Push to talk. Podpora gre tudi tiskalnikom (PictBridge), prostorčni telefoniji ter TV out povezavi (podpora standardoma PAL in NTSC). Izbiramo lahko med nastavitvami zaslona 16:9 in 4:3. Slika se nato pokaže avtomatično na telefonu, kot tudi na drugem zaslonu. Prvenstveno je namenjena ta povezava gledanju multimedijske vsebine (slike, video, predstavitve), lahko pa se preko tega tudi igramo ali brskamo po meniju. Tu velja omeniti, da lahko signal prenašamo tudi brezžično, če nam naprave to omogočajo.

Za konec

Telefon bi znal marsikoga odvrniti s svojo velikostjo in težo, vendar to sploh ni taka ovira kot si mislite. Večja ovira bi bila cena, saj telefon stane malce pod 500 € v akciji, kaj šele v prosti prodaji. Kdor pa hoče imeti izredno kakovosten telefon s še bolj kakovostno kamero pa bo posegel po tem telefonu neglede na njegovo velikost in težo in ceno. Vsekakor odločitve ne bo obžaloval, v kar ga bo kmalu prepričal tudi sam telefon.

Medtem, ko smo imeli mobilnik na testu, so pri Nokii že predstavili naslednjika z oznako Nokia N93i, ki je obdržal zelo podobno obliko in podoben koncept. Malce so okrnili zunanje mere in težo, ostalo pa je ostalo več ali manj enako...

Posodil na test:
Mobitel d.d.
Prodajalec/Uvoznik:
Teleray d.o.o.
Cena na dan testa:
(179.928,00 SIT)
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Nokia
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki