marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Tip baterije:
BL5-J (1320 mAh)
Dimenzije:
110.9 x 59.8 x 18 mm
Teža:
181 g

Tip zaslona:
3.5 palčni, 16M barv, 800 x 480 pik

Notranji pomnilnik:
do 1GB

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za

Odličen zaslon, surfanje kot na PC-ju, hitro delovanje mobilnika

Proti

NI MMS podpore, debelina mobilnika

Priloge
Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Nokia

Izpolnjuje obljube!

Nokia N900


Nokia N900

26.12.2009
Objavil: Aleš Poljak

N900 ni običajna predstavnica N serije in tudi njeni cilji so drugačni. Aparati dosedanje N serije se smatrajo kot vsestranski aparati, katere poganja Symbian OS. Glavni cilj tega aparata je pa uporabniku poleg telefonskih klicev seveda ponuditi popolno spletno izkušnjo in visoko stopnjo večopravilnosti, kakršne smo vajeni pri osebnih računalnikih. To naj bi aparat zmogel preko novega operacijskega sistema, ki sliši na ime Maemo5. Kako se torej mobilnik obnese si preberite v nadaljevanju.ne podpira datum microSD
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
ne podpira EMS
ne podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 5 Mpix
Povečava: -/ni podatka
nočni način
samosprožilec
efekti
nastavljanje beline
nastavljanje osvetlitve
makro način slikanja
vgrajena bliskavica
Snemanje video: neomejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
podpira GSM 900/1800 MHz  
podpira GSM 900/1800/1900 MHz
podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
ne podpira HSCSD
podpira EDGE
podpira UMTS
podpira HSDPA
podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
podpira GPS (satelitska navigacija)
podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
podpira radio FM

Izgled...
Ohišje N900 je izdelano izključno iz plastike, če sem bolj specifičen kvalitetne plastike, saj mobilnik deluje zelo čvrsto. Sprednjo stran aparata pokriva zaslon, kjer je le okvir zaslona obarvan s črno barvo. Zadnja stran in bok aparata sta pa v mat barvi. Dimenzije aparata so kar zajetne, saj je visok dobrih 110 mm, širok skoraj 60 mm in 18 mm debel. Višina in širina niti ne izstopata, saj mislim da smo sedaj že kar navajeni, da pametni mobilniki merijo krepko čez 100 mm v višino in so preko 50 mm široki. Izven navade nam je pa izjemna debelina mobilnika in teža, katero takoj zaznamo, ko aparat vzamemo v roke. Mobilnik tehta ''ekstremnih'' 181 g. Ampak to so vse stvari na katere se človek kaj hitro navadi in posledično tudi pozabi. No, da je aparat kar debel in mu ne bi škodila kakšna shujševalna kura se spomnimo vsakič, ko ga pospravimo v hlače in ko se usedemo. Saj takrat žep hitro postane pretesen.
Kot sem omenil že prej, sprednjo stran mobilnika prekriva 3,5 palčni zaslon. Pod zaslonom je 3 vrstična QWERTY tipkovnica s štirimi smernimi tipkami. Na zgornjem delu ohišja je le microUSB vtičnica za polnenje aparata in zvočnik. Na desnem boku mobilnika sta tik pod vrhom mobilnika tipki za uravnavanje glasnosti oziroma povečave, ko zajemamo slike. Pod njima in na sredini mobilnika je nato tipka za vklop in še malo nižje tipka za zajem slike in okence za IR vmesnik. Ja IR, preko katerega sicer ne moremo izmenjevati datotek, a mobilnik lahko uporabimo kot neke vrste daljinec. Levi bok mobilnika je brez tipk, saj niti ne bi bilo smiselno, da bi tam bile tipke, saj tam porinemo zaslon naprej in s tem odpremo QWERTY tipkovnico. Tako ostane le še spodnji del ohišja na katerem je drugi zvočnik, drsna tipka za odklepanje/zaklepanje mobilnika, vtičnica za klasične slušalke ali slušalke za prosto ročno telefoniranje in tik poleg nje še reža za stylus. Na hrbtni strani mobilnika pa najdemo kamero in preklopno stojalce. Kamera je pokrita za aktivnim pokrovčkom. Ko pokrovček odpremo se zažene aplikacija za zajem slik in video posnetkov in ko ga zapremo se ta zapre. Preklopno stojalce je lepo izdelano in obdaja kamero. Na mestu ga drži majhen magnetek. Magnetek je ravno dovolj močan, da stojala ni pretežko odpreti in da stojalce zanesljivo drži zaprto. Pod zadnjim pokrovčkom, katerega ni tako enostavno sneti pa najdemo režo za dodatno microSD kartico (kot da 32 GB ni dovolj). Pod baterijo se pa skriva prostor za našo SIM kartico.

Zaslon in občutljivost na dotik…
3,5 palčni zaslon je zmožen vsebino prikazovati v ločljivosti 800 x 400 pik s 16 milijoni barv. Da se zaslon izvrstno izkaže verjetno ni potrebno poudarjati, saj že številke povedo dovolj. Malo manj pa navduši občutljivost na dotik. Na zaslon je potrebno kar odločno pritisniti da mobilnik zazna kaj hočemo, tako da lahko rečem, da tu ni bilo narejenega nekega napredka in je N900 na nivoju ostalih ''High-end'' Nokij, ne pa na nivoju Iphone-a ali Androidov.

QWERTY tipkovnica…
Qwerty tipkovnica je elegantno skrita pod zaslonom. Ko aparat držimo v ležeči legi, zaslon enostavno porinemo naprej in tako dostopimo do tipkovnice. Drsni mehanizem je izvrsten, saj se zaslon lepo zaskoči v obeh končnih položajih. Tipke so razvrščene v tri vrstice in so zelo natrpane skupaj. Med njimi je le kak milimeter ali pa dva prostora. Tako, da se včasih zgodi, da pomotoma pritisnem napačno tipko. Pohvalil bi hod tipk, kateri je ravno pravšnji, da hitro zaznamo, da smo dovolj pritisnili tipko. V polno so zadeli tudi s postavitvijo smernih tipk in tipke za presledek, ki so postavljene desno spodaj in so tako vedno v dosegu desnega palca (če predpostavimo, da aparat držimo z obema rokama).

Splošna uporaba…
Ta mobilnik boste uporabljali več ali manj tako, da ga boste obrnili v ležeč položaj, saj je celotni uporabniški vmesnik postavljen v ležeč položaj, izjemoma se orientacija zaslona obrne le pri opravljanju klicev. Torej ko mobilnik odklenemo nas pozdravi namizje, kateri se deli na 4 poglede. Te menjamo tako, da tistega, ki trenutno gledamo porinemo v desno ali pa levo. Na ta štiri namizja si nato postavimo raznorazne widgete ali pa bližnjice do raznoraznih aplikacij in celo naših kontaktov. Če imate pri kontaktu pripeto sliko bo ta slika prikazana tudi na bližnjici in tako lahko enega od štirih pogledov na namizju nastavite kot stran za hitro klicanje. Ostale poglede pa porabite za postavitev raznoraznih widgetov, kateri vas informirajo o stvareh, ki vas zanimajo kot naprimer vreme, hitri pregled nad sporočili ali emaili, pregled nad facebookom, twitterjem itd…. Widgeti se tudi konstantno posodabljajo in ste tako vedno na tekočem, tu je le treba paziti v kolikor imate kak naročniški paket, ki ne vključuje internetnega prometa, da avtomatske posodobitve izključite, saj bo v nasprotnem primeru račun za mobilne storitve precej visok. V zgornjem levem kotu na zaslonu nas čaka tipka za priklic menija, ura, stanje baterije in prikaz vklopljenih vmesnikov (bluetooth, Wifi…). Če pritisnemo na uro ali pa katerikoli vklopljen vmesnik nam aparat pokaže temeljito stanje mobilnika. Tu vidimo, kateri vmesniki ali storitve so trenutno vklopljene na aparatu. Tu jih lahko tudi enostavno ustavimo ali pa vklopimo. Poleg tega lahko pri profilu zvonjenja, z drsnikom nastavimo glasnost zvonjenja in pri uri nastavimo budilko. Tako sedaj pa na najpomembnejši del. Vstop v meni in preklapljanje med aplikacijami. Kot sem prej omenil se ikona za meni nahaja čisto v zgornjem levem kotu. V primeru, da v ozadju teče kakšna aplikacija bomo s pritiskom na to ikono najprej priklicali pogled nad vsemi zagnanimi aplikacijami in moramo za vstop v glavni meni ikono pritisniti še enkrat. To je kar posrečeno, saj smo tako vedno na tekočem katero aplikacijo imamo že odprto in nam morebiti nato niti ni potrebno skočiti v meni, ker je aplikacija že odprta. Zagnane aplikacije so nam prikazane v majhnem okenčku v katerem se vidi pomanjšana vsebina te aplikacije in tipa za zapiranje te aplikacije. Tako z enim pritiskom zapremo določeno aplikacijo, nekaj ker pri Symbian platformi ni tako enostavno. Kot smo rekli, če pa želimo zagnati neko novo aplikacijo, ponovno pritisnemo na ikono za meni. Ta se nato odpre in je razvrščen kot pri ostalih Nokijinih aparatih v tabelo z razvrstitvijo ikon 3 x 5. Se pravi tri vrste s po petimi ikonami v vrsti. Žal se pa ikon ne da poljubno prestavljati ali pa v meniju narediti novo mapo, kot je možno narediti pri aparatih s Symbianom. Ko pa želimo meni zapustiti, le pritisnemo na prazno polje med ikonami in se vrnemo bodisi v pogled z že zagnanimi aplikacijami oziroma če ni zagnane aplikacije nazaj na namizje.

Telefoniranje in sporočanje…
Tako kot sem že omenil, se orientacija zaslona obrne v pokončno, le ko želimo opraviti kak telefonski klic, če je seveda tipkovnica zaprta oziroma pokrita z zaslonom. Takrat po imeniku iščemo z drsenjem spiska kontaktov navzdol ali pa navzgor. Če pa odpremo tipkovnico se orientacija zaslona spremeni in takrat kontakt poiščemo najhitreje, saj vnesemo prvih par črk kontakta in ta se nam prikaže. Žal pa N900 ne zna poiskati številke, če vnesemo prvih par številk od kontakta. V imenik pa poleg klasičnih podatkov kot so emaili, naslovi, itd lahko dodamo tudi naslov do Google talk-a, Instant messengerja, Skype-a in tako vzpostavimo pogovor kar direktno iz imenika.
Definitivno je pošiljanje sporočil s tem mobilnikom mala malica, saj imamo besedilo hitro napisano in preko enostavnega vmesnika hitro odpišemo neko sms sporočilo ali pa sestavimo novega. Edino kar manjka je MMS podpora. Ja tako je! MMS-ov ta najboljši, najnovejši produkt Nokie ne podpira. Torej če želimo na primer poslati sliko, video ali zvočni posnetek to lahko storimo lahko le preko email sporočila oziroma če je oseba v bližini preko bluetooth-a. Za sprejem email sporočil ima aparat ločen odjemalec, kateri ne postreže z nobenim razočaranjem, saj podpira vse standardne protokole in PUSH mail. Tudi aplikacija je narejena zelo pregledno in nedvoumno.

Multimedia…
Nokia torej obljublja, da je N900 zmožna uporabniku pričarati enako spletno izkušnjo kot osebni računalnik. In moram reči, da ta trditev kar drži. Vsako spletno stran, katero sem odprl je bila izrisana dejansko tako kot na osebnem računalniku, kar je razumljivo, saj ima N900 polno flash podporo in so tako vse strani popolne brez praznih mest, ki so na ''običajnih mobilnikih'' kateri imajo po večini le flash lite podporo. K odlični spletni izkušnji veliko doprinese tudi izvrsten zaslon, saj je tudi najmanjšo pisavo možno prebrati. A da ne utrujamo oči, na želenem mestu le dvakrat pritisnemo na zaslon in mobilnik samodejno poveča stopnjo povečave, da je celoten tekst na širini zaslona. To pa ni edini način približevanja, Nokia je namreč razvila nov način. Z vrtenjem prsta po zaslonu v smeri urinega kazalca stopnjo povečave povečamo, v obratni smeri pa zmanjšamo. A to niti ni tako posrečeno, saj je potrebno narediti kar krog ali pa dva, da mobilnik zazna kaj hočemo od njega. Brskalnik tudi podpira, da odpremo več zavihkov. Med zavihki pa nato preklapljamo preko pogleda nad odprtimi aplikacijami, kar je pa le en pritisk stran.
Predvajalnik multimedijskih vsebin oziroma Media player združuje video posnetke, glasbene posnetke in radio postaje. Tako ko Media player poženem, nam super izdelan vmesnik prikaže koliko imamo naloženih: glasbe, video posnetkov in koliko radio postaj imamo na voljo. Nato le še pritisnemo na ikono, da nam pokaže vsebino določene kategorije, izberemo želeno vsebino in že nam jo aparat predvaja. Enostavno je včasih tudi dobro v tem primeru.
Mobilnik ima tudi nekaj pred naloženih iger, s katerimi si lahko krajšamo čas. A priporočam, da si na Maemo portalu prenesete igro Bounce, katera ne razočara z grafično podobo. Igra sama je tudi kar zabavna saj z nagibanjem aparata vodite žogico skozi razne prepreke in pobirate jabolka.

Uporabne aplikacije in Maemo portal...
Da se ne izgubite skrbi aplikacija OVI maps, katera deluje kar dobro. Aparat hitro najde satelite in tudi najde večino naslovov, ki sem jih vpisal. Velik zaslon z odlično ločljivostjo se tu spet izkaže, saj je tako zemljevid velik in pregleden. Pred naložen je tudi Mobile Office, a je zelo oskubljen. Prvo kot prvo je naložena samo preizkusna različica, ki jo lahko uporabljamo le 15 dni in datoteke lahko le pregledujemo, urejanje ni mogoče. PDF datoteke bomo pa lahko odpirali po mili volji saj je nameščena polna verzija in hvala bogu nikoli ne poteče. Mobilnik ima tudi neke vrste raziskovalca, s katerim imamo pregled nad vsemi datotekami na mobilniku. Datoteke tako lahko premikamo, kopiramo, preimenujemo, brišemo, itd. Zelo priročna zadeva, če želimo več stvari na enkrat poslati preko bluetooth-a na primer.
Priporočam tudi obisk Maemo portala, ki sicer še nastaja in še ni v polnem zagonu a se tam že dobijo raznorazne aplikacije, igre, widgeti, novi izgledi (teme). Iskanje vam olajšajo kategorije in tudi ocene drugih uporabnikov.

Zajem slik in video posnetkov...
N900 ima vgrajeno 5 MP kamero, katera lahko zajame sliko v maksimalni ločljivosti 2576 x 1936 pik. V pomoč pri zajemu slike ali video posnetka sta še Carl Zeiss optika in dvojna LED bliskavica. Aparat sliko ostri samodejno, kar stori kar hitro, le pri Macro načinu zna trajati malo dlje in včasih se zgodi, da mu to opravilo ne uspe najbolj. Dvojna LED bliskavica ni nič posebnega, saj osvetli le predmete, ki so kak meter ali dva oddaljena od mobilnika. Uporabniški vmesnik je sila preprost in niti ne dopušča nekega finega nastavljanja. Na desni strani zaslona imamo majhne ikonice preko katerih nastavljamo način zajema slike (Macro, Pokrajina, Portret, Akcija, v tem pogledu tudi preklopimo na zajemanje video posnetkov), splošne nastavitve, nastavitve bliskavice in vstop v galerijo. Ko neko sliko zajamemo, nam mobilnik pokaže predogled te slike. Med predogledom slike imamo tudi na voljo takoj izbrisati sliko, če ni dobro zajeta ali pa ji dodati določene oznake in jo tudi kar takoj objaviti na nek spletni portal kot na primer Facebook. Dodajanje oznak je narejeno zelo posrečeno saj te dodajamo preko oblačka (kot ga imenuje Nokia) z oznakami. Oznake so razvrščene po uporabni in so tiste, ki jih pogosteje uporabljamo večje.
Žal pa je zelo nepraktično preklapljanje med zajemom slik ali video posnetkov, ker to lahko storimo le preko menija za nastavitev zajema. Bolj priročno bi bilo, da bi imel uporabniški vmesnik nekakšno preklopno tipko. Zajeti video posnetki so v ločljivosti WVGA (848 x 400) pik in s 24 sličicami na sekundo, kar so sicer hvale vredni podatki a so dovolj dobri le za 2 mesto v tej kategoriji. Omnia HD je zmožna zajeti video posnetek v HD ločljivosti (720p).

Povezljivost…
Kar se tiče povezljivosti, vas ta mobilnik ne bo razočaral. Poveže se lahko na kakršnokoli mobilno omrežje (GPRS, EDGE, 3G, kjer preko HSDPA dosega tudi hitrosti do 10 Mbps HSUPA pa 2 Mbps). Poleg tega imamo na voljo še bluetooth (z A2DP podporo), Wifi, FM oddajnik in microUSB vhod katerega lahko koristimo za izmenjevanje podatkov z osebnim računalnikom in seveda tudi za polnjenje baterije.

Baterija…
N900 poganja baterija s kapaciteto 1320 mAh. Ob intenzivni uporabi je potrebno mobilnik polniti še isti dan. V primeru, da opravljate telefonske klice in na hitro malo po surfate po spletu ali osvežite svoj e-poštni predal, pa mobilnik zdrži brez polnjenja tudi do dva dni.

Zaključek…
Sprva se mi N900 ni zdel kot nekaj posebnega, saj so drsna namizja že skoraj nekaj vsakdanjega na mobilnikih z zaslonom na dotik. Tudi občutljivost zaslona na dotik ni nekaj posebnega, a vse to se je spremenilo, ko sem zagnal par aplikacij in seveda ko sem začel s tem mobilnikom surfati po spletu. N900 dejansko pričara skoraj identično spletno izkušnjo kot, bi sedel za svojim osebnim računalnikom. Veliko k tem pripomore odličen zaslon v navezi s qwerty tipkovico in seveda, da ima spletni brskalnik popolno Flash podporo. Tako je vsaka stran izrisana popolno brez praznih mest, ki so na večini ostalih aparatov. Izvrstno je narejeno preklapljanje med aplikacijami, tako da je ''multitaskanje'' z N900 res enostavno in veliko lažje kot na primer na aparatih s Symbian OS-om. Torej če ste pred menjavo mobilnika in da z njim veliko surfate oziroma koristite veliko spletnih storitev, vam toplo priporočam, da na svoj seznam želenih mobilnikov dopišete N900.

Posodil na test:
Teleray d.o.o.
Prodajalec/Uvoznik:
Teleray d.o.o.
Cena na dan testa:
619,00
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Nokia
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki