marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
do 260 minut
V pripravljenosti:
do 225 ur
Tip baterije:
Li-Polymer (BP-6MT) (1050 mAh)
Dimenzije:
112 x 50,2 x 17,3 mm, 90 cc
Teža:
114 g

Tip zaslona:
TFT, 16 mio. barv, 240 × 320 pik

Notranji pomnilnik:
100 MB
Stopnja sevanja SAR:
0,62 W/kg
Operacijski sistem:
Symbian

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za
Odlična kamera, ksenon bliskavica, edinstven izgled, Symbian operacijski sistem, stereo zvočnika in dobra baterija.
Proti
Samosvoja tipkovnica z občasnimi ''črički'', praktično nobenih večjih sprememb v primerjavi z N95, aparat se ne polni z USB kablom.
Priloge
Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Nokia

Nadgradnja legende

Nokia N82


Nokia N82

11.12.2008
Objavil: Marko Likar

Nokia je z modelom N82 želela na trg poslati aparat, pri katerem sta v ospredju stil in zajemanje slik. Osnova je enaka kot pri N95, spremenili so le obliko in dodali boljšo baterijo ter ksenon bliskavico. Ali to zadostuje za uspešnico pa boste izvedeli v nadaljevanju.ne podpira datum microSD
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
ne podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 5 Mpix
Povečava: 20x
nočni način
panorama
samosprožilec
stabilizator slike
efekti
okvirji
nastavljanje beline
nastavljanje osvetlitve
makro način slikanja
dve kameri
vgrajena bliskavica
Snemanje video: neomejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
ne podpira GSM 900/1800/1900 MHz
podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
podpira HSCSD
podpira EDGE
podpira UMTS
podpira HSDPA
podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
podpira GPS (satelitska navigacija)
podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
podpira radio FM

Izgled in rokovanje

Osnovni paket obsega vse, kar lahko pričakujemo od sodobnega mobilnika. Poleg standardnih navodil in polnilca, bodo lastniki prejeli tudi stereo slušalke, USB kabel za povezavo z računalnikom, 2GB MicroSD spominsko kartico, ter kabel za povezavo s televizijo.

Nokia N82 tehta 114 gramov in meri 112 x 50,2 x 17,3 mm, kar ni veliko glede na to, kar ponuja, saj so še vedno na trgu pametni mobilniki, ki so večji in težji. Mobilnik ima edinstven izgled, ki pa ne bo vsakomur všeč. Predvsem imam v mislih tipkovnico, ki ima navidezno tanke tipke. Lahko pa vas pomirim, da se nanje kaj hitro navadite in s pisanjem kratkih sporočil nimate problemov. Petsmerna navigacijska tipka opravlja svoje delo dobro in nanjo ni nobenih pripomb. Slabost je le desna stran, kamor so pri Nokii "zgužvali" tipko za multimedijski meni, tako da včasih težje pritisnemo tipko "C". Nad tipkovnico se nahaja 2,4 palčni prikazovalnik, ki zmore prikazati do 16 milijonov barv. Nad prikazovalnikom se nahaja senzor za svetlobo, kamera za video klice ter zvočnik za klice. Na zgornji strani aparata je tipka za vklop in izklop ter standardni 3,5 milimetrski vhod za slušalke. Spodnja stran aparata ima samo mikrofonsko luknjico. Na levi strani najdemo priključek za polnjenje, režo za pomnilniško kartico in USB priključek. Na desni strani sta mesto našla oba zvočnika, ki ustvarjata stereo zvok, tipka za glasnost, galerijo in tipka s katero zajemamo slike. Na zadnji strani aparata je novost v obliki ksenon bliskavice, ki pripomore h kvalitetnejšim slikam. Pod bliskavico se nahaja leča 5MP kamere, ki je zaščitena z zaklopko.

Notranjost

Ob vstopu v meni opazimo, da je še vse po starem. Na prikazovalniku je hkrati 12 ikon, če pa jih želite več, si jih lahko uredite po lastni želji. Ikone so tokrat animirane in prinesejo nekaj razgibanosti, odvisne pa so od tega kakšno temo uporabljate. Meni je možno preoblikovati na dva načina: prvi je že zgoraj omenjena mreža z 12 ikonami ali več, drugi način pa je seznam, kjer je vsaka ikona v svoji vrsti.

Pri Nokii so tokrat pazili na baterijo in vgradili standardno Li-Poly baterijo, kapacitete 1050 mAh. Baterija opravlja svoje delo izvrstno in je v primerjavi z N95 občutna razlika. Aparat brez problema zdrži dva dni ob občasni uporabi Wi-Fi omrežja, normalni uporabi kratkih sporočil in klicev. V koliko pa je aparat majn v uporabi, pa bo z lahkoto zdržal od dva do tri dni v pripravljenosti. Kdor veliko uporablja GPS pa se mora zavedati, da se zaradi energijsko požrešne funkcije aparat zelo hitro izprazni.

Resna stran

Ker vsebuje Nokia N82 Symbian operacijski sistem ima uporabnik ogromno možnosti in lahko vsako manjkajočo funkcijo hitro dopolni ali celo nadgradi. Opravljanje s PDF in Office dokumenti je možno že v osnovi, če pa jih želite tudi urejati, je potrebno aplikacijo nadgraditi. Enako velja za navigacijo, saj jo Nokia Maps v osnovi podpira, vendar pa ne tudi glasovnega vodenja, katerega je možno naknadno aktivirati proti plačilu. Kot rečeno, se na teh področjih ni kaj dosti spremenilo in če ste kdaj prej uporabljali kakšen aparat s Symbian operacijskim sistemom se boste pri N82 počutili kot doma.

Povezovalni paket prav tako ni doživel nobenih sprememb. Možno se je povezati s pomočjo UMTS (HSDPA), EDGE ter GPRS prenosa podatkov. Za komunikacijo med napravami poskrbi priložen USB kabel, Bluetooth pa nas brezžično poveže z drugimi napravami. Na mestih, kjer se nahaja brezžični oddajnik nam Wi-Fi omogoči poceni spletno "surfanje". Dobra novica je tudi, da vgrajeni internetni brskalnik podpira Flash, kar omogoča nemoteno gledanje YouTube filmčkov.

Zabavna stran

Zabavno stran predstavlja področje na katero se Nokia N82 spozna, saj že v osnovnem paketu prinaša praktično vse, kar bi si želeli. Če pa slučajno kaj pogrešamo, si s pomočjo Symbian operacijskega sistema to lahko naknadno naložimo. Slike, ki jih 5MP kamera naredi so izvrstne kvalitete, kar pride do izraza na prikazovalniku mobilnika, kot tudi kasneje na računalniku. Slike so na višjem nivoju kot pri N95. K čemur pripomore vgrajena ksenon bliskavica. Posnete slike je možno pregledovati v galeriji, ki je zasnovana dobro in omogoča hiter pregled le teh. Nokia N82 ima prav tako vgrajen senzor za avtomatično obračanje slik, kadar mobilnik obrnemo na stran. Filmčke snema v VGA ločljivosti s 30 slikicami na sekundo. Končni filmček je ločljivosti 640 x 480 in ga je ravno zaradi ločljivosti možno udobno gledati na domačem računalniku. Na glasbenem področju Nokia N82 prav tako blesti, saj slušalke proizvajajo odličen zvok, stereo zvočnika pa sta obenem glasna in zmoreta proizvesti kvaliteten zvok. Glasbeni in radijski predvajalnik sta takšna, kot smo ju vajeni iz mobilnikov s Symbian operacijskim sistemom. Nokia N82 ima 100 MB notranjega pomnilnika. Priložena je še pomnilniška kartica velikosti 2 GB, kar bo večini uporabnikov zadoščalo za slike, glasbo in navigacijske mape. Prednaložene so demonstracijske N-Gage igre ter legendarna kača v 3D okolju. Tistim, ki to ne bo zadostovalo si lahko naložijo Java ter Symbian igre.

Komu je namenjen

Nokia N82 je namenjena tistim, ki dajejo povdarek na slikanje, saj je ksenon bliskavica izvrstna pridobitev. Namenjena je vsem, ki želijo multimedijski pametni mobilnik z drugačnim izgledom, kot model N95 in si obenem želijo kvalitetnejšo izdelavo in materiale. Proti nakupu bodo mogoče le tisti, katerim ne ustreza izgled, saj je to edino, zaradi česar Nokia N82 ne bo vsakomur ugajala.

Posodil na test:
Teleray d.o.o.
Prodajalec/Uvoznik:
Teleray d.o.o.
Cena na dan testa:
549,00
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Nokia
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki