marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
Do 4 ure
V pripravljenosti:
Do 410 ur
Tip baterije:
Li-Ion, oznaka BT-6MT (1050 mAh)
Dimenzije:
102 × 50 × 17,9 mm
Teža:
140 gramov

Tip zaslona:
TFT, 16 milijonov barv, 320 × 240 točk

Notranji pomnilnik:
12 MB
Stopnja sevanja SAR:
0,81 W/kg
Operacijski sistem:
Symbian

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za

Nokia N81 je uvedla kar nekaj novosti med Nokiine mobilnike in uspešno nadomešča več naprav. Tako je lahko odličen predvajalnik glasbe, povsem spodobna prenosna igralna konzola, ponuja večino funkcij dlančnika in je odličen telefon ter uporaben fotoaparat.

Proti

Nokii N81 očitam slabšo izdelavo drsnika, ki se nekoliko maje, pretrdo navigacijsko tipko in pretrdo tipko za vklop in izklop mobilnika ter za preklop med profili. Poleg tega bi lahko imela vgrajeno nekoliko boljši fotoaparat.

Priloge
Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Nokia

Glasbe, interneta ter iger!

Nokia N81


Nokia N81

03.03.2008
Objavil: Sašo Mlakar

Nokia N81 je mobilnik, ki je namenjen predvsem zabavi in kvalitetnemu preživljanju prostega časa. Nokia je s tem mobilnikom uvedla kar nekaj novosti in svežega vetra v svoje mobilne telefone ter nakazala smer razvoja svojih večpredstavnostnih mobilnih telefonov v prihodnje.ne podpira datum microSD
TransFlash
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
ne podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
podpira push-email
podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 1,9 Mpix
Povečava: 4x
nočni način
panorama
samosprožilec
efekti
nastavljanje beline
nastavljanje osvetlitve
dve kameri
vgrajena bliskavica
Snemanje video: neomejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
ne podpira GSM 900/1800/1900 MHz
podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
ne podpira HSCSD
podpira EDGE
podpira UMTS
podpira HSDPA
podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
ne podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
podpira radio FM

Nokia N81 je pravi večpredstavnostni mobilnik in ponuja odličen predvajalnik glasbe, WiFi modul za povezavo mobilnika v internet ter ponovno obuditev platforme N-Gage, katero bodo vgradili tudi v naslednje večpredstavnostne mobilnike.

Prodajni paket in baterija

V prodajnem paketu se poleg Nokie N81 nahaja tudi polnilec, USB kabel za povezavo mobilnika z računalnikom, microSD spominska kartica kapacitete 2 GB in adapter za pretvorbo v navadno SD kartico, CD s programsko opremo, navodila za uporabo, kratki priročnik ter stereo slušalke, ki so sestavljene iz dveh delov. Poleg omenjenega je kompletu priložena tudi Li-Ion baterija z oznako BP-6MT in kapaciteto 1050 mAh. Baterija je v času testa mobilnik ohranjala pri življenju slabe 3 dni ob majhni uporabi WLAN-a, neposlušanju glasbe, zmernem igranju iger ter normalni uporabi mobilnika za klice in pošiljanje SMS sporočil. Ob aktivnejšem poslušanju glasbe in uporabi WLAN-a, pa bo potrebno baterijo polniti vsaj vsak drug dan.

Zunanjost in izgled

Na testu smo imeli črno-sivo barvno kombinacijo, ki izgleda elegantno in se Nokii N81 lepo poda. Črni del ohišja je iz svetleče plastike, medtem ko je sivi del iz mat plastike. Svetleča plastika izgleda odlično, a kaj, ko se na njej hitro poznajo madeži in prstni odtisi. Nokia N81 je lepo oblikovan drsni mobilnik, ki ne spada med najmanjše in najlažje, zagotovo pa med bolj posebne. Mobilnik meri 102 × 50 × 17,9 mm, njegova teža pa znaša 140 gramov.
Ko Nokio N81 pogledamo od spredaj se na vrhu nahaja zvočnik, okoli njega pa sta postavljeni dve tipki, ki služita predvsem igranju iger in približevanju slike. Ko je njuna uporaba mogoča, se tudi osvetlita. Desno od omenjenih tipk se nahaja sekundarna kamera mobilnika, ki je namenjena predvsem video klicem. Malo nižje na sprednji strani se bohoti TFT zaslon, ki premore prikazati 16 milijonov barv in ima ločljivost 240 × 320 točk, dejansko pa meri 37 × 49 mm, kar po diagonali znaša 2,4 palca. Zaslon je dobro viden tudi na sončni svetlobi. Pod zaslonom se nahajata 2 funkcijski tipki, ob levi strani je zelena tipka za sprejem klica, ob desni strani pa rdeča za prekinitev le-tega, spodaj levo se nahaja tipka za vstop v menije, spodaj desno tipka C za brisanje, nad tipko C pa se nahaja večpredstavnostna tipka, ki nas pripelje do bližnjic za glasbo, galerijo, dodajanja oseb v imenik, iger, spleta ali zemljevidov. Na sredini se nahaja petsmerna navigacijska tipka za sprehajanje po menijih, ki je nekoliko pretrda. Pod to tipko je nameščena tudi lučka, ki utripa, ko je mobilnik prižgan. Navigacijska tipka ima še eno posebno funkcionalnost – v nastavitvah lahko vključimo kolesce navi in z drsenjem prsta po navigacijski tipki v smeri urinega kazalca ali obratno se lahko premikamo med skladbami v predvajalniku glasbe, se pomikamo po galeriji ali pa večpredstavnostnem meniju. Okoli navigacijske tipke se nahajajo tipke za upravljanje z glasbo, levo zgoraj tipka za preskok na prejšnjo skladbo, desno zgoraj tipka za naprej oziroma preskok na naslednjo skladbo, spodaj desno tipka za play/pause ter levo spodaj tipka za stop. Tipke so zlite v celoto in N81 izgleda odlično. Tipki za sprejem in prekinitev klica sta pravzaprav nagnjeni proti stranskima deloma mobilnika. Mobilnik je drsni in ko ga odpremo se spodaj prikaže belo osvetljena klasična tipkovnica, ki ponuja dovolj velike tipke, tako da je tipkanje enostavno. Drsni mehanizem je soliden in lepo odpira mobilnik, vseeno pa se zgornji del nekoliko maje in to pusti nekoliko slabši vtis.
Na levi strani mobilnika se nahaja en izmed dveh zvočnikov ter reža za microSD spominske kartice, ki podpira tudi kartice, večje od 4 GB. Na desni strani pa drugi zvočnik, tipka za vklop fotoaparata ter dvosmerna tipka, ki služi za uravnavanje glasnosti ter približevanje slike. Nokia N81 ponuja stereo zvok preko zvočnikov, na voljo pa imamo tudi nastavitve raznih 3D efektov.
Na spodnji strani mobilnika najdemo vhod za polnilec ter vhod za microUSB kabel, ki služi za povezavo z računalnikom, na zgornji strani pa se nahaja 3,5 mm vhod za žične slušalke, drsna tipka za zaklepanje tipkovnice, ki je nekoliko trda in se nahaja na rahlo nerodnem mestu. Poleg omenjenih pa se tu nahaja tudi težje dostopna tipka za vklop in izklop Nokie N81, ki služi tudi za menjavo profilov.
Na zadnji strani Nokie N81 se nahaja črna svetleča plastika, katere monotono linijo zmoti leča kamere, ter LED dioda ob njej.

Imenik, sporočila, zadnji klici

Vse to je že poznano iz ostalih Symbian telefonov. Prostor za shranjevanje sporočil in kontaktov v Nokio N81 je omejen zgolj s prostim pomnilnikom aparata, torej je praktično neomejen. Iskanje kontaktov je enostavno, telefon jih išče ne glede na to, če je pri kakem kontaktu ta besede na drugem mestu. Da bo razumljiveje za tiste, ki tega ne poznate, je tu primer. Če napišemo v iskanje NI, nam bo telefon našel tako Nina Grošelj, kakor tudi Sašo Niketič, kot primer. Iskanje poteka sproti, ko vpisujemo črke v iskalnik. Kontakte se da vključevati v skupine, vsaki skupini ali kontaktu pa pripeti lastno zvonjenje in sliko. Poleg tega lahko vsakemu kontaktu v imeniku dodelimo precej številk, dodamo oznako, naslov e-pošte, podjetje, datum rojstnega dne in še in še. Uporabno je tudi avtomatično sintetiziranje zvočnega posnetka za ime, tako da začnemo z zvočnim klicanjem takoj, ko si prekopiramo ali shranimo kontakte na telefon. Sam sem kar malo presenečen nad enostavnostjo zvočnega klicanja in pravilno izbiro kontaktov s strani mobilnika.
Telefon omogoča pošiljanje in prejemanje SMS in MMS sporočil, zvočne pošte, kakor tudi elektronskih sporočil. Z e-pošto ni nikakršnih problemov, saj zna telefon lepo delovati s POP3, SMTP in IMAP4 protokoli. Seveda imamo na voljo tudi samodejno preverjanje e-poštnih predalov, katerih si lahko nastavimo več. Vse standardno in klasično za Symbian torej.
Zadnje klice telefon shranjuje pod dnevnik in o njih vodi zelo dobro evidenco. Tako imam trenutno na telefonu klice vseh dni, kolikor imam telefon na testu, za prav vsakega pa lahko preverim datum in čas klica, trajanje, vrsto klica, ali je odhoden, prejet ali zgrešeni klic ter telefonsko številko, s katere me je oseba poklicala. Znotraj dnevnika lahko določimo, koliko časa naj nam telefon podatke o klicih in sporočilih hrani.

Funkcije in pripomočki

Ker je Nokia N81 Symbian telefon, ni nič narobe, če ji kakšen pripomoček manjka, saj lahko preko spleta nanjo naložimo zelo veliko dodatnih programov, ki opravljajo najrazličnejše naloge. Sicer se mi zdi, da je N81 kar dobro opremljena z razno raznimi pripomočki in ji navadnih funkcij ne manjka. Symbian v tej Nokii je najnovejši in je verzije S60 9.2 verzije 3.1, kar pomeni, da je operacijski sistem hitrejši od prejšnjih Symbian operacijskih sistemov, poleg tega pa najdemo v njem serijsko vgrajen program za zaklepanje tipkovnice in končno tudi možnost nastavljanja velikosti pisave, kar je bila precejšnja pomanjkljivost prejšnjih Symbian mobilnih naprav. Sedaj imamo na voljo tri velikosti pisave in sicer veliko, srednjo ter majhno. Poleg omenjenega, pa imajo pametni mobilniki tudi veliko prednost pred navadnimi, saj omogočajo delovanje programov v ozadju, tako kot smo tega navajeni iz računalnikov. V N81 najdemo odličen in zmogljiv koledar, program Lifeblog, kateri nam razporedi dogodke, katere smo opravljali z mobilnikom, po času, glasovno klicanje, pri katerem iz imena in priimka napisanega pri kontaktu, mobilnik sam sintetizira zvok, najdemo pa tudi glasovne ukaze za ukazovanje mobilniku in hitrejši dostop do različnih aplikacij, profilov … Mobilnik ponuja tudi glasovno pomoč, tudi v Slovenščini, za tiste, kateri zaslon slabše vidijo in jim tako pove, na katerem delu menija se nahajajo. Nokia N81 omogoča tudi funkcijo Pritisni in govori, menjavo profilov, katere lahko po želji dodajamo tudi sami, nekaj pa je že pred nastavljenih ter uro in več budilk oziroma alarmov. Poleg tega ima mobilnik FM radio, predvajalnik filmov Real player, ki predvaja datoteke tipa 3GP, MP4 in RM, zmožen pa je predvajati filme v celo zaslonskem načinu, beležke, snemalnik zvoka, ki je omejen na eno uro, pretvornik različnih merskih enot, osnovni kalkulator, Adobe PDF program in še in še. Na njem v osnovi ne moremo pregledovati Word, Excel in PowerPoint datotek, za njihovo pregledovanje in urejanje si moramo tako namestiti različico programa OfficeSuite ali QuickOffice. Telefon ima nameščena tudi program za brezžično povezavo z GPS modulom. Poleg omenjenega Nokia N81 ponuja tudi Iskalnik, ki poenostavi iskanje določenega besednega niza po različnih ravneh mobilnika od interneta, glasbe, vizitk, koledarja, sporočil, e-poštnih sporočil, zaznamkov, slik, videov, GPS točk, aplikacij in beležk.

N-Gage igralna platforma

Nokia se je pri razvoju Nokie N81 osredotočila na obnovitev svoje N-Gage igralne platforme, katero želijo ponuditi tudi v bolj klasičnih mobilnikih. Nokiin mobilni telefon se seveda težko kosa z napravami, ki so posebej namenjene igranju iger, zato pa poleg tega ponuja veliko več. Na testnem modelu so bili naložene tri demo igre in sicer Fifa07, Asphalt 3D ter Space Impact. Vse tri demo igre izgledajo odlično in sem jih igral z velikim užitkom, vse dokler jih nisem dokončal. N81 pusti dober vtis pri držanju mobilnika med igranjem iger in s samo postavitvijo tipk, žal pa se zaslon in ergonomija kljub temu ne moreta kosati s prenosnimi igralnimi napravami.

Fotoaparat

Primarna kamera v Nokii N81 se nahaja na hrbtni strani mobilnika in ni zaščitena. Fotoaparat premore zajemati posnetke v ločljivosti 2 MP, a žal brez samodejnega ostrenja slike in tako tudi posnetki od blizu (makro) ne bodo ravno najlepši. Kamero nekoliko rešuje LED dioda, ki služi za slikanje v slabših svetlobnih pogojih in temi, a nikar od nje ne pričakujte čudežev, saj je razlika v primerjavi s ksenonsko bliskavico občutna. Kakorkoli, posnetki so za 2 MP kamero povsem solidni in podnevi na zunanji svetlobi izgledajo prav lepo. Kamera ponuja tudi panoramski način slikanja, zakasnitev posnetka (10, 20 ali 30 sekund), nočni način slikanja, nastavljanje osvetlitve, barv, digitalno približevanje slike in določanje kvalitete slike. Kameri lahko določimo tudi različne ločljivosti, kot so 1600 × 1200, 1152 × 764, 640 × 480 in 320 × 240 pikslov. S kamero lahko zajemamo tudi video posnetke, katerih dolžina je omejena zgolj s prostorom na vaši spominski kartici. Video posnetke lahko zajemamo v treh različnih ločljivostih in sicer 320 × 240, 176 × 144 in 128 × 96 pikslov pri 15 slikah na sekundo. Kvaliteta je tako povsem povprečna in primerna za objavo na popularni spletni strani YouTube. Poleg primarne kamere Nokia N81 ponuja tudi sekundarno na sprednji strani, ki pa je namenjena predvsem video klicem.

Nokia N81 premore tudi urejevalnik slik in urejevalnik video posnetkov, s katerima lahko dodajate razne efekte, režete, dodajate glasbo in podobno. Pohvalno je, da lahko z urejevalnikom video posnetkov poleg lastnih, urejamo tudi naložene posnetke.

Predvajalnik glasbe

Navkljub temu, da Nokia N81 ni oglaševana kot glasbeni mobilnik, bi to brez problema lahko bila. Zvok, ki prihaja iz zvočnikov Nokie N81, je čist. Mobilnik ponuja tudi stereo zvok preko dveh zvočnikov, katera se nahajata vsak na svoji strani ohišja. Za zvonjenje lahko v tej Nokii nastavimo praktično vsako glasbeno datoteko, ki je na voljo, saj Nokia N81 podpira vse oziroma veliko večino poznanih formatov, med njimi tudi MP3, AAC, eAAC, eAAC+ in WMA glasbene formate.
Predvajalnik glasbe v Nokii N81 je odličen, saj se brez težav postavi ob bok tistim, znanim iz Walkman telefonov družbe Sony Ericsson. Predvajalnik lahko upravljamo preko tipk, ki se nahajajo okoli navigacijske tipke ali pa preko vmesnika na slušalkah. Če želimo nastavljati izenačevalnik zvokov (Equalizer), pa bomo morali to storiti v meniju. Sicer Nokia N81 razporedi glasbene datoteke po ID3 oznaki, pesmi pa so lahko razporejene po številnih kriterijih in jih lahko shranimo v različne sezname predvajanj (Playlist), albumom pa lahko nastavimo tudi sliko. Predvajalnik ima na voljo prikaz največkrat predvajanih skladb, kar je zelo zanimiva funkcija, poleg tega pa ima tudi možnost nastavitve vizualnih efektov. Nastavljamo lahko tudi ponovitev glasbenih datotek (ene skladbe ali celotnega seznama skladb), premešano predvajanje skladb ter razne zvočne nastavitve (ravnovesje, stereo razširjanje zvoka ter glasnost).
Poleg predvajalnika glasbe mobilnik podpira tudi stereo FM radio, v katerega lahko shranimo do 50 različnih radijskih postaj.
Priložene slušalke so povprečne, zmorejo proizvesti soliden zvok ter lepo sedejo v uho. Sestavljene so iz dveh delov, samih slušalk z oznako HS-45 in upravljalnika, ki nosi oznako AD-54. Na upravljalniku se nahajajo tipke za preskok skladbe naprej in nazaj, tipka za začetek predvajanja oziroma za premor, tipka za ustavitev, mikrofon in tipka za sprejem in končanje klica ter za govorno klicanje, dvosmerna tipka za uravnavanje glasnosti ter drsna tipka za zaklep tipk, da jih ne pritiskamo ponesreči. Če vam priložene slušalke ne bodo bile všeč, pa si brez težav omislite boljše, saj ima Nokia N81 navaden 3,5 mm vhod za slušalke. Pri slušalkah naj omenim še dejstvo, da Nokia N81 podpira brezžične Bluetooth stereo slušalke. Glasnost zvoka preko slušalk je neverjetno visoka, kvaliteta zvoka pa je prav tako dobra.

Povezljivost

V omrežje se Nokia N81 zlahka poveže, saj deluje na štirih GSM frekvenčnih pasovih. Tako ji niso tuje 850, 900, 1800 niti 1900 MHz GSM frekvence. Nokia N81 je UMTS mobilnik in tako deluje tudi na 2100 MHz frekvenčnem območju. Poleg govorne komunikacije omogoča tudi prenos podatkov in sicer preko GPRS razreda 32, EDGE razreda 32 in UMTS tehnologije s podporo HSDPA prenosu podatkov s hitrostjo do 3,6 Mb na sekundo. Na voljo imamo tudi povezavo preko omrežij WLAN, saj ima N81 vgrajen WiFi 802.11b/g modul, ki podpira vse poznane varnostne standarde in omogoča nepretrgano iskanje razpoložljivih omrežij WLAN, kar seveda vpliva tudi na porabo baterije. Nameščen ima internetni brskalnik, ki prikazuje WAP, xHTML in HTML strani. Omogoča tudi pregled več strani naenkrat ter podpira RSS. Poleg tega pa ima Nokia N81 nameščen program Flash, tako da lahko telefon predvaja tudi flash datoteke. Z zunanjim svetom se zna povezati preko bluetooth tehnologije verzije 2.0. Povezava bluetooth deluje brez problema, na voljo pa ima tudi funkcijo A2DP, to je prenos zvoka preko tehnologije bluetooth na brezžične stereo slušalke. Z računalnikom lahko to Nokio poleg povezave preko bluetooth, povežemo tudi preko USB podatkovnega kabla. Sam telefon ima microUSB vhod, z računalnikom pa se lahko poveže preko 4 različnih možnosti, med drugim preko programske opreme Nokia PC Suite ali kot kot podatkovni disk.

Zaključek

Nokia N81 je namenjena predvsem mlajši populaciji, ki rada posluša glasbo, igra igre ter brska po internetu, kjerkoli in kadarkoli je možno. Tako želi mobilnik igrati vlogo vseh naprav v eni, žal pa mu to nekoliko spodleti pri kvaliteti fotoaparata, saj ima ta ločljivost ''zgolj'' 2 MP. Drugače pa mobilnik ponuja zelo veliko, saj ga od najboljših loči zgolj slabši fotoaparat ter odsotnost GPS-a.

Posodil na test:
Teleray d.o.o.
Prodajalec/Uvoznik:
Teleray d.o.o.
Cena na dan testa:
479,00 € (114.768,00 SIT)
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Nokia
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki