marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
do 3 ure
V pripravljenosti:
do 192 ur
Tip baterije:
Li-Ion (820 mAh)
Dimenzije:
95,4 x 50 x 26 mm
Teža:
134 g

Tip zaslona:
TFT, 262.144 barv, 352 × 416 pik

Notranji pomnilnik:
40 MB
Stopnja sevanja SAR:
0,68 W/kg
Operacijski sistem:
Symbian

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za in proti

Dolgo pričakovana nokia N80 je zelo navdušila. Malo manj njena kvaliteta izdelave. Precej neprepričljiv je sam odpiralni mehanizem. Upam, da je pri popolnoma novih mobilnikih zadeva kaj boljša. Vendar same funkcije, ki jih začini še visoko kvaliteten zaslon, več kot odlična kamera in zelo dober uporabniški vmesnik verzije 9.1 tretje generacije, naredijo mobilnik izjemen.

Priloge
Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Nokia

Ko pameten telefon postane še pametnejši

Nokia N80


Nokia N80

12.06.2006
Objavil: Mitja Zupančič

Dolgo pričakovana nokia N80 je končno prišla tudi k nam na test. Že na prvih slikah smo videli, da je telefon drsnik in se ponaša s tipičnim dizajnom N-serij s polirano kovinsko ploščico na prednji strani. Same mere niti niso skromne, predvsem debelina aparata je precej vprašljiva, vendar pa vseeno novi mobilnik z daljne Finske ni razočaral, vendar...ne podpira datum miniSD
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
ne podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 3,15 Mpix
Povečava: 20x
nočni način
panorama
samosprožilec
efekti
nastavljanje beline
nastavljanje osvetlitve
makro način slikanja
dve kameri
vgrajena bliskavica
Snemanje video: neomejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
ne podpira GSM 900/1800/1900 MHz
podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
ne podpira HSCSD
podpira EDGE
podpira UMTS
ne podpira HSDPA
podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
podpira radio FM

Rokovanje, tipkovnica

Mobilnik lepo sede v roko, ima zaobljeno hrbtno stran, kjer se skriva nepokrito "oko" 3.0 MP kamere, kjer je tudi stikalo za prestavljanje med načini slikanja. Na desni strani je, kot je v navadi pri novejših "kamera telefonih", sprožilec za kamero, na dnu pa priključki za polnilec, slušalke. Testni primerek je bil v srebrni barvi. Sprednja kovinska ploščica je zelo lepo spolirana, kar daje mobilniku zelo eleganten izgled, vendar ima tudi svoje slabe strani. Predvsem se hitro poznajo prstni odtisi, tako, da če vas to moti, zna biti neprijetno čistiti mobilnik, vsakokrat, ko ga nehate uporabljati.

Navigacijske tipke so klasične za nokiine Symbian mobilnike. V večini se spreminja samo tipka za v meni, tipka za označitev texta in pa tipka za brisanje. Vendar se je to pot pojavila še ena nova tipka, ki ima narisane štiri puščice. Namen tipke so preprosto bližnjice, ki jih določimo v pet smeri.

Sama tipkovnica na mobilniku ni slaba. Žal pa tudi ni zelo dobra. Sredinske tipke 2, 5 in 8 so malo bolj izbočene, kot ostale, zato boste imeli od začetka nekaj težav pri recimo pisanju SMS sporočil. Prav tako pa so zaradi same zasnove telefona tipke 1, 2 in 3 težje dostopne zaradi debeline zgornjega drsnika.

Prav tako pa se je drsni mehanizem pri testnemu primerku obnašal precej neuglajeno. Sprva, ko začnemo odpirati telefon, je mehak, vendar postaja vse trši. Ko pa zapiramo telefon, pa je potreben dokaj močan pritisk zgornjega dela telefona. Prav tako je bil testni primerek že malo razmajan. Ob zaprtem telefonu se je spodnji del premikal skorajda za milimeter sem in tja. Precej nerodno za telefon takega cenovnega razreda. Osebno mi je bil ljubši mehanizem na nokii 6280. Majal se je podobno, vendar se je odpiral veliko lepše in lažje.

Zaslon

Vam je bil všeč zaslon na N90? No, pri N80 ni bistvenih sprememb, mere so ostale iste (35 x 41mm), prav tako pa tudi ločljivost 352 x 416 točk. Oba zaslona imata tudi 262.144 barv. Če pa zaslona ne poznate, pa naj vam zaupam, da je zadeva zelo kvalitetna, dobro berljiva tudi na soncu in pa dovolj velika za dober izkoristek vseh funkcij telefona.

Uporabniški vmesnik

Nokia je v N80 implementirala eno izmed njenih novejših operacijskih sistemov. Symbian 9.1 tretje generacije je žal v večini nezdružljiv s prejšnjimi generacijami, tako bo potrebno čakati na nove različice dodatnih programov.

Imenik, klici in sporočila

Imenik je tako kot pri vseh Symbian telefonih praktično neomejen. Omejuje ga le pomnilnik telefona, ali pa, če shranjujemo na kartico, kapaciteta kartice same. Vpisom lahko dodelimo več kot 30 dodatnih zapisov. Prav tako pa tudi sinhronizacija z osebnim računalnikom deluje brez težav.

Mobilnik zabeleži klice v treh skupinah. Od leve proti desni so to neodgovorjeni klici, prejeti klici in klicane številke. Zabeleži po 20 klicev iz vsake skupine posebej. Zopet po zaslugi visoko kvalitetnega zaslona lahko naenkrat vidimo po tri klice, vse opremljene z datumom in uro.

Kot pri vseh Symbian mobilnikih pri pisanju sporočil najprej izberemo prejemnika, potem pa napišemo sporočilo. Nad prejemnikom imamo indikator, koliko znakov imamo še na voljo in v oklepaju, koliko sporočil bo nastalo, če se zelo razpišemo.

Mobilnik podpira tudi več e-poštnih računov tipa POP3 in IMAP4. Odjemalnik lahko nastavimo, da nam pretoči s strežnika samo glave ali pa cela sporočila. Prav tako lahko tudi pripnemo priponke in jih lahko normalno tudi sprejemamo.

Namenski programi

N80 ima prednaloženih veliko dodatnih namenskih programov. Seveda, ker jo poganja operacijski sistem, praktično ni omejitve števila naloženih programov. Lahko jih seveda kupimo preko spleta in jih naložimo. Omejitev zopet nastane samo pri vgrajenem pomnilniku, ki ga je 40 MB ali priloženi pomnilniški kartici, ki se (priložena prodajnemu kompletu) baha s kapaciteto 128 MB.

Za povprečnega uporabnika oziroma poslovneža pa bodo dovolj že prednaloženi programi. V glavnem meniju imamo bližnjico do pisarne. Kaj nam nudi? Predvsem beležke, pretvornik, kalkulator, snemalnik in pa Quickoffice. Pri programu Quickoffice imamo na voljo pregledovalnik Word in Excel datotek. Žal lahko datoteke samo naložimo in jih pregledujemo.

Vendar to še ni vse :-). Pod bližnjico moje aplikacije v glavnem meniju pa so nam na voljo še druge bližnjice, kot so: splet, dnevnik klicev, precej uporabno za nastavitev beleženja klicev, vadnica, kjer dobimo vse možne informacije o nastavitvah telefona, razni katalogi, ki si jih pretočimo preko spleta, radio in tako naprej.

Personalizacija telefona

Zopet se tu pojavi stavek: uporabniški umesnik serije 60 oziroma operacijski sistem Symbian. Kaj to pomeni? To pomeni, da praktično ni stvari, ki si je ne bi mogli personalizirati. Za izgled telefona si lahko naložimo ali pretočimo s spleta nove teme, glavni meni si lahko spremenimo v listo ali pa na klasični sistem ikon, lahko si tudi določimo bližnjice že na prvem zaslonu, česar dejansko ne moremo spremeniti, je samo ohišje telefona, ostalo se vse v večini da, če ne s prednaloženo programsko opremo, pa z dodatno.

Radijski sprejemnik

Nikakor ni slab. Shranimo si lahko do 20 postaj, vendar brez sistema RDS. Radio pa je imenovan "visual radio", kar pomeni, da bo telefon sam preko spleta naložil določene informacije o trenutni pesmi in izvajalcu. Za udobno poslušanje glasbe na telefonu pa imamo priložen adapter, v katerega lahko "zadegamo" klasične slušalke, tako ne bomo več omejeni samo z nokiinimi slušalkami.

Kamera

3.0 MP. Kdo bi si mislil, da bodo v mobilnih že kamere s toliko "megatočkami". Pred kratkim je imel še vsak srednje zmogljiv digitalni fotoaparat 3.0 MP kamero. No, ne pozabimo, to je mobilna kamera in je nikakor ne moremo enačiti z digitalno kamero, ki je namenjena samo fotografiranju in ničemur drugemu. Slike pa so zelo kvalitetne, niso ravno izziv digitalnemu fotoaparatu, vendar tudi niso daleč od tega. Za razliko od švedske konkurence uporablja vgrajena kamera fiksen fokus. Vendar imamo na voljo makro način slikanja. Kamera pa podpira tudi več načinov snemanja, od samodejnih nastavitev, pokrajine, športa, portreta, nočne pokrajine, nočnega portreta in sveče. Slednjo funkcijo bomo uporabljali, če je naravna svetloba izredno slaba. Kamera premore tudi bliskavico, ki jo lahko tudi izklopimo ali pa nastavimo funkcijo zmanjševanja rdečih oči. Ravnovesje beline tudi ni telefonu tuje, na voljo imamo zopet avtomatsko, sončno, oblačno, umetna svetloba in pa flourescentni način. Spreminjamo lahko tudi čas osvetlitve, barvne tone in pa ostrino slike. Vse to pa še začini avtomatski sprožilec in pa zaporedno slikanje, ki ga lahko nastavimo od nekaj sekund do nekaj minut. Video posnetki se posnamejo v ločljivosti 352 x 288; 176 x 144 točk.

Povezljivost

Tukaj pa so Finci naredili korak naprej. Mobilnik podpira praktično vse mogoče načine povezovanja. Eden izmed njih je tudi Wi-Fi standarda 802.11g. Vse se sliši privlačno, vendar zadeve niti ni tako preprosto nastaviti. Predvsem je vse razmetano, nekaj je pod samimi nastavitvami telefona, nekaj pa pod povezovanje. Vendar za preprosto deskanje po spletu, gremo pod bližnjico storitve, nastavimo dostopno točko, da nas vedno vpraša in tako izberemo WLAN povezavo. Vpišemo še geslo in začnemo deskati po odličnem brskljalniku. Zadeva deluje zelo zelo dobro, na voljo imamo še celo kurzor, kot miška na osebnem računalniku. Zadeva pa se uglajeno pomanjša, tako da je surfanje po internetu pravi užitek.

Omenjati stvari, da ima mobilnik tudi vgrajeno modrozobo povezavo, infrardečo povezavo, podpira "pritisni in govori" ter način povezave z USB-kablom je praktično nesmiselno in je skorajda že samoumevno.

Prav tako je mobilnik tretje generacije – UMTS. Surfanje bo tako na zelo dobrem brskljaniku še boljše in hitrejše tudi zaradi tega, ker mobilnik podpira tudi EDGE razreda 10. Potrebno pa se bo tudi počesati in obriti, kajti nočemo izpasti zelo neurejeni, ko prejmemo videoklic, kajneda?

N80 pa premore tudi novi standard uPnP, ki bo v prihodnosti po napovedih strokovnjakov tovrstnih povezav zelo olajšal naše življenje z uporabo tehničnih pripomočkov. Žal doma nisem imel pripravljenega računalnika s tem standardom, tako da kakšnega objektivnega mnenja žal ne morem podati. Je pa vsekakor zanimivo, da je mobilnik praktično že pred časom in vsekakor ne zaostaja – vse prej kot to.

Posodil na test:
Teleray d.o.o.
Prodajalec/Uvoznik:
Teleray d.o.o.
Cena na dan testa:
(159.600,00 SIT)
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Nokia
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki