marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
do 12 h 30 min (2G) / do to 5 h 30 min (3G)
V pripravljenosti:
do 390 h (2G) / do 400 h (3G)
Tip baterije:
Li-Ion (1200 mAh)
Dimenzije:
113.5 x 59.1 x 12.9 mm
Teža:
135 g

Tip zaslona:
Kapacitivni AMOLED 3.5'', 16 mio. barv, 360 x 640 točk

Notranji pomnilnik:
256 MB
Stopnja sevanja SAR:
1.02 W/kg
Operacijski sistem:
Symbian

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za

Odlično ohišje, zaslon in kamera

Proti

Slab spletni brskalnik

Priloge
Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Nokia

Dobro a žal malce prepozno!

Nokia N8


Nokia N8

09.12.2010
Objavil: Aleš Poljak

Nokia je z mobilnikom N8 ciljala visoko. Želi postati konkurenčnejša na trgu pametnih mobilnikov. Stvari pa so se lotili na zelo konkreten način. In sicer s čisto svežim designom, odlično kamero (vsaj po specifikacijah sodeč) in ''KONČNO'' s kapacitivnim zaslonom na dotik!ne podpira datum microSD
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
ne podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 12,1 Mpix
Povečava: -/ni podatka
nočni način
panorama
samosprožilec
stabilizator slike
efekti
okvirji
nastavljanje beline
nastavljanje osvetlitve
makro način slikanja
dve kameri
vgrajena bliskavica
Snemanje video: neomejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
podpira GSM 900/1800/1900 MHz
podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
ne podpira HSCSD
podpira EDGE
podpira UMTS
podpira HSDPA
podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
ne podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
podpira GPS (satelitska navigacija)
podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
podpira radio FM

Izgled in zaslon
Kot sem omenil je N8 oblikovana povsem drugače od njenih predhodnic. Kar je tudi prav, saj sem mnenja, da se mora zastavonoša, kateregakoli proizvajalca, takoj ločiti od svojih predhodnikov in delno tudi od konkurence. Poudariti moram, da je oblikovalcem N8 to res uspelo. Sprednja stran aparata je tako dokaj pusta. Pod zaslonom je le ena tipka. Pri prejšnjih modelih sta bili vedno prisotni še tipki za sprejem in zavrnitev klica. Preko omenjene tipke na N8 pa uporabnik vstopa v glavni meni oziroma s to tipko zapre trenutno odprto aplikacijo ali pa s pridržano tipko prikliče pogled, ki prikazuje odprte aplikacije. Na zadnji strani aparata najdemo kamero. No tukaj se na prvi pogled ne zdi nič novega, a če vam povem, da se zadnja stran mobilnika ne odstrani z namenom, da vstavimo baterijo in SIM kartico, boste verjetno naslednje stavke prebrali z večjo pozornostjo. N8 ima fiksno baterijo, katero uporabnik sam ne more odstraniti oziroma zamenajti. Kam pa potem s SIM kartico se morda sprašujete. Reži za SIM in spominsko kartico sta na levem boku mobilnika in sta pokriti. Pod omenjenima režama je microUSB pirključek za povezavo mobilnika s PC-jem, preko katerega lahko mobilnik tudi polnimo. Na desnem boku aparta pa najdemo tipki za uravnavanje glasnosti zvočnika, drsnik za zbujanje telefona iz pripravljenosti ter tipka za upravljanje fotoaparata oziroma kamere. Tako, ostala sta še vrh in dno aparata. Na vrhu je tipka za vklop aparata in menjanje aktivnega profila, pokrita HDMI reža ter priključek za klasične stereo slušalke (3.5mm). Na dnu aparata pa je le priključek za polnenje baterije aparata. Mobilnik je podobnih mer kot njegova konkurenca, in sicer 113,5 mm v višino x 59 mm v širino, le debelina malce odstopa od konkurence. Debelina mobilnika je 13 mm, a je to predvsem zaradi izbočene kamere, kar večini izgleda čudno, a sem se sam na to dokaj hitro navadil. Vprašanje je le, kako bo ta izbočen del kljuboval uporabi, saj se tu znajo najprej pojaviti praske in sama obraba.
Nokia je v N8 vgradila 3.5 palčni AMOLED zaslon, kateri prikaže 16 milijonov barv, ki so bolj živahne kot pri ostalih Nokiah, prav zaradi AMOLED tehnologije. Tudi na dnevni svetlobi se zaslon zelo izkaže in ni nikakršen problem mobilnik uporabljati tudi zunaj na soncu. Ločljivost zaslona je 360 x 640 točk. Kapacitvno tipanje našega ''inputa'' po zaslonu pa občutno izboljša uporabniško izkušnjo, saj je zaslon zelo odziven in je končno tudi Nokio pravo veselje upravljati preko zaslona.

Začetni zaslon
Za prvo presenečenje N8 poskrbi prav na tem področju. Mobilnik nam namreč v pripravljenosti na zasalonu kaže uro in datum. Ta dva podatka sicer prikazuje z minimalno osvetlitvijo zaslona, a se to vseeno dobro vidi. Sprva mi to niti ni bilo všeč, saj sem si mislil, da to po nepotrebnem ''pije'' baterijo, a sem mišlenje kmalu spremenil. Prav všeč mi je bilo, da mi ni bilo treba ničesar pritisniti na mobilniku da sem videl koliko je ura, kar za Androide in ''Jabuke'' ne morem reči. Tako sedaj pa smo pri začetnem zaslonu. Tistemu delu mobilnika, katerega v bistvu največkrat vidimo in si želimi večino stvari opraviti prav preko njega. Tu pa žal N8 ne ponuje ničesar novega oziroma kakega posebnega presenečenja. Novost je le, da imamo na voljo 3 poglede začetnega zaslona, katere menjamo bodisi z potegi prsta po zaslonu ali pa preko tipke na zaslonu katera je na dnu zaslona med tipko za ''Možnosti'' in tipko ''Pokliči'' katera nam odpre številčnico mobilnika. Sama personalizacija teh treh pogledov je pa povsem enaka kot pri predhodnih aparatih. Na voljo imamo torej 6 mest na zaslonu v katere si nameščamo razne widgete ali pa dodamo priljubljene kontake na začetni zaslon. Ta widget deluje malce boljše kot pri predhodnih mobilnikih, kjer si lahko dodal le 4 priljubljene kontakte. Pri N8 pa lahko dodamo več kontaktov (več kot 10), katere potem s potegi po zaslonu pomikamo v levo ali desno dokler ne najdemo želenega kontakta.

Operacijski system
N8 poganja najnovejša verzija Symbian operacijskega sistema. Torej Symbian^3, kateri je predvsem bolj prijazen do oči, saj so prehodi iz začetnega zaslona v glavni meni ali pa, ko zapremo neko aplikacijo animirani. Več podrobnosti o tem operacijskem sistemu si pa preberite tu...

Telefoniranje in sporočanje
Kot pri vsaki Nokiji je tu dobro poskrblejno. V mobilnik lahko shranimo neomejeno kontaktov z veliko podrobnostmi. Kot sem omenil prej imamo že na začetnem zaslonu lahko svoje priljubljene kontakte in tako pogovor začnemo že z parimi pritiski po zaslonu. Iskanje kontakov po imeniku pa lahko storimo na dva načina. Prvi je ,da po seznamu kontakov ''scroll-amo'', kar na N8 deluje odlično, saj je na N8 tko imenovano kinetično scrollanje zares tekoče in je razlika očitna če po zaslonu potegnemo počasi, srednje hitro ali pa hitro. Iščemo pa lahko tudi tako, da v iskalno polje vnesemo prvo črko kontakta in nam tako mobilnik pokaže le kontakte z to črko. Podobno lahko kontakte iščemo tudi preko številčnice.
Sporočanje je tudi pravo veselje z N8, saj je vnos teksta v sporočilo mala malica. Če aparat držimo pokončno imamo za vnos teksta na voljo klasično tipkovnico preko številčnice, ko pa aparat obrnemo se nam prikaže polna tipkovnica s šumniki. Sam sem mnenja, da je qwerty tipkovnica v takem primeru boljša, saj so tipke večje in tudi razmak med njimi. Tu je pa to kar »nabasano«, a to situacijo kar uspešno reši odličen zaslon oziroma točnost tipanja našega pritiska na zaslon. Druga rešitev je pa, da se spremeni jezik pisanja na angleščino in tako ni šumnikov ter še nekaterih znakov, kar pride v poštev pri SMS sporočilih, kjer smo verjetno vsi kar vajeni, da jih pišemo brez šumnikov. Za email sporočila pa to ni ravno navada, da bi jih pošiljali brez šumnikov. Kliknite na naslednji povezavi, za sliko slovenske oziroma angleške tipkovnice, da boste videli o čem govorim/pišem. Uporabniška vmesnika za SMS sporočila oziroma email sporočila nista bila deležna nekih kozmetičnih oziroma funkcionalnih popravkov in sta tako enaka, kot pri ostalih Nokijinih pametnih telefonih in jih v nadaljevanju ne bom opisoval. Za tiste, ki ponavadi le preletite ta tekst, pa moram omeniti, da email klient sprejme več email računov, kjer lahko podrobno nastavite, kdaj ozioma ob kateri povezavi naj vam mobilnik potegne s strežnikov celotno poštno sporočilo oziroma samo glavo e-poštnega sporočila.

Kamera in večpredstavnost
Mislim, da bodo naslednji podatki o kameri že kar veliko povedali, kaj lahko pričakujemo od zajetih slik in video posnetkov s tem mobilnikom. Kamera ima oblučtljivost 12 MP, kjer ji za kvaliteto zajetih posnetkov nato pomaga še priznana optika Carl Zeiss z mehansko zaslonko ter Xenonska bliskavica. Največja ločljivost zajete slike je tako lahko 4000 x 3000 pik, ter HD ločljivost 1280 x 720 točk pri video posnetkih. Mobilnik je tako zmožen zajeti zelo kvalitetne slike (povsem primerljive s kompaktmimi digitalnimi fotoaparti) tako ob dnevni svetlobi brez kakršnegakoli popačenja in tudi v temi naredi zelo spodobno sliko. Malo pa razočara uporabniški vmesnik za upravljanje fotoaparata oziroma kamere. Ta nam ponuja le tri bližnjice. Preko prve bližnjice nastavljamo ali bomo zajemali slike oziroma video posnetke, preko druge nastavljamo delovanje odlične bliskavice, preko tretje pa prikličemo celo zaslonski meni, kjer lahko nato do potankosti nastavimo, kako naj nam kamera zajeme sliko. Vklopimo lahko zaznavanje obraza, nastavimo samosprožilec, barvni ton, raven beline, izpostavljenost, ISO, kontrast in ostrino. Sam menim, da bi moral uporabniški vmesnik obvezno imeti še bližnjico za način zajema slike (Scenski, Marko, Šport,..) in ne, da je to zakopano nekje v podrobnih nastavitvah. Galerija zajetih slik je tudi zelo izboljšana in deluje zelo hitro tudi ob večjem številu slik na mobilniku. Slike lahko tudi poljubno sortiramo v svoje mapice oziroma naše galerije.
Kot sem prej omenil zna mobilnik zajeti video posnetek v HD ločljivosti. Torej v ločljivosti 1280 x 720 pik s 25 slikami na sekundo. Posneteki so zelo kvalitetni in z veseljem sem mobilnik priključil na TV preko njegovega HDMI izhoda, da sem se prepričal o kvaliteti zajetega posnetka. N8 pa lahko uporabite tudi kot mini prenosni predvajalnik. Aparat namreč ''zna'' predvajati DivX in XviD formate video posnetkov vse tja to HD ločljivosti (720p).
Za poslušanje glasbe je tudi dobro poskbljeno. Poslušamo lahko svojo glasbo, ki smo si naložili na mobilnik ali pa katero radijsko postajo, vendar le z vključenimi slušalkami. N8 ima tudi vgrajen FM oddajnik, preko katerega lahko glasbo ''pošiljamo'' oziroma delimo s svojim avtoradijem. Vse kar morate storiti je najti prosto radijsko frekvenco in nato pognati glasbeni predvajalnik.

Nameščena programska oprema
Tu bom najprej začel z grajo, saj je prednaložen spletni brskalnik oziroma Symbianov spletni brskalnik razočaranje. Najbolj me moti , da brskalnik ob dvojnem pritisku na zaslon ne zna povečati pogleda tako, da bi bil določen tekst prikazan čez celoten zaslon. Konkurenčni brskalniki to opravijo z lahkoto, tu je pa stopnja povečave vedno prevelika in jo je vedno potrebno popravljati. Na srečo imamo tu alternativo, katero vam toplo priporočam. Ta sliši na ime OPERA! Tam je že vnos novega spletnega naslova bolj enostaven kot pri Symbianovem spletnem brskalniku in tudi možno je odpreti več zavihkov. A tudi Opera žal ne reši prej omenjenega problema s povečavo glede na tekst, a je vsaj veliko bolj funkcionalna kot Symbianov brskalnik.
Sedaj pa naprej k ostalim aplikacijam, katere niso tako ''sporne''. V N8 se skriva mala pisarna, kjer imamo na voljo QuickOffice, Adobe Reader ter Zip maganer. QuickOffice je zmožen le odpirati Officeove datoteke, če jih boste želeli preko mobilnika še spreminjati boste mogli proti plačilu to aplikacijo nadgraditi. A mislim, da bo večini zgolj ogled omenjenih datotek čisto dovolj. Z ločenima aplikacijama pa lahko urejamo naše zajete slike in video posnetke. Slike lahko denimo zmontiramo skupaj v video projekcijo, zajete video posnetke pa lahko skrajšamo po naših željah. Za ljubitelje socialnih omrežij je Nokia združila vse popularna omrežja (Facebook, Twitter,...). Tako smo preko ene aplikacije in eventuelno widgeta na začetnem zaslonu na tekočem z dogajanjem na izbranih socialnih omrežjih. Potem pa imamo na voljo še Ovi store, preko katere si na mobilnik naložimo nove uporabne aplikacije ali igrice. Pohvaliti moram nov izgled Ovi store-a, kateri je sedaj bolj pregleden in tudi deluje bolj resno!

Povezovanje, pomnilnik in navigacija
N8 ne pozna omrežja na katerega se trenutno ne bi mogla povezati. Ima namreč 4 pasovni GSM/EDGE vmesnik ter 5 pasovni (850/900/1700/1900/2100 MHz) 3G vmesnik. Hitrosti prenosa preko mobilnega omrežja so tako lahko tudi do 10.2 Mbps proti mobilniku in 2.0 Mbps proti omrežju. Seveda je tu tudi Wifi vmesnik z N podporo, bluetooth 3.0, A-GPS in GPS vmesnika in FM oddajnik. Potem imamo paše kabeljske priključke. Kot sem že prej omenil imamo HDMI izhod ter microUSB konektor za USB 2.0 povezavo. Osnovni pomnilnik mobilnika je 16 GB, katerega lahko razširimo preko microSD kartice na 32 GB. Delovnega pomnilnika je 256 MB. Navigacija je kot pri vseh Nokijah brezplačna. Ovi maps posodobite, preko PC-ja tako da, prenesete želeno kartografijo na mobilnik in že ste pripravljeni, da vas mobilnik vodi do želenega cilja. Lahko vas vodi v avtomobilu ali pa ko se sprehajate po neznanem mestu in iščete znamenitosti ali pa kotiček kjer se lahko okrepčate in pogrejete.

Prodajni paket
Poleg samega mobilnika z vgrajeno baterijo BL-4D s kapaciteto 1200 mAh je v prodajnem paketu še polnilec (AC-15), microUSB kabel (CA-179), ki je celo spodobne dolžine in ni le dobrih 10 cm dolg, kot je bil pri modelu C6, adapter za HDMI (CA-156) in USB (CA-157), ter klasične stereo slušalke z daljincem (WH-701). Ker pa slika pove več si prodajni paket lahko ogledate tu.

Posodil na test:
Teleray d.o.o.
Prodajalec/Uvoznik:
Teleray d.o.o.
Cena na dan testa:
499,00
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Nokia
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki