marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
Do 2 uri in 45 minut
V pripravljenosti:
Do 200 ur
Tip baterije:
Li-Ion BL-4B (700 mAh)
Dimenzije:
106,5 x 52 x 13,7 mm
Teža:
115 g

Tip zaslona:
TFT, 16 milijonov barv, 240 × 320 pikslov
Zunanji zaslon:
256.000 barv, 160 × 128 pikslov

Notranji pomnilnik:
26 MB
Stopnja sevanja SAR:
1,04 W/kg
Operacijski sistem:
Symbian

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za

Nokia N76 je pameten in lep mobilnik, ki poleg tega premore tudi odličen predvajalnik glasbe ter povsem sprejemljiv fotoaparat za občasno slikanje. Poleg tega pa ima naložen najnovejši Symbian operacijski sistem, kateri pripomore k hitrejšemu delovanju tega pametnega mobilnika in popravlja napake starih Symbian operacijskih sistemov.

Proti

Slabosti Nokie N76 so občutljivost ohišja na madeže in prstne odtise ter slaba zmogljivost baterije, saj bo potrebno mobilnik priključiti na polnilec prav vsak dan, seveda če boste N76 dejansko uporabljali. Moti pa tudi slab položaj, sicer povsem navadnega, 3,5 mm vhoda za slušalke, saj ta ob poslušanju glasbe preko slušalk, moti odpiranje preklopnega mobilnika. Tudi tipkovnica bi lahko ponudila več povratnih informacij, a to je problem vseh podobnih tipkovnic.

Priloge
Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Nokia

Tanka in pametna

Nokia N76


Nokia N76

18.07.2007
Objavil: Sašo Mlakar

Tudi Nokia se ni zmogla več upirati zahtevam trga po tankih in lepo oblikovanih telefonih. A pri Nokii so se odločili na trg poslati tak telefon šele sedaj, ko so vanj lahko vgradili precej zmogljive komponente. Nokia N76 je eleganten, tanek in mogoče celo damski telefon.ne podpira datum microSD
TransFlash
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
ne podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
podpira push-email
podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 1,9 Mpix
Povečava: 20x
nočni način
samosprožilec
efekti
nastavljanje beline
nastavljanje osvetlitve
dve kameri
vgrajena bliskavica
Snemanje video: neomejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
ne podpira GSM 900/1800/1900 MHz
podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
podpira HSCSD
podpira EDGE
podpira UMTS
ne podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
ne podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
podpira radio FM

Sicer ne spada med ravno najmanjše po širini in višini, a to tudi ni njegov namen, saj poleg oblike premore tudi pestro paleto funkcij, ki ga postavljajo na vrh zmogljivosti med podobno oblikovanimi mobilniki. Z operacijskim sistemom Symbian S60 9.2 je že skoraj pravi žepni računalnik, na katerega lahko dodatno naložimo precej več ali manj uporabnih programov.

Osnovni paket in baterija

Na test smo prejeli črno različico Nokie N76, na voljo pa je tudi v bolj ženski, rdeči barvi. Poleg telefona se v škatli nahaja še precej dodatkov, pravzaprav kar vse, kar bo uporabnik za zanesljivo delo z N76 potreboval. Tako v škatli najdemo tudi USB kabel Nokia DKE-2 za povezavo z računalnikom, CD s programsko opremo Nokia PC Suite, navodila za uporabo, hišni polnilec Nokia AC-4, ki baterijo iz prazne spremeni v polno v slabih dveh urah in seveda baterijo samo, katera premore kapaciteto zgolj 700 mAh in nosi oznako BL-4B. Baterija ima resnično slabo kapaciteto, izgovor za to pa je, da v tako tanko ohišje niso mogli spraviti večje baterije. Baterijo lahko zato z lahkoto izpraznimo v enem dnevu ali še prej, saj realno zdrži od 4 do 5 ur predvajanja glasbe. Brez glasbe in z malo klici ter malo uporabljanja telefona, pa bi mogoče celo zdržala 2 dni. Sam sem jo med testom moral polniti vsak dan in verjetno jo boste morali tudi vi, če imate namen mobilnik dejansko uporabljati. Poleg omenjenega pa se v osnovnem paketu nahaja še spominska kartica microSD, na katero lahko spravimo do 256 MB podatkov. Verjetno bo kartica premajhna, če si boste želeli nanjo namestiti dodatne programe, glasbene datoteke ter brezbrižno slikati z v telefon vgrajenim fotoaparatom. Priložene so še žične slušalke, ki nosijo oznako HS-43 in so kompatibilne s popolnoma navadnim 3,5 mm vhodom. Tako lahko na Nokio N76 priključimo katere koli slušalke, ki smo jih prej ali pa jih še uporabljamo na MP3 predvajalnikih, računalniku ...

Izgled

Verjetno Nokia z N76 ni naredila najlepšega telefona, kar jih trenutno trg premore, zagotovo pa spada med lepše oblikovane in tanjše mobilnike, saj je debel zgolj 13,7 mm. V višino meri 106,5 mm, širok pa je 52 mm. Kazalec tehtnice se ustavi pri 115 gramih. Tako širina kot tudi teža sta rahlo nad povprečjem podobnih mobitelov. Sicer pa N76 lepo sede v dlan in ima lepo določeno težišče, izdelana pa je iz kovine in plastike, katera se mi je zdela dokaj tanka, a vseeno kvalitetna. Z eno roko se mobilnik malce težje odpira, saj nima nikakršne vzmeti, ki bi nam pomagala odpreti pokrovček. To ima tudi svoje prednosti, saj lahko telefon položimo na mizo in sami reguliramo kako bo odprt. Je pa to prednost tudi zaradi druge pomanjkljivosti. Vhod za slušalke je namreč nameščen na vrhnjem delu mobilnika in ko preko slušalk poslušamo glasbo, pokrovčka ne moremo do konca odpreti. Ko se privadimo na odpiranje nekako gre.

Na sprednji strani mobilnika, ko je ta zaprt, se nahaja zunanji zaslon, ki se »skriva« pod površino, ki odseva podobno kot ogledalo, skriva pa tudi modro lučko, ki utripa, ko je mobilnik prižgan. Pod zaslonom se nahajajo glasbene tipke, katerih funkcije se tudi spreminjajo, svetijo pa v modri barvi. Okoli pa je telefon iz črne, svetleče plastike na kateri se pozna prav vsak madež in prstni odtis, tako da bo N76 potrebno redno brisati, če teh madežev ne bomo želeli.

Na levi strani Nokie N76 se nahaja nenavadno oblikovan vhod za polnilec telefona in reža za spominske kartice tipa microSD, ki je prekrita s kromiranim pokrovčkom. Ta se pri telefonu, katerega smo imeli na testu, ni hotel popolnoma zliti z ohišjem in je izgledalo, kot da rahlo gleda ven in se noče do konca zapreti. Kljub vsemu pa je bil zanesljiv in prav nič majav.

Ko telefon obrnemo in si ogledamo njegovo desno stran, najdemo na zgornji strani dvosmerno tipko za uravnavanje glasnosti telefona, katera pri slikanju prevzame funkcijo približevanja slike (zoomiranja), pri zaprtem telefonu pa se z njo premikamo med funkcijami, prikazanimi na zunanjem zaslonu. Spodaj na desni strani se nahaja tudi tipka, ki je namenjena dostopu do fotoaparata, tik nad njo pa se nahaja tudi tipka za hiter dostop do galerije posnetkov.

Na zgornji strani Nokie N76 najdemo že standardno tipko za vklop in izklop mobilnika, katera je namenjena tudi menjavanju profilov, zaklepu tipkovnice in zaklepu telefona. Desno od nje se nahaja miniUSB vhod, preko katerega N76 povežemo z računalnikom, polnjenje mobitela pa preko njega ni mogoče. Zraven pa se nahaja tudi navaden, 3,5 milimetrski vhod za slušalke.

Na spodnji strani se nahaja zvočnik, ki je s plastiko ločen v dva, a naj vas to ne zavede, saj Nokia N76 ne predvaja stereo zvoka. Namestitev zvočnika na takšno mesto je praktična, saj se zvok bolje sliši, ko nosimo telefon v žepu. Levo od zvočnika pa se nahaja tudi zatič, na katerega lahko vpnemo pašček za nošenje Nokie N76 ali pa kakšen obesek.
Na zadnji strani se nahaja pokrovček, ki skriva baterijo, nad njim pa leča 2 MP fotoaparata in LED dioda, ki služi kot bliskavica pri slikanju. Prvo odpiranje pokrova baterije je bilo zame velik podvig, saj nisem vedel, kako točno bi ga odprl, saj sem se bal, da ga bom zlomil. Kasneje sem ugotovil, da je strah odveč, saj ga je treba le dobro potegniti navzdol. Pod baterijo se na levi strani skriva rumena plastika, v katero vstavimo SIM kartico.

In končno smo prišli do tega, da pogledamo kako Nokia N76 izgleda, ko je odprta. Na spodnjem delu preklopnega mobilnika se nahaja tipkovnica, ki je narejena iz kovine in zelo spominja na tisto, znano iz Motorole RAZR. Kar se tiče udobnosti tipkanja, je tipkovnica povprečna, saj tipke dajejo zelo malo povratnih informacij med pritiskom. Daje pa dobro informacijo o tem, na kateri tipki se trenutno naš prst nahaja, zahvaljujoč rahlo izbočeni gumirani površini na tipkah. Na splošno je tipkanje po tipkovnici kar zanesljivo, med pisanjem daljših sporočil pa sem naredil nekaj več napak kot jih naredim navadno. Nokia N76 ima vgrajen senzor in tipkovnica zasveti le, ko je to potrebno, se pravi, ko je temno. Osvetlitev je zelo enakomerno razporejena, tipkovnica pa sveti v modri barvi. Poleg standardnih tipk ima tipkovnica še dodatne, za Symbian standardne tipke, kot je tipka za vstop v menije, tipka za bližnjice ter tipka z znakom pisala, ki služi za označevanje teksta ter kopiranje le-tega. Na zgornjem delu odprte Nokie N76 pa se bohoti resnično kvaliteten TFT zaslon, ki meri 2,4 palca v diagonalo in premore resolucijo 240 × 320 pikslov. Poleg tega zmore prikazati 16 milijonov barv, tako da je kvaliteta slike resnično odlična. Tudi na neposredni sončni svetlobi je zaslon dobro berljiv. Na vrhnjem delu zaslona se nahajajo informacije o operaterju, moči signala in polnosti baterije ter ura in datum, malce nižje pa ikone za hitrejši dostop da pogosto uporabljanih funkcij. Teh ikon žal ne moremo zamenjati s svojimi. Pod ikonami pa nas mobilnik obvešča o opomnikih, katere imamo v koledarju za tekoči dan. Nad zaslonom se na desni strani nahaja še notranja kamera, katero bodo uporabniki uporabljali predvsem za video klice, saj ima ločljivost zgolj 0,3 MP. Poleg se nahaja tudi svetlobni senzor.

Zunanji zaslon - zmogljivosti

Nokia se že od nekdaj trudi narediti čim bolj učinkovit zunanji zaslon preklopnih telefonov, pri N76 pa so resnično zadeli v polno. Pa poglejmo, zakaj tako mislim. Kot prvo je TFT zaslon, ki meri 22 × 28 mm in ima ločljivost 128 × 160 pikslov. Poleg tega je zmožen prikazati 262.000 barv in je tudi na sončni svetlobi dobro viden in lahko berljiv. Takšno ločljivost so nekaj let nazaj imeli glavni zasloni boljših mobilnikov. Zaslon je zmožen prikaza 6 vrstic teksta in 2 orodnih vrstic. Poleg samih tehničnih specifikacij, pa je Nokia razvila tako imenovani Cover User Interface oziroma vmesnik za zunanje zaslone preklopnih mobilnikov, ki je fenomenalen. Ko je zaslon v mirovanju lahko na njem vidimo vse navadne informacije, uro ter 3 ikone, ki so namenjene zunanjim tipkam. Desna tipka prikliče radio, sredinska odpre predvajalnik glasbe, s pritiskom na levo tipko pa pridemo v seznam glasbe. Za navigacijo znotraj menijev pa uporabljamo dvosmerno tipko, ki je prvotno namenjena za uravnavanje glasnosti. Toda tu se vse šele začne. Poleg tega ima daljši pritisk na tipke druge namembnosti. Tako lahko s pridržanjem leve tipke hitro dostopimo do funkcije Pritisni in govori (PTT), z daljšim pritiskom desne tipke pa odpremo glasovno klicanje kontaktov iz imenika. Če boste imeli zgrešene klice jih lahko brez težav preverite na zunanjem zaslonu in odpiranje telefona ne bo potrebno. Prav tako pa lahko na zunanjem zaslonu pregledujemo sporočila, ki jih prejmemo. Če pa sporočilo vsebuje kakšne priponke, nas Nokia N76 opozori, naj mobilni telefon odpremo za prikaz. Torej nam za razne vsakodnevne funkcije sploh ne bo potrebno odpirati telefona. Enako zunanji zaslon služi tudi kot zaslon pri fotografiranju, na njem pa lahko tudi nastavljamo vse funkcije fotoaparata. Omembe vredno je tudi dejstvo, da lahko preko njega menjamo tudi profile. Medtem, ko govorimo po telefonu in je le-ta odprt, se zunanji zaslon obrne za 180 stopinj in prikazuje črno-belo sliko slušalke, kar ponazarja, da govorimo po telefonu. S pomočjo nastavitev lahko zunanjemu zaslonu določimo tudi osvetlitev in sliko ali animacijo, katera služi kot ozadje. Ko je zaslon v mirovanju mu lahko določimo tudi digitalno uro kot ohranjevalnik zaslona. Vse te funkcije sicer izgledajo sila preprosto, a sem hvaležen Nokii, saj jih je edina znala združiti in narediti zunanji zaslon še precej bolj uporaben.

Imenik, sporočila, zadnji klici

Vse to je že poznano iz ostalih Symbian telefonov. Prostor za shranjevanje sporočil in kontaktov v Nokio N76 je omejen zgolj s prostim pomnilnikom aparata, torej praktično sploh ni omejen. Iskanje kontaktov je enostavno, telefon jih išče ne glede na to, če je pri kakem kontaktu ta besede na drugem mestu. Da bo razumljiveje za tiste, ki tega ne poznate, je tu primer. Če napišemo v iskanje JA, nam bo telefon našel tako Janez, kakor tudi Dejan Janežič, kot primer. Iskanje pa poteka sproti, ko vpisujemo črke v iskalnik. Kontakte se da vključevati v skupine, vsaki skupini ali kontaktu pa pripeti lastno zvonjenje in sliko. Poleg tega lahko vsakemu kontaktu v imeniku dodelimo precej številk, dodamo oznako, naslov e-pošte, podjetje in še in še. Uporabno je tudi avtomatično sintetiziranje zvočnega posnetka za ime tako, da začnemo z zvočnim klicanjem takoj, ko si prekopiramo ali shranimo kontakte na telefon.

Telefon omogoča pošiljanje in prejemanje SMS in MMS sporočil, zvočne pošte, kakor tudi elektronskih sporočil. Z e-pošto ni nikakršnih problemov, saj zna telefon lepo delovati s POP3, SMTP in IMAP4 protokoli. Seveda imamo na voljo tudi samodejno preverjanje e-poštnih predalov, katerih si lahko nastavimo več. Vse standardno in klasično za Symbian torej.

Zadnje klice telefon shranjuje pod dnevnik in o njih vodi zelo dobro evidenco. Tako imam trenutno na telefonu klice vseh dni, kolikor imam telefon na testu, za prav vsakega pa lahko preverim datum in čas klica, trajanje, vrsto klica, ali je odhoden, prejet ali zgrešeni klic ter telefonsko številko, s katere me je oseba poklicala. Znotraj dnevnika lahko določimo, koliko časa naj nam telefon podatke o klicih in sporočilih hrani.

Vpogled v drobovje - pripomočki

Ker je Nokia N76 Symbian telefon, ni nič narobe, če ji kakšen pripomoček manjka, saj se da preko spleta nanjo naložiti zelo veliko dodatnih programov, ki opravljajo najrazličnejše naloge. Sicer se mi zdi, da je N76 kar dobro opremljena z razno raznimi pripomočki in ji navadnih funkcij ne manjka. Symbian v tej Nokii je najnovejši in je verzije S60 9.2 s Feature Pack 1, kar pomeni, da je operacijski sistem hitrejši od prejšnjih Symbian operacijski sistemov, poleg tega pa najdemo v njem serijsko vgrajen program za zaklepanje tipkovnice in končno tudi možnost nastavljanja velikosti pisave, kar je bila precejšnja pomanjkljivost prejšnjih Symbian mobilnih naprav. Sedaj imamo na voljo tri velikosti pisave in sicer veliko, srednjo ter majhno. Poleg omenjenega, pa imajo pametni mobilniki tudi veliko prednost pred navadnimi, saj omogočajo delovanje programov v ozadju, tako kot smo tega navajeni iz računalnikov. V N76 najdemo odličen in zmogljiv koledar, program Lifeblog, kateri nam razporedi dogodke, katere smo opravljali z mobilnikom, po času, glasovno klicanje, pri katerem iz imena in priimka napisanega pri kontaktu, mobilnik sam sintetizira zvok, najdemo pa tudi glasovne ukaze za ukazovanje mobilniku in hitrejši dostop do različnih aplikacij, profilov … Nokia N76 omogoča tudi funkcijo Pritisni in govori, menjavo profilov, katere lahko po želji dodajamo tudi sami, nekaj pa je že pred nastavljenih ter uro in več budilk oziroma alarmov. Poleg tega ima mobilnik FM radio, predvajalnik filmov Real player, ki predvaja datoteke tipa 3GP, MP4 in RM, zmožen pa je predvajati filme v celo zaslonskem načinu, beležke, snemalnik zvoka, ki je omejen na eno uro, pretvornik različnih merskih enot, osnovni kalkulator, Adobe PDF program in še in še. Na njem v osnovi ne moremo pregledovati Word, Excel in PowerPoint datotek, za njihovo pregledovanje in urejanje si moramo tako namestiti različico programa OfficeSuite ali QuickOffice. Telefon ima nameščena tudi programa za brezžično povezavo z Bluetooth tipkovnico in povezavo z GPS modulom.

Glasba

Nokia N76 je glasen mobilnik. Zahvaljujoč 64-kanalni polifoniji je zvok, ki prihaja iz zvočnika mobilnika čist. Žal pa mobilnik ne ponuja stereo zvoka preko svojega zvočnika. Za zvonjenje lahko v tej Nokii nastavimo praktično vsako glasbeno datoteko, ki je na voljo, saj Nokia N76 podpira MP3, AAC, eAAC, eAAC+ in WMA formate glasbe, ne podpira pa video zvonjenj.

Predvajalnik glasbe v Nokii N76 je za moje pojme odličen, saj se brez težav postavi ob bok tistim, znanim iz Walkman telefonov družbe Sony Ericsson. Predvajalnik lahko v veliki meri upravljamo preko tipk, ki se nahajajo pod zunanjim zaslonom, mobilnik moramo odpreti le, če želimo nastavljati izenačevalnik zvokov (Equalizer). Sicer pa Nokia N76 razporedi glasbene datoteke po ID3 oznaki, pesmi pa so lahko razporejene po številnih kriterijih in jih lahko shranimo v različne sezname predvajanj (Playlist). Predvajalnik ima na voljo prikaz največkrat predvajanih skladb, kar je zelo zanimiva funkcija, poleg tega pa ima tudi možnost nastavitve enega izmed dveh vizualnih efektov. Nastavljamo lahko tudi ponovitve glasbenih datotek, premešano predvajanje skladb ter razne zvočne nastavitve (ravnovesje, stereo razširjanje zvoka ter glasnost).

Poleg predvajalnika glasbe mobilnik podpira tudi FM radio, kateri ne zmore prikazati RDS informacij, lahko pa vanj shranimo do 50 različnih radijskih postaj. Za poslušanje radia moramo imeti vključene slušalke, saj služijo kot antena.

Priložene slušalke so kar dobre in zmorejo proizvesti povsem soliden zvok, lepo sedejo v uho in imajo trakec za namestitev mobilnika okoli vratu. Če vam priložene slušalke slučajno ne bi bile všeč, pa si brez težav omislite boljše, saj ima mobilnik navaden 3,5 mm vhod za slušalke. Pri slušalkah naj omenim še dejstvo, da Nokia N76 ne podpira brezžičnih Bluetooth stereo slušalk, tako da bodo uporabniki vezani na žične.

Fotoaparat

Nokia N76 ima na hrbtni strani fotoaparat ločljivosti 2 MP, ki ob lepi svetlobi premore odlične slike. V notranjih prostorih in ob rahlo slabši svetlobi pa se že poslabša kvaliteta slike, saj le-ta postane bolj zrnata in slabših barv. Če slikamo z bliskavico oziroma LED diodo, so slike boljše, a vseeno ne najboljše. Slikanje je mogoče tako pri odprtem, kakor tudi zaprtem telefonu, zaslon (zunanji ali notranji) pa prikazuje, kaj bomo slikali. Fotoaparat ima kar nekaj različnih nastavitev. Tako lahko nastavljamo različne ločljivosti slike, od 1600 × 1200, 1152 × 764, 640 × 480 pa vse do 320 × 240 pikslov. Kvaliteto slike lahko nastavljamo med najvišjo in osnovno, na voljo imamo zaporedni način slikanja ali zajem ene slike, samosprožilec (izključen, 2 s, 10 s, 20 s), nočni način. Poleg naštetega pa lahko nastavljamo tudi belino slik (samodejno, sončno, umetna svetloba, fluorescentno), kompenzacijo slike, barvni ton (normalna, sepija, črno-belo ter negativ) in ISO občutljivost. Poleg tega lahko tudi nastavimo kdaj naj se sproži bliskavica in kdaj ne. Sliko lahko približamo do 20 ×, vendar pa je na voljo zgolj digitalno približevanje slike (zoom) tako, da ga sam nisem skoraj nič uporabljal. Fotoaparat ne premore samodejnega ostrenja slike in tako ne premore niti makro načina slikanja.

Video lahko Nokia N76 zajema z ločljivostjo 320 × 240, 176 × 144 ali 128 × 96 pikslov ter zajame 15 slik na sekundo. Video posnetki se shranjujejo v 3GP formatu, video pa lahko posnamemo tudi brez zvoka. Časovne omejitve snemanja videa ni, približevanje slike (zoom) pa deluje tudi med snemanjem samim.

Poleg glavnega fotoaparata pa telefon premore še eno kamero, katera je namenjena predvsem video telefoniji, lahko pa z njo tudi slikamo in snemamo, a zmore posneti slike zgolj v CIF+ kvaliteti (384 × 320 pikslov).

Povezave

V omrežje se Nokia N76 zlahka poveže, saj deluje na kar štirih GSM frekvenčnih območjih. Tako ji niso tuje 850, 900, 1800 niti 1900 MHz frekvence. Je tudi UMTS mobilnik in tako deluje tudi na 3G omrežjih s frekvenco 2100 MHz. Poleg govorne komunikacije omogoča tudi prenos podatkov in sicer preko GPRS, EDGE in UMTS tehnologije. Nameščen ima internetni brskalnik OSSBrowser 2.0, ki prikazuje WAP, xHTML in HTML strani brez težav. Omogoča tudi pregled večih strani naenkrat ter podpira RSS. Poleg tega pa ima Nokia N76 nameščen program Flash 2.0, tako da lahko telefon predvaja tudi flash datoteke. Z zunanjim svetom se zna povezati preko Bluetooth tehnologije verzije 2.0. Povezava Bluetooth deluje brez problema, žal pa ni nikjer najti funkcije A2DP, to je prenos zvoka preko Bluetooth na brezžične stereo slušalke. Z računalnikom lahko Nokio N76 poleg povezave preko Bluetooth, povežemo tudi preko USB podatkovnega kabla. Sam telefon ima miniUSB vhod, z računalnikom pa se lahko poveže preko Nokia PC Suite, kot podatkovni disk, z namenom tiskanja slik ali kot predvajalnik (sinhronizacija glasbe z glasbenim programom). Telefon pa nima IR vmesnika, niti ne podpira najnovejšega, HSDPA prenosa podatkov ali brezžične povezave v internet preko WiFi-ja.

Moji vtisi

Nokia N76 je zelo odličen mobilnik, seveda pa ni popolna. Zaradi svojih zmogljivosti in oblike, v razredu, v katerega spada nima neposrednih tekmecev, saj tankih in pametnih mobilnikov poleg nje praktično ni. Meni je Nokia N76 ustrezala in sem bil z njo kar zadovoljen, a se mi vseeno zdi, da večopravilnost, katero pametni mobilniki ponujajo, trpi zaradi preklopne oblike. Zdi se mi, da Nokia ni točno vedela, kaj bi pri tem mobilniku raje imela, ali pamet ali tankost, obliko ter izbrane materiale. Prav na ta račun so se malce ušteli in postavili vhod za slušalke na zgornji del N76 in tako preklopnega dela mobilnika ne moremo do konca odpreti med poslušanjem glasbe preko slušalk. Tudi baterija zelo trpi zaradi tankosti ter odličnih funkcij ter predvajalnika glasbe, katere Nokia N76 ponuja. Predvajalnik glasbe je odličen, tudi fotoaparat Nokie N76 je povsem zadovoljiv, kakor tudi vse ostale funkcije, žal pa teh funkcij baterija s svojimi 700 mAh ne dohaja. Pri sami obliki mobilnika me ni zmotilo nič, razen bleščečih materialov, na katerih se pozna prav vsak madež in prstni odtis.

Posodil na test:
Teleray d.o.o.
Prodajalec/Uvoznik:
Teleray d.o.o.
Cena na dan testa:
510,00 € (122.216,00 SIT)
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Nokia
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki