marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
do 245 minut
V pripravljenosti:
do 370 ur
Tip baterije:
Li-Polymer (1100 mAh)
Dimenzije:
110 x 49 x 19 mm
Teža:
116 g

Tip zaslona:
barvni TFT zaslon, do 262.144 barv, 240 x 320 pik, 2,4"

Notranji pomnilnik:
42 MB
Operacijski sistem:
Symbian

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za

Prednosti Nokie N73 so predvsem v vsestranski uporabnosti in nadgradljivosti. Mobilnik sicer ni med najmanjšimi in najlažjimi, to pa predvsem zaradi velikega zaslona. Lahko ga poimenujemo že skoraj mali računalnik, ker zmore veliko opravil, ki jih lahko naredimo tudi na "tapravem" računalniku.

Proti

Slabosti Nokie N73 so predvsem dokaj kratko trajanje baterije, sploh če mobilnik res uporabljamo in ga nimamo zgolj za telefoniranje. Še ena lastnost, ki jo lahko omenim med slabostmi je dokaj počasno delovanje menijev, vendar to odtehta vsestranska uporabnost mobilnika.

Priloge
Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Nokia

Tri miljone pik in stabilizacija slike

Nokia N73


Nokia N73

18.02.2007
Objavil: Thomas Bergant

Že kar nekaj časa je na tržišču tokrat opisani mobilnik, ki ga bom tokrat opisal. Je naslednik dokaj uspešne serije pametnih mobilnikov, ki se je začela pred nekaj leti z Nokio 7650, nadaljevala z modelom 6600, nato 6630, 6680... potem pa so spremenili oznake in nadaljevali s serijo "N" - Nokio N70 in sedaj Nokio N73.ne podpira datum miniSD
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
ne podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 3,15 Mpix
Povečava: 20x
nočni način
samosprožilec
efekti
okvirji
nastavljanje beline
nastavljanje osvetlitve
makro način slikanja
dve kameri
vgrajena bliskavica
Snemanje video: neomejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
ne podpira GSM 900/1800/1900 MHz
podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
ne podpira HSCSD
podpira EDGE
podpira UMTS
ne podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
podpira radio FM

Oznaka "N" pred številko modela naj bi pomenila, da gre za multimedijski mobilnik. In res je z njim mogoče početi veliko več, kot pa zgolj telefonirati.

Zunanjost in izgled ...

Nokia N73 sodi med srednje velike mobilnike, vendar kaj dosti drugače tudi ne more biti, saj ima precej velik zaslon. Diagonala zaslona meri 2,4" oziroma, če to pretvorimo v nam bolj znane mere - 61 mm. Zaslon TFT je visok 50 mm in šriok 38 mm. Zna prikazati do 262.144 barv z ločljivostjo 240 x 320 pik.
Mobilnik je visok 110 milimetrov, širok 49 milimetrov, debelina pa je 19 mm. S težo 116 gramov sodi nekje v srednji rang. Oblika je škatlasta in dobro sede v dlan. Tipkovnica ima mogoče malce majhne tipke, ki pa so dovolj odzivne, čeprav bi lahko mogoče bile za odtenek bolj izbočene. Stvar okusa posameznika, se pa da dokaj hitro navaditi in delo z Nokio N73 postane enostavno. Pet smerna krmilna paličica pod zaslonom bi lahko za moj okus bila malo bolj ergonomsko oblikovana. Ohišje iz dokaj kakovostnih materialov, čeprav mogoče pokrovček, ki ščiti lečo na hrbtni strani mobilnika, malce škriplje, če mobilnik stisnemo. Ko sem že omenil hrbtno stran, naj nadaljujem tukaj. Tukaj najdemo pokrovček, ki služi zaščiti Carl Zeissove leče, hkrati pa se z pomikom tega pokrovčka tudi vključi program za fotografiranje, tako da lahko že sekundo ali dve po tem, ko smo odprli pokrovček tudi naredimo posnetek želenega motiva. Pod lečo se nahaja bliskavica, ki dokaj solidno opravlja svojo funkcijo in osvetli motiv tudi v popolni temi. Na desni strani mobilnika se nahajajo tri tipke - zgornja - dvosmerna - služi nastavljanju glasnosti zvočnika, ko pa je mobilnik v načinu za fotografiranje pa z njo približujemo in oddaljujemo motiv (zoom). Na spodnji strani je še tipka za vklop galerije ter tipka za slikanje oziroma snemanje videoposnetkov. Na levi strani ohišja se nahaja samo infrardeči senzor. Na zgornji strani zalo opazimo dokaj velika zvočnika ter na sredini med njima tipka za vklop oziroma izklop mobilnika. Na spodnji strani pa se nahajajo Nokiin standardni Pop-Port™ priključek in vtičnica za polnjenje baterije ter reža za pomnilniško kartico miniSD.

Notranjost in delovanje …

Notranjost Nokie N73 je mogoče bolj zanimiva. Sicer ne vizualno ampak predvsem funkcijsko. Nokio N73 poganja ARMv1024 procesor z delovno frekvenco 200 MHz. Operacijski sistem je Symbian serije 60 tretje generacije - točneje Symbian OS 9.1. Nokio N73 lahko uporabljamo v skoraj vseh GSM in UMTS omrežjih. Je ti. quadband GSM in lahko deluje v 850, 900, 1800 in 1900 megaherčnih GSM in v 2100 megaherčnih WCDMA omrežjih. Uporabniku je za delovanje in hrambo programov in podatkov na voljo 42 megabajtov vgrajenega pomnilnika, seveda pa lahko to razširimo s pomočjo pomnilniške kartice. Sam uporabljam miniSD kartico velikosti 2 gigabajta. Po nekaterih podatkih je to največja velikost, ki jo Nokia N73 še "prebavi". Sem pa tudi že naše podatek o 4 gigabajtnih karticah, ki naj bi tudi delovale, vendar sam tega nisem preskusil, ker nimam nobene take kartice. Nokia navaja, da naj bi delovale kartice do velikosti 2 gigabajta. To je vsekakor dovolj za normalno delo. Če pa potrebujemo telefon za GPS navigacijo, pa zna hitro tudi zmanjkati prostora, sploh če na telefon namestimo več različnih navigacijskih programov in k vsakemu programu še dodamo recimo zemljevide celotne Evrope. V tem primeru bi dokaj hitro napolnili kartico. Je pa res, da tega ne počne povprečni uporabnik in takim bo zadostovala kartica velikosti do 2 gigabajta.

Imenik Nokie N73 je dinamičen in se na zelo enostaven način sinhronizira s podatki, ki jih imamo na svojem osebnem računalniku. Nokia N73 ima tako kot že njena predhodnica (Nokia N70) podporo za govorne oznake, ki so že kar sintetično generirane iz imena in priimka, vpisanega v imenik. Privzeta je mobilna številka in vsak zapis v imeniku že vsebuje eno govorno oznako za klicanje s pomočjo glasu. Tako je potrebno samo malce dlje držati desno tipko pod zaslonom, da se oglasi tisti značilen ton za glasovno izbiranje, in povemo ime in priimek osebe, ki jo želimo klicati. Iz zvočnika se zasliši sintetičen glas, ki "prebere" najdeno ime in po treh sekundah začne s klicanjem. Pri uporabi tega načina izbiranja je pri enem od desetih poskusov prišlo do napačne prepoznave, tako da se mi to zdi odličen način za prostoročno uporabo v vozilu. Seveda v kombinaciji z modrozobo slušalko ali kompletom za prostoročno telefoniranje. Odpade tisto zamudno "učenje" telefona. Enostavno lahko takoj, ko imamo imenik urejen, začnemo z govornim klicanjem.
Z Nokio N73 lahko pošiljamo skoraj vse vrste sporočil. Kratka, večpredstavna, e-pošto s priponkami … Verjetno sem tako že naštel vse načine sporočanja, ki se v dandanašnjem času uporabljajo.
Da pa vse to deluje, potrebujemo energijo. Žal je tudi pri tem modelu podobno kot pri prejšnjih Nokiinih 3G-mobilnikih serije 60, baterija precej "podhranjena". 1100 miliamperskih ur (mAh) je sicer malo več kot pri Nokii N70, še vedno pa zadošča le za približno dva do tri dni uporabe. Kakšen dan, ko je pogovorov malo več ali je potrebno malce bolj intenzivno uporabljati bluetooth, GPRS ali UMTS povezavo in malce več brskati po menijih, pa se zna zgoditi, da bo baterija prazna že po dveh dneh, ko smo jo ločili od polnilca. Ob bolj skromni uporabi (recimo preko vikenda, praznikov ali med dopustom) pa bomo lahko zdržali tudi kakšen dan ali dva več brez električne vtičnice. Ampak, kdo pa si kupi tak telefon zato, da ga bo "šparal"?

Pripomočki, programi in večpredstavnost …

Kot smo že vajeni pri novejših pametnih mobilnikih, je tudi v Nokii N73 vgrajen FM radijski sprejemnik. Ta sicer ni vrhunske kakovosti, je pa dovolj dober za občasno preganjanje dolgočasja. Je pa vgrajena aplikacija Visual Radio, ki naj bi omogočala poleg predvajanje glasbe iz radijskih valov še prenos dodatnih informacij o poslušani glasbi, kot je na primer slika izvajalca, ime albuma …. Te informacije naj bi se prenašale preko GPRS ali UMTS-povezave in za delovanje tega mora operater omogočati to storitev. Poleg tega lahko v pomnilnik shranimo tudi glasbo v mp3 formatu in mobilnik tako uporabimo kot predvajalnik glasbe. V prodajnem kompletu so priložene stereo slušalke, ki so dovolj kakovostne za vsakdanjo rabo, audiofilom pa verjetno ne bodo zadoščale. Je pa pri Nokii N73 precej glasen tudi zvočnik oziroma bi bilo bolje, da sta precej glasna zvočnika. Res je. Nokia N73 premore stereo zvočnike. Sicer pravega stereo efekta iz tako majhne napravice ne moremo pričakovati, lahko pa še enkrat potrdim, da je zelo glasna. To se sliši predvsem pri javanskih igricah, kjer ne deluje uravnavanje glasnosti in je možno zvoke le vklopiti ali izklopiti. V tem primeru se skoraj ne da igrati z vklopljenim zvokom, ker je enostavno preveč glasno.

Poleg poslušanja glasbe pa lahko z Nokio N73 počnemo še marsikaj drugega. Operacijski sistem Symbian namreč omogoča nalaganje dodatnih programov, ki jih je odprtem tržišču sedaj na voljo že kar precej. Skoraj ni ideje, ki bi se jo nekdo spomnil in je kdo drug ne bi realiziral. Poleg Symbian programov, ki imajo končnico *.sis, pa lahko nanjo naložimo tudi javanske programe in igrice. Te spoznamo po končnici *.jar oz. *.jad. Toda pozor! J2ME aplikacije ne bodo delovale kar vse po vrsti. Včasih bo potrebno malce eksperimentiranja, da bomo ugotovili ali konkreten programček deluje na tej Nokii ali ne.
Zaradi nove generacije operacijskega sistema (tretja generacija) stari programi ne delujejo in bo potrebno pri posameznih proizvajalcih poiskati programe, ki so narejeni za tretjo generacijo Symbian operacijskega sistema. Od starih programov se ločijo po končnici programa. Prej je bila ta samo *.sis, sedaj pa je *.sisx.

Fotografiranje …

Z vsakim novim modelom je ločljivost kamere višja. Pri tokratnem modelu N73 smo že presegli dva milijona pik - na leči je namreč zapisana oznaka 3,2 megapixel. To pomeni največjo ločljivost slike 2048 x 1536 pik. Razveseli pa nas oznaka "AF" (AutoFocus), ki pomeni, da lahko leča sama ostri motiv.
Fotografije narejene z Nokio N73 so dokaj kakovostne, sploh če jih izpišemo na fotopapir. To lahko storimo na zelo enostaven način, če imamo tiskalnik, ki zna sprejemati podatke po standardu PictBridge. Vse, kar moramo storiti je, da Nokio N73 povežemo s priloženim USB kablom na tiskalnik in iz menija izberemo aplikacijo za izpis fotografij. Po nekaj klikih se fotografija že začne preslikavati na papir in čez nekaj trenutkov imamo sliko, ki jo lahko spravimo v album, pošljemo kot razglednico, podarimo prijatelju ali prijateljici ali z njo naredimo karkoli drugega.

Pri fotografiranju imamo na voljo tudi več načinov slikanja. Lahko vse nastavitve pustimo na izbiri "samodejno" ali pa se poigramo z njimi in tako dosežemo boljšo kakovost ali pa bolj umetniško narejen posnetek. Tako lahko nastavljamo sceno, delovanje bliskavice, ravnovesje beline in barvne tone. Poleg tega lahko izberemo tudi nižje ločljivosti od največje, da lahko fotografijo tudi pošljemo preko vgrajenega e-poštnega odjemalca ali preko večpredstavnostnega sporočila. Povečava fotoaparata je žal samo digitalna in s programskim algoritmom lahko približamo motiv za 20x. Delovanje povečave pa je malce čudno.

Prednja kamera zna zajemati sliko samo do ločljivosti VGA (640 x 480 pik, 2x zoom) in je namenjena predvsem uporabi 3G (UMTS) storitve videoklic. Seveda pa lahko z njo tudi slikamo in snemamo, vendar s slabšo kakovostjo.

Poleg fotografiranja lahko z Nokio N73 tudi snemamo videoposnetke. Ti so lahko v najvišji ločljivosti 352 krat 288 pik in do 15 fps. Kot zanimivost pri video snemalniku lahko omenim še funkcijo stabilizacije slike. Sicer osebno še nisem tega uproabljal drugače kot za test. Mogoče bo pa komu prišel prav, če se bo podal po Jonasovih stopinjah in začel s snemanjem lastnega video bloga :).

Videoklic …

Videoklic z N73 deluje zadovoljivo. Zna pa poleg tega tudi predvajati videoposnetek, ki ga lahko sogovornika skupaj gledata (skupna raba videa v realnem času), žal pa mora to storitev omogočati tudi vaš operater. Mobitel, ki v Sloveniji zaenkrat edini nudi uporabo 3G-omrežja, po mojih podatkih še ne nudi te dodatne storitve. Mogoče nas pa kaj takega čaka v prihodnosti. Pustimo se presenetiti…

Povezovanje in prenos podatkov …

Standard bluetooth 2.0 je vedno bolj prisoten v novejših napravah. Tako tudi v Nokii N73 ne manjka. Ta omogoča predvsem do trikrat višje hitrosti prenosa podatkov in je navzdol združljiv s prejšnjimi različicami bluetooth.

Za povezovanje z računalnikom ima na spodnji strani priključek Pop-Port™, ki se z računalnikom poveže preko hitre USB-povezave preko priključka USB 2.0.

Kot sem že prej omenil, je N73 3G-mobilnik in se tako lahko v svet povezuje preko hitrega UMTS omrežja. Najvišja hitrost, ki jo lahko tako (teoretično) doseže, je 384 kbps v smeri proti nam (download) in 128 kbps v smeri od nas (upload). Če ni na voljo UMTS-omrežja, se zna povezati po standardu GPRS ali EGPRS razreda 10. EGPRS je pri nas bolj znan pod nazivom EDGE, ki ga uporablja Si.mobil – Vodafone ter v zadnjem ćau tudi Mobitel, in prek njega je možno pretakati podatke s hitrostjo 236,8 kbps v smeri proti nam ter 118,4 kbps v smeri od nas.

Namesto zaključka …

Verjetno sem pri opisu še pozabil omeniti kakšno malenkost. Pametni mobilniki so nabiti s funkcionalnostmi in res bi jih lahko primerjali s švicarskimi nožki – vsestransko uporabni.
Verjetno večino najbolj zanima predvsem eno vprašanje, ki se glasi nekako takole: Imam Nokio N70. Ali se splača menjati za nokio N73?

Sam sem bil malce v dvomih, a sem po tehtnem premisleku vseeno naredil ta korak in lahko zapišem, da mi ni niti malo žal za to. Korak mogoče izgleda majhen, če primerjamo gole tehnične lastnosti, je pa ravno zaradi nove generacije Symbiana kar malce večji, kot je sprva izgledalo. Na začetku so bili resda problemi s kompatibilnostjo in pomanjkanje novih različic programov. Danes to ni več noben problem. Ima pa Nokia N73 eno veliko prednost pred N70. In ta je avtofokus. In tako je tudi ta del mobilnika postal vsaj zame malce bolj uporaben. Si bo pa na to vprašanje moral vsak odgovoriti sam.

Prodajalec/Uvoznik:
Teleray d.o.o.
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Nokia
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki