marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
4 ure
V pripravljenosti:
220 ur
Tip baterije:
Li-Ion (BL-5C) (970 mAh)
Dimenzije:
98.6 x 51.2 x 25.8 mm
Teža:
139g

Tip zaslona:
TFT, 256.000 barv
Zunanji zaslon:
TFT, 65000 barv

Notranji pomnilnik:
10 Mb
Operacijski sistem:
Symbian

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za

Telefon ima lepo obliko, izkoriščen prostor, lepo in učinkovito tipkovnico z multimedijsko tipko, solidno dvojno kamero, UMTS, dober zvok in slušalke, dva načina odprtja telefona.

Proti

Zelo malo integriranega spomina (10 Mb), baterija zdrži zelo malo (komaj 2 dni), slabo vibriranje, poleg oblike posebne razlike s telefonom N70 ni, ni podpore brezžičnosti.

Priloge
Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Nokia

Nokia N70 + 1

Nokia N71


Nokia N71

11.12.2006
Objavil: Klemen Sterle

Nokia N71 je telefon, katerega bi po videzu lahko kaj hitro zamenjali z že dolgo obstoječim SE Z1010. Od daleč jasno. Od blizu pa nam bo takoj jasno, da gre za malo podoben telefon, v glavnem precej bolj različen od “izvirnika”. Ponuja pa nam tudi precej več in bolje. Roko na srce pa je tudi precej podoben svojemu bratu N70 (razen po obliki).ne podpira datum miniSD
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
ne podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 1,9 Mpix
Povečava: 20x
nočni način
panorama
samosprožilec
efekti
okvirji
nastavljanje beline
nastavljanje osvetlitve
dve kameri
vgrajena bliskavica
Snemanje video: neomejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
podpira GSM 900/1800/1900 MHz
ne podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
ne podpira HSCSD
podpira EDGE
podpira UMTS
ne podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
podpira radio FM

Pogled v škatlo...

nam razodene,da je v paketu poleg telefona še baterija tipa Li-Ion BL-5C (ki jo pritrdimo na pokrovcek za odpiranje baterije-meni osebno je to zelo všeč, saj nisem rabil snemat najprej pokrovčka in nato še baterije, ampak kar vse naenkrat), polnilec, kabel za povezovanje z računalnikom, slušalke z audio setom (slušalki sta za obe ušesi), spominska kartica 128 Mb (na kateri imamo prednaloženih par preizkusnih programov-med njimi tudi antivirusni program), cd z aplikacijami ( Nokia PC Suite 6.7 in Adobe Photoshop Album Starter Edition), ter vsa potrebna navodila za delo s telefonom.

Zunanjost telefona

Telefon se ponaša z merami 98.6 x 51.2 x 25.8 mm in težo 139g. Je rahlo debelejši, vendar to ne moti, sploh pa ker ni velik. Ko je telefon zaprt vidimo najprej zunanji barvni zaslon s resolucijo 96x68 pikslov in 65.000 barvami. Pod njim je gumb, ki sluzi za prikazovanje ure, statusa telefona ( klici, sporočila, prizganost funkcij...). Pod gumbom je nameščena zunanja kamera skupaj s fleš diodo. Na levi strani najdemo še gumb za funkcijo Push to talk, na vrhu pa je še gumb za ugašanje ali prižiganje telefona in menjane profilov. Zame osebno je ta gumb premajhen, ker moraš kar zadeti, če želiš že v prvo spremeniti profil ali takoj ugasniti telefon. V nasprotnem primeru je potrebno bolj zadeti gumb. Na spodnji strani telefona najdemo Pop-port, ki služi priklopu slušalk in kabla za povezovanje, desno je se luknja za polnilec, takoj nad Pop-portom pa je reža za spominsko kartico. Do reže za spominsko kartico in pa Pop-port pridemo z odstranitvijo pokrovčka, od katerih je pokrovček za spominsko kartico stalen, tistega za Pop-port, pa imamo lahko odstranjenega. Luknja za polnilec ni zaščitena. Do baterije, ki je na hrbtni strani , pridemo enostavno-s premikom gumbka. Samo SIM kartico pa potem vstavimo v namensko režo, ki tokrat ni pod baterijo, ampak v zgornjem predelu telefona. SIM kartice tudi ne zapremo s kakim pokrovčkom-pokrovček je kar sama baterija. Menjavanje SIM kartice tako ni težko, saj samo odtranimo baterijo in kartica sama že čaka, da jo vzamemo ven.
Ko telefon odpremo, nas najprej pozdravi ter 36 x 49 mm velik 256.000 barvni TFT zaslon, z notranjo kamero v desnem zgornjem kotu. Ogrodnje je metalno sive barve, tipkovnica pa je v dveh delih. Zgornji del pokrivajo tipke, ki služijo potrjevanju, klicanju, tam je tudi petsmerna tipka z malce premajhnim centrskim gumbom, povsem na vrhu pa je gumb, ki prikliče multimedijske lastnosti telefona (kamera, radio, galerija , predvajalnik glasbe...)-kako bo posamezna funkcija priklicana, enkrat ko smo že v tem multimedijskem prostoru, je povsem odvisno od uporabnika, saj si lahko poljubno nastavimo s katerim gumbom bomo doočeno funkcijo priklicali. Spodnji del je navadna številčna tipkovnica. Ima zadosti velike in udobne gumbe, da se s pritiskanjem nanjo v nobenem pogledu ne mučimo. No, izjeme so vedno.
Omeniti velja še dva načina odpiranja telefona. Telefon se odpre v dveh stopnjah. Najprej se ustavi tako da imamo zaslon rahlo nagnjen, telefon pa brez problema položimo na ravno podlago in imamo lep razgled na zaslon. Ta možnost je namenjena predvsem videotelefoniji, saj res lepo vidimo na zaslon, hkrati pa se telefon lepo poda v roko. Druga moznost pa je, da telefon odpremo do konca (tudi tako je mogoča videotelefonija), in z njim deloamo kot običajno, ter seveda tudi telefoniramo, za kar je ta način odprtja tudi najbolj priročen (v prejšnjem se bolj kot ne ne da normalno govoriti s slušalko). Nekatere zna to zmotiti, saj se najprej čuti, kot da se telefon zaskoči, nato pa se odpre do konca. Na to se dokaj hitro navadite in mislim, da s tem ne bo problemov.

Omreženost

Telefon deluje v omrežjih UMTS , GSM 900, 1800, 1900, ima pa podporo tudi tehnologiji EDGE , ter gprs (razred 10). Telefon samodejno preklaplja med omrežji, tako da glede tega ni potrebno skrbeti. Ima Bluetooth tehnologijo, podpira USB priklop na osebni računalnik preko Pop-porta, podporo nudi pa tudi infrardečemu žarku. O brezžičnosti tokrat ne duha ne sluha. Telefon lahko nastavimo tudi kot modem.

Baterija

Pri baterijah smo že vajeni, da pri tolikšni barvni in funkcijski potrati energije ne zdrži ravno dolgo. Nokia obljublja nekje 4 ure pogovora in 220 ur pripravljenosti telefona. Praksa pa nam pokaže, da telefon zdrži s polno baterijo komaj 2 dni, pri sorazmerni uporabi. Tako da je polnilec že skoraj obvezna oprema.

Klici, sporočila, imenik, spomin

Beleženje klicev ni nič novega in tako je tudi pri tem telefonu. Beleži zgrešene, prejete in klicane številke-vsako postavko po 20. Podporo ima tudi za e-pošto. Sporočila in število vnosov v imeniku na telefonu so omejena le s spominom telefona (vnosov v imenik imam lahko vsaj 1000), ki znaša sicer le borih 10 Mb. Za te čase se telefon res ne more ponašati s to številko pri postavki vgrajen spomin. Še dobro, da nam Nokia pridoda spominsko kartico 128 Mb. Spominske kartice so tokrat v formatu miniSD. Spominske kartice lahko menjamo kolikor nas je volja, le da so pravega formata. Najvecja podprta kapaciteta kartice je 2 Gb.

Kamera

S kamero lahko snemamo fotografije kot tudi video posnetke. Kamera ima ločljivost 2 megapiksla. Z njo lahko posnamemo fotografije v velikosti 1600x1200, 640x480 in 240x180 pikslov. Da snemanje ni dolgočasno in nekakovostno poskrbijo dodatne funkcije kamere. Tako si lahko nastavimo fotografiranje s flešom ali brez, barve, belino, način snemanja (po določenem času, navadno, v serijah), sceno snemanja (nočna, portret, okolica, šport), ne manjka tudi funkcija približevanja/povečevanja (zoom), ki je 20-kratno. Funkcije so zelo dostopne in se z njimi lepo upravlja, saj so nameščene takoj pod sliko. Torej lahko nastavitve spremenimo takoj. Po fotografiranju, pa se nam pokazejo se krajsi podatki o fotografiji. Slike lahko razvrstimo tudi v album. Notranja kamera je namenjena bolj za videotelefonijo, vendar se da z njo prav tako upravljati in delati kot z zunanjo.
Video snemamo v formatu mpeg4, v velikosti 352x288, 176x144, in 128x96 pikslov, imamo pa tudi možnost snemanja brez zvoka. Posnetki niso omejeni s časom, ampak s spominom.
Kam bomo posnetke spravili (na kartico ali spomin telefona) je naša odločitev.

Pripomočki na telefonu so...

standard. Imamo kačo v novi preobleki, ki je precej nadležna za upravljat in se par iger. Pridodan je se Quickoffice za delo z razpredelnicami, predstavitvami in dokumneti, imamo še radio in pa glasbeni predvajalnik. Zvok je zelo dober. Z radiem ni posebnih težav, na predvajalnik glasbe pa se je potrebno malce navaditi, sploh kar se tiče dodajanja skladb, od kje jih poberemo, prestavljanja...Za tiste, ki že posedujete Nokiin telefon s tem predvajalnikom ne bo težav, ker se ni nič spremenil.
Tu bi omenil še vibriranje, ki je na tem telefonu oslabelo in kaj rado se zgodi, da ga boste prečutili, kot pa začutili.
Za brskanje po internetu imamo poseben brskalnik, ki je tudi že standardni del (vsaj UMTS) telefonov in omogoči lepo izkušnjo brskanja. Nokia pridoda na spominski kartici še par programov, vendar so le-ti le preizkusni.
Na voljo imamo tudi koledar in urejevalnik opravil, povezovanje s printerjem, glasovno izbiranje in T9 slovar, podporo Javi, pa tudi funkcija Push to talk ne manjka.

Splošni vtis

Telefon deluje zadovoljivo, ni prevelik in predebel in ima vse potrebno, kar mora sodoben telefon višjega razreda praktično že nuditi za razliko od tistih, ki imajo le osnovne funkcije telefona. Kdor išče dober telefon, ki je v bistvu manjša nadgradnja v drugi preobleki telefona N70 in mu je všeč preklopna oblika je našel kar je iskal. Za kaj bolj konkretnega svetujem N80, ki je tudi tehnološko dosti bolj dovršen telefon, seveda za višjo ceno.

Posodil na test:
Teleray d.o.o.
Prodajalec/Uvoznik:
Teleray d.o.o.
Cena na dan testa:
(108.000,00 SIT)
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Nokia
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki