marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
5 ur
V pripravljenosti:
260 ur
Tip baterije:
Li-Ion (1070 mAh)
Dimenzije:
118 x 68 x 22 mm
Teža:
143 g

Zunanji zaslon:
grafični, 4096 barv

Notranji pomnilnik:
3,4 MB
Stopnja sevanja SAR:
0,57 W/kg
Operacijski sistem:
Symbian

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za

Pohvalim lahko vse izboljšave, torej, »normalen« stil telefoniranja ter enostavna menjava pomnilniških oz. igralnih kartic. S QDjem ni potrebno ravnati hudo previdno, saj ima dobro, robustno ohišje, ki daje občutek zanesljivosti. Tipke so sicer bolj stisnjene skupaj, vendar dobro odzivne. Večsmerna navigacijska tipka je izboljšana, tipka za potrditev pa ločena, kar je zame plus. Baterija je močnejša in vzdržljivejša. Za igračarske navdušence: možnost igranja iger preko bluetooth ali GPRS povezave. Telefonu so odvzeli nekaj dobrot, so pa odvzeli tudi pri ceni. Glede na to, da gre za pametni telefon s Symbian OS, je cena razmeroma nizka.

Proti

Ker se nekako ne morem izogniti primerjavi s prvim N-Gagejem, potem QDju kot slabost štejem vse odvzete funkcije. Torej, QD ni tri-band mobilnik, ni vgrajenega MP3 predvajalnika, ni FM radia, ni USB povezljivosti, zvok je zgolj mono. Osebno sem v paketu pogrešal vsaj 16 MB pomnilniško kartico, če ne več, s kakšno demo igro, video izsekom ali čim podobnim. Zadnje čase so vgrajene digitalne kamere, navkljub skromnejši kvaliteti slik, precej popularne. QD kamere nima. Ob ne ravno majhnih dimenzijah mobilnega igralnika ni vrag, da se ne bi našel prostor zanjo. Bluetooth povezljivost je v koraku s časom, kljub temu se zna zgoditi, da bo kdo pogrešal IR vmesnik.

Priloge
Fotografije mobilnika
mobilniki
arhiv test
Nokia

Nokia N-Gage QD


Nokia N-Gage QD

07.07.2004
Objavil: Matjaž Kovač

V razmeroma kratkem času po izdaji prvega Nokiinega mobilnega igralnika N-Gage na prodajne police prihaja nova, prenovljena različica. Ne, to ni N-Gage 2.0, temveč N-Gage QD. Umetniške duše trdijo, da kratica QD stoji za »quaqua die«, kar v latinščini pomeni »vsak dan«, zbadljivci pa si QD razlagajo kot »Quickly Debugged«. Vsakemu svoje.ne podpira datum MMC
rsMMC
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
ne podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj)  
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
podpira GSM 900/1800 MHz  
ne podpira GSM 900/1800/1900 MHz
ne podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
podpira HSCSD
ne podpira EDGE
ne podpira UMTS
ne podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
ne podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
ne podpira radio FM

Prvi različici je bilo očitanih precej pomanjkljivosti.

Za menjavo MMC kartice ni potrebna stara procedura izklopa telefona, odstranitev baterije, vstavljanje kartice in ponovno sestavljanje mobilca. Pri QD-ju pomnilniško kartico enostavno vstavimo v za to pripravljeno režo na spodnji strani, pred odstranjevanjem pa pritisnemo gumb za vklop in iz menija izberemo »odstrani pomnilniško kartico«, nakar lahko varno izvlečemo kartico iz reže.

Tipkovnica je spremenjena. Osemsmerna krmilna oz. navigacijska tipka ne omogoča potrditve kot v prvi verziji, temveč je temu namenjena posebna tipka »OK« tik zraven. Hkrati je to tipka za hitri zagon igre. Tipke so precej boljše, ne tako toge kot poprej, odzivnost je zelo dobra, občutek ob pritisku prav tako. Poleg krmilne ter potrditvene tipke sta posebej poudarjeni še tipki 5 in 7, največkrat uporabljani med igranjem. Naštete tipke delujejo, kot bi bile pod lupo. Osvetlitev tipkovnice je šibka, v oranžnem odtenku, krmilna in OK tipka pa sploh nista osvetljeni. Nekoliko nepriročno se mi je zdela postavljena le tipka »c«, desno zgoraj, čeprav se sklada s celotnim dizajnom tipkovnice.

Zaslon ostaja enak, ločljivosti 176 x 208 pik, zmožen prikaza 4.096 barv. Rahlo močnejša je le njegova osvetlitev, kar pripomore k nekoliko boljši vidljivosti. TFT zaslon ima dober odzivni čas, ki je pomemben za udobno igranje iger. Ikone v menijih, vsaj meni, niso všečne. Najraje bi rekel, da so grde, ampak, dobro, vsake oči imajo svojega malarja.

N-Gage QD ima na voljo 3,4 MB notranjega spomina, MMC pomnilniške kartice podpira tja do kapacitete 512 MB. Življenska doba baterije je, vsaj na papirju, dvignjena iz prvotnih 6 ur na 10 ur, nanašajoč se na igranje. Baterija je s svojimi 1070 mAh vsekakor zmogljivejša od predhodnice, kar se nedvomno pozna.

V prodajnem paketu so poleg mobilnega igralnika še navodila za uporabo in brošura s kratkimi opisi iger, polnilec, CD s programjem ter slušalke. Ena od žic slušalk je, zanimivo, daljša od druge. Na CD-ju je kup ličnih reklamnih animacij za prihajajoče igre, program PCSuite za povezavo z osebnim računalnikom ter dve Symbian aplikaciji – RealOne player (za predvajanje multimedijskih datototek) ter SyncML (za sinhronizacijo imenika/koledarja/e-pošte). V paketu žal ni priložene nobene igre, niti prazne pomnilniške kartice. Od vsega sem še najbolj pogrešal USB kabel oz. USB povezljivost, katera je bila ena boljših pogruntavščin prvega N-Gageja.

QD teče pod operacijskim sistemom Symbian 6.1 (in ne 7, kot bi morda pričakovali), je mobilnik Serije 60, glavne značilnosti te platforme so več ali manj znane. Vseeno jih preletimo.

Imenik (št. zapisov, posebnosti, govorno klicanje...)

Vsakemu zapisu določimo ime, priimek, več telefonskih številk, kup detajlov (od rojstnega dne, poštnih naslovov do navadnih beležk), elektronske naslove ter sličico, ki se prikaže, ko nas ta oseba kliče. Zapisom lahko določimo tudi oznako za glasovno klicanje ter tipko za hitro klicanje. Zapise je možno razporediti v skupine.

Sporočila

Podpira SMS in MMS sporočila. SMS sporočila, daljša od 160 znakov, ustrezno razdeli. V večpredstavna sporočila lahko vstavljamo slike, zvočne in video posnetke. Podatek o velikosti MMS sporočila (v KB) je izpisan nad sporočilom. Pošiljamo in sprejemamo lahko tudi elektronsko pošto, možno je nastaviti več poštnih naslovov. Podprti so protokoli POP3, IMAP4, SMTP ali MIME2. Za boljšo preglednost si lahko ustvarimo svoje mape ter v njih porazdelimo sporočila. Poleg naštetega je podprt tudi »instant messaging« preko prednaložene N-Gage Arene. Aplikacija se poveže preko GPRS-a in omogoča dostop do klepetalnic, komunikacijo s soigralci.

Seznami klicev, števci...

Vsi klici ter števci podatkov so zbrani v dnevniku in so razvrščeni po mapah. Številka oz. oseba iz imenika je opremljena z datumom in časom klica ter s podatkom o trajanju klica. Koliko časa nam bo dnevnik beležil podatke, je možno nastaviti. Števec GPRS podatkov prav tako ne manjka.

Nastavitve (profili, melodije, slike...)

Na voljo imamo šest priložnostnih profilov, katere nastavimo po svojih željah. N-Gage pozna tudi profil »brez povezave«, s katerim se prelevi zgolj v igralno konzolo. Paleta ozadij je dokaj skromna, vendar verjamem, da si lastniki take naprave prej ali slej naložijo svojo sliko. Barvne palete so tri. Izbira melodij je nekoliko bolj pestra. Za zvonjenje si lahko poleg prednaloženih izberemo lastne MIDI ali WAV datoteke. Prvotni N-Gage je imel poleg teh dveh formatov podprt še MP3 format ter .aac datoteke. QD žal nima.

Pripomočki (koledar, alarmi...)

Telefon je opremljen s stalnimi fukcijami, kot so ura, koledar, kalkulator, pretvornik vsega mogočega, beležke ter obilo drugih drobnarij. Tu je še pripomoček za delanje posnetkov zaslona (screenshot), katerega navadno na telefonih ne najdemo. Zanimiv je npr. snemalnik, s katerim je možno snemati tako telefonske pogovore kot tudi glasovne beležke. Na novo je dodan še upravitelj iger za, kot že ime samo pove, upravljanje s podatki/datotekami o igrah. Rahlo me je zbodel oddelek »pomoč«, saj je trenutno le delno preveden v slovenščino. Tričetrt pomoči je v srbohrvaškem jeziku. Verjamem pa, da bodo zadeve kmalu urejene.

Avdiofili bodo nad QD-jem nekoliko razočarani. FM radia ni, prav tako ni vgrajenega MP3 predvajalnika. To ne pomeni, da MP3 datotek ne morete predvajati, saj si lahko namestite ustrezen Symbian program, ki vam to omogoča, pa vendarle ... Boljši programi niso brezplačni, poleg tega bo zvok zgolj v mono tehniki. N-Gage je podpiral stereo zvok, novi QD pa ne več.

Prenos podatkov (WAP, GPRS, BT...)

Prenos podatkov lahko poteka preko CSD, HSCSD in GPRS, ki je razreda B (2+2 ali 3+1). WAP je verzije 1.2.1. Z drugimi napravami se lahko povezujemo preko bluetootha, manjka pa mu infrardeča povezava. Mini USB vtičnice, ki jo ima prvotni N-Gage, QD nima.

Igre

Kljub temu, da je QD mobilni telefon, namenjen predvsem igranju, v naše roke pride dobesedno gol. Prednaložene ni nobene java igre, nobene symbian igre, ničesar, s čimer bi lahko cedili sline. Na trgu je zaenkrat okrog 20 N-Gage iger, napovedanih pa je precej novih. Večinoma so to že znani naslovi, predelave, nekaj iger pa je Nokia izdala tudi pod svojim okriljem in jih promovira kot »N-Gage only«.

Nekaj že izdanih:
Spider-Man 2, Tiger Woods PGA Tour 2004, Ashen, The Sims Bustin' Out, Tom Clancy's Splinter Cell, Tony Hawk's Pro Skater, Rayman 3, Tomb Raider, Virtua Tennis, Sonic N, Pandemonium, Red Faction, ...

Prihajajoče:
Bomberman, Virtua Cop, Crash Nitro Kart, Operation Shadow, Pocket Kingdom: Own The World, Pathway to Glory, Worms World Party, FIFA Soccer 2005, Call of Duty, Requiem of Hell, Colin McRae Rally 2005, Driv3r, Civilization, ...

Nokia pri vsem tem nedvomno največ stavi na večigralstvo, bodisi preko bluetootha bodisi preko N-Gage arene. V primerjavi s kakšnim game boyem je ponudba iger še vedno skromna, se pa izboljšuje.

Telefon je za testiranje posodil Teleray d.o.o.

Prodajalec/Uvoznik:
Teleray d.o.o.
albumfotografije
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Nokia
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki