marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
7 ur
V pripravljenosti:
300 ur
Tip baterije:
Li-Ion (BP-6EW) (1830 mAh)
Dimenzije:
127,8 x 68,5 x 11,5 mm
Teža:
160 g

Tip zaslona:
Kapacitivni, na dotik občutljiv AMOLED zaslon, 16 mio. barv, 480 x 800 pik, 4,3"

Notranji pomnilnik:
16 GB
Stopnja sevanja SAR:
1,33 W/kg
Operacijski sistem:
Windows Phone OS

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za in proti

Lumia 900 je zaradi skromne strojne opreme in posledične nenadgradljivosti na WP8 že sedaj obsojena na "propad". Tako cene po svetu že veselo padajo, verjetno pa ne pomaga tudi samo 16 GB različica, brez reže za pomnilniško kartico. Kljub tem precej velikim pomanjkljivostim je Lumia mobilnik z izjemno hitrim, tekočim in preprostim operacijskim sistemom. In vse več uporabnikov se iz iOS seli na Windows Phone. Že vedo zakaj.

Priloge
Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Nokia

Déja vu

Nokia Lumia 900


Nokia Lumia 900

07.08.2012
Objavil: Mitja Zupančič

Nokijina zastavonoša - Lumia 900 je četrti model finsko/ameriške naveze, vse ostale Lumie so cenejši in manj zmogljivejši modeli, vsaj po strojni opremi sodeč. Vendar zakaj Déja vu? Je Lumia 900 res tako podobna cenejši in fizično manjši Lumii 800?ne podpira datum  
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
ne podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 8 Mpix
Povečava: 4x
nočni način
panorama
samosprožilec
efekti
nastavljanje beline
nastavljanje osvetlitve
makro način slikanja
dve kameri
vgrajena bliskavica
Snemanje video: neomejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
ne podpira GSM 900/1800/1900 MHz
podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
ne podpira HSCSD
podpira EDGE
podpira UMTS
podpira HSDPA
podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
ne podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
podpira HTTP (spletne strani)
ne podpira WAP
podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
ne podpira java
podpira radio FM

Izgled, zaslon in tipkovnica

Roko na srce, sta si 800 in 900 kljub malce bolj izbuljenem zaslonu precej podobni, vsaj po vzorcu osebnih izkušenj. Namreč lastil sem si Lumio 800 in sedaj imam na testu še Lumio 900, redko kdo je opazil 900-ko, šele ob primerjavi je bilo razvidno, da nista ista modela. Testna je zaradi večjega 4,3 palčnega zaslona fizižno precej večja, nekaj tanjša in težja. Ponaša pa se z enakim kvalitetnim unibody dizajnom in ukrivljenim gorilla steklom zaslona.

Pri 900 so opustili pentilno matriko in šli na klasičen AMOLED, vendar ima ob enaki resoluciji in večji diagonali manjšo gostoto pik napram 800 (217 pik na palec proti 252). V praksi se ta razlika praktično ne opazi, opazi pa se uporaba druge matrike. Same črke ne vlečejo več na pink, ampak so popolnoma bele, precej opazno pri manjših črkah. Prav tako je ob belem ozadju slika popolnoma bela, višji so kontrasti in tudi barve bolj živahne.

Tipkovnica je stvar navade, same tipke so malce manjše, kot pri iOS ali Androidih in od začetka sem se precej motil. S časoma sem se privadil, a kljub temu ne bi škodovale malce širše in udobnejše "tipke".

Začetni zaslon

Precej minimalističen, v stilu s celotnim operacijskim sistemom je tudi začetni zaslon. Prikazuje preprosto samo signal, baterijo in uro z datumom. Ob zgrešenem klicu, SMS sporočilu ali e-pošti se pod uro prikaže opozorilna ikona.

Operacijski sistem

O samem operacijskem sistemu se je lepo razpisal že kolega - Žiga Puconja, kjer si bom tudi sposodil opis:
Nokia Lumia 900 prihaja z Windows Phone Mango različica 7.5, ki prinaša "multitasking" (sicer to ni pravi multitasking, bolj v stilu iOS multitaskinga). Za prehod med applikacijami je potreben daljši “touch” na tipko Back (in ne Windows ikono, kot bi pričakovali oziroma smo vajeni). "Multitasking" izgled precej spominja na Symbian ali WebOS.

Pri odprtju nastavitev, imamo opcijo dveh pod-menijev: Sistem ali Applikacije.
Zaradi povezljivosti tega pametnega telefona, so temu prilagojeni tudi kontakti. Imenik (ang. Phone book) so preimenovali v People HUB. Tukaj se nahajajo vaši prijatelji, ki so razvrščeni med:

- tiste, s katerimi opravljate telefonske klice
- tiste, ki so vaši Facebook prijatelji
- tiste, s katerimi si dopisujete samo preko e-maila.

Zagotovo najbolj zaželjena funkcija tega “hub”-a so "Skupine" (ang. Groups). Preko "Skupin" dostopate do prijateljskih Twitt-ov, Facebook statusov, celo do albumov s slikami vaših najbližjih. “The Me Card” je kotiček, namenjen samo vam oziroma vašemu profilu preko katerega, lahko opravite update vašega facebook profila, pogledate ali vas je kdo omenil v Twitter objavi, objavite sliko na Facebook profil, ipd ...
Telefoniranje in sporočanje

Kot že omenjeno, se imenik imenuje "people hub". Pozor, Windows Phone mobilniki trenutno še ne podpirajo slovenskega jezika. Pa se vrnimo nazaj k telefoniranju. V "people hub" se sortirajo osebki na tri načine, telefonski del, facebook in e-poštni korespondenti. Prav tako dostopamo tudi do twitterja, itd. Mogoče izgleda sprva malce zmedeno in nametano, a se človek hitro navadi, posortira osebke po skupinah in posledično je organizacija klicanja prijetno opravilo.

Pri sporočanju je združenih več vmesnikov, kot so Facebook chat, SMS in MMS sporočila ali Live Messenger. Mobilnik vam, za boljšo preglednost sporočila razdeli prednostno. Med prvimi so tisti, s katerimi ste se nazadnje dopisovali.

Kamera in večpredstavnost

Lumia 900 ima tako kot Lumia 800 ločljivost 8 MP, Carl Zeiss leče, dvojno LED bliskavico, torej je na papirju stvar identična. V praksi pa se mi osebno zdijo slike narejene z Lumio 900 malce boljše, ostrejše in malo manj zamegljene. Še vedno pa imata obe probleme z makrom, kjer so slike napram konkurenci slabše, včasih je tudi precej "zoprno" sfokusirati točno določeno točko.

Ima pa 900 dodatno kamero na sprednji strani, le-ta ima ločljivost 1,3 MP. Uporabna (ali ne) je seveda za video klice.

Operacijski sistem Windows Phone 7.5 še ne podpira 1080p posnetkov, to bo na voljo v prihajajoči različici WP 8.0. Nastane pa precejšnja težava, namrel WP 8.0 ne bo uradno podrt na nobeni aktualni seriji Lumie.

Nameščena programska oprema

Verjetno že vrabci na veji čivkajo, da WP naprave nimajo in verjetno nikoli ne bodo imele podpore za flash. A kljub temu je brskalnik ob velikem zaslonu uporaben, tudi relativno (za vgrajeno strojno opremo) hiter. URL vrstica v explorerju služi tudi kot iskalno okno. Tudi tu je sam izgled minimalističen. Ob URL vrstici je na voljo še tipka za osvežitev strani. Več opcij se nam prikaže ob potegu vrstice protu vrhu. Malce otežuje brskanje le šest možnih zavihkov (tabov).

Microsoftova spletna trgovina Marketplace počasi napreduje. Število aplikacij se giblje proti številki 100.000, podobno konkurenci je tudi tukaj ogromno brezplačnih, a te vsebujejo nadležne oglase. Seveda ne manjka niti številnih plačljivih aplikacij brez oglasov in s še dodatnimi funkcijami. Kaj točno potrebujete je izbira na vas. A kljub temu ima mobilnik osnovno programsko opremo že nameščeno. Ker je bistvo pametnih mobilnikov ravno personalizacija in čim višja produktivnost na poti, osnovna programska oprema kmalu ne zadostuje več in potrebno bo seči v denarnico in kaj poleg mobilnika tudi kupiti.

Povezovanje, navigacija in pomnilnik

Povezovanje je možno preko GSM/GPRS/EDGE/3G s hitrostmi vse tja do 42 Mbps. Na voljo je tudi WiFi in Bluetooth povezljivost. Sinhronizacija z računalnikom poteka preko applikacije Zune (Windows Phone 7 Connector za MAC). Potrebno jo bo potegniti iz spleta in namestiti na vaš osebni računalnik. Sinhronizacija je možna preko USB ali WiFi.

Imamo pa tudi opcijo oblačnega sinhroniziranja. SkyDrive je zastonjska ponudba Microsofta, s kar 25 GB prostora, a kljub temu si je možno iz Marketplacea sneti tudi malce priljubljenejšo dropbox aplikacijo, ki sicer ni tako lepo vdelana v OS kot Skydrive, a kljub temu je uporaba precej preprosta.
Lumia 900 ze povezovanje s sateliti uporblja seveda A-GPS, v primeru, da potrebujete samo približno lokacijo pa je možno tudi uporabiti Wi-Fi in Cell-ID pozicioniranje.

Pri Nokia Maps je vpogled kot pri googlovih zemljevidih možen z načini - zemljevida, satelita in javnega prevoza. Za razliko googla pa tukaj ni 3D načina. Vendar pozor, Nokia Maps za uporabo zemljevidov potrebuje podatkovno povezavo, podatki se namreč sproti prenašajo s spleta.

Nokia Drive teh težav nima. Izbere se željena država (in regija), zemljevidi, ki niti ne zasedejo veliko, se prenesejo na 16 GB internega pomnilnika za kasnejšo uporabo brez podatkovne povezave.

Prodajni paket

V prodajnem paketu prebiva Lumia 900, polnilec, podatkovni kabel, navodila za hiter začetek uporabe, uporabniški priročnik, list z informacijami o izdelku,
ključ za vratca kartice SIM in prostoročne slušalke.

Posodil na test:
Teleray d.o.o.
Prodajalec/Uvoznik:
Teleray d.o.o.
Cena na dan testa:
649,00
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Nokia
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki