marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
do 14 ur (GSM) / do 8 ur (3G)
V pripravljenosti:
do 330 ur
Tip baterije:
Li-Ion (BP-5T) (1.650 mAh)
Dimenzije:
123,8 x 68,5 x 9,9 mm
Teža:
160 g

Tip zaslona:
kapacitivni, na dotik občutljivi AMOLED zaslon, 16 mio. barv, 480x800 točk, 4,3"

Notranji pomnilnik:
8 GB pomnilnika, 1 GB RAM
Operacijski sistem:
Windows Phone OS

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za in proti

Plusi Lumie 820 so odzivnost OS-a, možnost menjanja barve ohišja, zastonjska navigacija, ter možnost nadgradnje na naslednji večji update.

V minus bi štel zaprtost sistema, prevelika teža, ni priložene spominske kartice, ter ni podpore za FM radio.

Priloge
Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Nokia

Telefon, ki mu lahko zaupamo

Nokia Lumia 820


Nokia Lumia 820

25.03.2013
Objavil: Janez Lukan

Nokia si je ugled za ime Lumia pridobila že pri modelih 800 in 900, kateri sta ponekod po svetu tudi lep čas ždeli na vrhu lestvic pametnih telefonov. Tukaj veliko zaslug lahko pripišemo tudi Microsoftu in njihovi platformi Windows Phone 7.5 Mango. Na žalost lansko leto prodajnost Mangovih telefonov ni bila prav uspešna, saj je bil Windows Phone še v procesu uveljavljanja svojega mesta v svetu "mobilizma".ne podpira datum microSD
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
ne podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 8 Mpix
Povečava: 4x
nočni način
panorama
samosprožilec
efekti
okvirji
nastavljanje beline
nastavljanje osvetlitve
makro način slikanja
dve kameri
vgrajena bliskavica
Snemanje video: neomejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
ne podpira GSM 900/1800/1900 MHz
podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
ne podpira HSCSD
podpira EDGE
podpira UMTS
podpira HSDPA
podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
ne podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
podpira HTTP (spletne strani)
ne podpira WAP
podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
podpira LTE
podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
ne podpira radio FM

V zadnji četrtini lanskega poslovnega leta, ko je šla Nokia na nož z Lumio 820 in 920, pa je bila porast v prodaji občutna, saj so jih prodali kar 4.4 milijona in si povečali vrednost podjetja za dobro milijardo, ter si šele po enem letu ustvarili čisti dobiček. Tukaj je Nokia Lumia 820, ki je osvojila srca mnogih mladih in ustvarjalnih ljudi z tanjšo denarnico in v vsej svoji enostavnosti svoje platforme odigrala pomembno vlogo pri postavitvi Nokie nazaj na noge.

Izgled, zaslon in tipkovnica

Ob prvem pogledu na telefon sem bil presenečen, da je Nokia izbrala tak dizajn. Zakaj? Ker je enostavno preveč preprost. Od Nokie bi pričakoval, da bo svoj telefon oblikovala bolj unikatno, da bo po prvem stiku ostala v spominu za večno. Tukaj pa imamo obliko, ki spominja na klasičen dizajn povprečnega pametnega telefona. S svojo obliko še najbolj spominja na starega HTC HD2, kakor po občutku v roki, otipu in izgledu. Seveda tako izgleda le na hitro. Ob podrobnejšem ogledu aparata se pokažejo detajli, ki govorijo nasprotno. Lumia 820 je objeta v polikarbonatno plastiko, ki služi tudi kot pokrovček za baterijo. Le s temu pa sem imel na začetku malce težav pri snemanju iz naprave, saj nima nikjer zareze, katera bi nakazovala mesto odpiranja. Naj omenim, da je pokrovček moč tudi menjati, saj je na voljo v večih barvnih odtenkih. Na vrhu sedi vtič za 3.5mm vtikač slušalk, pod vrhom na zaslonu pa so majhna reža ki služi kot zvočnik za telefoniranje, tipali za približevanje in uravnavanje svetlosti zaslona, ter kamera za video klice. Desna stran je zelo bogata s fizičnimi gumbi in gredo po vrstnem redu od zgoraj navzdol takole: Tipki za uravnavanje glasnosti, tipka za vklop oziroma izklop, ter sprožilec za kamero. Leva stran je popolnoma prazna. Spodaj pod zaslonom najdemo tri tipične Windows Phone gumbe, občutljive na dotik: gumb za nazaj, gumb "Home" in gumb za iskanje. Čisto spodaj na telefonu najdemo priključek microUSB, mikrofon in manjši zvočnik. Zadnji del Lumie pa krasi 8 mega-točkovna kamera s Carl Zeiss lečo, ki jo obdaja kromirana obroba.

Na sprednjem delu dominira kapacitiven 4,3 palčni AMOLED zaslon ločljivost 480 x 800 točk, ki je enak, kot so ga uporabili že pri modelu Lumia 900. Večjih problemov z vidljivostjo zaslona nisem imel. Tudi pri gledanju pod širšimi koti je slika še vedno jasna, kar pride prav pri gledanju kakšnega posnetka skupaj s prijatelji. Slika je kristalno jasna in se dobro zlije z uporabniškim vmesnikom. Tudi barve so vibrantne in dokaj žive.

Tipkovnica je tipična za OS, mogoče zaradi svoje narave malo premajhna za uporabo na 4,3 palčnem zaslonu, saj so črke dokaj ozke. Funkcije tipkovnice so smiselno razporejene in ko se enkrat navadiš postane uporaba dokaj udobna. Ponuja pisanje v pokončnem in ležečem položaju, na njej pa je tudi bližnjica do zloglasnih smeškov oziroma smajlijev, katera se mi je zdela pri dandanašnjem stilu tipkanja sporočil zelo uporabna.

Začetni zaslon

Z Windows Phone 8 je dodelan tudi začetni zaslon, ki tokrat ni tako minimalističen kot pri Mangu. Tukaj so še vedno osnovni podatki, kot so status baterije in signala, ura z datumom in po zgrešenem klicu in prejetem sms-u ustrezni ikoni. Microsoft pa je dodal začetnemu zaslonu še dodatne funkcije in te poimenoval Live Apps service, katere omogočajo, da razne aplikacije na zaslon dodajajo svoje ikone za obvestila in tudi privzete slike. Za eno aplikacijo se da nastaviti "velika obvestila" (bolj detaljna) in manjša obvestila petim dodatnim aplikacijam. Sliko ozadja začetnega zaslona sedaj lahko določajo različni naloženi programi, odvisno katerega izberemo. Recimo če izberemo Facebook, bo ta na zaslonu prikazoval vaše Facebook slike, predvajalnik glasbe pa lahko menja slike albumov ki jih trenutno poslušate itd..

Operacijski sistem

(Avtor: Žiga Puconja)
O samem operacijskem sistemu se je lepo razpisal že kolega - Žiga Puconja, kjer si bom tudi sposodil opis:
Nokia Lumia 820 prihaja z Windows Phone 8 in nam ponujo možnost večopravilnosti. Za prehod med applikacijami je potreben daljši “touch” na tipko Back (in ne Windows ikono kot bi pričakovali oziroma smo vajeni). "Multitasking" izgled precej spominja na Symbian ali WebOS.

Pri odprtju nastavitev, imamo opcijo dveh pod-menijev: Sistem ali Applikacije.
Zaradi povezljivosti tega pametnega telefona, so temu prilagojeni tudi kontakti. Imenik (ang. Phone book) so preimenovali v People HUB. Tukaj se nahajajo vaši prijatelji, ki so razvrščeni med:

- tiste, s katerimi opravljate telefonske klice
- tiste, ki so vaši Facebook prijatelji
- tiste, s katerimi si dopisujete samo preko e-maila.

Zagotovo najbolj zaželjena funkcija tega "hub"-a so "Skupine" (ang. Groups). Preko "Skupin" dostopate do prijateljskih Twitt-ov, Facebook statusov, celo do albumov s slikami vaših najbližjih. “The Me Card” je kotiček, namenjen samo vam oziroma vašemu profilu preko katerega, lahko opravite update vašega facebook profila, pogledate ali vas je kdo omenil v Twitter objavi, objavite sliko na Facebook profil, ipd ...

Telefoniranje in sporočanje

(Avtor: Žiga Puconja)
Kot že omenjeno, se imenik imenuje "People hub". V "People hub" se sortirajo osebe na tri načine, telefonski del, facebook in e-poštni korespondenti. Prav tako dostopamo tudi do twitterja, itd.. Mogoče izgleda sprva malce zmedeno in nametano, a se človek hitro navadi, posortira osebke po skupinah in posledično je organizacija klicanja prijetno opravilo.

Pri sporočanju je združenih več vmesnikov, kot so Facebook chat, SMS in MMS sporočila ali Live Messenger. Mobilnik vam, za boljšo preglednost sporočila razdeli prednostno. Med prvimi so tisti, s katerimi ste se nazadnje dopisovali.

Kamera in večpredstavnost

Kamera Lumie 820 je 8 megatočkovna z dvojno bliskavico in Carl Zeiss lečo. Sliko lahko ostrimo s dotikom zaslona, ostri pa jo tudi kamera sama (autofocus). Zanimivost te kamere pa je zasnova senzorja. Ta v načinu 4:3 zajema slike ločljivosti 3264 x 2448 pik in v načinu 16:9 ločljivosti 3552 x 2000 pik, kar je le 11 % manj. Večina ostalih fotoaparatov enostavno obreže sliko v 4:3 načinu in jo spremeni v 16:9 način, ter s tem izgubi četrtino ločljivosti. Na sprednji strani aparata najdemo tudi kamero za video klice VGA ločljivosti.

Nameščena programska oprema

V meniju se najdejo osnovni programi za organizacijo(koledar, budilka,…). Nad Internet Explorerjem 10, izboljšani verziji IE 9, sem bil zelo navdušen. Poudaril bi hitrost odpiranja strani, hitro premikanje brez zatikanja, gladko "zoomiranje" in enostaven in pregleden vmesnik. Tu so še dodelana trgovina Marketplace, kjer sedaj lahko najdemo že preko 150.000 aplikacij, iskalnik Bing, ki ga zaženemo s pritiskom na tipko z lupo, aplikacija Xbox Live, ki je srce Gamer hub-a in ima veliko funckij Xbox-a kot recimo: prikazuje vaše dosežke in rezultate, Xbox avatar, ter še mogo več. Tukaj je tudi Office, adut WP, ki je integriran v OS ter omogoča kreiranje in urejanje dokumentov popolnoma brezplačno. Imamo pa tudi nekaj Nokiinih bonbončkov kot sta Nokia Drive (brezplačna navigacija z glasovnim vodenjem) in Maps (podobno Google maps), ter Nokia City lens. City Lens je program, ki preko satelitov določi vaš položaj in prikaže informacije o raznih lokacijah (hoteli, restavracije, znamenitosti in več) ter jih prikaže na vašem zaslonu, ko napravo usmerite v horizont.

Povezovanje, navigacija in pomnilnik

Nokia Lumia 820 podpira štiri pasovni GSM/GPRS/EDGE/3G in HSPA hitrosti 42Mbps downlinka in 5,76Mbps uplinka. Povezuje se tudi preko WI-FI-ja s podporo a/b/g/n z DLNA in možnostjo WI-FI dostopne točke, stereo Bluetooth-om 2.1, ter tehnologijo NFC.
Notranjega pomnilnika je 8 GB, nudi pa tudi razširitveno mesto MicroSD, kamor lahko vstavimo pomnilnišeke kartice do velikost 64 GB. Kot dodatek nudi ta model tudi 7GB dodatnega prostora v oblaku SkyDrive.

Navajeni smo, da z nakupom katerekoli Nokie investiramo tudi v dober navigacijski sistem. Tudi tokrat nas Nokia ni razočarala, saj je na njej naložena doživljenska brezplačna navigacija Nokia Drive. Uporaba je sila enostavna, vse kar moramo narediti pa je, da si naložmo karto za poljubno državo, ter izberemo jezik in spol glasu, ki nas bo vodil in že smo na poti in to brez internetne povezave! Uporabniški vmesnik Drive-a je zelo pregleden in lahek za uporabo, idealen za uporabo v avtu. Preklapljamo lahko med 2D in 3D načinom ter barvnim shemam (dan, noč, avtomatsko). Drive nas opozarja na hitrost in servira prometne informacije.

Prodajni paket

V kompaktnem paketku Lumie 820 najdemo poleg naprave še podatkovni kabel, polnilec, slušalke ter razna navodila in papirje.

Posodil na test:
Teleray d.o.o.
Prodajalec/Uvoznik:
Teleray d.o.o.
Cena na dan testa:
(499,00 SIT)
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Nokia
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki