marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
do 780 minut
V pripravljenosti:
do 335 ur
Tip baterije:
Li-Ion (1.450 mAh)
Dimenzije:
116,5 x 61,2 x 12,1 mm
Teža:
142 g

Tip zaslona:
Kapacitivni, na dotik občutljiv AMOLED zaslon, 16 mio. barv, 480 x 800 pik, 3,7"

Notranji pomnilnik:
do 16GB
Stopnja sevanja SAR:
0,94 W/kg
Operacijski sistem:
Windows Phone OS

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za

- OS
- Oblika / ohišje / ekran

Proti

- komplicirano skriti usb vhod in microSIM slot
- ceneni pripadajoči gumijasti ovitek

Priloge
Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Nokia

Sočni ugriz v Mango

Nokia Lumia 800


Nokia Lumia 800

13.04.2012
Objavil: Žiga Puconja

S tem testom sem prišel do dolgo željenega pametnega telefona, ki ustreza vsem mojim zahtevam. Veliko vas bo reklo: “Pa saj si imel nekaj podobnega v rokah že mesece nazaj in nisi bil navdušen?”. Tokrat me Nokia ni pustila ravnodušnega. Še več! Z Nokio Lumia 800 sem doživel odlično uporabniško izkušnjo, ki jo bom delil z vami.ne podpira datum  
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
ne podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 8 Mpix
Povečava: 3x
efekti
okvirji
nastavljanje beline
nastavljanje osvetlitve
makro način slikanja
vgrajena bliskavica
Snemanje video: neomejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
ne podpira GSM 900/1800/1900 MHz
podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
ne podpira HSCSD
podpira EDGE
podpira UMTS
podpira HSDPA
podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
ne podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
podpira radio FM

Ob prevzemu Nokie Lumia 800 od sem doživel pravi “deja-vu”, saj prihaja v isti embalaži in z enako vsebino, kot že poprej testirana Nokia N9. In tako je tudi z obliko oz. ohišjem. Polikarbonatno ohišje (unibody) meri 116,5 x 61,2 x 12,1 milimetrov (Nokia N9 se ponaša z istimi merami). Kot že omenjeno v testu Nokie N9 je bistvo te polikarbonatne plastike, da se ob še tako močnih udarcih ne opazi poškodb oziroma le-te niso vidne. Zakaj je temu tako? Gre za trdo plastiko, ki je v celoti (tako jedro, kot površina) enobarvna. Tako se izpod blagih površinskih prask, ne bo sijala bela plastika.
Tudi 3,7 palcev velikemu zaslonu praske ne pridejo do živega, saj je prevlečen s posebno zaščito, imenovano “Corning Gorilla”. Ta čudoviti AMOLED zaslon premore WVGA resolucijo (480 x 800 pik). Vsaka pika tega ekrana ima pod seboj še dve “pod-piki”. Vsi ekrani ostalih pametnih telefonov imajo 3 pod-pike.

Zaradi posebne glazure (t.i. Corning Gorilla) imate, ob pogledu na zaslon pod ekstremnim kotom, občutek, kot da bi bile ikone narisane na samo površino. Sončna svetloba zunaj tudi ni predstavljala ovire. Zdi se mi, da je to prvi pametni telefon z zaslonom na dotik, ki me na močnem soncu ni pustil na cedilu.

Pod famoznim zaslonom se nahajajo tri ključne Windows Phone tipke: Back (nazaj), Menu (Meni), Search (Iskanje). Nokia Lumia 800 ima tudi tri fizične tipke: Tipka za uravnavanje glasnosti, tipka za vklop/izklop in tipka za aktiviranje fotoaparata, ki hkrati služi tudi kot sprožilec. Nokia Lumia je še en pametni telefon v družini tistih, ki uporabljajo microSIM kartice.

Operacijski sistem Windows Phone Mango
Nokia Lumia 800 prihaja z Windows Phone Mango različica 7.5, ki prinaša "multitasking" (sicer to ni pravi multitasking, bolj v stilu iOS multitaskinga). Za prehod med applikacijami je potreben daljši “touch” na tipko Back (in ne Windows ikono, kot bi pričakovali oziroma smo vajeni). "Multitasking" izgled precej spominja na Symbian ali WebOS.
Pri odprtju nastavitev, imamo opcijo dveh pod-menijev: Sistem ali Applikacije.
Zaradi povezljivosti tega pametnega telefona, so temu prilagojeni tudi kontakti. Imenik (ang. Phone book) so preimenovali v People HUB. Tukaj se nahajajo vaši prijatelji, ki so razvrščeni med:
- tiste, s katerimi opravljate telefonske klice
- tiste, ki so vaši Facebook prijatelji
- tiste, s katerimi si dopisujete samo preko e-maila.

Zagotovo najbolj zaželjena funkcija tega “hub”-a so "Skupine" (ang. Groups). Preko "Skupin" dostopate do prijateljskih Twitt-ov, Facebook statusov, celo do albumov s slikami vaših najbližjih. “The Me Card” je kotiček, namenjen samo vam oziroma vašemu profilu preko katerega, lahko opravite update vašega facebook profila, pogledate ali vas je kdo omenil v Twitter objavi, objavite sliko na Facebook profil, ipd ...

Kje drugje, kot pri sporočanju, se bo pokazala odlična povezljivost Nokie Lumia 800? V sklopu sporočil imate združenih kar nekaj vmesnikov, za sporočanja, kot so Facebook chat, klasična SMS in MMS sporočila ali Live Messenger. Za boljšo preglednost, vam operacijski sistem Windows Phone Mango sporočila razdeli prednostno. Med prvimi (online) so tisti, s katerimi ste se nazadnje dopisovali. Tipkonica (QWERTY) je zelo enostavna za uporabo in ne zahteva dodatnega znanja. Uporabnik ima izbiro ležečo ali pokončno lego.

Zajemanje fotografij je, kljub širokemu naboru dodatnih funkcij, precej enostavno. Pri 8 megapixlih in Carl Zeiss lečah so fotografije odlične. Prav tako je pri snemanju video posnetkov. Pri uporabi kamere imamo na voljo dokaj velik nabor dodatnih nastavitev. Vmesnik je podoben tistemu, ki ga najdemo tudi na kompaktnih fotoaparatih. Video posnetki so čisti in razločni.

In kako je z opevano povezljivostjo?
Preko mobilnega omrežja se lahko povezujemo preko GSM/GPRS/EDGE/3G s hitrostmi vse tja do 14,5 Mbps. Potem je na voljo še WiFi in Bluetooth povezljivost. Sinhronizacija z računalnikom poteka preko applikacije, ki jo namestite na vaš osebni računalnik in se imenoje Zune (v operacijskem sistemu Windows). Sinhronizacija lahko poteka preko USB ali WiFi. Razveseljivo je, da niso pozabili tudi na nas - MAC OS - uporabnike: za sinhronizacijo potrebujete program z imenom Windows Phone 7 Connector, ki ga ensotavno in brezplačno pretočite iz MAC App Store-a. MAC OS verzija programa za komunikacijo je zelo podobna programu iTunes.

Nenazadnje pa imamo tudi opcijo “oblačnega” sinhroniziranja. SkyDrive je zastonjska ponudba Microsofta, s kar 25 GB prostora “v oblaku” (ang. Cloud).

Windows Phone Marketplace
Počasi, a dokaj prepričljivo se približuje Apple-ovemu AppStore-u in Google-ovemu Android Market-u. Zaenkrat naj bi se dobilo cca. 38.000 applikacij, a se številka dnevno veča. Razdeljen je v 4 sklope: Applikacije, (Applications) Igre (Games) in Glasba (Music) ter na dodatni četrti sklop, kjer so Nadgradnje (Updates).
Vse applikacije, večje od 40 MB (pri iOS do nedavnega 20 MB, od marca letos dalje pa 50 MB) zahtevajo Wi-Fi povezavo, ali pa si jih preprosto snamete preko Zune in sinhronizirate na Nokia-o Lumia 800.

Office v pravem pomenu besede
Office je ključ do uspeha prodaje Windows pametnih telefonov. Pregledovanje in editiranje dokumentov je popolnoma zastonj in že integrirano v OS. Dokumenti so avtomatično sinhronizirani med SkyDrive in Windows Mango. Word in Excel ponujata vse funkcije od urejanja pa tja do oblikovanja. Pri Power Pointu pa lahko dokumente samo pregledujete.

Za konec ...
Finci so porabili kar nekaj časa na izdelavi (obdelavi) Nokie Lumia 800. In rezultat? Hudičevo dobro jim je uspelo! Če ste si vmes zaželeli vpogled v Windows Phone, potem je Nokia Lumia 800 prava odskočna deska za to. Njeno tehnično dovršeno drobovje in OS se ujameta kot kruh in maslo. Zagotovo je to prvi pametni telefon, ki bi si ga želel lastiti in ne prihaja (spet) iz doline jabolk.

Posodil na test:
Teleray d.o.o.
Prodajalec/Uvoznik:
Teleray d.o.o.
Cena na dan testa:
499,00
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Nokia
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki