marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
GSM: do 540 minut (9 ur), WCDMA: do 300 minut (5 ur)
V pripravljenosti:
GSM: do 430 ur, WCDMA: do 470 ur
Tip baterije:
BL-4D (1200 mAh)
Dimenzije:
123,7 x 62,4 x 13,6 mm
Teža:
176 g

Tip zaslona:
Kapacitivni 4'' AMOLED , 16 mio. barv, 640 x 360 slikovnih pik

Notranji pomnilnik:
16 GB
Operacijski sistem:
Symbian
Za

ZA: Kvalitetna izdelava, odličen zaslon in tipkovnica

Proti

Velikost mobilnika, ni reže za spominsko kartico

Priloge
Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Nokia

Velik poslovnež

Nokia E7


Nokia E7

18.04.2011
Objavil: Aleš Poljak

Po modelu N8 je sedaj Nokia izdala še drugega težkokategornika. E7, posloven telefon, ki združuje velik zaslon na dotik in klasično tipkovnico, katera se skriva pod zaslonom. Po izgledu pa skoraj identična N8. Naslov testa velik poslovnež si mobilnik definitivno zasluži, če ne zaradi same zmogljivosti, pa zaradi svojih mer. Več si preberite v testu…ne podpira datum  
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
ne podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 8 Mpix
Povečava: 2x
nočni način
panorama
samosprožilec
efekti
nastavljanje beline
nastavljanje osvetlitve
makro način slikanja
dve kameri
vgrajena bliskavica
Snemanje video: neomejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
podpira GSM 900/1800/1900 MHz
podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
podpira HSCSD
podpira EDGE
podpira UMTS
podpira HSDPA
podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
ne podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
podpira GPS (satelitska navigacija)
podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
podpira radio FM

Izgled,tipkovnica in zaslon
Oblika aparata je slična tisti, ki smo jo že videli pri modelu N8. Meni osebno je ta oblikovni stil, ki si ga delita N8 in E7 zelo všeč, saj je nekaj posebnega in brez dvoma je, da držite v roki ''novodobno'' Nokio. Same mere aparata so pa kar velike, a za to je ''kriv'' 4 palčni zaslon. V dolžino mobilnik meri kar 10 mm več kot N8 (3.5 palčni zaslon), torej 123,7 mm in ravno zaradi te mere mobilnik deluje, kot pravi velikan in moram reči, da me je to kar presenetilo in mi ni bilo všeč, saj je mobilnik težko imeti v žepu v kakršnihkoli hlačah. Širina in debelina pa ne odstopata tako očitno. Širina E7 je 62,4 mm (3 mm širši od N8). Debelina je pa le 13,6 mm (7 mm debelejši). Le pravim zato, ker ne smemo pozabiti, da nas pod zaslonom čaka polna qwerty tipkovnica.
Tako sedaj pa še nekaj o sami postavitvi tipk, priključkov, itd... Na sprednji strani aparata imamo seveda zaslon in tik pod njim malce preozko tipko za vstop v glavni meni ali pa z držanjem omenjene tipke prikličemo pogled z odprtimi aplikacijami in to je to kar se tiče sprednje strani aparata. Na desnem boku imamo režo za SIM kartico, drsno stikalo za nastavljanje glasnosti zvočnika med klicem ter funkcijsko tipko za upravljanje fotoaparata. Na levem bokuje pa le drsna tipka za aktiviranje oziroma postavitev mobilnika v pripravljenost. Na zgornji strani aparata so pa poleg tipke za vklop aprata tudi vsi priključki in sicer podatkovni micro USB priključek, ki služi tudi za polnenje aprata z el.energijo, HDMI izhod ter 3.5 mm stereo priključek za slušalke. Spodnja stran aparata je pa prazna. Na hrbtni strani je le fotoaparat z bliskavico, ki pa ni tako izbočen kot pri N8. E7 prav tako nimamo dostopa do baterije, saj se hrbtno stran aparata tako kot pri N8 ne da odstraniti.
Pa smo pri tipkovnici, do katere dostopimo tako, da enostavno zaslon porinemo naprej in zaslon se dvigne in preko tečaja postavi 30 stopinjski kot glede na tipkovnico (kot pri N97 in N97 mini). Da zaslon porinemo v končni položaj je potrebno biti kar odločen, saj se ne odpre najrajši. Sploh če poizkusimo to storiti na enem izdem zaobljenih robovih. Najlažje jo odpremo z obema palcoma in sicer tako da pritisnemo nekje pod zaslonom. Sama tipkovnica je odlična, saj so tipke razvrščene v 4 vrstice in so ravno prav velike in razmak med njimi je zadosten. Sama postavitev tipk je odlična, sploh moram pohvaliti veliko oziroma dolgo preslednico in smerne tipke. Sam odziv in hod tipk je prav tako odličen, tako je vnos teksta mala malica.
Kot sem omenil prej je Nokia modelu E7 vgradila ogromen 4 palčni AMOLED zaslon z ločljivostjo 360 x 640 pik z 16 milijoni barv. Naš input na zaslon tipa kapacitivni senzor, kar vsekakor olajša delo, ko navigiramo po mobilniku, e-pošti, spletnih straneh... Mobilnik sem brez problema uporabljal tudi zunaj, saj je bila vsebina na zaslonu razločna tudi ob močni sončni svetlobi.

Začetni zaslon
Začetni zaslon ne ponuja nobene posebne novosti. Kot pri vsaki Nokiji z operacijskim sistemom Symbian 3 na zaslon, kateri je razdelejen na 6 mest dodajamo razne widgete, kateri nam podajajo informacije ali pa bližnjice do priljubljenih aplikacij oziroma kontaktov.

Operacijski system
E7 poganja najnovejša verzija Symbian operacijskega sistema. Torej Symbian^3, kateri je predvsem bolj prijazen do oči, saj so prehodi iz začetnega zaslona v glavni meni ali pa, ko zapremo neko aplikacijo animirani. Več podrobnosti o tem operacijskem sistemu si pa preberite tu...

Telefoniranje in sporočanje
Za opravlajnje klicev in za sporočanje je Nokia vedno bila ena izmed boljših, saj je uporabniški vmesnik zelo preprost a hkrati učinkovit in vse naštete lastnosti ima seveda tudi E7. Za opravljanje telefonskih klicev, oziroma za iskanje kontakov bomo uporabljali kar zaslon. Iskanje kontakov po imeniku pa lahko storimo na dva načina. Tako da, po seznamu kontakotv ''scroll-amo'' ali pa v iskalno polje vnesemo prvo črko kontakta in nam tako mobilnik pokaže le kontakte z to črko. Podobno lahko kontakte iščemo tudi preko številčnice.
Če se E7 kje izkaže je to pri sporočanju. Saj tekst vnamašo preko odlične fizičn tipkovnice ali pa kar preko zaslonske tipkovnice, katera ima celo večje tipke kot klasična tipkovnica, a so te bolj natrpane. A ne dvomim, da bodo kupci E7 raje uporabljali klasično tipkovnico, kot pa zaslonsko, čeprav sem jaz še vedno mnenja, da je čas klasičnih tipkovnic štet, saj je vnos teksta preko zaslona (ko se navadiš, kar ne traja več kot 3 dni), veliko hitrejši in z enakim številom napak. No dovolj mojega tarnanja... E7 je torej novodobni komunikator, saj je pregled nad SMS in Email sporočili enostaven in pregleden. SMS sporočila so shranjena, kot ''pogovori'' med vami in vašim kontakotm, email sporočila so pa shranjena v Email klientu, kjer jih lahko razvrščamo po pošiljatelju, času, zadevi in po priponkah. Enostavno, učinkovito in nam vsem zelo znano iz e poštnega klienta, ki ga uporabljamo na osebnem računalniku. Dodajanje e-poštnih računov je sila enostavno, saj po večini potrebno vnesti le uporabniško ime in geslo, vse ostalo pa mobilnik opravi sam.

Kamera in večpredstavnost
Neprijetno me je aparat presenetil, ko sem pognal fotoaparat, kar pa jaz naredim skoraj takoj ko vanj vstavim SIM kartico. Žal pa me tu pričakalo le tole sporočilo.
Tako težko povem kaj pametnega o samem zajemu slik oziroma o njihovi kvaliteti. Povem vam lahko le to, da ima aparat fotoaparat z 8MP občutljivim senzorjem, dvojno led bliskavico in žal ima kamera fiksen fokus, kar se pozna ko želimo ujeti kako sliko od blizu.
Galerija zajetih slik in video posnetkov ni bila deležna kakršnihkoli popravkov. Ker slik nisem mogel zajeti s fotoaparatom sem jih okoli 20 shranil z interneta in malce preverjal, kako odzivna je galerija in moram reči da deluje kar tekoče. Pri bolj vstopnih modelih se je med brskanjem po galeriji slik rado malce zatikalo, tu pa pomikanje slik teče gladko.
Predvajalnik video vsebin je odličen, saj je zmožen pognati tudi mkv datoteko (maksimalne velikosti 2GB) v HD ločljivosti in jo predvajati tako kot je treba. Brez zatikanja in brez kakršnih koli artifaktov, tako na zaslonu mobilnika kot na zaslonu TV-ja, ko mobilnik povežemo preko HDMI izhoda na TV.
Z vključenim slušalkami, pa lahko poslušamo tudi priljubljene radijske postaje, kar sem jaz na jutranjih sprehodih z mojim štirinožcem kar z veseljem počel, saj tega moj trenutni mobilnik ne zmore. Uporabniški vmesnik za upravljanje ''radija'' je enostaven in ga RDS informacije prav poživijo. Poleg radija pa lahko poslušamo tudi svoje najljubše skladbe, katere enostavno naložimo na mobilnik. Uporabniški vmesnik oziroma sama uporaba predvajalnika glasbe je enaka oziroma tako enostavna kot pri prejšnih mobilnikih.
No kaj še lahko počnemo z E7.... aja saj res, surfanje po spletu. Surfanje na tako velim zaslonu je enostavno sila enostavno, sploh ker se po spletnih straneh lahko pomikamo tudi z smernimi tipkami, ki so na tipkovnici. Samo uporabniško izkušnjo malce pokvari Symbianov spletni brskalnik, saj je še vedno kar okoren in je treba parkrat pritisniti po zaslonu preden se sploh začne kaj dogajati, kar pri konkurenci ni potrebno. A za to je rešitev in tako kot pri ostalih Nokijinih aparatih toplo priporočam, Opero Mini.

Nameščena programska oprema
E7 ima prednaložen Office paket, kateri je pa že v osnovi zmožen tudi urejati datoteke (pri N8, C7, C6 naprimer lahko samo odpiramo dokumente) , kar se seveda tudi spodobi za ''mobilno'' pisarno, kot je Nokia E7. V vsaki pisarni pa odpiramo tudi PDF datekote. E7 te odpira z Adobe-ova aplikacija katera pa ima svoje hibe. Ni možno povečevati z metodo ''pinch to zoom'' kar sicer ni konec sveta a če že drugje to deluje bi človek pričakoval da bi tudi tu. Koledar kot pri vseh Nokijah je odličen in vanj lahko shranimo razne sestanke, rojstne dneve in opravila katere je potrebno narediti čez dan. Prav nam pride tudi beležka, kalkulator ZIP manager ter antivirusni program (F-Secure).
Poleg pisarniških pripomočkov imamo tudi nekaj aplikacij za krajšanje časa kot naprimer Nokijino aplikacijo za družabna omrežja, ki ima tudi widget za na namizje. Z ločenima aplikacijama lahko urejamo naše zajete slike in video posnetke. Slike lahko denimo zmontiramo skupaj v video projekcijo in jih nato predvajamo bodisi preko mobilnika ali pa preko tvja. Seveda nas v Ovi ''štacuni'' z aplikacijami čakajo nove brezplačne ali pa plačljive aplikacije s katerimi še dodatno popestrimo mobilnik oziroma ga personaliziramo z raznoraznimi temami.

Povezovanje, pomnilnik in navigacija
E7 Ima 4 pasovni GSM/EDGE vmesnik ter 5 pasovni (850/900/1700/1900/2100 MHz) 3G vmesnik. Hitrosti prenosa preko mobilnega omrežja so tako lahko tudi do 10.2 Mbps proti mobilniku in 2.0 Mbps proti omrežju. Seveda je tu tudi Wifi vmesnik z N podporo, bluetooth 3.0, A-GPS in GPS vmesnika. Potem imamo paše kabeljske priključke. Kot sem že prej omenil imamo miniHDMI izhod ter microUSB konektor za USB 2.0 povezavo.
Osnovni pomnilnik E7 je 16GB, katerega pa ni možno razširiti saj mobilnik nima dodatne reže za spominsko kartico, kar je malce nenavadno za Nokio v zgornjem cenovnem razredu. Za tekoče delovanje mobilnika pa skrbi 256 MB delovnega pomnilnika.
Navigacija je kot pri vseh Nokijah brezplačna. Ovi maps posodobite, preko PC-ja tako da, prenesete želeno kartografijo na mobilnik in že ste pripravljeni, da vas mobilnik vodi do želenega cilja. Lahko vas vodi v avtomobilu ali pa ko se sprehajate po neznanem mestu in iščete znamenitosti ali pa kotiček kjer se lahko okrepčate in pogrejete.

Prodajni paket
Poleg mobilnika z vgrajeno baterijo BL-4D je v prodajnem paketu še, hitri mikro-USB polnilnik (AC-10), HDMI vmesni kabelj Nokia (CA-156), prilagodilni kabel za USB (CA-157), stereo slušalke Nokia (WH-205) in priročnik za uporabo.

Posodil na test:
Teleray d.o.o.
Prodajalec/Uvoznik:
Teleray d.o.o.
Cena na dan testa:
649,00
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Nokia
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki