marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
do 11 ur
V pripravljenosti:
do 20 dni
Tip baterije:
Li-Polymer (1500 mAh (BP-4L))
Dimenzije:
113 x 59 x 13 mm
Teža:
126 g

Tip zaslona:
TFT, 16 milijonov barv, 320 × 240 pik

Notranji pomnilnik:
do 110 MB
Stopnja sevanja SAR:
1,06 W/kg
Operacijski sistem:
Symbian

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za

Dobra izdelava, ki jo je moč opaziti na vseh koncih in krajih. Standardni 3,5 milimetrski priključek za slušalke, katerega nima niti E71. Wi-Fi povezava za brezplačno deskanje in poslušanje internet radia. Praktična in močna svetilka, katero je možno hitro aktivirati z daljšim pritiskom na preslednico. Izvrstna baterija, ki lahko zdrži tudi več kot 5 dni.

Proti

Popolnoma osiromašen osnovni paket, vendar pa je zaradi zmanjšanja stroškov ugodna cena. Odsotnost stranskih tipk in posledično težave z internetnim radiem. Slab fotoaparat, ki je uporaben samo ob dobri svetlobi.

Priloge
Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Nokia

Odlična kupčija

Nokia E63


Nokia E63

05.01.2009
Objavil: Marko Likar

Po uspehu E71 je Nokia na trg poslala mlajšo sestro z oznako E63. Ta mobilnik združuje skoraj vse dobe lastnosti večje sestre in pri tem stavi na svoj glavni adut, ceno. Kako se je izkazal pa si lahko preberete v nadaljevanju.ne podpira datum microSD
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
ne podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
podpira push-email
podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 1,9 Mpix
Povečava: 20x
nočni način
panorama
samosprožilec
nastavljanje beline
nastavljanje osvetlitve
makro način slikanja
Snemanje video: neomejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
ne podpira GSM 900/1800/1900 MHz
podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
podpira HSCSD
podpira EDGE
podpira UMTS
ne podpira HSDPA
podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
ne podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
podpira radio FM

Izgled in rokovanje

Takoj opazimo, kako je Nokii uspelo na trg poslati E63 z zelo ugodno ceno. Osnovni paket je okrnjen, tako da uporabnik poleg osnovnih stvari, kot so polnilec in navodila dobi le slušalke, ki predstavljajo edini dodatek. O kakšnem podatkovnem kablu ali spominski kartici ni ne duha ne sluha. Po prvem šoku ob majhni vsebini osnovnega paketa si bomo podrobno pregledali mobilnik, za katerega pa vam lahko zagotovim, da je resnično nadpovprečen za svoj cenovni razred.

Nokia E63 je po vzoru E71 zasnovana dobro, pridobila je malo na širini, debelini in sedaj meri 113 x 59 x 13 milimetra. Teža je ostala enaka, 126 gramov. Nokia E63 se ne more pohvaliti s kovinskim ohišjem kot E71, odeta je v celoti v plastiko. Izbrani materiali pri E63 so vrhunski in ne povzročajo nikakršnih ''čričkov'' in nasploh je mobilnik zelo kompakten. Sprednja stran mobilnika izgleda zelo ''zasedena'', saj se na njej nahaja celotna QWERTZ tipkovnica, katera ima na prvi pogled zelo majhne tipke, vendar pa hitro opazimo, da se je Nokia na tem področju potrudila in izdelala izvrstno tipkovnico z ravno pravšnjo ergonomijo. Malo višje se nahajajo večnamenske tipke, ki so standard pri vseh Nokiinih modelih iz E serije. Dotične tipke je možno nastaviti po lastni želji. Nad tipkami se nahaja širok prikazovalnik z resolucijo 320 x 240 pik, ki je zmožen prikazati do 16 milijonov barv. Prav tako na sprednji strani zasledimo senzor za osvetlitev tipkovnice. Spodnja stran mobilnika ima priključek za polnjenje, leva stran ima režo za microSD spominsko kartico in microUSB priključek. Na zgornji strani se nahaja zvočnik ter standardni 3,5 milimetrski priključek za slušalke, desna stran pa je prazna. Nokiia E63 nima stranskih tipk, kar je zelo nenavadno in v določenih situacijah povzroča težave. Več o tem pa vam bom napisal kasneje. Na zadnji strani se poleg Nokiinega napisa nahaja leča fotoaparata z 2MP, led dioda in majhno ogledalce. Z vgrajenim fotoaparatom ni možno ustvarjati kvalitetnih slik. Zadnji pokrov je izdelan iz nekakšne nedrseče gume in daje dober občutek, kadar imamo mobilnik v roki. Potrebno je še omenit, da ima Nokia E63 najpreprostejši način odstranjevanja zadnjega pokrova, kar sem jih kdaj videl, saj preprosto prestaviš zatič in nato enostavno odstraniš pokrov brez kakršnih koli zatikanj.

Notranjost

Operacijski sistem Symbian je že poznan, tudi tukaj, pri E63 ni nič drugačen kot drugod, le da je vse prirejeno za drugačno obliko ekrana. Ikone v glavnem meniju so razporejene v mrežo 4 x 3, možno pa si je tudi nastaviti meni v obliki seznama. Skratka nobenih večjih novosti oz. praktično enak vmesnik kot pri E71.

Poraba energije in vzdržljivost je še eno področje, kjer E63 blesti, saj zmore s svojo standardno Li-Po 1500 mAh baterijo, ostati med živimi rekordnih 5 dni. V tem obdobju se aparat ponoči ni izklapljal, pogovori in sms-i so bili normalno uporabljani in vsak dan je bila vsaj enkrat vklopljena Wi-Fi povezava. Skratka, povprečni uporabnik bi brez problema moral doseči to mejo.

Resna stran

Nokiina E serija je že od nekdaj bila namenjena poslovnim uporabnikom in E63 tega tudi ne skriva. QWERTZ tipkovnica omogoča hitro pisanje elektronske pošte kot tudi sms sporočil. Prav tako olajša deskanje po svetovnem spletu in v aplikacijah kot Instant Messaging ipd. Uporabnik E63 ni prikrajšan za noben način povezovanja saj se lahko s svetovnim spletom poveže prek GPRS, EDGE ali UMTS omrežja. Kadar je v dosegu kakšen Wi-Fi oddajnik se lahko nanj povežete, za komunikacijo med drugimi napravami pa skrbi Bluetooth. Nokia E63 ima tudi priključek za microUSB, za katerega pa žal v osnovnem paketu ni priložen kabel in si ga boste morali dokupiti. Da bo komunikacija popolna pa ima E63 prednaloženega klienta za internetno telefonijo. Kot se spodobi za poslovni mobilnik, omogoča E63 opravljanje s Microsoft Office ter PDF dokumenti. Dobrodošel dodatek je tudi slovar, za katerega si je možno sproti naložiti dodatne jezike. Tako kot njeni predhodniki E63 podpira Flash, kar pomeni da boste lahko brez problema gledali filmčke na spletnih portalih oz. deskali po straneh, ki so narejene v Flashu.

Zabavna stran

Hitro lahko opazimo, da ima Nokia E63 tudi zabavno stran in nam prehod na njo omogoči na preprost način, z aplikacijo ''Zamenjava načina''. Na voljo sta dva prednastavljena načina, prvi se imenuje služben, drug pa prosti čas. Vsakega si lahko nastavimo po želji in mu določimo teme ter bližnjice. Na glasbenem področju ima Nokia E63 tudi svoje adute, saj uporabniku ponudi kvaliteten predvajalnik glasbe, ki je enak kot pri vseh Nokiinih mobilnikih s Symbian operacijskim sistemom. Vgrajeni zvočnik glasbo predvaja dovolj glasno, vendar pa ni med najglasnejšimi na trgu. Bolj priročen je standardni 3,5 milimetrski vhod, ki omogoča priklop katerihkoli slušalk. Tisti, ki radi poslušajo radio bodo pri E63 prišli na svoj račun, saj mobilnik ponuja kar dva radia. Prvi je standardni radijski sprejemnik, ki sprejema signale lokalnih radijskih postaj, drugi pa je internet radio, kateri je s pomočjo Wi-Fi omrežja izjemna pridobitev, saj omogoča poslušanje radijskih postaj po vsem svetu. Potrebno je še omeniti, da sem pri aplikaciji za internet radio naletel na neljubo težavo, saj kot sem že omenil E63 nima stranskih tipk in zaradi tega ni bilo možno spreminjati glasnosti. Ta težava se pojavi samo v internet radiu in bo verjetno odpravljena s kakšno novejšo verzijo te aplikacije.

Nokia E63 ima prednaloženo aplikacijo Maps, katera omogoča navigacijo. Mobilnik pa nima vgrajenega GPS sprejemnika, zato boste potrebovali zunanjo enoto in se nanjo povežete s pomočjo Bluetootha. Testni mobilnik prav tako ni imel naložene nobene igre, vendar pa to ne predstavlja težave, saj lahko zaradi vsestranskosti operacijskega sistema Symbian izbirate med ogromnim naborom raznih iger, ki si jih lahko naložite naknadno.

Komu je namenjen

Nokia E63 praktično nima slabosti, mobilnik me je zelo navdušil. Ponuja veliko po izredno ugodni ceni. Nekateri bodo mogoče godrnjali nad plastiko in odsotnostjo GPS-a, vendar pa si v takšnem primeru lahko za malo več denarja privoščijo Nokio E71. Skratka E63 bodo veseli vsi, ki si želijo zmogljiv mobilnik po ugodni ceni in mirno lahko trdim, da ima E63 trenutno najboljšo razmerje med ceno in zmogljivostjo.

Posodil na test:
Teleray d.o.o.
Prodajalec/Uvoznik:
Teleray d.o.o.
Cena na dan testa:
269,00
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Nokia
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki