marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
do 14 ur 48 min (GSM) / do 7 ur 30 min (3G)
V pripravljenosti:
do 28 dni (GSM) / do 31 dni (3G)
Tip baterije:
Li-Ion (1500 mAh)
Dimenzije:
115,5 x 59 x 10,5 mm
Teža:
133 g

Tip zaslona:
barvni TFT občutljiv na dotik, kapacitiven, 640 x 480 pik, 16 M barv

Notranji pomnilnik:
8 GB
Stopnja sevanja SAR:
1.14 W/kg
Operacijski sistem:
Symbian

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za in proti

Velik plus Nokie E6 je dobra tipkovnica, vzdržljiva baterija in kombinacija zaslona občutljivega na dotik in polne fizične tipkovnice. Slaba stran je še vedno pomanjkljivost samodejnega ostrenja kamere, nekatere pa bi znala motiti tudi odsotnost HDMI priklopa, ki pa ga poslovni telefon roko na srce niti ne potrebuje.

Priloge
Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Nokia

Polna tipkovnica z zaslonom na dotik

Nokia E6


Nokia E6

23.08.2011
Objavil: Franjo Jesih

Novi telefon podjetja Nokia, »poslovni« telefon Nokia E6, je naslednik zelo uspešnih modelov E71 in E72. Telefon oblikovno spominja na cenejši C3 in starejši E63. Glede na starejše modele je izboljšan v vseh pogledih, tako pri tehničnih specifikacijah kot programski opremi.ne podpira datum microSD
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
ne podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 8 Mpix
Povečava: 2x
samosprožilec
efekti
okvirji
nastavljanje beline
nastavljanje osvetlitve
dve kameri
vgrajena bliskavica
Snemanje video: neomejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
ne podpira GSM 900/1800/1900 MHz
podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
ne podpira HSCSD
podpira EDGE
podpira UMTS
podpira HSDPA
podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
ne podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
podpira GPS (satelitska navigacija)
podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
podpira radio FM

Je eden izmed prvih dveh telefonov, ki se ponaša z novim Symbian operacijskim sistemom poimenovanim ANNA, a o tem pa malenkost kasneje.

Izgled, zaslon in tipkovnica

Zadnja stran telefona je iz jekla, ki na otip deluje zelo kompaktno, kar seveda tudi je. Pokrovček telefona je dobro zaprt, vendar pa z odpiranjem zadnje strani nisem imel težav. Nad pokrovčkom je malo izbočen rob na katerem je zvočnik, bliskavica in 8 MP kamera. Na zgornji strani je tipka za vklop, 3,5mm vtič za slušalke in reža za spominsko kartico, ki pa je zelo dobro zaprta – sprva sem imel nekaj težav pri odpiranju. Leva stran telefona ima samo micro USB vhod, na desni strani pa sta tipki za uravnavanje glasnosti, ki sta ločeni s posebno tipko, s kateri z daljšim pritiskom aktiviramo glasovno ukazovanje, s krajšim pa snemalnik zvoka. Pod temi tipkami je še drsna tipka za zaklep oz. odklep zaslona, s katero pa se da aktivirati tudi bliskavico oz. svetilko, če se jo drži dalj časa.

Zaslon na dotik pri Nokii ni novost, vendar z novim operacijskim sistemom deluje zelo dobro in je dobro odziven. Zanimiva lastost samega zaslona je tudi prilagodljivot na svetlobo, ki se samodejno zviša pri zelo močni svetlobi, oziroma se zniža pri slabši svetlobi. Velikost zaslona je 2,46 palca, prikazuje pa 16M barv pri ločljivosti 640x480 pik.

Tipkovnica je že tradicionalna za ta razred telefona – QWERTZ, s katero pa sam, ki imam večje prste, nisem imel nobenih težav. Tipke so dovolj izbočene in dobro odzivne.

Začetni zaslon

Mobilnik nam ponuja več »vrst« zaslonov, katere si lahko priredimo po svojem okusu s svojimi ikonami, ki pa jih ne moremo poljubno razvrstiti na zaslon, ampak so še vedno v mreži.

Same ikone so z novim operacijskim sistemom dobile bolj zaobljeno obliko in z bolj živimi barvami. Nekatere so rahlo spremenjene, vendar se še vedno razloči kaj kaka ikona je oz. kakšno funkcionalnost predstavlja. V stanju pripravljenosti se nam na mobilniku prikazujeta ura in datum.

Operacijski sistem

Symbian Anna je prijazen operacijski sistem z nekaj novimi fukcijami, ki samo uporabo telefona naredijo bolj zanimivo. Zanimiva novost Anne je ta, da je na desnem delu na vrhu zaslona možno dostopati do nekaterih storitev (povezovanje na brezžično omrežje, stanje baterije, nastavitev ure).

Več podrobnosti o tem operacijskem sistemu si preberite tu...

Telefoniranje in sporočanje

Telefoniranje je silna enostavno. Največji tipki na telefonu sta prav tipki, namenjeni klicanju. Samega prostora za kontakte ta telefon nima omejenega in se ga lahko ureja po želji uporabnika (telefonska številka, domači telefon, e-pošta, naslov, slika, ....)

Naprava tega kova ima seveda polno možnost uporabe SMS, MMS in elektrosnke pošte. Preko e-mail klienta je možno nastaviti več poštnih računov. Sam aparat ima za ustvarjanje SMS, MMS in e-pošte, kot že rečeno, fizično tipkovnico.

Kamera in večpredstavnost

Telefon je opremljen z 8 MP kamero, ki omogoča posnetke v velikosti 3264 x 2448 pik. Ob slabši svetlobi oz. ponoči je kameri v pomoč še dvojna LED lučka. Vseeno je kamera brez samodejnega ostrenja, kar naredi slike malenkost slabše, vendar za tak telefon, ki je večinoma namenjen poslovnežem, je kamera več kot zadovoljiva.

Uporabniški vmesnik za upravljanje kamere je bolj slabo opremljem, vsaj kar se tiče glavnega zaslona. Tam je možnost izbire le treh bližnjic – prva omogoča izbiro kamere oz. fotaparata, druga je za nastavitev bliskavice, tretja pa odpre dodatno celozaslonsko okno, kjer so na voljo dodatne nastavitve, kot so samosprožilec, barvni ton, ISO, ... Še vseeno bi lahko bila na prvi strani tudi možnost izbire zajemanja slike (samodejno, portret, pokrajina,...).

Kamera videoposnetke zajema z ločljivostjo HD Ready 720 p s 25 slikami v sekundi. Glasbeni predvajalnik je zelo dober in je podoben kot pri starejših modelih istega razreda, dobil je le rahlo grafično prenovo, kar pa je dobrodošla sprememba.

Nameščena programska oprema

Nameščeni programi so iz podjetja Microsoft – Microsoft Exchange in Quickoffice paket. Ostali programi so še Adobe Reader, kalkulator, slovar, Office Communicator, antivirusni program F-Secure, ... Če pa slučajno kak program manjka, si ga lahko naložite iz prodajalne Ovi, ki je tudi že naložena na sam telefon.

Povezovanje, pomnilnik in navigacija

Opisani telefon podpira vse trenutne frekvence GSM omrežja. Hitrosti prenosa preko mobilnega omrežja pri E6 so do 10,2 Mbit/s proti uporabniku in 2,0 Mbit/s od uporabnika. Seveda ima telefon vgrajen tudi Wi-Fi vmesnik z N podporo, bluetooth 3.0, GPS vmesnik in FM oddajnik. Ob strani telefona ima tudi micro USB vhod. Pomnilnik je velik 8 GB, le-tega pa se da z microSD kartico tudi razširiti še za dodatnih 32 GB, če bo komu internega spomina premalo. Za navigacijo skrbi kot pri vseh sestrskih telefonih Nokia Ovi maps, ki ima vse standardne možnosti in nastavitve.

Prodajni paket

Vsebina kompleta poleg aparata vsebuje še baterijo, USB kabel, slušalke, navodila in polnilec. Baterija ima kapaciteto 1500 mAh in naj bi po podatkih proizvajalca zdržala 744 ur stanja v pripravljenosti, v času pogovora pa nekje do 14 ur.

Posodil na test:
Teleray d.o.o.
Prodajalec/Uvoznik:
Teleray d.o.o.
Cena na dan testa:
449,00
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Nokia
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki