marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
GSM do 576 min. ,WCDMA do 318 min.
V pripravljenosti:
GSM: do555 ur, WCDMA: do 656 ur
Tip baterije:
Li-Ion BL-5K (1200 mAh)
Dimenzije:
117,3 x 56,8 x 10,5 mm
Teža:
130 g

Tip zaslona:
Kapacitivni AMOLED 3.5'', 16 mio. barv, 360 x 640 točk

Notranji pomnilnik:
8 GB
Stopnja sevanja SAR:
0.73 W/kg
Operacijski sistem:
Symbian

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za

Odličen zaslon, privlačna oblika ter kvalitetna izdelava

Proti

Fotoaparat brez samodejnega ostrenja

Priloge
Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Nokia

Eleganca združena z uporabnostjo!

Nokia C7-00


Nokia C7-00

02.02.2011
Objavil: Aleš Poljak

C7 je drugi mobilnik, katerega je Nokia izdala, z najnovejšim operacijskim sistemom Symbianˆ3 in z enakim zaslonom, kot smo ga videli pri aparatu N8. Že to sta dva močna aduta, katera govorita v prid Nokiji C7. Glavni adut je pa definitivno oblika aparata, saj je ta izjemno elegantna. Druge zanimivosti o tej novi ''finki'' si pa preberite v nadaljevanju.ne podpira datum microSD
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 8 Mpix
Povečava: 2x
nočni način
panorama
samosprožilec
efekti
okvirji
nastavljanje beline
nastavljanje osvetlitve
dve kameri
vgrajena bliskavica
Snemanje video: neomejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
podpira GSM 900/1800 MHz  
podpira GSM 900/1800/1900 MHz
podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
podpira HSCSD
podpira EDGE
podpira UMTS
podpira HSDPA
podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
ne podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
podpira radio FM

Izgled in zaslon
Kot sem omenil je C7 oblikovana izjemno elegantno, kar narekuje njena tanka silhueta (10,5 mm) in privlačno zaobljeno ohišje (117,3 x 56,8 mm). Sprednjo stran aparata pokriva AMOLED zaslon, pod njim so tipke za sprejem in zavrnitev klica, med njima pa tipka za vstop v glavni meni. Sprednjo stran ohišja pa prav lepo zaključi kromiran rob. Na hrbtni strani mobilnika izstopa aluminijast pokrovček baterije ter kamera z dvema režama za zvočnike, kateri kar konkretno oddajajo zvok, ko je to potrebno. Desni bok mobilnika je najbolj bogato obložen s tipkami saj tam najdemo naslednje tipke (gledano od zgoraj, navzdol); tipke za uravnavanje glasnosti zvočnika, med njima je še tipka za izbiro profilov, pod njimi je drsnik za zbujanje in zaklep mobilnika, pod njim pa tipka, s katero upravljamo s fotoaparatom oziroma kamero. Na levem boku mobilnika je le priključek za polnenje baterije. Ostali priključki so na vrhu mobilnika in sicer microUSB priključek ter 3,5 mm stereo priključek za slušalke. Poleg teh dveh priključkov je tam še tipka za vklop mobilnika. Kvaliteta plastike in kovine, kot tudi kvaliteta izdelave ni sporna in sem mnenja, da bo ta aparat dolgo kljuboval znakom obrabe, kot smo pri Nokiah srednjega cenovnega razreda že kar vajeni.
Zaslon C7 je popolnoma identičen N8, kar je definitivno dobro, ni pa to neka vodilna tehnologija. 3.5 pačlni AMOLED zaslon je zmožen prikazovati 16 milijonov (živahnih) barv pri ločljivosti 360 x 480 pik. Odzivnost zaslona na dotik je izvrstna, za kar poskrbi kapacitivno tipanje pritiska na zaslon. Aparat brez problema upravljamo tudi na sončen dan, saj je kljub sončni svetlobi vsebina na zaslonu čisto razločna. Sam naprimer nisem imel nobenega problema z upravljanjem telefona celo s sončnimi očali oziroma s smučarskimi očali.

Začetni zaslon
Tu se C7 prav nič ne razlikuje od N8, kar je tudi razumljivo, saj oba mobilnika poganja najnovejši Symbian. Kot sem že omenil pri testu N8, mi je izredno všeč to, da aparata prikazujeta uro že v pripravljenosti. Sicer zna biti to kar nadležno ponoči, ko hočeš zaspati, saj je v temnem prostoru ta osvetlitev kar precej opazna. A obstaja za to enostavna rešitev. Aparat obrnemo na zaslon in problem je rešen. Pri aktivnem aparatu ima uporabnik možnost presonalizirati tri začetne zaslone z raznimi widgeti, kateri so že na aparatu ali pa jih enostavno preko Ovi ''štacunce'' naložimo na aparat.

Operacijski system
Kot sem že večkrat omenil telefon poganja Symbianˆ3 operacijski sistem, o katerem več informacij najdete tu...

Telefoniranje in sporočanje
Tudi na teh dveh področjih se C7 ne razlikuje veliko od N8. Telefoniranje je kot z vsako Nokio čisto enostavno. Priljubljene kontakte lahko dodamo že na osnovni pogled in klic hitro opravimo ne da bi odpirali imenik. Če pa nek kontakt iščemo po imeniku, to najhitreje naredimo z vnosom parih črk kontakotvega imena v iskalno polje in tako nam mobilnik pokaže le kontakte s temi črkami v imenu. C7 ima tudi funkcijo iskanja kontakotv s številčnico oziroma ''smart dialing''. Pri vnosu novih kontakotv imamo kopico možnosti za dodajanju lastnosti tega kontakta, celo za integracijo z raznimi socialnimi omrežji je poskbljeno. Edino kar me je zmotilo pri tem novem Symbianu je urejenje telefonske številke pri kontaktu. Naprimer, da ste v tujini in želite kontaktu dodati spredaj državno kodo, ter se nekje vmes zmotite, nastane problem, ker sistem nima tipke za preklic urejanja in lahko le shrani urejanje – pri tem pa izgubite del originalne številke kontakta. Na številčnici za vnos je le zelena kljukica, s katero potrdiš vnos. Okej, če ni tipke za nazaj bo pa ziher delovala tipka za preklic klica, sem si mislil in jo pritisnil. Mobilnik je skočil na osnovni pogled, a ker Symbian zna ''multitaskati'' se imenik ni zaprl, sprememba se je pa ohranila. Tako da je treba biti kar previden pri urejanju kontakotv.
Sporočanje ima C7 tudi dobro pokrito. Pošiljamo in prejemamo lahko kajpak SMS, MMS in email sporočila. Email klient sprejme več poštnih računov in na voljo imamo cel kup nastavitev za naše poštne račune, kot naprimer intervalno pregledovanje pošte na strežnikih, prenos le osnutkov sporočil, dodajamo lahko celo podpise in pripenjanje priponke. Kar se pa tiče vnosa teksta je pa stvar identična kot pri N8. Imamo dve možni tipkovnici. Ko je mobilnik v pokončnem položaju se izriše klasična tipkovnica, preko katere se idealno tipka med hojo. Ko pa mobilnik obrnemo v ležeč položaj se nam pa izriše qwerty tipkovnica. Če je jezik tipkovnice nastavljen na slovenski imamo na njej še znake s šumniki, kar pomeni, da so tipke malenkost manjše in bolj skupaj. Sam sem mnenja, da je bolje uporabljati angleško tipkovnico, kjer šumnikov ni in so nato črke večje in tudi razmak med njimi je večji, kar pripomore k manj napakam med tipkanjem sporočil. Razliko med omenjenima tipkovnicama lahko vidite pri testu N8.

Kamera in večpredstavnost
Pri kameri se pa podobnosti z N8 končajo, saj ima C7 kamero z občutljivostjo 8 milijonov slikovnih pik s fiksnim fokusom in dvojno LED bliskavico. Največja ločljivost slike, katero je zmožno zajeti s fotoaparatom je 3264 x 2448 pik. A same slike niso ravno za prehvaliti, saj zaradi fiksnega fokusa fotoaparata, ni ostrenja slike. Če slikamo kak predmet, ki je oddaljen vsaj 1m, bo slika dokaj OK. Ko pa želimo slikati kaj pri oddaljenosti pod 20 cm je slika brez ostrine. Uporabniški vmesnik za ''fine'' nastavitve fotoaparata je preprost in zelo sličen, kot ga imajo vse Nokije. Tu vklapljamo različne načine slikanja, vklopimo ali izklopimo bliskavico, nastavljamo zaznavanje obrazov, kontrast, raven beline, ISO, ton barv,... Na srečo je zajemanje video posnetkov s C7 bolj impresivno, saj je aparat zmožen zajeti HD posnetek z maksimalno ločljivostjo 1280 x 720 s 25 sličicami na sekundo. Video posnetki so me kar rahlo presenetili, saj po kvaliteti ne zaostajajo veliko za tistimi ki sem jih zajel z N8. Zna se celo zgoditi, da boste lastniki aparata C7 veliko rajši zajemali video posnetke kot pa slike.
Poleg zajemanja HD posnetkov, jih C7 zna tudi predvajati. A te ne smejo biti večji od 2GB. Poleg tega pa je predvajati možno tudi DivX in XviD datoteke, a nažalost ta predvajalnik ne zna prikazati še podnapisov. Samo predvajanje video vsebin je zelo tekoče in tudi zvočnika na hrbtni strani aparata dovolj glasno predvajata zvočne efekte, da lahko gledamo video vsebine kar brez slušalk.
Slušalke bomo pa verjetno uporabljali za poslušanje bodisi glasbe ali pa FM radija. Glasbeni predvajalnik je lepo izdelan in če ste poleg glasbenih posnetkov naložili še slike izvajalcev oziroma ''album art'' je sam izgled še toliko boljši. C7 ima FM oddajnik in sprejemnik. Tako lahko glasbo z mobilnika na enostaven način predvajamo tudi v avtu, oziroma na kakšnem sprehodu poslušamo radio namesto glasbe v naši galeriji. FM sprejemnik ima tudi RDS.

Nameščena programska oprema
Symbianov spletni brskalnik sicer podpira FlashLite 4.0 in tudi lepo izrisuje spletne strani, sploh ker je ločljivost zaslona kar velika, a to vse pokvari okoren uporabniški vmesnik brskalnika in to da brskalnik enostavno ne zna fokusirati na tekst in je večinoma vedno treba sproti popravljati stopnjo povečave, da lahko vidimo celoten tekst. Sam sem po večini za »surfanje« uporabljal OperoMini, katera je veliko bolj prijazna za uporabnika.
Prednaložena sta tudi Quickoffice in Adobe reader, preko katerih boste lahko le odpirali datoteke, spreminjati se jih ne da. Prednaloženih je tudi nekaj aplikacij za ogled video vsebin in sicer; YouTube, National Geographic, Paramount Pictures' Movie Teasers in CNN video. Nekatere video vsebine so zastonj kar pride še kako prav ko nam je dolgčas, nekatere so pa tudi plačljive. Prednaloženih igric ni, a to ni problem saj je potrebno le odpreti Ovi ''štacunco'' in si brezplačne lahko hitro prenesemo in naložimo na mobilnik. Enako velja tudi za uporabne aplikacije, s katerimi si lahko olajšate delo doma ali pa v službi.

Povezovanje, pomnilnik in navigacija
Nikakor pa C7 ne razorača na naslednjih področjih, saj ima vse kar si lahko želite. Poveže se lahko na GPRS, EDGE ali pa 3G omrežje, kjer so hitrosti prenosa po HSPA standardu. Torej 10.2 Mbps proti mobilniku (HSDPA) in 2.0 Mbps proti omrežju (HSUPA). 3G vmesnik je celo pet pasovni in tako pokriva vse frekvenčna območja, ki trenutno obstajajo. Na voljo imamo tudi povezovanja na brezžična omrežja preko Wifi vmesnika, ki že podpira N protokol ter bluetooth 3.0 s stereo podopro.
C7 ima 256 MB delovnega spomina in 8GB osnovnega. Tega pa lahko razširite z microSD kartico tja do 32 GB. Tukaj je pa manjši problem, saj je prostor za pomnilniško kartico pod baterijo in tako nemoremo kartice zamenjati oziroma izvleči pri prižganem mobilniku. To ni ravno velik problem saj lahko pomnilnik mobilnika uporabljamo kot USB ključ na osebnem računalniku. Ko mobilnik preko microUSB kablja priklopimo na PC izberemo način ''Mass sotrage mode'' in tako imamo dostop do pomnilniške kartice kar preko PCja. Navigacija je kot pri vseh Nokijah brezplačna. Ovi maps posodobite, preko PC-ja tako, da prenesete želeno kartografijo na mobilnik in že ste pripravljeni, da vas mobilnik vodi do želenega cilja. Lahko vas vodi v avtomobilu ali pa ko se sprehajate po neznanem mestu.

Prodajni paket
Poleg mobilnika nam proizvajalec ''podari'' še baterijo Lionsko baterijo kapacitete 1200 mAh BL-5K hitri polnilec AC-15, stereo slušalke WH-102, ter ultra dolgi microUSB povezovalni kabelj CA-101D.

Posodil na test:
Teleray d.o.o.
Prodajalec/Uvoznik:
Teleray d.o.o.
Cena na dan testa:
469,00
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Nokia
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki