marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
do 7 ur
V pripravljenosti:
do 800 ur
Tip baterije:
Li-Ion (1320 mAh)
Dimenzije:
115,5 x 58,1 x 13,6 mm
Teža:
114 g

Tip zaslona:
barvni TFT, 320 x 240 pik, 265k barv

Notranji pomnilnik:
55 MB
Stopnja sevanja SAR:
1.09 W/kg

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za in proti

Nokia C3 je zelo solidno narejen mobilnik, ki je privlačen že na prvi pogled. Le-ta ga tudi na pogled uvršča v precej višji razred, kot pa ta, v katerega pravzaprav spada. Vgrajen Wi-Fi tudi potrdi dejstvo, da se spogleduje z dražjimi modeli. Vendar pa ob tem v oči bode dejstvo, da so se za osnovo odločili za serijo 40, ki je v primerjavi s serijo 60 precej okrnjena. Minus je tudi odsotnost GPS, 3G pa niti ne pogrešam tako zelo, saj ima mobilnik EDGE. Tudi kamera bi lahko imela višjo ločljivost.

Priloge
Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Nokia

Poceni, zmogljiv in kompakten

Nokia C3


Nokia C3

26.08.2010
Objavil: Dare Gliha

Nokia C3 je zanimiv izdelek, ki na prvi pogled deluje kot mobilnik za poslovneže, že malo podrobnejši pogled pa razkrije, da je njegova ciljna populacija popolnoma druga. Mobilnika bodo najbolj veseli mlajši, ki želijo ostati v stiku s prijatelji, za to pa jim je v pomoč polna qwerty tipkovnica, ki omogoča hitro sporočanje.ne podpira datum microSD
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
ne podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 1,9 Mpix
Povečava: 4x
samosprožilec
efekti
nastavljanje beline
nastavljanje osvetlitve
Snemanje video: neomejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
ne podpira GSM 900/1800/1900 MHz
podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
ne podpira HSCSD
podpira EDGE
ne podpira UMTS
ne podpira HSDPA
podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
ne podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
podpira radio FM

Izgled, zaslon in tipkovnica

C3 naj bi bil nekako naslednik modela E63, vendar pa ima glede na njega eno bistveno razliko. Ta je, da so pri tem modelu uporabili vmesnik serije 40, kar pomeni, da odpade nalaganje lastnih aplikacij, saj serija 40 ni t.i. pametna serija. Je pa C3 že na prvi pogled precej bolje narejena, pa tudi precej bolj privlačna na pogled. Čeprav je večina uporabljenega materiala plastika, je ta trša, kot smo je bili do sedaj vajeni pri Nokiah tega cenovnega razreda, kar še poveča občutek kompaktnosti telefona. Pokrovček baterije je celo iz aluminija, tako da se mobilnik spogleduje tudi že z mobilniki višjega cenovnega razreda. Pri uporabi se telefon ne »zvija«, ne izpušča škripajočih zvokov in pravzaprav daje občutek trdnosti. Pohvalno!

Če pogledamo fizične lastnosi mobilnika. Dimenzije novinca znašajo 115,5 x 58,1 x 13,6 mm, z baterijo na tehtnici odčitamo 114 g. Zaslon ni ravno velik, vendar so informacije na njem jasno berljive. Njegova velikost znaša 2,4 palca, zmore pa prikazati 262.144 barv pri ločljivosti 320 x 240 pik. Ura, imena, številke, pravzaprav vse ključne informacije so zapisane s precej veliko pisavo, tako da bi bil mobilnik primeren tudi za tiste s slabšim vidom.

Kot sem omenil ima C3 polno qwerty tipkovnico. Kaj posebnosti pri njej ni, vsakomur, ki je že kdaj uporabljal katerega izmed Nokiinih modelov, ki imajo tako tipkovnico, bo razporeditev tipk čisto domača. Tipke so dovolj velike, da s tipkanjem ni težav tudi pri tistih z malo večjimi prsti.

Zanimivo je, da so vse tipke na telefonu nameščene na tipkovnici, ker je tudi tipka za vklop. Drugih tipk na stranicah mobilnika ni. Tako kar malo bode v oči odsotnost namenskih tipk za glasnost ter kamere. Na strani mobilnika je tako samo še mesto za pomnilno kartico, priključek za USB kabel, na vrhu mobilnika pa še priključek za slušalke ter polnjenje.

Začetni zaslon

Zanimiva je pot, ki so jo ubrali pri Nokii in sicer, da začetni zaslon pri seriji 40 približajo tistemu, ki smo ga vajeni iz serije 60. Tako na njem najdemo priljubljene kontakte, dostop do Facebook-a in Twitter-ja, ter bližnjic do aplikacij, ki jih največkrat uporabljamo. Če vam taka razporeditev ni po godu, si lahko le-to kadarkoli spremenite s tako, ki bo odgovarjala vašemu načinu uporabe mobilnika. Podobnost s serijo 60 pa se ne konča pri začetnem zaslonu. Tudi ko vstopite v meni boste opazili, da je izgled praktično identičen. Zakaj so pri Nokii igrali na to karto mi ni znano, sklepam pa, da želijo pridobiti uporabnike modela E63.

Operacijski sistem

Kot sem že omenil, serija 40 ne omogoča nalaganja lastnih Symbian aplikacij, izjema so le javanski programi. Tako da lahko rečem, da je najboljša stvar tega »operacijskega sistema« njegova vizuelna podobnost s serijo 60.

Telefoniranje in sporočanje

Če sem hvalil tipkovnico za pisanje, pa je vnos številk malenkost manj udoben, saj se numerične tipke skrivajo med črkami. V osnovnem meniju kot primarno pri pritisku na tako tipko telefon izpiše številko, povsod drugje pa je potrebno za številko pritisniti še dodatno tipko. So pa številke na zaslonu zapisane z veliko pisavo, kar skorajda prepreči zmoto pri klicanju. Da bi v današnjem času okrnili uporabo imenika ni za pričakovati. Tako ima C3 v pomnilniku praktično neomenejo število mest za kontakte. Tudi tega pri starejših mobilnikih serije 40 nisemo vajeni.

Za pisno komuniciranje so poskrbeli z SMS in MMS sporočili, elektronsko pošto ter dostopom do družabnih omrežij. Za slednje skrbi aplikacija Nokia Messaging 3.0. Vnos besedila poteka hitro zaradi qwerty tipkovnice, tako da je telefon dober pomočnik pri tem opravilu.

Kamera in večpredstavnost

Ker je C3 bolj kot ne vstopni model mobilnika ima vgrajena kamera ločljivost le 2 MP. To pomeni, da so slike zajete s kamero velikosti 1600 x 1200 pik. Slike niso nek tehnološki biser, za ozadja na mobilniku, MMS sporočila ter trenutke, ko s seboj nimate fotoaparata pa bodo zadostovale. Možno je izbrati tudi nekaj barvnih učinkov, kot tudi uravnavanje beline glede na razmere. Če se želite slikati sami je moč uporabiti tudi samosprožilec. Omogočeno je tudi snemanje video posnetkov, vendar le pri ločljivosti 320 x 240 pik ter pri »samo« 15 sličicah na sekundo. Torej za kako resno snemanje dokaj neuporabno. Vse slike in video posnetke lahko na računalnik prenesemo preko kabla, ki pa prodajnemu paketu ni priložen.

C3 ima vgrajen pregledovalnik slik in posnetkov, kot tudi predvajalnik glasbe. Tako lahko glasbeni navdušenci nanj prenesete glasbo v datotekah tipa mp3, predvajati pa zna tudi wav, wma ter aac+ datoteke. Pri video posnetkih lahko pregledujete datoteke tipa mp4, h.264, h.263 ter wmv. V mobilnik so vgradili tudi FM radijski sprejemnik.

Nameščena programska oprema

Ker mobilnik ni pameten, ste pri uporabi aplikacij omejeni na tiste, ki so že nameščene na mobilniku. Tako na mobilniku najdete standardne aplikacije kot so podrobne informacije o stikih, koledar, seznam opravkov, beležke, snemalnik, računalo, ura, štoparica, odštevalnik in pretvornik. Kot sem že omenil so nameščene tudi aplikacije za socialna omrežja, ne manjka pa niti povezava do spletne trgovine Ovi ter igre.

Povezovanje, navigacija in pomnilnik

Nokia C3 omogoča povezovanje v omrežje preko GPRS in EDGE, za dostop do omrežja pa poskrbi vgrajen Wi-Fi ter spletni brskalnik. Za komuniciranje z drugimi napravami je vgrajen bluetooth različice 2.1, za povezovanje z računalnikom pa še hitri mikro USB priključek.

Naprava ima vgrajenega 55 MB pomnilnika, ki pa ga je moč razširiti s karticami microSD velikosti do 8 GB. Le-te lahko menjavate tudi med delovanjem mobilnika. Napravi je priložena pomnilna kartica velikosti 2 GB.

Prodajni paket

V prodajnem paketu dobite mobilnik Nokia C3, kompaktni 220 V polnilnik za polnenje AC-3, baterijo BL-5J kapacitete 1320 mAh, stereo slušalke WH-102 ter navodila za uporabo. USB kabla v prodajnem paketu ne boste našli. Podatki proizvajalca za baterijo govorijo o času pripravljenosti 800 ur ter do 7 ur pogovora, glasbo pa boste lahko poslušali do 30 ur.

Posodil na test:
Teleray d.o.o.
Prodajalec/Uvoznik:
Teleray d.o.o.
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
Ni povezane dodatne opreme.
povezane vsebine
oprema: Nokia
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki