marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
4 ure
V pripravljenosti:
180 ur
Tip baterije:
Li-Polymer (1300 mAh)
Dimenzije:
148 x 57 x 24 mm
Teža:
230 g

Tip zaslona:
barvni TFT, 640x200 pik, 65.536 barv
Zunanji zaslon:
barvni, 128x128 pik, 65.536 barv

Notranji pomnilnik:
80 MB
Stopnja sevanja SAR:
0,49 W/kg
Operacijski sistem:
Symbian

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za

Mobilnik vsebuje veliko uporabnih dodatkov, predvsem velja pohvaliti kvaliteten notranji zaslon, izjemno uporabno podporo žičnim in brezžičnim komunikacijskim standardom (IR, bluetooth, WiFi, USB 2.0), razširitveno režo za MMC pomnilniške kartice kapacitete do 2 GB, ter vzdržljivo Li-Polymer baterijo.

Proti

Napredna tehnologija in številčnost funkcij jemljeta svoj davek predvsem pri velikosti in teži mobilnika, nekoliko moteča je tudi trda zunanja navigacijska potrditvena tipka. Mobilnik ne vsebuje vibre, marsikdo pa bo tudi pogrešal možnost govornega klicanja in govornih ukazov. Telefon v osnovi ne vsebuje menijev s slovenskim jezikom (možna nadgradnja s plačljivo aplikacijo). Nokia je kljub kvaliteti ostalih funkcij ohranila manj kvaliteten fotoaparat, ki ne dosega ločljivosti enega megapiksla.

Priloge
Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Nokia

Odprite si novi komunikator

Nokia 9500


Nokia 9500

04.01.2005
Objavil: Gregor Grošelj

Po dobrih dveh letih, odkar je Nokia predstavila Communicator 9210i, svoj zadnji telefon iz serije poslovnih mobilnikov z operacijskim sistemom Symbian, je na trg končno prišel težko pričakovani naslednik - Communicator 9500. Nokia z modelom 9500 nadaljuje tradicijo in ohranja prepoznavno obliko, hkrati pa sledi razvoju, ki je medtem prinesel marsikatero novost, predvsem s strani večpredstavnosti, spletne podpore in brezžičnega povezovanja.ne podpira datum MMC
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
ne podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 0,3 Mpix VGA
Povečava: 2x
nočni način
samosprožilec
nastavljanje osvetlitve
Snemanje video: omejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
podpira GSM 900/1800/1900 MHz
ne podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
podpira HSCSD
podpira EDGE
ne podpira UMTS
ne podpira HSDPA
podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
ne podpira radio FM

Splošen izgled (prvi vtis o telefonu, zaslon, osvetlitev, tipkovnica...)

Prva lastnost Communicatorja, ob katero se je (in se tudi bo) marsikdo spotaknil, je njegova velikost, čeprav je v resnici celo manjši od svojih predhodnikov. Mobilnik predstavlja kar zajeten kos plastike in čipovja, ki ne bo šel v vsak žep, vendar že v osnovi ni namenjen poziranju. Namen tega telefona je funkcionalnost in poslovna raba, saj pod svojim velikim ohišjem skriva čipovje z bogato zalogo funkcij. Pa poglejmo, kaj vse zmore prenosna pisarna s platformo serije 80.

Zgornji del ohišja Communicatorja 9500 predstavlja običajni vmesnik GSM aparata, ki vsebuje TFT zaslon, zmožen prikaza 65.536 barv v ločljivosti 128 x 128 pik in numerično tipkovnico s petsmerno navigacijsko tipko. Tipke številčnice so dobro odzivne in dovolj velike tudi za večje prste, nekaj težav pa se pojavi pri navigacijski tipki, ker je ta okrogla in nekoliko trša. Preko zunanjega zaslona so dostopni osnovni meniji, ki jih lahko uporabimo za pisanje sporočil, pregled imenika, dnevnika klicev in osnovno izbiro profilov. Bistvo mobilnika pa se skriva v njegovem drugem, preklopnem delu. Ta vsebuje velik, kontrasten in dobro vidljiv zaslon, ki prikazuje informacije v 65.536 barvnih odtenkih in ločljivosti 640 x 200 pik. V spodnjem delu ohišja se nahaja QWERTY tipkovnica, ki vsebuje vse standardne tipke klasične tipkovnice in še več. Za pomikanje po meniju operacijskega sistema Symbian 7.0 lahko uporabimo devetsmerno navigacijsko tipko, za odpiranje dodatnih funkcij je na voljo tipka Menu, hitri dostop do aplikacij omogočajo prednastavljene tipke na vrhu tipkovnice, nekatere izmed tipk pa z uporabo dodatne funkcijske tipke "Chr" omogočajo hitri vklop in izklop funkcij (bluetooth in IR, pomoč, sinhronizacija, ipd). Tipkovnica sicer ni namenjena pisanju knjig, vendar je kljub majhnosti izjemno uporabna in dobro odzivna, kar velja tudi za notranjo večsmerno navigacijsko tipko.

Srce Nokie 9500 predstavlja 150 MHz ARM procesor, ki sicer predstavlja svojevrsten napredek, vendar mu pri marsikateri nalogi hitro zmanjka sape, kar se hitro pokaže ob hkratni uporabi obsežnejših aplikacij (multitasking). Telefon že vsebuje 80 MB skupnega pomnilnika, če pa vam količina slučajno ne zadostuje, je na voljo dodatna reža za MMC pomnilniške kartice, katerih kapaciteta lahko dosega do 2 GB. Dostop do podatkov na pomnilniški kartici je možno tudi zaščititi z geslom.

Pri prostoročnem telefoniranju lahko pri odprtem telefonu poleg priloženih slušalk uporabimo kvaliteten in glasen zunanji zvočnik, ki je namenjen tudi predvajanju zvoka glasbenih in video datotek.

Za zalogo energije skrbi Li-Polymer baterija s kapaciteto 1300 mAh. Baterija je zelo vzdržljiva in ob običajni uporabi raznovrstnih funkcij zdrži dobre štiri dni in tudi več (brez uporabe brezžične povezave preko Wi-Fi kartice). Omeniti velja še posebnost, da se ob porabljeni bateriji sicer izklopi GSM modul, kar onemogoča telefoniranje, notranji vmesnik pa ostane še nekaj časa aktiven za delo z aplikacijami in pripomočki.

Za vse tiste, ki jim obstoječi izgled zgornjega dela ohišja ne ustreza, je Nokia poskrbela še za dodatek. Zgornji del ohišja lahko skupaj s tipkovnico odstranimo in nadomestimo z ustreznim Xpress On Cover ohišjem.

Imenik (št. zapisov, posebnosti, govorno klicanje...)

Tako kot pri ostalih mobilnikih z operacijskim sistemom Symbianom, tudi pri Nokii 9500 velja pravilo, da moramo za dodatno upravljanje in urejanje imenika kontaktov te najprej prenesti s SIM kartice v notranji pomnilnik telefona. Število zapisov je omejeno s skupnim dinamičnim pomnilnikom, vsakemu zapisu pa lahko poleg prednastavljenih podrobnosti (ime, priimek, številka faksa, domači in službeni naslov, datum rojstnega dne, ipd.) dodamo še fotografijo in želena dodatna polja.

Za neposredni prenos imenika in ostalih podatkov med Nokio 9200 in 9500 lahko uporabimo funkcijo Data Mover, ki preko infrardečega vmesnika (uporabimo lahko tudi pomnilniško kartico) opravi sinhronizacijo med mobilnikoma. Za shranjevanje varnostne kopije imenika na pomnilniško kartico imamo na voljo funkcijo Backup. Kontakte lahko preko funkcije Synchronisation neposredno sinhroniziramo tudi z osebnim računalnikom, podprte pa so različice aplikacij Microsoft Outlook 98/2000/2002/2003, Microsoft Outlook Express, Lotus Notes 5.0/6.x in Lotus Organizer 5.0/6.0.

Mobilnik kljub raznovrstni podpori začuda ne vsebuje funkcije govornega klicanja, kot tudi ne govornih ukazov.

Sporočila

Nokia 9500 je s svojo priročno tipkovnico in velikim zaslonom naravnost ustvarjena za delo z raznovrstnimi sporočili. Mobilnik podpira prejemanje in pošiljanje kratkih (SMS), slikovnih kot tudi večpredstavnih sporočil (MMS), ki lahko vsebujejo posnete fotografije, ter zvočne in video posnetke.

Prav tako lahko ustvarimo želeno število predalov elektronske pošte, sporočilom pa lahko dodajamo izbrane datoteke kot priponke. Izmenjava sporočil poteka preko protokolov POP3, IMAP4 in SMTP. Edina slabost, ki jo velja omeniti, je število prikazanih sporočil na zaslonu (največ tri sporočila hkrati), kar pri polnem poštnem predalu povzroča moteče in dolgotrajno iskanje sporočil.

Mobilnik ima vgrajeno tudi podporo za prejemanje in pošiljanje faks sporočil, vkolikor imamo to funkcijo omogočeno s strani operaterja.

Seznami klicev, števci...

Seznam menija zunanjega GSM vmesnika nam omogoča pregled do 20 neodgovorjenih/prejetih/klicanih številk, kjer si lahko ogledamo tudi čas in trajanje posameznega klica. Preko dodatnega menija "Log", do katerega pridemo preko notranjega vmesnika, pa si lahko ogledamo celoten dnevnik opravljenih komunikacij, pri katerem posamezen zapis vsebuje tudi natančne informacije o trajanju klica ali količini prenešenih podatkov (KB). Dnevnik vsebuje tudi skupni števec vseh prejetih in poslanih podatkov preko GPRS in WLAN povezav.

Nastavitve (profili, melodije, slike...)

Nastavljanje profilov je podobno kot pri ostalih Nokiinih mobilnikih, pri 9500 pa je to opravilo zaradi dobre preglednosti nad funkcijami menija še nekoliko lažje. Tako lahko izbiramo med šestimi prednastavljenimi profili (General, Silent, Meeting, Outdoor, Pager in Offline) pri katerih Offline izklopi GSM funkcijo, kar nam omogoča delo z ostalimi pisarniškimi funkcijami mobilnika na mestih, kjer je telefoniranje zaradi povzročanja motenj prepovedano. Med nastavitvami glasnosti in melodij zvonjenja v profilih v meniju ne bomo našli možnosti za vklop vibriranja, saj nokia 9500 tako kot tudi njeni predhodniki te funkcije ne vsebuje.

Pri predvajanju melodij zvonjenja nismo omejeni, saj 9500 podpira obsežen repertoar zvočnih formatov. Za predvajanje lahko poleg že naloženih melodij uporabimo tudi AMR, AAC, MP3, WAV in MIDI (24-kanalna polifonija) melodije.

Za ozadje zunanjega in notranjega zaslona lahko uporabimo fotografije raznovrstnih formatov (TIFF, JPG, BMP, PNG, GIF, itd.), mobilnik pa vsebuje tudi prednaložene barvne palete, kjer lahko določamo različne sheme ozadja in menijev.
Nastavitve nadzorne plošče (Control panel) nam omogočajo nadzor in konfiguracijo pri urejanju zaslona, podatkov, sporočil, povezav in zaščite.

Pripomočki (koledar, igre, alarmi...)

V prvi vrsti se nokia 9500 kot mobilna pisarna lahko pohvali s preglednim in natančnim rokovnikom, ki omogoča vpisovanje sestankov, obletnice , beležk in tudi določanje frekvence opomnika (enkrat, dnevno, mesečno, letno). Nastavljamo lahko tudi poljubno število alarmov in želeno melodijo opozarjanja.

Sodoben pripomoček pri obdelavi dokumentov predstavljajo tudi tri že nameščene aplikacije, ki podpirajo najosnovnejše funkcije obdelave besedila, preglednic in prezentacij (Documents, Sheet in Presentation). Za obdelavo in pisanje .doc dokumentov služi aplikacija Documents, ki je združljiva (kot to navaja Nokia) z Microsoft Wordom 97 in novejšimi različicami. Za pisanje besedil je aplikacija sicer dokaj uporabna, vendar se pri odpiranju že izdelanih dokumentov s tabelami ne obnese ravno najboljše. Težava je v tem, da aplikacija dokument pretvarja v svoj format, kar lahko traja precej časa, spremeni pa se tudi oblika dokumenta. Podobne težave imata tudi aplikaciji za obdelavo preglednic in prezentacij. Kljub nekaterim spodrsljajem pa operacijski sistem Symbian omogoča namestitev nadomestnih aplikacij, ki so v večini primerov plačljive, vendar ponujajo veliko dodatnih možnosti. Poleg pisarniških pripomočkov v mobilniku najdemo še običajno beležko, napreden kalkulator in aplikacijo File manager, s katero lahko pregledujemo datoteke v pomnilniku telefona in vsebina pomnilniške kartice.

Mobilnik lahko z vgrajenim snemalnikom zvoka uporabimo tudi kot diktafon. Music player skrbi za predvajanje glasbenih datotek in s pomočjo dodatne pomnilniške kartice in stereo slušalk lahko mobilnik spremenimo v prenosni mp3 predvajalnik. Vgrajeni Real player predvajalnik bo prebavil vse datoteke formata 3gp, Realvideo in tudi mpeg4. Procesor je praviloma dovolj zmogljiv za predvajanje video datotek (na spletu najdemo tudi aplikacijo za predvajanje Xvid video formata), vendar v praksi prihaja do zaostajanja zvoka in vmesnih prekinitev in s tem postane vsebina praktično negledljiva.

Na priloženem CD-ju najdemo še nekaj dodatkov in povezav do aplikacij. Med njimi je tudi dobro znana nokiina igra Bounce, ki se na večjem zaslonu zelo dobro obnese in hitro premami k igranju. Poleg igre lahko na mobilnik namestimo še dve zelo uporabni aplikaciji, Zip manager, orodje za stiskanje datotek, in pregledovalnik dokumentov Acrobat Reader, ki me je prijetno presenetil, saj je prikaz pdf datotek prikazal tako, kot to vidimo na osebnem računalniku. Ker tudi operacijski sistem Symbian ni več varen pred virusi, najdemo na zgoščenki povezavo do symantecovega protivirusnega programa za mobilnike, vendar je ta plačljiv, zato ga žal nisem uspel preizkusiti. Poleg naštetih aplikacij je na mobilnem trgu dostopnih že več aplikacij, ki omogočajo terminalski, FTP in VPN dostop. Preko slednjega lahko nokio nadziramo in upravljamo tudi preko osebnega računalnika.

S podporo OS Symbian in razvojem aplikacij ima mobilnik še veliko možnosti za odpravo napak in boljši izkoristek funkcij. Ker pa mobilnik podpira tudi Java MIDP 2.0, ga lahko ob obilici pomnilniškega prostora izkoristimo za nameščanje dodatnih programov in iger.

Fotografiranje in snemanje

Nokia 9500 Communicator ima vgrajen tudi fotoaparat, s katerim lahko zajemamo slike do ločljivosti VGA 640 x 480 pik. Fotografije lahko zajemamo samo, kadar je mobilnik zaprt, za prikazovanje motivov pa skrbi zunanji zaslon. Nastavitve omogočajo izbiro med mnogimi načini, kot so standardna fotografija, portret in pa nočni način, poleg tega lahko nastavljamo tudi kontrast in svetlost fotografije. Fotoaparat omogoča tudi dvakratno digitalno približevanje motiva. Zvočni efekt, ki je prisoten pri fotografiranju, je možno v nastavitvah tudi izklopiti.

Za snemanje videoposnetkov z zvokom v formatu 3gp (ločljivost 176 x 144 točk) si lahko vzamemo veliko časa, saj fotoaparat omogoča zajemanje posameznega posnetka z dolžino rekordnih 60 minut.

Prenos podatkov (WAP, GPRS, BT... )

Za pregledovanje HTML in XHTML strani lahko uporabimo CSD, HSCDS, GPRS razreda 10 (3+2 ali 4+1) ali EDGE povezavo razreda 6 (3+1 ali 2+2). Pomembno novost predstavlja še vgrajena Wi-Fi kartica, ki podpira standard IEEE 802.11b (11 Mb/s) in omogoča povezovanje preko brezžičnih WLAN dostopnih točk, kot tudi neposredno (Peer To Peer, Ad hoc) brezžično povezovanje in odpiranje spletnih strani s skupno rabo internetne povezave.

Za prenos in izmenjavo podatkov med osebnim računalnikom in medsebojno komunikacijo s sosednjimi mobilniki lahko uporabimo tudi infrardeči ali bluetooth vmesnik, za hitro sinhronizacijo s programi kot so Outlook in Lotus pa lahko poleg brezžičnih povezav uporabimo tudi vmesnik USB 2.0, za kar bo poskrbel priloženi kabel (DKU-2).

Za odpiranje spletnih strani ima nokia tokrat vgrajen čisto pravi brskljalnik Opera browser, za katerega pa žal še vedno ni mogoče reči, da predstavlja popolni brskalnik za mobilnike. Težava je namreč v tem, da določene strani zaradi kompleksnejših skriptnih jezikov ne more prikazati. Tukaj pa nastopa še ena težava – strani lahko sedaj nalagamo tudi preko WLAN brezžičnega omrežja ali preko USB kabla in tako ozkega grla ne predstavlja več hitrost pretoka podatkov, temveč zmogljivost procesorja, ki ga nenadna količina podatkov krepko obremeni in opazno podaljša čas nalaganja.

Omejitve se na žalost kažejo tudi nalaganju tistih strani, ki zahtevajo varno povezavo. Določeni strežniki brskljalnika ne prepoznajo pravilno in kljub nameščenim certifikatom zavrnejo dostop (npr. elektronsko bančništvo Klik). Opera z vgrajenim programskim dodatkom za Shockwave Flash pravilno naloži marsikatero animacijo ter skripto in prav podpora takšnim dodatkom pušča upanje, da bo brskljalnik morda ob izidu dodatkov lahko nekoč nalagal in prikazoval spletne strani na način, kot to počnejo brskljalniki na osebnem računalniku.

Telefon je za test posodilo podjetje Teleray d.o.o.

Prodajalec/Uvoznik:
Teleray d.o.o.
Notranja tipkovnica
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Nokia
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki