marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
do 2,75 ure
V pripravljenosti:
do 240 ur
Tip baterije:
Li-Polimer ()
Dimenzije:
107 x 45 x 17,5 mm
Teža:
138 g

Tip zaslona:
TFT, 262.144 mio barv, 208 × 208 pik

Notranji pomnilnik:
128 MB

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za in proti

Kaj je torej novega? Nekaj sprememb vendarle je: več pomnilnika, novejši uporabniški vmesnik, spremenjen dizajn, boljša tipkovnica, priložena modrozoba slušalka, 2 MP kamera in zmogljivejša baterija. Vendar - je to dovolj, da bi prodali staro "odsluženo" nokio 8800 in jo zamenjali z njeno naslednico? Odvisno, če ste pri predhodnici pogrešali predvsem boljšo kamero, kakšen MB več pomnilnika, zmogljivejšo baterijo in se vam je krom zdel prekičast, je to mobilnik za vas. Za mene osebno in še za koga pa preprosto ne bo upravičil visoke cene napram predhodniku z nekaj novimi, že omenjenimi bonbončki. Vendar, saj veste kako pravijo, vsakemu svoje!

Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Nokia

Nadgrajeni prestižnež

Nokia 8800 Sirocco Edition


Nokia 8800 Sirocco Edition

04.10.2006
Objavil: Mitja Zupančič

Po dobrem letu dni je na testiranje prišla naslednica Nokie 8800, ki je sicer obdržala enako modelno ime, vendar z dodatkom - Sirocco Edition. Ime je dobila po južnem vetru v mediteranu, ki prihaja iz Sahare. Prihaja z novo podobo, ima nekaj tehničnih izboljšav in naj bi bila dostojna naslednica predhodnici. Pa si zato poglejmo samo razlike med njima.ne podpira datum  
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
ne podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 1,9 Mpix
Povečava: 4x
nočni način
samosprožilec
efekti
nastavljanje osvetlitve
Snemanje video: neomejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
podpira GSM 900/1800/1900 MHz
ne podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
ne podpira HSCSD
podpira EDGE
ne podpira UMTS
ne podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
ne podpira infrardeči vmesnik
ne podpira kabel (USB, ...)
ne podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
podpira radio FM

Na prvi pogled ...

Novi prestižnež iz serije 8 je že na prvi pogled doživel spremembe. Med drugim se ponaša v drugih barvah, kakor predhodnik. Sedaj sta na voljo srebrna in črna barvna kombinacija. Na prvi pogled pa bomo opazili tudi spremenjene navigacijske tipke, dodelane bočne tipke, spremenjeno tipkovnico in pa novi konektor za polnitev mobilnika.

Funkcionalnost, tipkovnica

Navigacijske tipke tako niso več okrogle, ampak so štirioglate, v enem kosu, z vdrtino v sredini, ki se lepo zliva z zunanjo podobo mobilnika in služi za lažje odpiranje mobilnika. Ko mobilnik odpremo, opazimo tudi popolnoma novo tipkovnico. Le-ta ni več zaokrožena, izgubila je tudi kovinske podrobnosti v srednji vrstici. Sedaj je popolnoma štirioglata z veliko boljšim odzivom tipk. Tipke so sedaj proti zgornjemu robu bolj izbuljene. Nudijo boljšo odzivnost in pisanje SMS-sporočil je postalo bistveno bolj udobno. Po zaslugi novega ohišja pa je tudi spodnja vrsta tipkovnice sedaj bolj dosegljiva. Veliko kritik pri starem modelu je šlo na glavno petsmerno navigacijsko tipko. Predvsem sredinska tipka je bila občutno premajhna. Sedaj so Finci rešili zadevo tako, da je sredinska kromirana tipka malo bolj izbočena in, kar je zelo pomembno, tudi bistveno večja. Štirismerna tipka okoli nje pa je še bolj izbočena. Nekaj sprememb sta doživeli tudi tipki za prevzem/zavrnitev klica. Sedaj sta v enem kosu do tipkovnice. Tako sta sedaj odpadli neuporabni "ploščici" med tipkovnico in omenjenimi tipkami.

Ohišje

Nekaj kozmetičnih popravkov je tudi na ohišju samem. Kot že omenjeno, so spremembe doživele navigacijske tipke in pa spodnji pokrovček sprednjega dela ohišja, kjer je sedaj bolj vdrt, s čimer posledično olajša dostop do spodnje vrste tipkovnice. Popravki so vidni tudi na zgornjem zvočniku, ki sedaj izgleda kot zelo tanka črta s satovjem v sredini. Tudi na zadnji strani mobilnika je črna plastika postala bolj gladka.
Mobilnik je tudi fizično nekaj težji in 2,5 mm debelejši. Nove mere mobilnika so tako 107 × 45 × 17,5 mm s 138 grami teže.
Spremembe je doživelo tudi stojalo za polnenje mobilnika in baterija. Seveda je v črni visoko lakirani barvi, tako kot mobilnik sam. Ima pa nekaj sprememb - sedaj je prirejen za uporabo novega vtična polnilnika in ima tudi novo osvetlitev. Modro bomo tako videli samo še pri stojalih nokie 8800, na novi Sirocco Edition pa je osvetlitev v beli barvi.

Zaslon, uporabniški vmesnik, kamera

Zaslon mobilnika je enak, sam uporabniški vmesnik pa je sedaj tretje generacije. Največja razlika za laičen pogled je v indikatorjih za baterijo in signal.
Pri nokii 8800 je melodije pomagal ustvariti Ryuichi Sakamoto, pri 8800 Sirocco Edition pa je to vlogo prevzel angleški elektronski glasbenik Brian Eno. Na mobilniku bomo našli njegove umetnije v formatu AAC, ali MP3. Pri Nokii pa še trdijo, da so še izboljšali predvajanje glasbe s kristalnim zvokom melodij.
Vgrajenega pomnilnika je še enkrat več. Se pravi 128 MB. Od tega je nekje dobrih 105 MB prostega. V drobovju se skriva tud nova 2 MP kamera. Pri vgrajenem pomnilniku in pri odsotnosti pomnilniške kartice pomeni, da bo telefon lahko zapisal okrog 200 slik in pa okoli 98 minut video posnetkov v ločljivosti 176 × 144 v najboljši kvaliteti. Pri kameri je prisotnih nekaj osnovnih funkcij, kot so povečava, nočni način, samosprožilec, sekvenca slik, efekti in nastavitev beline. Kamera shrani slike v največji ločljivosti 1600 x 1200 točk.

Je baterija kaj bolj zmogljiva?

Veliko opazk pri nokii 8800 pa je šlo tudi na samo baterijo, ki preprosto ni bila dovolj zmogljiva, kljub njeni majhnosti. Uporabniki z veliko telefonskimi klici na dan so se pritoževali, da jim baterija ne zdrži niti en (1!) samcat dan. Zato so Finci dodali v bogat prodajni komplet dve baterije tipa BL-5X. Vendar to še vedno ni bilo to. Sedaj so napako omilili in dodali novo zmogljivejšo baterijo tipa BP-6X. V praksi se bo mogoče intenzivnim uporabnikom poznalo toliko, da jim ne bo potrebno čez dan nervozno iskati polnilca, temveč bodo telefon zvečer dali na prelepo stojalo z belo osvetlitvijo.

Kaj je v kompletu?

V priloženem kompletu, ki nikakor ni skromen, dobimo dvoje slušalke (modrozobe in klasične), elegantno stojalo za polnenje telefona in baterije, bogat nabor knjižic, zgoščenko s programsko opremo, dodatno baterijo, krpico za čiščenje in pa usnjen etui, ter seveda polnilnik.

Modrozoba slušalka že serijsko priložena??

Zanimanje mi je predvsem vzbudila serijsko priložena modrozoba slušalka BH-801. Zanimiva je predvsem oblika, saj se ponaša z zelo minimalističnimi linijami. Slušalka je seveda v črni barvi in s kromiranimi detajli, tako da se lepo ujema z mobilnikom. Za prilagoditev k ušesu pa skrbi tanka okrogla paličica, ki jo lahko krivimo v vse smeri.
Slušalka deluje preko modrega zoba. Tako v mobilniku priklopimo modri zob, poiščemo zvočne dodatke, ta čas pa na slušalki pritisnemo in tiščimo tipko na vrhnji strani. Tako se napravi med seboj sparita, na kar nas opozori tudi zelena lučka. Med delovanjem ves čas utripa tudi modra lučka, ko pa slušalko ugasnemo, se za trenutek pokaže rdeča lučka. Na levem boku slušalke bomo našli še tipko za povečanje/nižanje glasnosti. Na sprednjem delu pa veliko kromirano vdrto tipko, s katero prevzamemo/zavrnemo klice. Ob dvakratnem pritisku slušalka avtomatsko pokliče zadnjo klicano število, ob tiščanju tipke pa imamo na voljo glasovno klicanje.

Posodil na test:
Teleray d.o.o.
Prodajalec/Uvoznik:
Teleray d.o.o.
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
Ni povezane dodatne opreme.
povezane vsebine
oprema: Nokia
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki