marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
do 3,2 ure (2,45 ure WCDMA)
V pripravljenosti:
do 300 ur
Tip baterije:
Li-Ion (1000 mAh)
Dimenzije:
109 x 45,6 x 14,6 mm
Teža:
150 g

Tip zaslona:
OLED QVGA, 16 mio barv, 240 × 320 pik

Notranji pomnilnik:
1 GB
Stopnja sevanja SAR:
0,39 W/kg

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za in proti

Nokia 8800 Arte. Mobilnik z izjemno kvaliteto izdelave in materialov. Samo najboljše, vendar ne preveč, nekaj mora ostati tudi za Vertuje. Telefon vsekakor ni za množice in to tudi ni njegov namen. Veliko ljudi bo reklo kaj v smislu: »aah, kdor to kupi je _______ (vstavitve poljubno žaljivko)«, nekdo drug bo rekel: »ah saj je isto, kot poceni nokie, samo da je drugo ohišje« in še kakšen nevoščljiv komentar bi se našel. Mobilnik ni multipraktik, ne zna delati z excelovimi datotekami, nima GPSa, prav tako ne zmore predvajati najnovejših filmov, tudi za fakse, e-pošto in podobno ni najbolj uporaben. A vendar. Kdor kupi Nokio 8800 Arte ve zakaj jo kupi. Mobilnik nudi prestiž, izjemno izdelavo, vrhunske materiale in pa osnovne funkcije telefona. Nekaterim to pomeni več, kot vse funkcije mobilnikov na tem svetu.

Priloge
Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Nokia

Le najboljše je dovolj dobro

Nokia 8800 Arte


Nokia 8800 Arte

07.02.2008
Objavil: Mitja Zupančič

Malo razmišljam sam pri sebi... Leta 1998 je prišla Nokia 8110 »Matrix« oziroma »banana fon«, potem kmalu istega leta je prišla še kromirana in na prstne odtise občutljiva 8810, leto kasneje smo se čudili takrat najmanjšemu »damskemu« mobilniku z oznako 8210, ...ne podpira datum  
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
ne podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 3,15 Mpix
Povečava: 8x
nočni način
samosprožilec
efekti
nastavljanje beline
Snemanje video: neomejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
podpira GSM 900/1800/1900 MHz
ne podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
podpira HSCSD
podpira EDGE
podpira UMTS
ne podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
ne podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
ne podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
ne podpira radio FM

... istega leta (1999) se je pojavila še danes prelepa iz aluminijastega ohišja izdelana in na prstne odtise neobčutljiva Nokia 8850, ki je za takratne čase imela nenavadno modro osvetlitev zaslona ... nato smo kar 3 leta čakali na nov prestižni mobilnik iz serije 8. Pojavila se je iz titana izdelana 8910. V začetku naslednjega leta so pripravili »i« izvedenko modela 8910, dobila je barvni zaslon in še nekaj malenkosti. Minili sta zopet 2 leti (pisalo se je leto 2005), ko je svet ugledala prelepa kromirana Nokia 8800. Pravzaprav jih je še danes kar veliko v obtoku. Imela je dober zaslon, poudarek pa je bil na ohišju iz nerjavečega jekla in pa na safirnem steklu, ki je pokrivalo zaslon. Največja težava mobilnika je bila njegova baterija, saj nekaterim uporabnikom ni zdržala niti enega dneva. Septembra 2006 je prišla »popravljena« serija 8800 - model 8800 Sirocco Edition. Nekih bistvenih sprememb niti ni bilo, povečal se je interni pomnilnik, izboljšali so kamero in nadvse pomembno – vzdržljivost baterije. Nekaj kozmetičnih popravkov je doživelo tudi ohišje, a nič ne de, že maja lani je prišla novinka iz serije 8 – 8600 Luna. Nekateri so se šalili: »ah to je 88xx za reveže«, mogoče je tem zlobnim šalam celo verjeti. To pa zato, ker ni minilo pol leta, ko so Finci najavili novo serijo 8800. Torej 8800 Arte in 8800 Sapphire Arte. Kot kaže se železo kuje, dokler je vroče in Nokie iz serije 8 padajo na trg, kot zrele hruške z drevesa, včasih se jih nismo morali načakali, danes je skoraj vsak teden kaj novega..

Nokia 8800 je požela velik prodajni uspeh. Praktično so jo imeli vsi; (premožnejši) študentje, zdravniki, poslovneži.. Nekje sem bral (rekla-kazala), da se je ljudem iz višjega socialnega sloja to zdelo nezaslišano, češ kako ima lahko nek srednje uspešen poslovnež tak mobilnik, kot ga ima on ali ona! A pustimo smešne govorice, dejstvo je, da so na voljo novi »88ici«. Tokrat imajo dodano besedo Arte in Sapphire Arte. Kaj je razlike? Sapphire Arte ima dodan safirni kamen na petsmerno navigacijsko tipko in pa v usnje oblečen sprednji in hrbtni del ohišja.

Na testu smo imeli »navadno« Arte. Prvi vtisi so prepričljivi.. do neke mere. Mobilnik, tako kot vsi iz te serije v roki deluje zelo kompaktno in visoko kvalitetno. Prikaže se visoko lakirano ohišje s slojem, ki naj bi preprečeval prtsne odtise. O tem malo kasneje. Na sredini se nahaja petsmerna navigacijska tipka in to je to. Levo in desno od navi tipke so »skrite« štiri tipke. Opazimo jih šele, ko stran od sebe potisnemo enega najboljših drsnih mehanizmov sploh. Prižge se belo obarva tipkovnica in pa OLED zaslon z ločljivostjo 240×320 točk. Glede tipkovnice.. Odzivnost je zelo dobra, malo manj dober je dostop do prve in zadnje vrstice, kjer moramo biti dokaj natačni, da pociljamo tipke.

Zaslon je vrhunski. Resda je danes že veliko mobilnikov s podobno ločljivostjo, a vendar jih je malo z OLED osvetljavo. Tako je zaslon viden z vseh kotov odlično, prav tako je kontrast vrhunski.

Pri tem mobilniku je brezveze iskati številne funkcije in nekakšno super uporabnost. Zato bo treba poseči po drugih serijah. Tu je bistvo v prestižu in vrhunski kvaliteti izdelave. Aha, dolžan sem še razlago o sloju proti prstnim odtisom. Znano dejstvo je, da je 8800 Sirocco pravi magnet za odtise in jo moramo (podobno, kot zelo drag avtomobil) redno čistiti. Najlepše je vsak dan. Pri 8800 Arte je težava še večja. Treba je čistiti še priloženo modrozobo slušalko BH-803 in pa zibko. Oboje je namreč visoko lakirano. A zaključni sloj proti prtsnim odtisom naj bi poskrbel za to. Naj bi, pa ne. Mobilnik, slušalka in zibka so namreč po nekaj sekundnem odtipavanju prav svinjsko umazani in neprestano brisanje v kos oblačila vam ne uide. Škoda.

Da pa ima mobilnik tudi zanimive nove funkcionalne prijeme (in ne samo oblikovne) pa piše tudi že na škatli sami. Zaslon ima vgrajen »ambient light sensor«. Kaj to pomeni? Nekaj podobnega, kot pri »N« serijah. Torej tipalo, ki samo od sebe prilagaja svetlobo zaslona in osvelitev tipkovnice danim svetlobnim pogojem. Tako bo v temi zaslon malenkost bolj temen, v močni svetlobi (recimo na soncu) pa se bo maksimalno »svetil«. Podobno velja za tipkovnico, ki se v temi sama vklopi, na svetlobi pa izklopi. Vse lepo in prav, če bi zadeva dejansko delovala. Od časa do časa sem imel nekaj težav in se mi v temi tipkovnica ni osvetlila, v sobi pod lučjo pa se je. Mogoče je samo napaka programske oprema, ne vem.

Zanimiva je tudi novost pri utišanju zvonca. Recimo, da vas kdo kliče, ki se ne želite javiti – kaj storiti? Preprosto obrnete mobilnik z zaslonom navzdol in se bo zvonec utišal po zaslugi vgrajenega (žal se ne spomnim slovenske besede za to.. pospeškometer?) »accelerometra«. Ta zadeva pa služi tudi k tem, da pod zaslonom 2x potapkamo in se nam prikaže ura. Analogna, digitalna, to izberemo v meniju. Jaz sem nekako to funkcijo najlepše aktiviral, še sem potapkal po hrbtni strani telefona. Prikazala se je lepa bela analogna ura. Nato pa se je prikazal še zaslon v pripravljenosti.

Kar se tiče uporabniškega vmesnika, nekih bistvenih sprememb ni. Naložen je S40 5. generacije. A vendar tudi tukaj uporabniki niso ostali dolgega nosu, glede prednaloženih glasbenih posnetkov. No, delo umetnikov Kruder & Dorfmeister bomo opazili pri video zvonenjih, predvsem pri zvoku, za efekte pa je poskrbel gospod po imenu Fritz Fitzke.

Omenil sem že priloženo modrozobo slušalko. Hja, k mobilniku za cca 1000EUR se po mojem skromnem mnenju dejansko spodobi priložiti kakšno boljšo modrozobo slušalko. In so jo. Nokia BH-803 je slušalka, ki si deli podoben dizajn, kot sama 8800 Arte. Ponaša se z minimalističnimi linijami in na dotik občutljivimi funkcijami. V prosti prodaji vas bo osušila za cca 130EUR, torej verjetno je dober izdelek, kajneda? Mja. Vizuelno vsekakor, pa tudi uravnavanje glasnosti slušalke z drsom prsta po njej je zanimivo. A vendar funkcijsko ni popolnoma nič posebnega. Ne podpira A2DP, ne podpira Multipoint sistema, niti nima kakšnega omembe vrednega digitalnega procesiranjaj zvoka z avtomatsko uravnavo glasnosti. No, se opravičujem. 8800 Arte nikakor ni funkcijski telefon in enako velja za slušalko BH-803. Njen izgled je fantastičen, ušesni lok je lepo prilagodljiv in služi namenu. Kaj bi še radi?

Nokia 8800 Arte ima 3.2 MP kamero. Nikjer ne piše Carl Zeiss. Tako je, kamera ni enaka, kot je v 6500 slide. Niti ni blizu po kvaliteti slik, čeravno si lasti avtomatsko ostrenje slike. Odsoten je fleš, tako da bo potrebno delati slike samo v dobri svetlobi, najraje kje zunaj na prostem ob lepem sončnem dnevu. Drugje bodo slike povprečne. Video posnetki so dovolj kakovostni, snemajo se v ločljivosti VGA 320×240 točk, kar je za današnje razmere zelo dobro. Nikakor pa mobilnik ni kamera, temveč ima drug namen.

Posodil na test:
Teleray d.o.o.
Prodajalec/Uvoznik:
Teleray d.o.o.
Cena na dan testa:
1.049,00
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Nokia
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki