marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
do 11 ur (3G)
V pripravljenosti:
do 600 ur (3G)
Tip baterije:
Li-Ion (1500 mAh)
Dimenzije:
133,5 x 49,3 x 14,9 mm
Teža:
117 g

Tip zaslona:
barvni TFT, 240 x 320 pik, velikost 2,4 palca, 167 ppi

Procesor:
dvojedrni (2 x 1,1 GHz Cortex-A7)
Notranji pomnilnik:
4GB, 512 MB RAM
Operacijski sistem:
KaiOS

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za in proti

Nokia 8110 4G bo vsekakor pritegnila pozornost. Je nostalgična, drugačna, popoln odmik od današnjih pametnih telefonov. Ima LTE, VoLTE, WiFi, Bluetooth, odpstranljivo baterijo, pravzaprav vse, kar se pričakuje od modernega mobilnika. Žal pa ima tudi slabosti, med katere spada plastično ohišje, ki se hitro popraska, pokrovček nima gumba, ki bi ga odprl, za polnjenje so dodali le micro USB, konec koncev pa so dodali tudi kamero, ki po današnjih standardih to ni. Vseeno pa menim, da bo našla mesto pri marsikateremu navdušencu filma Matrix.

Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Nokia

Nokia 8110 4G


Nokia 8110 4G

14.09.2018
Objavil: Dare Gliha

Lani je na mobilnem kongresu v Barceloni vso pozornost požela reinkarnacija legendarne Nokie 3110. Tudi letos so pri HMD Global ubrali podobno taktiko in pripravili še eno obuditev legendarnega predhodnika, Nokio 8110, to pot v različici s hitrim dostopom do spleta.ne podpira datum microSD
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
ne podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 2 Mpix
Povečava: Da (digitalna)
samosprožilec
vgrajena bliskavica
Snemanje video: neomejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
ne podpira GSM 900/1800/1900 MHz
podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
ne podpira HSCSD
podpira EDGE
podpira UMTS
podpira HSDPA
podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
ne podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
ne podpira java
podpira radio FM

Gre za tisto Nokio, ki jo je v devetdesetih v filmu Matrica uporabljal Neo, vendar ima reinkarnacija »banana mobilnika« kar nekaj prednosti pred svojo slavno predhodnico. V prvi vrsti gre tu za dokaj moderen mobilnik, ki ima vgrajeno tehnologijo 4G za povezovanje s spletom, a je žal zaradi majhnega zaslona, ki tudi ni občutljiv na dotik, uporabniška izkušnja precej slabša.

Je pa nova različica obdržala pokrovček, ki zaščiti tipkovnico. Le-ta je aktiven (tega pa nisem napisal že kar nekaj let), torej se mobilnik zbudi, ko ga potegnemo navzdol. Žal so se pri Nokii odločili, da to pot pokrovčka ne bomo odpirali z gumbom, pač pa bo potrebno to storiti kar z roko.

Pa poglejmo najprej malo specifikacij. Mobilnik je narejen v obliki banane, torej je zakrivljen, velikost znaša 133,5 x 49,3 x 14,9 mm, težak pa je 117 g. Ima IP52 zaščito proti kapljicam, zadnjo kamero ločljivosti 2 MP (resno Nokia, v letu 2018?), ter 2,4 palčno ukrivljen LCD zaslon. Vgrajenega je 512 MB pomnilnika RAM, uporabnik pa ima na voljo 4 GB prostora za podatke, ki ga je moč razširiti s karticami microSD.

Zanimivo je, da ga poganja operacijski sistem KaiOS, ki v naših krajih ni preveč znan, priljubljen pa je recimo v Indiji. Le-ta ne omogoča ravno vrhunske izkušnje Androida ali iOS, vseeno pa lahko za malo denarja začetnik dobi vsaj nekaj pametnih funkcij, v končni fazi pa tudi vstop v svet aplikacij. Tako je recimo na mobilniku nameščena aplikacija Twitter, zanimivo pa je, da ni aplikacije Facebook, čeprav za ta OS že obstaja. KaiOS je zgrajen podobno kot so to želeli pri Mozilli s svojim Firefox OS, torej je narejen podobno kot moderni brskalniki. Zanimivo je, da je na mobilniku za brskanje nameščen Google, ne manjka niti Youtube, ki presenetljivo dobro deluje. Še boljša mi je bila opcija sinhronizacije mobilnika z Googlovim računom, torej tudi prenos in sinhronizacija kontaktov ni nikakršen problem. KaiOS ima tudi lastno trgovino, kjer pa vsaj na Nokii 8110 4G najdemo bolj kot ne igre, Twitter in aplikacijo za vreme Weather. Da ne pozabim. Seveda ima banana tudi kačo.

Nokia 8110 omogoča uporabo dveh kartic SIM, vendar eno izmed njih na račun razširitve prostora, saj si mesto deli s kartico micro SD. Zanimivo je, da so vgradili tudi dostopno točko, torej lahko mobilnik uporabljate kot prenosni Wi-Fi modem, seveda če imate dovolj zakupljenega prenosa podatkov. Zanimivo je, da ima mobilnik tudi opcijo VoLTE, ki ga pri nas operaterji že podpirajo in omogoča klice preko omrežja LTE. Torej ste s tem mobilnikom pripravljeni tudi na prihodnost.

Upravljanje mobilnika poteka s tipkami, ki so nameščene pod pokrovčkom. Zanimiva izkušnja, ki sem jo kar malo že pozabil je uporaba spleta preko tipk. Tipkovnica žal ni najboljša, numerične tipke so dokaj majhne in niso izbočene, bolje se obnesejo tipki za klic in prekinitev klica, ter obe potrditveni tipki pod zaslonom, saj so precej večje. Za prehod med meniji in opcijami je tu še štiri smerna tipka, v sredini katere se nahaja še tipka za potrditev. Na zunanji strani mobilnika se nahaja zgolj tipka za vklop in izklop zaslona.

Zadnja stran mobilnika je narejena iz enega kosa plastike, na vrhu najdemo kamero, bliskavico, ter reže zvočnika. Kamera. Ne vem, če bi sploh pisal karkoli o kameri. Leta 2018 so v reinkarnacijo kultnega mobilnika vgradili reci in piši kamero ločljivosti 2 MP. To je ločljivost, ki je bila »in« skoraj 15 let nazaj in ki za današnje razmere ne zadovolji niti tiste najbolj nezahtevne. Če sem to ločljivost še spregledal pri Nokii 3110, ki je stala okoli 50 €, jim tega pri še enkrat dražjem mobilniku ne morem oprostiti.

Nokia 8110 4G igra na čustva nostalgikov, med katere zadnja leta spadam tudi sam. Že Nokia 3110 je začela ta trend, 8110 pa ga samo nadaljuje. Vseemo pa moram priznati, da so pri Nokii bolj zadeli s prvo, saj so poleg nostalgije nastavili tudi ceno, za katero si je marsikdo mobilnik privoščil. Ker je bil poceni in ker gre za legendo. Pri okoli 100 evrih, pa bo marsikdo o tem dobro razmislil. Če ne drugega, dobite za ta denar še dokaj spodoben pametni mobilnik s precej boljšo kamero in veliko več možnostmi. Nokia 8110 4G je na koncu še vedno le mobilnik na tipke, ki nagovarja po mojem mnenju precej omejen krog navdušencev.

Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Nokia
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki