marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
do 2,8 ure
V pripravljenosti:
do 240 ur
Tip baterije:
Li-ION (700 mAh)
Dimenzije:
109 x 44 x 14 mm
Teža:
83 g

Tip zaslona:
barvni TFT, 16 M barv, 240 x 320 pik

Notranji pomnilnik:
30 MB
Stopnja sevanja SAR:
0,50 W/kg

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za

Za nakup se bodo odločili predvsem tisti, ki so jim všeč enostavni telefonski aparati atraktivne oblike. Telefon je lahek za nošenje, zanimiva pri njem pa je menjava samo zadnjega roba.

Proti

Zaradi atraktivnega izgleda in uporabljene svetleče črne plastike se na telefonu in zaslonu poznajo vsi prašni delci in prstni odtisi ter druge vrste umazanije. Zaradi trikotne oblike tipkovnice se nam hitro lahko zgodi, da pomotoma pritisnemo dve tipki naenkrat. Uporabljeni zaslon bi bil glede na eleganco zunanjosti telefona lahko večje ločljivosti.

Priloge
Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Nokia

Sem ali nisem … lepotica?

Nokia 7500 Prism


Nokia 7500 Prism

24.11.2007
Objavil: Nataša Gliha

Proizvajalec telefonskih aparatov Nokia se je odločila, da bo na tržišče poslala oblikovno zanimivejši model aparata, sestavljen iz več skupaj zloženih geometrijskih teles - prizem. Tako sta nastala dva nova modela: 7900 in 7500, katerega si bomo tudi pobliže ogledali.ne podpira datum microSD
TransFlash
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
ne podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 1,9 Mpix
Povečava: 8x
nočni način
panorama
samosprožilec
efekti
vgrajena bliskavica
Snemanje video: neomejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
podpira GSM 900/1800/1900 MHz
ne podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
podpira HSCSD
podpira EDGE
ne podpira UMTS
ne podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
ne podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
podpira radio FM

Prodajni paket in baterija

Škatla prodajnega paketa je velikosti ostalih paketov s ˝pomembnejšimi˝ telefonskimi aparati. V njeni notranjosti poleg telefonskega aparata, baterije in omrežnega polnilca najdemo še tri plastične okvirčke za zamenjavo v treh različnih barvah (roza, modra in zelena), slušalke (s krokodilčkom za pritrditev na obleko), usnjen trakec in spominsko kartico.

Baterija je Li-ionska 700 mAh, ki v pripravljenosti zdrži do 300 ur oziroma slabe tri ure pogovora. Seveda se ob poslušanju radia čas vzdržljivosti dokaj hitro zmanjšuje, vendar je med testiranjem obstal na petih dneh.
Priložena spominska kartica je microSD velikosti 512 MB, kar je v veliko presenečenje uporabnikov, saj je do sedaj eden redkih Nokiinih modelov telefonov s priloženo kartico tako velike kapacitete.

Izgled

Telefonski aparat z merami 109 x 44 x 14 mm in težo 83 g se zlahka navadi na vsako roko – majhno ali veliko. Namenjen je predvsem uporabnicam ženskega spola, lahko pa ga uporabljajo tudi moški, ki imajo radi svetleče elegantne modele in nekoliko zaobljene oblike.

Zgornjo polovico prednje strani poleg zaslona sestavljata še zvočnik in majhen bel napis imena proizvajalca. Zaslon je velikosti 240 x 320 slikovnih točk in omogoča prikaz slik v 16000 barvah. Glavni meni lahko poljubno nastavimo kot prikaz seznama, mreže, mreže z oznakami ali prikaz z zavihki.
Spodnji del prednje strani predstavlja tipkovnica, sestavljena iz sedmih prepolovljenih prizem. V zgornji osrednji prizmi je štiri smerna navigacijska tipka, levo in desno od nje pa sta dve izbirni podmenijski tipki. Vmesni prostor zapolnjujeta tipki za sprejem in za zavrnitev klica. Pod njimi je enakomerno razporejena številčnica, ki je nekoliko slabše odzivna, saj moraš tipke pritiskati približno na sredini, kar pa otežuje njihova oblika (ker so trikotne, se ti zlahka zgodi, da pritisneš dve naenkrat).

Pod prednjo stranico je kromiran rob, pod zadnjo stranico pa si rob lahko sami zamenjamo in izbiramo v treh različnih barvah – roza, modri in zeleni.
Na zgornjem robu je tipka za vklop in izklop telefona, na spodnjem robu pa so: luknjica za pričvrstitev trakca, priključek za omrežni polnilec, slušalke in za podatkovni kabel. Na desnem robu zgoraj je tipka za nastavitev glasnosti, spodaj pa tipka za vklop kamere in izdelavo posnetkov.

V zgornjem delu zadnje stranice je kamera v obliki prizme, na levi strani se ji lepo prilega lučka za osvetlitev posnetka oziroma bliskavica, na desni strani pa zvočnik. V sredini spodnjega dela najdemo še napis proizvajalca. Tako kot prednja je tudi zadnja stran sestavljena iz prizem in sicer jih je približno polovica iz svetleče in polovica iz matirane plastike.

Za lažjo uporabo telefona si lahko nastavimo profile (pet prednaloženih, dva poimenujemo po lastni izbiri, vsakega posebej pa lahko poljubno prilagodimo našim potrebam), teme, tone zvonjenja, zaslon, aktivno pripravljenost telefona, uro in datum, bližnjice ter jezik telefona.

Imenik, sporočila, zadnji klici

Za pomnilnik imenika si izberemo SIM kartico, pomnilnik telefona ali pa oboje hkrati. Pomnilnik telefona je prikazan v odstotkih, pomnilnik SIM kartice pa v komadih. Skupine si poljubno določimo in nastavimo sami. Lahko jim dodamo melodijo zvonjenja in sliko. Vizitke lahko poljubno premikamo ali kopiramo iz SIM kartice na telefon in obratno.

Omogočeno je pošiljanje besedilnih sporočil s 1000 znaki, sporočilu pa lahko dodamo sliko (maksimalna velikost je 640 x 480 slikovnih točk), zvočni posnetek, beležko s koledarja, vizitko ali video posnetek. Za pomoč pri pisanju imamo enajst prednaloženih predlog in način pisanja T9. Telefon nam shranjuje poleg prejetih tudi poslana sporočila (funkcijo lahko tudi izključimo). Sporočila brišemo posamezno, v določeni mapi ali vsa naenkrat. Števec nam prikazuje poslana in prejeta besedilna in slikovna sporočila.

Klici so razdeljeni na neodgovorjene, prejete in klicane številke. Prikazani so z imenom oziroma številko klicatelja, datumom in uro klica. V vsaki skupini jih je shranjenih po 20. Zbrišemo lahko posamezen klic, vsako skupino klicev posebej ali pa vse klice naenkrat. Prikazano je trajanje zadnjega klica, sprejetih, odhodnih in vseh klicev. Prav tako nam telefon prikazuje poslane in prejete podatke v zadnji seji ter vse poslane in prejete podatke.

Kamera

Posnamemo lahko slike v šestih velikostih in sicer 1600 x 1200, 1280 x 960, 800 x 600, 640 x 480, 320 x 240 in 160 x 120 slikovnih točk. Izbiramo med osnovno, običajno in boljšo kakovostjo slik. Shranjujemo jih na pomnilnik telefona, na spominsko kartico ali v poljubno izbrano mapo. Izbiramo med šestimi učinki: navadno, lažne barve, sivine, sepija, negativ in osončenje. Na voljo imamo uporabo nočnega posnetka, bliskavice in samosprožilca, ki je nastavljen na 10 sekund.

Posnamemo lahko tudi video posnetke ločljivosti 176 x 144 ali 128 x 96 slikovnih točk. Privzeta dolžina video posnetka je 15 sekund, največja pa je odvisna od prostora na izbranem pomnilniku.

Pripomočki

Uporabljamo lahko precej že znanih pripomočkov kot so igre (City Bloxx, Snake III in Sudoku), budilka (enkratno ali ponavljajoče bujenje, določimo si poljubno melodijo), koledar (tedenski ali mesečni pregled), opravila, beležke, kalkulator z osnovnimi računskimi funkcijami, odštevalnik, štoparica (vmesni časi ali časi krogov), snemalnik (izbiramo med pomnilnikom telefona ali pomnilniške kartice), predvajalnik glasbe in radio (shranimo si do 20 postaj, frekvence iščemo ročno ali pa jih telefon nastavi samodejno).

Povezljivost

Najlažji je prenos podatkov z oziroma na osebni računalnik preko podatkovnega kabla, ki pa prodajnemu paketu ni priložen. Na voljo nam telefon ponuja še bluetooth in GPRS povezavo, programe, melodije in igre pa lahko nalagamo preko Java aplikacije.

Posodil na test:
Teleray d.o.o.
Prodajalec/Uvoznik:
Teleray d.o.o.
Cena na dan testa:
269,00
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Nokia
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki