marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
5 ur
V pripravljenosti:
300 ur
Tip baterije:
Li-Ion (760 mAh)
Dimenzije:
86 x 50 x 26 mm
Teža:
115 g

Tip zaslona:
65536 barvni, 128 x 128

Notranji pomnilnik:
4,5 MB
Stopnja sevanja SAR:
0,36 W/kg

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za

Kdor ima rad preklopne telefone, ga Nokia 7200 zagotovo ne bo razočarala, še posebej, če so vam všeč tudi nekoliko drugačne stvari, saj blaga na telefonu ne vidimo prav pogosto. Tudi tipke so zelo kvalitetne. Obogatena je s kar lepim številom funkcij. Za hiter prenos podatkov pa poskrbi EDGE.

Proti

Telefon je na prvi pogled nekoliko škatlast, razočaral pa me je tudi majhen zaslon. Izmed funkcijskih lastnosti pa mu verjetno še najbolj zamerim odsotnost bluetootha.

Priloge
Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Nokia

Oblekica za zimske dni...

Nokia 7200


Nokia 7200

14.04.2004
Objavil: Andrej Bergant

Nokia 7200 je res nekaj posebnega, predvsem po obliki. Finski proizvajalec do sedaj ni izdeloval preklopnih telefonov, vendar so se odločili preizkusiti tudi v tej smeri. Kot kaže, pa jim samo ena novost in drugačnost od ostalih njihovih telefonov ni bila dovolj. Del njenega zunanjega ohišja so oblekli v blago. Kombinacija jim je uspela precej dobro. Telefon je sicer nekoliko škatlast, vendar je tanek in lahek. Tudi v roki lepo stoji, blago pa daje pri prvem rokovanju s telefonom zanimiv občutek.



ne podpira datum  
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
ne podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 0,3 Mpix VGA
Povečava: 2x
nočni način
Snemanje video: omejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
podpira GSM 900/1800 MHz  
ne podpira GSM 900/1800/1900 MHz
ne podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
podpira HSCSD
podpira EDGE
ne podpira UMTS
ne podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
ne podpira bluetooth
podpira infrardeči vmesnik
ne podpira kabel (USB, ...)
podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
ne podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
ne podpira radio FM

Splošen izgled (prvi vtis o telefonu, zaslon, osvetlitev, tipkovnica...)

Sprednja stran je na zgornjem delu prevlečena z blagom, na sredini je zaslon, spodaj pa je ohišje črne barve, kjer se nahajata kamera in zvočnik. Del pokrova, ki je prevlečen z blagom, je možno odstraniti, saj je pod njim ležišče za SIM kartico. Zunanji zaslon je monokromatski. Na njem najdemo uro, ime profila (razen, če je izbran profil splošno), podatek o neodgovorjenih klicih ter sprejetih kratkih sporočilih. Nekoliko sem pa pogrešal podatek o dosegljivosti omrežja, ter o stanju baterije. Ko telefon odpremo, se na zunanjem zaslonu izpiše napis NOKIA, ki je obrnjen tako, da ga lahko preberejo tisti, ki stojijo nasproti nas.

Zadnja stran je skoraj cela prevlečena z blagom, pod tem delom pokrova pa je baterija. Baterija mi je zdržala pri dokaj intenzivni uporabi 3 ali 4 dni. Prostor pod baterijo je izredno dolgočasen, saj ni nikjer ležišča za SIM kartico. Tri gumbe najdemo še ob straneh telefona. Na levi strani sta gumba za jakost, na desni pa gumb za vklop in izklop telefona. Vsi gumbi so sprva nekoliko pretrdi, vendar se jih kar hitro navadimo. Gumb za vklop in izklop telefona je nekoliko pogreznjen v ohišje, da ga ne bi pritisnili po nesreči.

Prvo razočaranje me je čakalo, ko sem odprl telefon, saj je zaslon porazno majhen, nad njim pa seva praznina. S tem Nokia podre celotno filozofijo preklopnih telefonov, saj je prednost preklopnih telefonov ravno v tem, da imamo majhen telefon z velikim zaslonom in veliko tipkovnico. Za to potezo lahko najdemo dva izgovora. Telefon je tanek, ter ravno nad ekranom se nahaja že tipalo za kamero. Drug izgovor pa je, da imajo pri Nokii le tri standardne velikosti zaslonov – majhnega, ki je vgrajen v Nokio 7200, ter v večino aparatov, nekoliko večjega za pametne telefone, ter širok zaslon za communicator. Ko se enkrat navadimo velikosti zaslona, je nekoliko bolje, saj ga rešuje njegova kvaliteta. Zaslon se zelo dobro vidi tudi na soncu, prikaže pa lahko 65536 barv.

Zelo zadovoljen pa sem bil s tipkami. Smerna tipka je ločena od izbirne tipke, tako da nam ni potrebno paziti, da bomo namesto izberi pritisnili katero od izbirnih tipk. Tudi številčnica se je obnesla zelo dobro. Tipke so velike ter reliefno ločene druga od druge, kar nam močno olajša slepo pisanje.

Nekoliko so prenovljene tudi slike menijev. Izbiramo lahko med dvema pogledoma manija – mreža ali seznam. Celoten pomnilnik telefona je velik 4,5 MB. Telefon lahko funkcijsko in cenovno uvrstimo med boljše. In ravno zaradi tega Nokii rahlo zamerim, da nima vgrajenega bluetootha.

V prodajnem paketu dobimo: telefon, baterijo, polnilec, navodila, slušalke, usnjeno vrvico, ter vrečko, v katero damo lahko naš telefon.

Imenik (št. zapisov, posebnosti, govorno klicanje...)

V pomnilnik telefona lahko shranimo do 500 zapisov, ki imajo zapolnjena vsa možna polja. Pri vpisovanju novega zapisa nas telefon najprej povpraša le po imenu in telefonski številki, kar se shrani najprej. Ko to shranimo, pa se lahko odločimo, ali bomo dodali še katero od podrobnosti – zvočna oznaka, tipka za hitro klicanje, vrsta telefona, dodatna številka, podrobnosti (naslov elektronske pošte, spletni naslov…), zapis lahko uvrstimo v katero od skupin ali mu dodamo sliko. Zapisom, ki imajo vpisanih več številk, lahko eno številko določimo kot privzeto, tako da nam ni potrebno vsakič izbrati prave številke.

Nokia 7200 je ena prvih, ki ima funkcijo WIM (Wireless Identity Module). Prevod WIM je kar "moja prisotnost". WIM pa mora podpirati tudi naš operater, tako da na žalost tega nismo imeli možnosti preizkusiti. Pri celotni zadevi gre za to, da lahko določimo našo prisotnost, kar si lahko naši prijatelji, družina ali sodelavci ogledajo kar v svojem imeniku telefona (njihov telefon mora seveda podpirati WIM). V imeniku moramo le izbrati naše stanje prisotnosti, dodamo pa lahko tudi sporočilo o stanju, ter izberemo logotip. Kdo bo te podatke lahko videl, lahko nadzorujemo sami. Za to funkcijo pa moramo biti praktično ves čas povezani v GPRS omrežje. Seveda lahko tudi mi vidimo podatke o drugih, tako da jih dodamo v seznam naročena imena. Te podatke nato vidimo le, če nam ta oseba to tudi dovoli.

Imenik lahko urejamo tudi preko infrardeče (IR) povezave in PC suita.

Sporočila

Verjetno niti ni potrebno posebej poudarjati, da lahko z Nokio 7200 pošiljamo in prejemamo kratka (SMS) in večpredstavna (MMS) sporočila. Vgrajen pa ima tudi odjemalec elektronske pošte.

Pišemo lahko dolga kratka sporočila, ki lahko dosežejo dolžino 885 znakov oziroma šest kratkih sporočil. Na voljo imamo tudi 10 predlog, v katere vstavimo le ključne podatke, vse ostalo je že napisano. V sporočila pa lahko vstavljamo tudi že narejene smeške ( ";-)", ":-D" …). Za dolge pogovore preko kratkih sporočil lahko uporabimo tudi funkcijo pomenki, kjer imamo ves čas pregled nad vsemi sporočili.

V večpredstavna sporočila lahko vstavljamo slike, video posnetke, zvočne posnetke, vizitke in beležke. Sporočilo lahko naredimo na več straneh, ki jim določimo koliko časa ostanejo prikazane. Na eno stran lahko dodamo le en element vsake vrste.

Sporočila lahko urejamo in pošiljamo tudi z uporabo računalnika. Telefon moramo le preko IR povezave povezati z računalnikom, ter zagnati PC suite.

Seznami klicev, števci...

Klici se shranjujejo v tri različne skupine, glede na njihov status - neodgovorjene, prejete in klicane številke. V vsaki skupini najdemo zadnjih dvajset številk. Vsaka številka pa je opremljena še s podatkom o času in datumu klica. Beležijo se tudi časi trajanja klicev, ki so v svojem meniju. Tam najdemo podatke o trajanju zadnjega klica, trajanju vseh prejetih klicev, trajanju vseh klicanih klicev in trajanje vseh klicev skupaj.
Podrobne informacije imamo tudi o števcu GPRS podatkov, kjer se beleži količina podatkov, ki jih prenesemo in trajanje GPRS povezave. Pri trajanju imamo podatke o zadnji seji ter o trajanju vseh sej skupaj. Števec podatkov pa nam pokaže število prejetih in poslanih podatkov v zadnji seji ter v vseh sejah skupaj.

Nastavitve (profili, melodije, slike...)

Do profilov dostopamo najhitreje s tipko za vklop in izklop. Na izbiro imamo šest profilov, od katerih sta dva poimenovana Moj slog in ju lahko uredimo kot želimo. Urejamo lahko tudi ostale profile. Določimo jim lahko tip, način in glasnost zvonjenja, opozarjanje z vibriranjem, tone opozoril za sporočila in pomenke, ter glasnost tipk. Profil lahko tudi omejimo, kjer določimo, ob kateri uri se preklopi nazaj na profil splošno.

Nekaj povsem svojih nastavitev lahko določimo, če je na napravo priklopljena kakšna od dodatnih naprav. Določimo lahko privzeti profil in osvetlitev.

Melodije, slike, grafike, zvočni in video posnetki so vsi shranjeni v galeriji, kjer so razporejeni tudi po mapah.

Večglasne melodije so lahko največ 16 kanalne. Na novem telefonu je že naloženih 26 melodij. Z uporabo WAP-a pa si jih lahko naložimo še več tudi sami, naložimo si jih lahko tudi preko IR povezave iz računalnika ali druge naprave. Poleg večglasnih melodij lahko za zvonjenje nastavimo tudi zvočne posnetke - amr datoteke, ki jih posnamemo s telefonom. Prav tako lahko večglasno zvonjenje ali amr datoteko določimo za opozorilo ob sprejemu sporočila.

Na telefonu je naloženih že polno slik, ki so večinoma bolj modne in se skladajo skupaj s telefonom. Poleg velike izbire ozadji, je poleg tudi kar nekaj majhnih črno belih animiranih ohranjevalnikov zaslona, ki se prikazujejo na zunanjem zaslonu. Za zunanji zaslon lahko določimo ohranjevalnik zaslona ali prikaz digitalne ure.

Pripomočki (koledar, igre, alarmi...)

Nokio 7200 lahko zelo preprosto uporabljamo kot organizator. Ima dober koledar s tedenskim in mesečnim pregledom. Vanj lahko shranjujemo različne dogodke – sestanek, rojstni dan… Telefon ima tudi denarnico, kjer lahko shranimo vse številke naših bančnih kartic in njihove podatke. Vsi podatki so zaščiteni s kodo. Za jutranje bujenje pa ima Nokia 7200 budilko, kateri lahko določimo zvok zvonjenja – standardno zvonjenja ali melodija iz telefona.

Za igre in dodatne programe je pri Nokii 7200 poskrbljeno z javo. Naložene so že tri igre – Disco, Bowling in Backgammon. V igri Disco moramo upravljati z diskom, najeti DJ-a, kupiti opremo, oglaševati in podobno. Pri igri Bowling kagljate. Igra Backgammon je pa znana namizna igra. Na telefonu sta še programa World Clock 2, ki nam pokaže čas vseh večjih mest. Drugi program pa je Converter 2, ki zna pretvarja med različnimi enotami.

Ostanejo nam še dodatki, kot so kalkulator, štoparica, odštevalnik časa in beležka.

Fotografiranje

Slike, posnete z Nokio 7200, niso nič posebnega, vendar so zadovoljive. Slike so v najvišji ločljivosti velike 640 × 480 pik. Izbiramo lahko med tremi kakovostmi slik. Imamo tri načine slikanja – standardni način, portret, nočni način. Portret je manjši od ostalih in najbolje spada v imenik poleg zapisa. Nočni način je namenjen slikanju v okolju, kjer je manj svetlobe. Vklopimo lahko tudi samosprožilec, ki slika po desetih sekundah. Vklopimo in izklopimo lahko tudi zvok ob slikanju.

Snemamo lahko tudi video posnetke. Imamo dve možni dolžini, privzeta omeji video posnetek na 15 sekund, največja pa na 50 sekund.

Tako slike kot video posnetke lahko nato pošljemo naprej preko MMS sporočila ali pa preko IR povezave.

Prenos podatkov (WAP, GPRS, BT...)

Telefon s povezovanje v svet nima težav. Na WAP se lahko povežemo preko CSD, GPRS ali EDGE povezave, za prenos podatkov pa lahko uporabimo tudi HSCSD. EDGE je med temi najhitrejši, vendar tudi GPRS ni za v koš, saj je razreda 10. WAP je različice 2.0, kar pomeni da lahko pregledujemo XHTML strani. Tudi v povezavi z računalnikom sem se brez težav priklopil na internet.

Povezovanje z drugimi napravami pa je nekoliko omejeno, saj Nokia 7200 nima bluetooth povezave. Tako se lahko z računalnikom oziroma s kakšno drugo napravo lahko povežemo le preko IR povezave. Za povezavo z računalnikom je možno dokupiti tudi USB kabel.

Telefon je za testiranje posodil Teleray d.o.o.

Prodajalec/Uvoznik:
Teleray d.o.o.
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
Ni povezane dodatne opreme.
povezane vsebine
oprema: Nokia
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki