marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
7 ur
V pripravljenosti:
360 ur
Tip baterije:
Li-Ion ()
Dimenzije:
119 x 55 x 23 mm
Teža:
122 g

Tip zaslona:
4096 barvni

Stopnja sevanja SAR:
0,62 W/kg
Za

Celotna tipkovnica nam močno olajša pisanje, zelo pohvalna pa je tudi baterija, ki je zelo vzdržljiva. Uporaben pa je tudi odjemalec elektronske pošte, ki smo ga pri prejšnih Nokiah pogrešali.

Proti

Pogrešali smo bluetooth in še eno smer pri večsmerni tipki, da bi lahko tudi izbirali in se ne samo premikali z njo.

mobilniki
arhiv test
Nokia

Preklopna tipkovnica

Nokia 6800


Nokia 6800

20.05.2003
Objavil: Andrej Bergant

Na test smo dobili Nokiin model 6800, ki se od drugih loči predvsem po tipkovnici, ki je skrita v ohišju. Namenjena je vsem, ki pošiljajo veliko kratkih sporočil ali pa si veliko stvari zapišejo v koledar. Ker ima Nokia 6800 tudi odjemalca elektronske pošte, lahko z njo tudi zelo hitro in preprosto napišemo in pošljemo elektronsko sporočilo.



ne podpira datum  
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
ne podpira SMS  
ne podpira EMS
ne podpira MMS
ne podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj)  
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
ne podpira GSM 900/1800/1900 MHz
ne podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
ne podpira GPRS
ne podpira HSCSD
ne podpira EDGE
ne podpira UMTS
ne podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
ne podpira bluetooth
ne podpira infrardeči vmesnik
ne podpira kabel (USB, ...)
ne podpira HTTP (spletne strani)
ne podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
ne podpira koledar  
ne podpira budilka
ne podpira opomniki
ne podpira kalkulator
ne podpira snemalnik zvoka/diktafon
ne podpira igre
ne podpira java
ne podpira radio FM

Splošen izgled (prvi vtis o telefonu, zaslon, osvetlitev, tipkovnica...)

Ko prvič odpiramo spodnjo tipkovnico, imamo občutek, da bomo kaj polomili, vendar se na to kaj hitro navadimo. Ko tipkovnico odpremo, se slika na ekranu obrne za 90 stopinj v levo. Če pri zaklenjeni tipkovnici spodnjo tipkovnico odpremo, se tipke avtomatsko odklenejo. V odprti tipkovnici imamo tudi tipko za luč, ki nam v temi zelo lepo osvetli celotno tipkovnico, ekran pa je tudi ravno prav osvetljen in kvaliteten tako kot pri vseh novejših Nokiah. Za razne java aplikacije, slike in midi melodije je na telefonu kar 4 MB prostora, seveda pa ta prostor uporabljajo tudi imenik, kratka sporočila, beležke...
Za hitro premikanje po menijih je uporabniški vmesnik nekoliko prepočasen, navdušila pa nas je vzdržljivost baterije. Zelo dobro je narejena tudi zunanja tipkovnica, saj so tipke ravno prav trde in dovolj velike za zelo udobno pisanje. Notranje tipke so dovolj odzivne, vendar nekoliko premajhne za osebe z malo debelejšimi prosti. Pri večsmerni tipki smo zelo pogrešali funkcijo izberi, saj se tipka premika le v štiri smeri. Zna se tudi zgoditi, da, ko zaprete tipkovnico tipke ne delujejo, saj so se slabo sprijele s konektorji, vendar se to dogaja zelo redko.

Imenik (št. zapisov, posebnosti, govorno klicanje...)

V pomnilniku je prostora za 500 zapisov. Vsakemu zapisu pa lahko nato dodamo še dodatnih pet številk, štiri podrobnosti, osmim pa še tipko za hitro klicanje. Zapise pa lahko razvrščamo tudi po skupinah, ki jih je pet. Skupinam lahko spreminjamo ime, določamo različna zvonjenja in logotip skupine. Določimo lahko tudi več lastnih številk, da jih ne pozabimo. S funkcijo kopiranje pa lahko na zelo preprost način iz kartice na telefon ali v obratni smeti skopiramo vse ali le posamične zapise.

Sporočila

Z Nokio 6800 lahko pošiljamo kratka (SMS) in večpredstavna (MMS) sporočila, lahko pa uporabljamo tudi elektronsko pošto. Omogoča tudi pisanje dolgih kratkih sporočil. V sporočila lahko vstavljamo tudi predloge, vendar nam jih ob taki tipkovnici niti ni potrebno uporabljati. Če kratka sporočila pošiljamo večkrat in istim osebam, lahko v ta namen naredimo novo mapo, ki jo poimenujemo in vanjo dodamo zapise, ob pošiljanju pa lahko to mapo tudi izberemo in telefon sam od sebe vsem zapisom v mapi pošlje to sporočilo. V večpredstavna sporočila lahko vstavljamo le slike. Kot že rečeno, lahko pošiljamo tudi elektronska sporočila. Za dohodna moramo imeti nastavljene SMTP nastavitve, za dohodna sporočila pa POP3 ali IMAP nastavitve.

Seznami klicev, števci...

Telefon si zapomni 20 številk pri vsaki vrsti klicev (sprejetih, klicanih, neodgovorjenih). O vsakem klicu pa si zapomni še čas klica, ki jih je lahko tudi več, če nas je neka oseba klicala večkrat zaporedoma. Ogledamo pa si lahko tudi razne podatke o GPRS sejah, kjer vidimo koliko podatkov je bilo prejetih ali poslanih. Prikaže pa nam tudi čas trajanja GPRS povezave.

Nastavitve (profili, melodije, slike...)

Na voljo imamo pet različnih profilov, ki so uporabni za različne priložnosti. Profile lahko urejamo sami in jih tudi preimenujemo. Profile lahko tudi omejimo in jih določimo do kdaj naj trajajo. Ko telefon dobimo, je v njem že 45 polifoničnih melodij, lahko pa si jih naložimo tudi sami. Imamo pa tudi galerijo, v kateri sta dve mapi (grafike in toni). Mape lahko izdelujemo in imenujemo sami, če želimo imeti melodije ali slike posebej razvrščene. Tako je v mapi Grafike že 20 slik. Nekatere slike so animirane, vendar, ko jih določimo za ozadje, ne delujejo. Tako kot melodije si lahko tudi slike na telefon naložimo preko WAP-a ali pa s pomočjo Nokiinega PC suita, saj lahko telefon z računalnikom povežemo z infrardečim vmesnikom.

Pripomočki (koledar, igre, alarmi...)

V koledarju si lahko na določen dan nastavimo opomnik za določen dogodek, ki ga lahko opredelimo med petimi zvrstmi. Če si shranimo samo opravilo le to nima podatka o času, lahko pa mu nastavimo pomembnost (visoka, srednja, nizka). Naložene so že štiri java aplikacije, dve igri in dva programa. Igri sta Bonce in Triple pop. Programa pa sta Converter 2, ki zna pretvarjati med različnimi enotami, drugi program pa je Portofilio 2, v katerega si zapisujemo rast ali padec vrednosti delnic. Nokia 6800 ima tudi t.i. denarnico, ki je zavarovana s kodo. Vanjo si zapisujemo podatke o naših karticah in osebne beležke. Poleg vsega tega pa lahko z Nokio 6800 še računamo, štopamo, odštevamo čas ali si nastavimo budilko za bujenje, ki je lahko le ena in ji lahko določimo melodijo. Vgrajen ima tudi radio, ki ga moramo poslušati s priloženimi slušalkami, saj delujejo tudi kot antena.

Prenos podatkov (WAP, GPRS, BT...)

Z Nokio 6800 se lahko povezujemo na več načinov. Za wapanje lahko uporabimo CSD ali GPRS, pri povezavi z računalnikom ali dlančnikom pa tudi HSCSD. Različica WAP brskalnika je 1.2.1, GPRS pa je razreda 6. Za povezavo z drugimi napravami pa uporabimo infrardeči vmesnik (IR).

Telefon je za testiranje posodilo podjetje Teleray d.o.o.

fotografije
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
Ni povezane dodatne opreme.
povezane vsebine
oprema: Nokia
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki