marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
do 5 ur (GSM) / do 4 ure (3G)
V pripravljenosti:
do 500 ur
Tip baterije:
Li-Poly (1500 mAh)
Dimenzije:
97,6 x 58 x 15,6 mm
Teža:
124,3 g

Tip zaslona:
barvni TFT, 240 x 320pik, 16 milijonov barv

Notranji pomnilnik:
120 MB
Stopnja sevanja SAR:
0.93 W/kg
Operacijski sistem:
Symbian

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za in proti

Nokia 6760 slide je idealen spremljevalec za tiste, ki večinoma komunicirajo preko kratkih sporočil ali socialnih omrežij, saj tovrstno komuniciranje dodobra olajša polna qwerty tipkovnica. Žal pa pri tem ne pomaga odsotnost brezžinega povezovanja na splet, pa tudi zaslon ni ravno največji. Večji minus je tudi odsotnost dodatne tipkovnice, ki bi olajšala osnovni namen mobilnega telefona, to je telefoniranje.

Priloge
Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Nokia

Preprosto pisno komuniciranje

Nokia 6760 Slide


Nokia 6760 Slide

09.02.2010
Objavil: Dare Gliha

Nokia je na trg lansirala preprost vstopni mobilni telefon z imenom 6760 slide, ki omogoča preprosto sporočanje na poti, saj ima polno qwerty tipkovnico. Le-ta olajša pisanje elektronskih ali kratkih sporočil. Glede na slednje bo verjetno všeč tudi mlajši populaciji, ki med seboj komunicira večinoma preko kratkih sporočil.ne podpira datum microSD
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
ne podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 3,15 Mpix
Povečava: 4x
nočni način
samosprožilec
efekti
nastavljanje beline
nastavljanje osvetlitve
Snemanje video: neomejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
ne podpira GSM 900/1800/1900 MHz
podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
podpira HSCSD
podpira EDGE
podpira UMTS
podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
ne podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
podpira radio FM

Izgled, zaslon in tipkovnica

Telefon je na prvi pogled zanimive oblike, ravno tako je precej majhen, njegove mere so 97,6 x 58 x 15,6 mm, teža pa znaša 124 g. Tipkovnice na prvi pogled ne opazimo, saj je skrita in se pojavi šele, ko jo »izvlečemo« izpod zgornjega dela zaslona. Le-ta je polna qwerty, ravno tako ima precej velike tipke, pa tudi njihova razporeditev je »pravilna«. Tipke so prevlečene s tršo gumirano maso, ob slabši svetlobi pa lepo osvetljene z belo barvo. Pisanje sporočil je zato na njej pravi užitek. Žal pa je večji problem klicanje ob zaprtem telefonu, saj mobilnik nima dodatne tipkovnice na zgornjem delu. Klicanje kontaktov iz imenika še nekako gre, ko pa je potrebno poklicati novo številko je tipkanje le-te »muka«, saj je potrebno tipkovnico izvleči, natipkati v vodoravnem položaju številko, ter nato telefon za normalno telefoniranje tudi zapreti.

Čeprav pod zaslonom ni tipkovnice, je ta precej majhen, saj je njegova velikost le 2,4 palca. Tudi njegova ločljivost je standardnih 240 x 320 pik, prikazati pa zmore 16 milijonov barv. Zmore pa se samodejno prilagoditi načinu uporabe, saj ima telefon vgrajen merilnik pospeška za samodejno pokončno in ležečo usmerjenost. V nastavitvah se da to tudi izklopiti, vseeno pa bo zaslon ob odprtju tipkovnice v pravilnem položaju.

Telefon je oblikovno precej zaobljen, zato precej izstopajo štrleči deli na zadnji strani, med katere štejemo priključek za slušalke velikosti 2,5 mm in USB priklop. Na ohišju so tudi vsi dandanes samoumevni gumbi za glasnost, slikanje, klice ter bližnjice.

Začetni zaslon

Začetni zaslon je enak ostalim, ki jih Nokia uporablja pri svojih Symbian mobilnikih. V osnovi imamo v vrstici šest bližnjih, pod njimi pa hiter dostop do najbolj uporabljenih funkcij mobilnika. Seveda je možno to temo v pripravljenosti tudi izključiti.Vse bližnjice v temi so nastavljive, prav tako pa lahko nastavimo tudi bližnjice zaoba menijska gumba ter gumba za hiter dostop do spleta in sporočil.

Operacijski sistem

Nokia 6760 slide ima nameščen pametni operacijski sistem Symbian. Le-ta je v zadnjem času nameščen večinoma na Nokiinih napravah, kar pa je pravzaprav razumljivo, saj je Nokia večinski lastnih Symbian združenja. Symbian je bil osnovan že daljnega leta 1998 s strani Psiona, Nokie, Ericssona in Motorole, kasneje pa so se jim pridružili še drugi proizvajalci, kot je Samsung. Leta 2008 je Nokia odkupila večino fundacije Symbian. Symbian deluje le na ARM procesorjih, njegova glavna prednost pa je arhitektura, saj je načrtovan za mobilne telefone in tako za svoje delovanje ne potrebuje velike procesorske moči in spomina, prav tako pa je zasnovan po sistemu odprte kode. V operacijskem sistemu samem najdemo pravzaprav vse potrebne aplikacije za delo, vseeno pa ker gre za pametni mobilnik si lahko namestimo lastne aplikacije, ki jih lahko kupimo tudi preko Nokiine trgovine Ovi Store. Zadnje čase je eden pomembnejših programov, ki si jih uporabniki namestijo na GPS mobilnik program za cestno navigacijo. Nedavno pa je tudi Nokia za večje število svojih naprav ponudila brezplačno cestno navigacijo.

Telefoniranje in sporočanje

Kot sem že prej nakazal je telefoniranje s tem mobilnikom bolj kot ne umetnost. Če vas kdo kliče in klic samo sprejmete je še vse normalno, ko pa morate koga poklicati, se zakomplicira. Če je telefon zaprt lahko klic opravite le za kontakte v imeniku, vendar se boste morali do njega prebiti s smernimi tipkami. Za iskanje ali vnos nove številke bo potrebno izvleči tipkovnico, potem pa ob vzpostavitvi klica le-to tudi zapreti. No vsaj priporočljivo je, če ne želite, da vas gledajo kot da vidijo vesoljca. Ker gre za symbian mobilnik imenika verjetno ni potrebno posebno opisovati, saj nam omogoča vrsto vnosov, vsem kontaktom pa lahko priredimo lastne slike in zvonjenje, lahko pa jih tudi grupiramo v posamezne skupine. Zanimiva je opcija, da lahko utišamo prihajajoči klic samo z zasukom mobilnika v drugo smer. Kot je navada pri vseh Nokiah ima tudi 6760 slide profile za različne priložnosti.

Je pa telefon idealen za sporočanje. Najsi bo to SMS, MMS ali elektronsko sporočilo, pisanje po tej tipkovnici je lahkotno opravilo. Če si namestimo katerega izmed programov za neposredno sporočanje, pa lahko s svojimi prijatelji komuniciramo hitro tudi na ta način. Uporaba in namestitev elektronskega predala na symbian mobilniku je preprosta, za hitrejšo nastavitev pa vam je na voljo tudi čarovnik za nastavitev računa. Seveda lahko sporočilom dodate tudi priponke, deluje pa pošta po protokolu POP3, IMAP ter SMTP.

Kamera in večpredstavnost

Kamera zmore zajeti sliko s 3,2 milijoni slikovnih pik v ločljivosti 2048x1536 pik, omogočena je tudi štiri kratna digitalna približava. Slike se shranjujejo v notranji pomnilnik ali na dodatno pomnilniško kartico. Pri slikanju lahko spremenite različne nastavitve beline, kot tudi način zajema slike ter barvne tone. Za hitro urejanje fotografij imate v mobilniku namenski program. Same slike iz naprave niso vrhunske, so pa čisto soliden izdelek, če imamo v mislih, da so prišle iz mobilnika. S kamero lahko snemamo tudi video zapis v ločljivosti 320 x 240 pik pri 15 sličicah na sekundo, brez omejitve dolžine.

Slike na mobilniku lahko pregledujemo z vgrajenim pregledovalnikom, video zapis pa se predvaja preko programa Real Player. Predvajamo lahko video zapis v formatu H.264, H.263, RealVideo 10, WMV 9 ter MPEG4. Predvajamo lahko tudi glasbo, vgrajeni predvajalnik zmore predvajati glasbo v formatih AAC, AAC+ v1, AAC+ v2, AMR-WB, WAV, MP3, WMA 9 ter RealAudio10. Seveda lahko mp3 datoteke uporabimo tudi kot zvonjenje tako pri profilih, kot pri imeniku.

Nameščena programska oprema

Budilka, koledar, beležke, kalkulator, snemalnik zvokov… so že standardne pritekline mobilnikov, pri Symbianih pa ponavadi najdemo standardno še Quick Office ter PDF pregledovalnik datotek ter Zip manager, ki skrbi za stiskanje večjih datotek. Na nokii 6760 slide pa je poleg tega nameščeno še kar nekaj aplikacij, ki skrbijo za komunikacijo, sem spadajo namenske aplikacije Facebook, MySpace ter Friendster.

Povezovanje, navigacija in pomnilnik

Nokia 6760 slide deluje v vseh štirih frekvenčnih območjih (GSM 850 / 900 / 1800 / 1900), za hitrejši pretok podatkov pa skrbi HSDPA 900/1200. Gre torej za UMTS mobilnik, ki poleg HSDPA omogoča še EDGE in GPRS ter HSCSD. Za povezovanje z drugimi napravami in dodatno opremo je tu bluetooth različice 2.0, za pregledovanje spletnih strani pa vgrajeni WAP in spletni brskalnik, ki deluje preko protokola HTTP in TCP/IP. Žal pa me močno moti odsotnost Wi-Fi.

Manjkati pa ne sme Java, dodatna vrednost pa je GPS s podporo A-GPS, ki skrbi, da se ne boste izgubili v neznanem. Za orientacijo in navigacijo so namestili lastno aplikacijo Zemljevidi (Nokia Maps), lahko pa si sami naložite katero drugo navigacijsko ali komunikacijsko aplikacijo, saj gre za pametni mobilnik.

Telefon ima vgrajenega 120 MB pomnilnika, dodatno je priložena microSD pomnilna kartica kapacitete 2 GB, možna pa je uporaba do 16 GB velikih kartic.

Prodajni paket

V prodajnem paketu poleg samega mobilnika dobimo še baterijo BP-4L kapacitete 1500 mAh, energijsko učinkovit polnilnik AC-8, stereo slušalke WH-101 povezovalni kabel CA-101D ter pomnilno kartico microSD kapacitete 2 GB.

Posodil na test:
Teleray d.o.o.
Prodajalec/Uvoznik:
Teleray d.o.o.
Cena na dan testa:
265,00
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
Ni povezane dodatne opreme.
povezane vsebine
oprema: Nokia
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki