marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
6 ur
V pripravljenosti:
264 ur
Tip baterije:
Li-Ion (900 mAh)
Dimenzije:
110x60x21 mm
Teža:
126 g

Tip zaslona:
TFT, 65.536 barv, 176 x 208 pik

Stopnja sevanja SAR:
0,83 W/kg

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za

Prepričala me je predvsem podpora hitremu prenosu podatkov po protokolu UMTS ter dobra kamera, ki že nakazuje zametke, kaj bomo videli v prihodnosti. Seveda ne morem mimo dejstva, da je telefon na Symbian osnovi, kar omogoča nalaganje velikega števila aplikacij. Dodaten plus je razširitveno mesto, ki omogoča menjavo kartice brez odstranjevanja baterije.

Proti

Poslovnemu telefonu bi lahko dodali še infrardeči vmesnik, dobrodošlo pa bi bilo tudi več vgrajenega notranjega pomnilnika, saj se zna le-ta hitro zapolniti.

Priloge
Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Nokia

Uspešna zgodba se nadaljuje

Nokia 6630


Nokia 6630

08.01.2005
Objavil: Dare Gliha

Ko je Nokia lansirala na trg mobilnik z oznako 6600, smo se spraševali, v kateri razred le-ta spada ter naslednica katerega modela je. S prihodom modela 6630 pa dvomov o tem ni, saj je le-ta naslednica sedaj že “zastarelega” modela 6600, ki pa, vsaj po mojem mnenju, še zmeraj ni za staro šaro. Kaj dejansko je novega ter kako se je Nokia 6630 odrezala, pa vam bom predstavil v testu.



ne podpira datum DV rsMMC
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
ne podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 1 Mpix
Povečava: 6x
nočni način
samosprožilec
efekti
nastavljanje beline
nastavljanje osvetlitve
Snemanje video: neomejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
podpira GSM 900/1800/1900 MHz
ne podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
ne podpira HSCSD
podpira EDGE
podpira UMTS
ne podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
ne podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
ne podpira radio FM

Splošen izgled (prvi vtis o telefonu, zaslon, osvetlitev, tipkovnica...)

Že na prvi pogled se opazi, da je novinka glede na svojega predhodnika izgubila predvsem na debelini, ostale mere pa so ostale dokaj podobne in znašajo 110 x 60 x 21 mm, teža pa 126 g. Nokia 6630 je glede na predhodnico dobila izmenljive pokrovčke, kar nam omogoča večjo personalizacijo. Telefon zaradi svoje oblike lepo sede v roko, tipkanje je zahvaljujoč dobri tipkovnici lahkotno, razporeditev tipk pa je uporabnikom modela 6600 že znana, ostali pa tudi ne bodo imeli preveliko težav z navajanjem nanjo. Tipke so dobro odzivne ter dovolj velike, da s tipkanjem po njih nihče ne bo imel težav. Edino pri uporabi tipke za kopiranje je priporočljivo telefon držati z obema rokama. Seveda lahko tako menijskima tipkama kot petsmerni navigacijski tipki spreminjamo funkcije.

Nad tipkovnico se nahaja TFT zaslon, ki zna pri ločljivosti 176 x 208 pik prikazati 65.536 barv, novost pa je svetlobni senzor, ki se nahaja nad zaslonom in skrbi za jakost osvetlitve zaslona glede na zunanje pogoje (ponoči je bolj osvetljen kot podnevi). Sam namen tega senzorja mi dejansko ni znan, predvidevam pa, da naj bi ta rešitev podaljšala avtonomijo baterije. Če pogledamo telefon še iz ostalih strani, najdemo na zadnji strani kamero visoke ločljivosti, ki snema posnetke v ločljivosti 1,3 milijona pik, na straneh telefona pa še tipko za vklop in izklop, tipko za govorno klicanje, rsMMC razširitveno mesto (za zamenjavo kartice tako ni več potrebno odstraniti baterije), priključek za polnenje (kamor so ga preselili s spodnje strani) ter priključek za povezovanje z računalnikom (paketu je priložen podatkovni USB kabel DKU-2) ali dodatno opremo.
Seveda je možno nokio 6630 uporabljati na vseh kontinentih, kajti deluje v treh frekvenčnih območjih (GSM 900/1800/1900), biser telefona pa je možnost uporabe v omrežju UMTS, kar poleg video telefonije prinese še dokaj hiter prenos podatkov (vsaj kar se tiče primerjave glede na GSM omrežje). Za slednje so vgradili še možnost prenosa podatkov po protokolu EDGE. V telefonu je vgrajenega 10 MB pomnilnika, dodali pa so 64 MB rsMMC kartico (dodali so še pretvornik, ki omogoča uporabo rsMMC kartice kot navadno MMC kartico). Seveda poleg naštetega najdemo v prodajnem paketu še 220 V polnilec, stereo slušalke, povezovalni kabel DKU-2, Li-ION baterijo kapacitete 900 mAh, zgoščenko s programi ter navodila za uporabo.
Imenik (št. zapisov, posebnosti, govorno klicanje...)

Seveda je imenik na takem telefonu pravi biser. Za koliko kontaktov je dejansko prostora v pomnilniku, ni podatka, saj se pomnilnik deli z ostalimi aplikacijami na telefonu. Je pa moj imenik s približno 230 kontakti ter pri večini vsaj dva zapisa pri vizitki zasedel 55 KB. Kot sem že na kratko omenil, lahko vsem kontaktom določimo različne vnose, od več telefonskih številk do elektronske pošte, domačega naslova do beležke, ki jo lahko dodamo vsakemu upoarbniku. Seveda lahko vsakemu izmed kontaktov priredimo lastno zvonjenje ter sliko za prikaz ob dohodnem klicu, lahko pa več kontaktov razvrstimo v skupine. Skupin sicer nimamo prednastavljenih, naredimo jih sami, določimo pa jim lahko lastno zvonjenje.
Seveda pri poslovnem telefonu z vgrajeno bluetooth povezljivostjo ne sme manjkati govorno klicanje, ki pri tej nokii deluje preprosto povedano odlično. Brez težav je telefon prepoznal oznake tudi pri klicanju v avtomobilu. Vgrajen je še zvočnik za prostoročno telefoniranje, ki vsaj v mirnem okolju dobro deluje.

Sporočila

Glede na vse možnosti prenosa podatkov, ki jih telefon nudi, ne manjka možnosti sporočanja. Tako najdemo tu tako SMS in MMS sporočanje, kot tudi pošiljanje ter prejemanje elektronske pošte s priponkami. Za lažje pisanje nam je v pomoč slovensko prepoznavanje pisave T9, za mesto shranjevanja sporočil pa lahko izberemo ali pomnilnik telefona ali spominsko kartico. Preko MMS sporočil ter elektronske pošte lahko pošiljamo slike, zvok ter video zapis, največja priponka pa je lahko velika 300 KB (seveda pa je to odvisno tudi od operaterja). SMS sporočila so lahko daljša od 160 znakov, saj jih telefon pred pošiljanjem samodejno razbije na več krajših sporočil. Seveda lahko vsa sporočila pošljemo na več naslovov hkrati. Naj še omenim, da je moč tako kot pri drugih telefonih z operacijskim sistemom Symbian, nastaviti več elektronskih predalov, delujejo pa po protokolih SMTP, POP3 ter IMAP4.

Seznami klicev, števci...

Seznami klicev so zelo dobro narejeni, lastnikom symbian telefonov poznani že od modela 7650 naprej. Imamo tri ločene sezname in sicer za prejete, klicane ter neodgovorjene klice, nastavimo pa lahko beleženje za 10 ali 30 dni. Vsi klici so opremljeni z datumom ter uro klica, ter s številom klicev, če so nas iz iste telefonske številke večkrat klicali. Seveda se beleži čas trajanja klicev za zadnji klic, klicane številke, prejete klice ter vse klice, dobrodošel pa je tudi dnevnik, ki nam poleg klicev beleži še dohodna in odhodna sporočila. Števci prenešenih podatkov pa nam beležijo skupno število poslanih ter prejetih podatkov.

Nastavitve (profili, melodije, slike...)

Seveda ima tudi 6630 obilico nastavitev, s katerimi si telefon prilagodimo trenutnim potrebam. Prva izmed njih so zagotovo profili, ki so že znani iz vseh ostalih modelov nokiij. Novost je profil brez povezave, ki nam omogoča uporabo mobilnika brez vstavljene kartice SIM ali pa uporabo recimo v letalu (t.i. flight mode). Seveda lahko, kot je že v navadi, vsem profilom spreminjamo ime kot tudi lastnosti. Tako lahko za zvonjenja nastavimo melodije MIDI (podpira do 48-kanalne melodije) ali pa datoteke .mp3.

Seveda lahko menjavamo teme kot tudi logotipe operaterja (za menjavo le-teh bo potrebno naložiti kak dodaten program), za še večjo personalizacijo pa so tu ozadja, katera lahko ali posnamemo, ali pa si jih pretočimo s spleta.

Melodije, slike ter java programčke lahko na telefon pretočimo s spleta, ali pa preko bluetooth povezave ali podatkovnega kabla, ki je prodajnemu kompletu že priložen. V primeru pretoka preko bluetootha in podatkovnega kabla imamo na priloženi zgoščenki že vso potrebno programsko opremo (dobrodošla novost je ta, da je program PC Suite združljiv z večino aparatov – žal pa ni združljiv z nokio 6600).

Fotografiranje

Vgrajen fotoaparat zna slikati z največjo ločljivostjo 1280 x 960 pik, slike pa so predvsem v dobrih svetlobnih pogojih odlične (seveda ne smemo pozabiti, da gledam iz vidika mobilnega telefona, ne fotoaparata). Za povečevanje skrbi zvezna do 6-kratna digitalna povečava, posnamemo pa lahko ali eno sliko ali pa do šest zaporednih slik. Seveda je vgrajen tudi samosprožilec, pa tudi samodejno zaznavanje svetlobnih pogojev (lahko pa svetlobo in konstrast ročno nastavljamo). Slike se shranjujejo v formatu .jpeg, mobilnik za zna prikazati še formate .bmp, .wbmp, .gif, .mbm, .png, za posladek pa se pri slikah zapisuje informacija EXIF.

Video posnetki se z zvokom shranjujejo v ločljivostih 174 x 144 in 128 x 96 pik, dolžina pa je lahko največ eno uro. Seveda lahko digitalno povečavo uporabimo tudi pri snemanju videoposnetkov. Format zapisa pa je tudi tu .3gp.

Tako slike kot tudi video posnetke lahko shranjujemo ali v pomnilnik telefona ali na spominsko kartico, prenesemo pa jih na računalnik preko MMS sporočil, elektronske pošte, bluetooth povezave ali preko podatkovnega kabla ter priložene programske opreme.

Pripomočki (koledar, igre, alarmi)

Seveda ima Nokia 6630 že tovarniško vgrajenih precej pripomočkov, če pa katerega pogrešamo, si ga lahko brez večjih težav naložimo. Od prednastavljenih najdemo koledar, budilko, predvajalnik multimedijskih datotek, filmskega režiserja, snemalnik zvokov, beležke, nadzornik datotek ter pomnilnika, pretvornik valute, denarnico, verjetno pa sem katerega izmed njih tudi pozabil. Novost je, da so prednaložili pregledovalnik datotek Quickoffice, ki skrbi za prikaz wordovih ter excelovih datotek.

Koledar je zelo pregleden, vanj pa lahko vpisujemo sestanke, beležke ter obletnike, za pregled nad dogodki pa lahko izberemo mesečni ali tedenski pogled, lahko pa tudi skočimo na določen datum. Za opominjanje na dogodke si lahko nastavimo lastno melodijo, brišemo pa lahko posamezen vpis ali pa vse.

Iger sicer ni prednaloženih, vendar telefon podpira tako javo kot symbian in ne vidim razloga, da bi odsotnost tovarniško vgrajenih iger lahko kogarkoli motila. Seveda je vgrajen tudi spletni brskalnik, vendar za resnejše delo svetujem namestitev brkljalnika Opera. Pregledovanje strani zaradi podpore protokolu UMTS poteka dokaj hitro.

Videoklic

Seveda kot vsak UMTS telefon tudi Nokia 6630 omogoča videoklic, vendar telefon nima vgrajenih dveh kamer, tako da med samim klicem sogovornik ne vidi nas, pač pa okolico. Seveda obstaja dodatno stojalo z vgrajeno kamero, vendar ga je potrebno dokupiti. Med videoklicem lahko prav tako uporabljamo digitalno povečavo. Videoklic sem opravil med dvema nokiama 6630 ter med nokio 6630 in motorolo E1000, povsod je delovalo brez težav.

Prenos podatkov (WAP, GPRS, BT... )

Nokia 6630 podpira prenos podatkov protokolov GPRS razreda 10 (4+1/3+2), EDGE ter UMTS, teoretično je tako mogoče preko EDGA prenašati podatke s hitrostmi 236,8 kb/s, preko UMTS pa 384 kb/s. Za brskanje po spletu skrbi vgrajen protokol WAP 2.0, za povezavo z računalnikom pa bluetooth ali podatkovni kabel. Testirani mobilnik pa nima vgrajenega infrardečega vmesnika (IR).

Prodajalec/Uvoznik:
Teleray d.o.o.
Cena na dan testa:
(109.800,00 SIT)
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Nokia
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki