marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
4 ure 30 minut
V pripravljenosti:
250 ur
Tip baterije:
standardna Li-Ion (1100 mAh)
Dimenzije:
100 x 46 x 21 milimetra
Teža:
115 gramov

Tip zaslona:
240 x 320 pik, do 256.000 barv

Notranji pomnilnik:
6MB

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za

Največji plus predstavljata ugodna cena in elegantna oblika. Bogato založen osnovni paket s 512 megabajtno spominsko kartico, velik in kvaliteten prikazovalnik ter velik nabor funkcij ki jih ponuja mobilnik.

Proti

Glavna slabost je le 6MB notranjega spomina, debelina, premikanje zgornjega dela aparata (možno da samo pri tesnem modelu), zadnji pokrovček ki je magnet za praske in prstne odtise ter na čase tih zvočnik zaradi katerega sem tudi zgrešil kakšen klic.

Priloge
Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Nokia

Lepa, elegantna in uporabna

Nokia 6288


Nokia 6288

12.03.2007
Objavil: Marko Likar

Nokia 6288 je vizualna nadgradnja popularne Nokie 6280. Svoje delo opravlja enako dobro kot predhodnica. Z bogato založenim osnovnim paketom ter ugodno ponudbo pri našem drugem mobilnem operaterju je postala ta Nokia eden izmed najboljših nakupov v tem cenovnem razredu.



ne podpira datum miniSD
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
ne podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 1,9 Mpix
Povečava: 8x
nočni način
panorama
samosprožilec
efekti
okvirji
nastavljanje beline
nastavljanje osvetlitve
dve kameri
vgrajena bliskavica
Snemanje video: neomejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
podpira GSM 900/1800/1900 MHz
ne podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
ne podpira HSCSD
podpira EDGE
podpira UMTS
ne podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
ne podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
podpira radio FM

Igled in rokovanje

Takoj ko sem odprl škatlo me je navdušila njena vsebina, saj se je poleg aparata, ki je odet v elegantno črno barvo, skrivala vrsto stvari ki so priložene v osnovnem paketu. Poleg standardne vsebine, kot so navodila, zgoščenka s programsko opremo ter polnilec, se v paketu najdejo še podatkovni kabel, miniSD spominska kartica velikosti 512MB ter stereo slušalke.

Z svojimi merami spada ta Nokia v kategorijo večjih mobilnikov. S svojimi 21 milimetri bo ustvarila izboklino v večini hlač, prav tako se s 100 milimetri višine in 46 širine ne uvršča v skupino majhnih mobilnikov. 115 gramov skupne teže pa bo poskrbelo, da bo aparat dobro sedel v dlan in da ne bo uporabnik nikoli pozabil, da ga ima v žepu. Kot že naslov izdaja je Nokia 6288 lepo in elegantno oblikovana. Prvo kar uporabnik opazi, je velik in kvaliteten zaslon, ki zmore prikazat do 256 tisoč barv pri resoluciji 240x320 točk. Pod njim se nahaja skupina velikih in dobro odzivnih funkcijskih tipk, ki obkrožajo pet smerno navigacijsko tipko. Nad prikazovalnikom opazimo majhno luknjico, za katero sem na začetku mislil da je nekakšen senzor, vendar je v resnici VGA kamera za video klice. Ob potisku drsnika navzgor, se pojavi numerična tipkovnica s kvalitetnimi tipkami, ki pa bi lahko bile širše, tako kot pri predhodnici.
Na testnem modelu sem opazil, da se zgornji del neprijetno premika kar pa je nenavadno saj je aparat še dejansko nov, tako da si lahko že sedaj predstavljam kako bo to čez kakšno leto. Vsekakor je potrebno omenit, da obstaja možnost da se je to pojavilo samo na testnem aparatu, vendar pa vam priporočam, da si pred nakupom v trgovini ogledate aparat.
Na zgornji strani aparata je našel svoje mesto gumb za vklop in izklop ter menjavanje profilov. Spodnja stran aparata prav tako ne postreže z ničemer novim, le s standardnim priključkom za polnilec in pop-port priključkom. Levo in desno stran aparata povezuje srebrna linija, ki se neprekinjeno vije okoli celotnega aparata. Na levi strani najdemo tipko za funkcijo ''pritisni in govori'', malo nižje se nahaja zvočnik, ki bi na čase lahko bil glasnejši, ter reža za pomnilniško kartico, katero je možno menjavati kar med delovanjem aparata. Desna stran je posvečena slikanju, saj se tukaj nahaja sprožilec, s katerim je obenem možno tudi vklopiti kamero. Malo višje sta tipki s katerima se uravna glasnost v glasbenem načinu oz. približevanje slike v kamera načinu. Na zadnji strani opazimo gladek pokrov, ki obdaja tipalo kamere ter bliskavice. Pokrov je pravi magnet za prstne odtise in praske. Zaradi gladkih površin pa ga je včasih zelo težko odpreti oz. odstraniti.

Notranjost

Nokiin S40 vmesnik v zadnjih časih doživlja redne prenove in postaja vedno bolj podoben S60 vmesniku, kar pa sploh ni slabo. Od vmesnika ki ga najdemo v 6280 ni opaznih novosti. Kot smo že navajeni si je z aktivno pripravljenostjo možno osnovni meni prilagodit po lastnih željah in nas tudi obvešča o dogodkih, ki jih imamo vpisane v koledar. S pritiskom na sredinsko navigacijsko tipko dostopamo do glavnega menija. Ikone so lepo oblikovane in čistih linij, k temu predvsem pripomore izvrsten zaslon. Glavni meni je možno urediti po lastni želji, poleg tega, da mu je možno ikone razvrstit po želenem vrstnem redu, mu lahko izberete tudi obliko: ali kot seznam, kot mreža, ali pa v obliki zavihkov.

1100 mAh baterija, ki je v osnovnem paketu je tokrat močnejša kot pri predhodnici, ki je imela kapaciteto le 970 mAh, kar prinese daljšo vzdržljivost telefona. Pričakovati ne smete preveč, saj ogromen in kvaliteten zaslon terja svoj davek pri porabi energije, prav tako je občutna razlika med GSM in GSM/UMTS delovanjem, kjer trajanje baterije pade za dan ali dva. V povprečju bo Nokia 6288 zdržala tri, mogoče celo štiri dni če ne boste preveč telefonirali, poslušali glasbe in jo uporabljali v GSM omrežju.

Resna stran

Nokiina lepotica ima tudi resno stran, ki nikakor ne razočara. Za popoln poslovni telefon manjkata samo Symbian operacijski sistem ter Wi-Fi brezžična povezava. Ostala področja povezovanja pa so izkoriščena do konca saj premore: GPRS in EDGE razreda 10, UMTS, Bluetooth, IR in Pop-Port USB kabel, ki je priložen v osnovnem paketu. Prav tako je možno komuniciranje z funkcijo ''Pritisni in govori'', katera pa je trenutno na voljo le za uporabnike Mobitela.

Z le 6MB internega spomina je Nokia 6288 dobila črno piko, saj je za današnji standard absolutno premalo spomina. Res je, da priložena spominska kartica z 512MB odtehta in izniči morebitne težave, vendar pa bi se lahko pri Nokii malo bolj potrudili.

V mapah Sporočila in Imenik ni nobenih sprememb. Še vedno lahko pošiljamo navadna kratka sporočila in multimedijska sporočila. Imenik omogoča več vnosov k posameznemu kontaktu, kar pa je možno le, če številke prekopirate v spomin telefona. Takrat dobimo tudi možnost dodajanja slik k kontaktu. Ob dohodnem klicu nam sliko lepo prikaže čez celoten zaslon, kar je boljša izvedba kot pri naprednejšem operacijskem sistemu Symbian.

Testni model ima prednaloženi dve aplikaciji, ki sta stalnici pri novejših S40 aparatih. Prva aplikacija se imenuje ''Converter II'', ki omogoča pretvarjanje raznih merskih enot, valut in ostalih uporabnih ali pa manj uporabnih stvari. Druga aplikacija je Svetovna ura, ki kot že ime pove, prikaže časovne pasove po svetu in nam natančno pove koliko je ura v New Yorku.

Zabavna stran

Nokia 6288 ima vgrajeno enako dvo megatočkovno tipalo, tako kot njena predhodnica. Če so takrat bile slike vrhunske, to za danes ne velja več. Mobilnik dela dobre slike, vendar te niso več vrhunske kakovosti, saj jih je konkurenca dohitela ali prehitela. Vsekakor pa bo povprečen uporabnik z slikami zadovoljen, ki so ob zelo dobrih svetlobnih pogojih izvrstne, ob normalnih pogojih pa prevečkrat meglene. Dodaten plus predstavlja priložena 512MB spominska kartica, ki ponuja ogromno prostora za shranjevanje slik. Nekatere bo navdušil tudi video način, kjer je možno snemanje filmčkov v resoluciji 640 x 480.

Predvajanje glasbe Nokii 6288 ni tuje in opravlja to delo brez težav. Res je, da nima kakšnega naprednega predvajalnika glasbe, bo pa zadostoval večini uporabnikov. Zelo dobra vest je, da podpira ''multitasking'' kar po domače pomeni, da lahko pišete kratka sporočila, deskate po svetovnem spletu in istočasno se vam bo v ozadju predvajala vaša najljubša glasba. V kolikor pa se naveličate naložene glasbe, preprosto vklopite vgrajen FM sprejemnik. Glasbo je možno poslušati preko priloženih stereo slušalk, ki dobro opravljajo svoje delo ter preko vgrajenega zvočnika, ki bi na čase lahko bil glasnejši.

Dobrodošla alternativa k standardnemu zvonenju je predvajanje MP4 in 3GP datotek. Omenjene filmčke si je možno nastaviti kot zvonenje ali pa kot ohranjevalnik zaslona. Slednja rešitev se mi ne zdi preveč praktična, saj ti videi dejansko baterijo hitreje izpraznijo kot pa da bi jo ohranjevali.

Testni model je imel prednaložene tri igre. Prva je ''Golf Tour'' kjer lahko preizkusite vaše spretnosti na svetovnih prizoriščih. Naslednja je ''Rally 3D'', kjer kot že ime pove, dirjate po ozkih cestah za najboljšim časom. Zadnja na seznamu pa je legendarna kača, sedaj že v svoji tretji različici, ki pa ne pričara hitrosti in zanimivosti prvih dveh.

Komu je namenjena

Vsekakor je Nokia 6288 izvrsten nakup. Za preračunano malo več kot 30 tisočakov dobite mobilnik, ki je dobro oblikovan, bogato založen z funkcijami in z bogatim osnovnim paketom. Elegantna črna barva pripomore, da se bo mobilnik prilegal vsakemu suknjiču in vsaki torbici. Seveda je potrebno omenit, da je zaradi svojih mer neprimeren za ozke hlače in za nekatere manjše dlani nežnejšega spola. Če mu lahko odpustite par manjših črnih pik, boste zelo zadovoljni z njim.

Posodil na test:
Si.mobil d.d.
Prodajalec/Uvoznik:
Teleray d.o.o.
Cena na dan testa:
340,00 € (81.477,60 SIT)
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Nokia
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki