marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
do 210 minut
V pripravljenosti:
do 250 ur
Tip baterije:
Li-Ion (BP-5M) (900 mAh)
Dimenzije:
108 mm x 47 mm x 15 mm
Teža:
90 gramov

Tip zaslona:
TFT, 16 milijonov barv, 240 x 320 pikslov, 2,2 palčni,

Notranji pomnilnik:
120 MB
Stopnja sevanja SAR:
0,66 W/kg
Operacijski sistem:
Symbian

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za

Nokia 6220 Classic ponuja zelo veliko. Fotoaparat z ločljivostjo 5 MP in ksenonsko bliskavico je še vedno eden boljših na tržišču, sladkorček vsem standardnim funkcijam pa je prav gotovo vgrajen GPS sprejemnik. Možnost povezave s televizijo preko kabla TV-OUT je zgolj dodaten plus, kakor tudi bogat prodajni paket. Vse to Nokia 6220 Classic ponuja v lahkem in majhnem ohišju.

Proti

Očitki, ki bi jih lahko namenil Nokii 6220 Classic letijo predvsem na zelo klasičen izgled mobilnika, kakor tudi na »cenen« sprednji del ohišja, vključno s tipkovnico. Edina funkcija, katero sem pogrešal, je možnost povezave na WLAN omrežja.

Priloge
Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Nokia

Kaj še ostane velikim (sestram)?

Nokia 6220 Classic


Nokia 6220 Classic

24.01.2009
Objavil: Sašo Mlakar

Nokia 6220 Classic je prišla na naš trg prav potiho, brez velikega pompa, pa kljub temu ponuja veliko dobrot, med katere spada prenovljen in animiran Symbian vmesnik, GPS sprejemnik, 5 MP fotoaparat z lečo podjetja Carl Zeiss in ksenonsko bliskavico ter bogat paket priložene dodatne opreme.ne podpira datum microSD
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
ne podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 5 Mpix
Povečava: 4x
nočni način
samosprožilec
efekti
nastavljanje beline
nastavljanje osvetlitve
makro način slikanja
dve kameri
vgrajena bliskavica
Snemanje video: neomejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
ne podpira GSM 900/1800/1900 MHz
podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
ne podpira HSCSD
podpira EDGE
podpira UMTS
podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
ne podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
podpira GPS (satelitska navigacija)
podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
podpira radio FM

Se tudi vi sprašujete kako je lahko ostal tak »sladkorček« tako neopazen?

Zunanjost in izgled

Mobilni aparat Nokia 6220 Classic je izdelan iz svetleče plastike, ki poraja kar nekaj dvomov o kvaliteti izdelave. Verjetno je prav to ohišje, ki deluje nekako »ceneno«, glavni krivec, da mobilni aparat ne spada med največje prodajne uspešnice družbe Nokia, saj si drugače ne znam predstavljati, zakaj si večina uporabnikov mobilne telefonije ne bi želela tega modela mobilnega aparata.

Nokia 6220 Classic je mobilni aparat, ki meri 108 × 47 × 15 mm in tehta 90 gramov, kar ni veliko, glede na vse dobrote, ki se skrivajo v ohišju. Nokia 6220 Classic se v omrežje poveže preko GSM 850/900/1800/1900 frekvenčnih pasov, pa tudi preko UMTS-a in HSDPA-ja preko frekvenčnega pasu, ki deluje na 2100 MHz.

Na sprednji strani mobilnika se nahaja 2,2 palčni, TFT zaslon z ločljivostjo 240 × 320 pikslov in je zmožen prikazati 16 milijonov barv. Nad zaslonom se nahaja sprednja kamera za opravljanje video klicev, pod zaslonom pa klasična številčna tipkovnica s petsmerno navigacijsko tipko in izbirnima tipkama. Rokovanje s tipkovnico je enostavno in le-ta ponuja dovolj povratnih informacij. Celotni sprednji del mobilnika je izdelan in svetleče plastike, na kateri se hitro poznajo prstni odtisi, hkrati pa ne deluje dovolj kvalitetno.
Na desni strani mobilnega aparata Nokia 6220 se nahaja dvosmerna tipka za uravnavanje glasnosti ter tipka za hiter dostop do fotoaparata.
Na levi strani mobilnika se nahaja reža za spominsko kartico microSD in tipka za dostop do GPS-a.
Na zgornji strani je tipka za izklop in vklop mobilnika ter služi tudi za preklop med profili, poleg nje pa se nahaja zvočnik za prostoročno uporabo. Na spodnjem delu se nahajajo vhodi za priključke, 2,5 mm vhod za slušalke, vhod za USB kabel ter vhod za polnilec.
Na zadnji strani Nokie 6220 classic je pokrov baterije, nad njim pa zaščitena leča kamere, ob kateri se bohoti napis Carl Zeiss. Nad njo je tipka za odprtje in zaprtje zaščitnih vrat fotoaparata, pod njo pa ksenonska bliskavica z lučko za usmerjanje slikanja, kot jo poznamo iz digitalnih fotoaparatov. Zadnja stran je neobčutljiva na prstne odtise in tudi plastika deluje kvalitetnejša kot na sprednji strani.

Prodajni paket in baterija

Na test smo prejeli mobilni aparat Nokia 6220 classic v črno-sivi barvni kombinaciji, katero pri Nokii imenujejo Black and Cyan. Poleg mobilnega aparata smo prejeli tudi TV OUT kabel za povezavo s televizorjem, USB kabel za povezavo z računalnikom, potovalni polnilec, CD s programsko opremo, navodila za uporabo, stereo slušalke ter 900 mAh tipa Li-Ion, ki nosi oznako BP-5M. Baterija je mobilni aparat Nokia 6220 classic ohranjala pri življenju od 2 do 3 dni ob povprečni uporabi fotoaparata, navigacije ter osnovnih mobilnih storitev (klici, sporočila ter brskanje po meniju).

Aplikacije

Nokia 6220 Classic je dobro opremljena z razno raznimi pripomočki in ji navadnih funkcij ne manjka. Symbian v tej Nokii je najnovejši in je verzije S60 9.3 s Feature Pack 2, kar pomeni, da je operacijski sistem novejši in hitrejši od starejših Symbian operacijskih sistemov, poleg tega pa ima vključene tudi animirane ikone, ki izgledajo lepo, vendar rahlo upočasnijo delovanje mobilnika. Na voljo imamo tri velikosti pisave in zaklepanje tipkovnice po poljubnem času. Poleg omenjenega, pa imajo pametni mobilniki tudi veliko prednost pred navadnimi, saj omogočajo delovanje programov v ozadju, tako kot smo tega navajeni iz računalnikov. V Nokii 6220 Classic najdemo odličen in zmogljiv koledar, glasovno klicanje, pri katerem iz imena in priimka napisanega pri kontaktu, mobilnik sam sintetizira zvok, najdemo pa tudi glasovne ukaze za ukazovanje mobilniku in hitrejši dostop do različnih aplikacij, profilov … Nokia 6220 Classic omogoča menjavo profilov, katere lahko po želji dodajamo tudi sami, nekaj pa je že vnaprej nastavljenih, uro in več budilk oziroma alarmov ter predvajalnik filmov Real player, ki predvaja datoteke tipa 3GP in MP4, zmožen pa je predvajati filme v celozaslonskem načinu. Poleg omenjenega mobilnik ponuja tudi beležke, snemalnik zvoka, ki je omejen na eno uro, pretvornik različnih merskih enot, osnovni kalkulator, ZIP arhiverja, Adobe PDF program in program za pregledovanje Office dokumentov (Word, PowerPoint in Excel).
Poleg omenjenih funkcij in programov pa v Nokii 6220 Classic zasledimo tudi predvajalnik glasbe, ki je povsem soliden in poznan že iz ostalih mobilnikov znamke Nokia. Predvajalnik ponuja različne nastavitve, kot je izenačevalnik zvokov (equaliser), določimo lahko sezname predvajanj (playlist), ponavljanje pesmi, naključni izbor glasbe, ravnovesje, glasnost, prikaže pa nam tudi največkrat predvajane glasbene datoteke. Poleg predvajalnika glasbe mobilnik podpira tudi FM radio, ki prikazuje tudi RDS informacije. Za poslušanje radia moramo imeti vključene slušalke, saj služijo kot antena.

Fotoaparat

Ko sem prejel mobilni aparat Nokia 6220 Classic na test, sem bil prijetno presenečen nad vgrajenim fotoaparatom z ločljivostjo 5 MP in ksenonsko bliskavico. Fotoaparat ponuja najvišjo ločljivost 2592 × 1944 pikslov in samodejno ostrenje (auto focus). V nastavitvah kamere je možnosti za nastavljanje kar precej, med njimi tudi belino, ISO občutljivost, ostrino, kontrast, ekspozicijo… Na voljo je tudi »geotagging«, ki pripne koordinnate trenutnega položaja, od kjer smo slikali, »geotagging« je možen tudi pri snemanju video posnetkov. Kvaliteta slik je na visokem nivoju, tudi v notranjih in temnejših prostorih, kjer ksenonska bliskavica močno pripomore h kvaliteti posnetih slik.

Video posnetke je kamera zmožna snemati v VGA kvaliteti s 30 sličicami na sekundo v MPEG-4 formatu. Video posnetki so dobre kvalitete, kar nakazuje tudi dejstvo, da minutni posnetek zasede okoli 20 MB prostega pomnilnika.

GPS

Mobilni aparat Nokia 6220 Classic ima vgrajen tudi GPS, kar pomeni, da lahko mobilni aparat uporabimo tudi za navigacijo. Vgrajen vmesnik GPS je soliden, kot pomoč mu služi tudi funkcija A-GPS, ki pomaga hitreje locirati naš trenutni položaj ob iskanju satelitov, preko omrežja ponudnika mobilnih storitev. Med uporabo GPS-a se mi je nekajkrat zgodilo, da se je signal GPS-a izgubil in je rabil nekaj časa, da se je zopet našel, drugače pa je navigacija delovala odlično, tudi na računih odlične aplikacije Nokia Maps.

Zaključek

V zaključku si bom kar sam odgovoril na vprašanje, ki sem ga postavil pod naslovom: Velikim sestram še vedno ostaja WLAN, boljša izdelava, kvalitetnejši materiali na sprednjem delu in nenazadnje tudi prestiž.
Torej ne glede na veliko dobrot, ki nam jih ponudi Nokia 6220 Classic po ugodni ceni, se nekako enači z avtom srednjega razreda, ki želi kupce prepričati, da ne rabijo več. Pa nas večina rabi, jaz rabim, moji znanci tudi. Kar naenkrat se bojim, da kupcev za to Nokio sploh ne bo tako veliko, pa vendar se mi zdi odličen nakup! Ljudje smo res hecni, ni kaj.

Posodil na test:
Teleray d.o.o.
Prodajalec/Uvoznik:
Teleray d.o.o.
Cena na dan testa:
376,00
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Nokia
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki