marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
do 3 ure 40 minut
V pripravljenosti:
do 220 ur
Tip baterije:
Li-ION (950 mAh)
Dimenzije:
103 x 49 x 14,9 mm
Teža:
117 g

Tip zaslona:
barvni TFT, 16M barv, 240 x 320 pik

Notranji pomnilnik:
120 MB
Stopnja sevanja SAR:
0.91 W/kg
Operacijski sistem:
Symbian

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za in proti

Kot ste že v uvodu prebrali me je mobilnik navdušil. Kvaliteta izdelave je dobra, med uporabo nisem zasledil motečih čričkov. Tudi večje razmajanosti pri odprtem telefonu nisem zasledil. Mobilnik ima vgrajen GPS, s katerim se nikoli ne boste zgubili, za popotnike in navdušence pa je tu še dokaj solidna digitalna kamera s samodejnim ostrenjem. Žal pa mobilnik nima vgrajenega Wi-Fi-ja, kar bi mu dodalo le še piko na i. Vendar pa bi potem že konkureral svojim bratom v višjih razredih. Za ceno, ki jo za mobilnik zahteva Nokia prejlete dober izdelek.

Priloge
Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Nokia

Vedno na pravi poti

Nokia 6210 Navigator


Nokia 6210 Navigator

14.09.2008
Objavil: Dare Gliha

Mobilnik, ki sem ga to pot dobil na test, me je dodobra navdušil že ob prvem dotiku. Gre za novega Nokiinega navigatorja, model 6210 Navigator. In zakaj me je novi mobilnik navdušil? Ker je po dolgem času to model, ki je narejen odlično, vgrajeno ima skorajda vse, kar za delo potrebujem, ...ne podpira datum microSD
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
ne podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
podpira push-email
podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 3,15 Mpix
Povečava: 4x
nočni način
panorama
samosprožilec
efekti
nastavljanje beline
nastavljanje osvetlitve
makro način slikanja
dve kameri
vgrajena bliskavica
Snemanje video: neomejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
ne podpira GSM 900/1800/1900 MHz
podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
podpira HSCSD
podpira EDGE
podpira UMTS
podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
ne podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
podpira radio FM

... hkrati pa ima še navigacijo in digitalno kamero s samodejnim ostrenjem. Vendar pojdimo lepo po vrsti.

Drsni mobilnik je odet v klasično črno-srebrno barvno kombinacijo, glede na predhodnika pa je malenkost zrasel v višino, je pa zato tanjši in lažji. Njegove mere so tako 103 x 49 x 14,9 mm, seboj pa boste dodatno nosili 117 g. Na zgornji strani so poleg šest cm zaslona, ki zna prikazati 16 M barv pri ločljivosti 240 x 320 še tipke za klicanje, navigacijska tipka s potrditveno funkcijo, dve nastavljivi tipki ter tipki za dostop do menija in brisanje, v desnem kotu pa še kamera za video klic. Dodatno je na mobilniku še modra tipka v obliki zvezde, s katero hitro zaženemo navigacijo. Vendar o navigaciji več kasneje. Ker je oblika drsna, je številčnica skrita pod zgodnjim delom. Tipke le-te so dovolj velike za vse prste, zato je tipkanje lahkotno in brez napak. Na ohišju se na strani skrivajo še tri tipke in sicer tipka za slikanje ter tipki za glasnost, ki delujejo tudi kot tipki za približevanje v načinu kamere. Na levi strani se pod pokrovčkom skriva še USB priključek ter prostor za microSD kartice. Priključek za polnenje se je pri tem modelu pomaknil na vrh mobilnika, zraven njega pa je še 2,5 mm A/V priključek, ki omogoča predvajanje slik na TV sprejemniku . Na zadnji strani najdemo še lečo kamere ter bliskavico.

Vedno na pravi poti

Pa si najprej oglejmo navigacijski del mobilnika. Vgrajen GPS sprejemnik izjemno hitro najde signal (precej kot moja avto navigacija podjetja Garmin), pri čemur mu pomaga tudi A-GPS ter pomožna OMA SUPL ter 3GPP. Z mobilnikom prejmemo program Nokia Maps 2.0, do katerega dostopamo s posebno modro tipko na čelni plošči mobilnika, ali pa preko menija. Nokia je prodajnemu paketu priložila šest mesečno brezplačno uporabo programa in sicer za pešce ter avtomobiliste. Navigacija preko programa Nokia Maps deluje dobro, med testom me je pripeljala do vseh lokacij, do katerih sem želel priti, pri tem pa se je preneslo malo manj kot pol megabajta podatkov. Za pešce so vgradili tudi programski kompas, tako da se s tem mobilnikom praktično ne morete izgubiti. Ker ima mobilnik Symbian operacijski sistem to pomeni, da lahko nanj naložite tudi kako drugo vrsto navigacije, recimo v naših krajih precej priljubljene Garminove navigacije Mobile XT. Ker navigiranje precej hitro izrabi baterijo, je priporočljivo med tem opravilom mobilnik priklopiti na napajanje.

Fotoaparat

Vgrajena digitalna kamera ima ločljivost 3,2 MP, za boljše fotografije v slabših svetlobnih pogojih pa je tu še LED bliskavica. Objekt, ki ga slikamo lahko približamo in sicer do štirikrat, samodejno ostrenje pa deluje v vseh pogojih slikanja. Slikamo lahko tudi z dodatno video kamero, vendar je ta le ločljivosti CIF, torej 352 x 288 pik. Pri kameri je poudarek tudi na panoramskih slikah, saj so dodali program, ki olajša slikanje panoram, saj mobilnik le premikamo do točke, ko se posname nova slika, na koncu pa le-ta samodejno sestavi vse posnete slike. V slabših pogojih je na voljo še nočni način. Seveda lahko sliko tudi sami izboljšamo, saj lahko nastavljamo svetlost, kontrast, belino in barvne tone, omogočeno pa je tudi samodejno slikanje in slikanje v zaporedju. Slike se lahko hranijo v pomnilnik telefona ali pomnilno kartico, za prenos na računalnik pa lahko uporabimo ali kabel ali bluetooth. Tudi za snemanje videa so poskrbeli, najvišja ločljivost, ki jo ponuja mobilnik pa je VGA 640 x 480 pik pri 15 sličicah na sekundo.

Kaj nam mobilnik še ponuja?

Seveda pa to ni vse, kar mobilnik ponuja. Pošiljamo lahko MMS in SMS spročila, pregledujemo lahko elektronsko pošto, nastavimo lastna zvonjenja in teme, gledamo video posnetke formata MPEG4, poslušamo MP3 in WMA datoteke ali če jih nimamo shranjene, poslušamo FM radio. Koledar verjetno ni potrebno posebej omenjati, kot tudi ne imenik, saj so njune zmožnosti enake kot pri ostalih symbian mobilnikih. Opazil sem le, da se ob klicu kontakta, za katerega imamo shranjeno sliko, le-ta reztegne čez cel zaslon. Poskrbeli so tudi za poslovne uporabnike, saj so namestili program Quickoffice, kalkulator, pretvornik valut, beležke ter pregledovalnik datotek Adobe pdf. Zanimivo je tudi, da ima navigator vgrajen akcelometer, ki omogoča, da se nameščena igra Jelly Chase igra z obračanjem mobilnika, kar zna biti precej zabavno. Poleg te sta vgrajeni še dve dodatni igri. Tu mi verjetno tudi ni potrebno dodatno omenjati profilov, saj se ne spomnim, kdaj je nazadnje Nokia izdala mobilnik brez njih. Seveda pa si tako kot na ostale symbian mobilnike sami lahko naložite program, ki ga potrebujete. Mobilnik podpira tudi javo.

Kaj dobimo ob nakupu?

Prodajni paket je bogat, saj poleg mobilnika dobimo še stereo slušalke, 220 V polnilec, podatkovni kabel, pomnilniško kartico microSD s kapaciteto 1 GB (v telefon je vgrajenega še 120 MB lastnega pomnilnika za aplikacije in podatke), navodila za uporabo ter programska oprema PC Suite za sinhronizacijo in prenos podatkov. Priložena baterija ima kapaciteto 950 mAh, omogoča pa do 220 ur v stanju pripravljenosti in do 3 ure ter 40 minut pogovora, seveda odvisno od omrežja, v katerem se nahajamo. Glede na to, da ima navigator tudi A7V vtič, bi pričakoval priložen tudi kabel, ki bi omogočal prikaz slik na TV sprejemniku.

Poskrbljeno je tudi za prenos podatkov

UMTS mobilnik deluje v štirih frekvenčnih področjih (GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz) in HSDPA 2100 / 900. Če boste izven UMTS signala vam hitrejši prenos omogoča EDGE, če pa tudi ta ni omogočen pa GPRS. Žal mobilnik nima vgrajenega brezžičnega povezovanja Wi-Fi, kar je pravzaprav njegova največja pomankljivost. Za povezovanje z ostalimi napravami je tu bluetooth, vendar mi je ob povezavi na brezžično avto inštalacijo povzročal kar nekaj težav, saj mi je mobilnik naključno resetiralo, ko sem želel poklicati kontakt iz imenika. Ker se težava ni pojavila vedno sklepam, da bo le-to odpravljeno s prihodnjo programsko nadgradnjo.

Posodil na test:
Teleray d.o.o.
Prodajalec/Uvoznik:
Teleray d.o.o.
Cena na dan testa:
359,00
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
Ni povezane dodatne opreme.
povezane vsebine
oprema: Nokia
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki