marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
od 2 do 4 ure
V pripravljenosti:
od 150 do 350 ur
Tip baterije:
Li-Ion, BL-4C (760 mAh)
Dimenzije:
85 x 45 x 24 mm
Teža:
97 gramov

Tip zaslona:
TFT 65.536 barv, 128 x 160 pik
Zunanji zaslon:
4.096 barv, 96 x 65 pik

Notranji pomnilnik:
4,4 MB
Stopnja sevanja SAR:
0,82 W/kg

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za

Mobilnik se lahko pohvali z lepo oblikovano in kvalitetno tipkovnico, dvojnim zaslonom in pestrim naborom funkcij (fotoaparat, podpora mp3 datotekam, radio, odjemalec elektronske pošte). Preseneča tudi dobra avtonomija Li-Ionske baterije.

Proti

Plastično preklopno ohišje ob stisku deluje škripajoče, ter nekoliko negotovo in ni ravno kompaktno. Izgled in funkcionalnost kvari tudi zunanja antena. Marsikdo se bo zamislil nad počasnostjo menijev, moteča pa zna biti tudi velika zakasnitev aktivnega preklopa pri hitremu prevzemanju klicev. Kljub podpori mp3 zvočnim datotekam smo zelo omejeni s kapaciteto pomnilnika.

Priloge
Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Nokia

Neposreden užitek

Nokia 6101


Nokia 6101

01.10.2005
Objavil: Gregor Grošelj

Nokia se je z vidnim zagonom lotila tudi obsežnega in krepko zasičenega trga preklopnih mobilnih telefonov. V osnovi imajo preklopni mobilniki povsem samosvoj čar, ki pa ga Nokii (na žalost) v marsikaterem primeru uspe pokvariti. Tokrat bo svojo zgodbo razkril Nokiin preklopnik z zaporedno številko 6101.



ne podpira datum  
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
ne podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 0,3 Mpix VGA
Povečava: -/ni podatka
nočni način
Snemanje video: omejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
podpira GSM 900/1800/1900 MHz
ne podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
podpira HSCSD
podpira EDGE
ne podpira UMTS
ne podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
ne podpira bluetooth
podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
ne podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
podpira radio FM

Kaj vsebuje paket

Nokia je poleg mobilnika, ki ga je možno dobiti v dveh različnih barvnih kombinacijah (črno- srebrna ali belo-srebrna barva ohišja) paketu priložila že znane dodatke, ki so sestavljeni iz slovenskih navodil, stereo slušalk z oznako HDS-3 in kompaktnega polnilnika AC-3. Ker ima tokratni mobilnik nestandardno vtičnico za napajanje, je kompletu priložen še pretvorni kabel za polnjenje mobilnika z ostalimi modeli Nokiinih polnilcev.

Izgled in rokovanje

Po funkcijah in tudi postavitvi zaslonov lahko Nokio 6101 gledamo kot cenejšo in okornejšo kopijo prestižnega modela 7270. Večje razlike pa se pojavijo že pri samem ohišju, ki vsebuje zunanjo anteno. Antena sicer ni velika in tudi kadar mobilnik nosimo v žepu, ta ne moti preveč, vendar je kljub temu štrleči dodatek mobilniku v breme predvsem z estetskega vidika. Mobilnik s svojo težo 97 gramov spada v lažjo kategorijo, vendar plastično ohišje ne deluje preveč kompaktno in ob nekoliko močnejšem stisku spušča škripajoče zvoke, ki niso ravno sinonim za kvaliteten material. Se pa v primerjavi z ostalimi deli telefona najbolje odreže tipkovnica, ki je sestavljena iz velikih, dobro odzivnih in tudi na pogled zelo lepo oblikovanih tipk. Na levem delu mobilnika se nahajata še tipki za uravnavanje glasnosti, in na desnem delu tipka za vklop storitve Pritisni in Govori (PTT). Stranske tipke so sicer dobro odzivne, po zvoku in materialu pa delujejo nekoliko ceneno. Posebnost, ki jo velja omeniti pri omenjenem telefonu, je "pomanjkanje" dodatnega gumba za vklop, ki na splošno velja za prepoznavni znak večine nokiinih mobilnikov. To funkcijo je tokrat nadomestila kar tipka za zavrnitev klica, s tem prehodom pa na žalost izgubimo tudi možnost hitrega prehajanja med profili (profile lahko dodeljujemo izbirni tipki "pojdi na").

Mobilnik vsebuje tako zunanji zaslon, ki je namenjen prikazovanju osnovnih informacij (zmožnost prikaza 4.096 barvnih odtenkov v ločljivosti 96 x 65 pik), kot tudi notranji, večji zaslon, ki opravlja osrednjo funkcijo pri zajemanju videoposnetkov in fotografij (zmožnost prikaza 65.536 barvnih odtenkov in ločljivostjo 128 x 160 pik). Oba zaslona dopuščata ločeno izbiro slik za ozadje in ohranjevalnik zaslona.

Uporabnost mobilnika pred, med in po pogovoru ...

Slišnost in kvaliteta zvoka sta med pogovorom povsem zadovoljivi, svojo funkcijo pa solidno opravlja tudi zvočnik za prostoročno telefoniranje, ki se nahaja na zgornjem delu ohišja.

Meni omogoča izbiro med prikazom mreže ali seznamom posameznih ikon. Ikone menija so animirane in lepo oblikovane, vendar moram pograjati počasnost mobilnika, kar je opazno tako pri odpiranju osnovnega menija (odpiranje traja več sekund), kot tudi pri kasnejšem zagonu raznovrstnih aplikacij in iger.

Ko smo že pri opisovanju pomanjkljivosti velja, omeniti še eno, ki se je pri Nokii trdovratno oklepajo. Gre namreč za časovni zamik, ki se pojavlja pri odgovarjanju na klic in odpiranju aktivnega pokrova telefona. To motečo lastnost sem opazil že pri nokii 7270, po dosedanjih izkušnjah pa verjamem, da se hiba pojavlja še pri marsikaterem (če ne celo vseh) Nokiinem preklopnem mobilniku. Težko namreč verjamem, da bo to lastnost kdo sprejel z veseljem. Kot običajen princip pri telefoniranju s preklopnim mobilnikom velja, da pri odgovarjanju na klic z zunanjega zaslona razberemo informacije o klicoči osebi in v primeru, ko želimo na klic odgovoriti, praviloma odpremo preklopni del mobilnika in ga takoj prislonimo k ušesu. Tokrat imamo pri tej najosnovnejši funkciji odgovarjanja na izbiro več možnosti – v boljšem primeru, ko imamo vklopljen samo vibracijski način bomo v roku dveh do treh sekund, ko mobilnik šele "razmišlja" o naši že izvedeni potezi, doživeli rahlo masažo obraza in ušesnega dela. Slabši scenarij pa vsebuje vklopljeno največjo jakost zvonjenja, kar zna marsikomu zagreniti pogovor in pustiti kakšne manj zaželene posledice.

Pomnilnik omogoča shranjevanje do 500 kontaktov, kjer vsakemu lahko dodamo več telefonskih številk, elektronski naslov, spletni naslov, poštni naslov, ID uporabnika ali beležko in dodelimo poljubno melodijo zvonjenja. Posameznemu kontaktu lahko dodamo tudi sliko, ki se prikaže ob dohodnem klicu, govorno klicanje pa omogoča tudi shranjevanje govornih oznak za posamezni kontakt v imeniku.Vse informacije o klicih beleži dnevnik, ki shranjuje podatke o zadnjih 20 klicanih, prejetih in neodgovorjenih klicih. Na izbiro je tudi prikaz vseh prejetih, poslanih in shranjenih kratkih sporočil.

Dohodne klice pri poklopljenem stanju mobilnika lahko "utišamo" s pritiskom na eno izmed stranskih tipk za izbiro glasnosti, pri tem pa klica ni možno zavrniti.

Za shranjevanje večpredstavnostnih datotek, sporočil, imenika, koledarja in nalaganje java aplikacij je na voljo skromnih 4,4 MB skupnega pomnilnika, ki ne omogoča dodatne razširitve.

Izmenljiva Li-Ion baterija z oznako BLC-4 in kapaciteto 760 mAh se je tokrat dobro izkazala, saj je ob povprečni uporabi svoj tempo pred naslednjo polnitvijo držala dobrih 5 dni.

Sporočanje

Z Nokio 6101 lahko prebiramo in pošiljamo kratka (SMS) in multimedijska (MMS) sporočila, integriran pa je tudi odjemalec elektronske pošte. V sporočilih so simboli za ponazarjanje čustev (slikovni smeški) prikazani grafično, po želji pa lahko to funkcijo v nastavitvah tudi onemogočimo. SMS sporočila lahko pošiljamo tudi kot brzojavke, ki omogočajo izpis sporočila neposredno na zaslonu prejemnikovega mobilnika. Pri tem velja omeniti, da neposredni prikaz deluje tudi na mobilnik drugih blagovnih znamk. Multimedijskim sporočilom lahko prilagamo videoposnetke, fotografije in zvočne posnetke (zvočna sporočila), vendar velikost sporočila ne sme presegati 100 KB. Različica vgrajenega odjemalca elektronske pošte sedaj omogoča tudi dodajanje priponk, pri čemer pa ostaja omejitev na videoposnetke in fotografije, zvočnih datotek pa ni možno pripenjati. Za hitro pisanje sporočil lahko uporabimo vgrajeni T9-slovar za predvidevanje vnosa.

Fotoaparat in kamera

Fotoaparati na sodobnih mobilnikih se že bohotijo z ločljivostjo 2 MP in funkcijo samodejnega ostrenja, in s tem mobilnike, kot je Nokia 6101, praktično prehitevajo "po desni strani". Fotografije lahko zajemamo v največji ločljivosti 640 x 480 pik, digitalne povečave fotoaparat ne vsebuje. Za vse, željne avtoportretov, je na voljo izbira prikaza motiva tudi na zunanjem zaslonu in časovno odštevanje pred zajemom posnetka.

Poleg fotografij lahko zajemamo tudi videoposnetke z zvokom (v formatu 3GP), ki so omejeni na velikost pomnilnika in ločljivost 128 x 96 pik.

Kaj nam ponuja notranjost

Med standardnimi pripomočki najdemo koledar, opravila, beležke, kalkulator, štoparico, odštevalnik časa in budilko, pri kateri lahko izbiramo poljubno melodijo ali ton. Uporaben dodatek predstavlja tudi stereo radijski sprejemnik, ki ga lahko poslušamo s pomočjo priloženih slušalk. Mobilnik lahko uporabimo tudi kot diktafon, ki omogoča snemanje do največ petih minut zvočnih posnetkov v AMR zapisu.

Kadar želimo ohraniti diskretnost, imamo na izbiro opozarjanje z vibriranjem, v nasprotnem primeru pa za zvonjenje lahko uporabimo že naložene melodije. Dodatno lahko na mobilnik prenesemo in predvajamo MIDI (podpora 24-kanalni polifoniji), AMR in tudi MP3 datoteke.

Nokia v večino novejših mobilnikov vgrajuje podporo komunikacijski storitvi Pritisni in Govori (PTT) in tudi sedanji model ne predstavlja izjeme. Težava je le v tem, da pri nas tovrstna aplikacija še čaka na podporo s strani operaterjev mobilne telefonije, je pa mobilnik s to funkcijo vsekakor pripravljen na prihodnje izzive.

Telefon vsebuje tudi možnost nameščanje različnih tem, s katerimi spreminjamo izgled mobilnika in omogočajo izbiro poljubnih melodij, ozadja in ohranjevalnika zaslona. Za vse, ki želijo več dodatnih tem, lahko te prenesejo preko GPRS ali infrardeče povezave.

Za preganjanje dolgočasja najdemo v mobilniku tri že naložene igre: Canal Control, Golf Tour in Solitaire. Med aplikacijami se tokrat nahaja le Introduction, kjer gre zgolj za skromno predstavitev mobilnika s pomočjo animacije. K sreči mobilnik omogoča nalaganje dodatnih J2ME aplikacij, ki jih lahko prenesemo s spleta ali pa naložimo preko infrardečega vmesnika, oziroma USB kabla.

Povezljivost

Za prenos datotek in sinhronizacijo z osebnim računalnikom ali dlančnikom pomagamo z vgrajenim infrardečim vmesnikom (IR), oziroma Pop Port povezavo preko USB-kabla, ki pa kompletu ni priložen. Modrozobega (bluetooth) vmesnika mobilnik ne vsebuje. Spletne vsebine in elektronsko pošto lahko pretakamo preko protokolov CSD, HSCDS, ter GPRS (do 85,6 kb/s) ali EDGE (do 177,6 kb/s) razreda 10.

Bo dovolj dobra zame?

Nokio 6101 malo težje dodelimo specifičnemu profilu uporabnikov. Za preklopne modele se zaradi oblike v večini odločajo predstavnice nežnejšega spola, vendar mobilniku zaradi nekompaktnega ohišja in zunanje antene primanjkuje prave elegance. Kljub temu ga iz popolne otopelosti rešuje zmerna kombinacij barv ohišja in lepo oblikovana, ter dobro odzivna tipkovnica, kar lahko s pridom izkoristijo tisti uporabniki, ki mobilnik večinoma uporabljajo za pisanje kratkih sporočil. Prav tako pa mobilnik vsebuje dovolj funkcij (vgrajen fotoaparat, radio, možnost povezovanja z osebnim računalnikom, odjemalec elektronske pošte, podpora mp3 datotekam), da bo zadovoljil povprečnega uporabnika ali uporabnico, na kar navsezadnje vpliva tudi dobro razmerje med ceno mobilnika in naborom funkcij, ki jih ta ponuja.

Telefon je za test posodil Teleray d.o.o..

Prodajalec/Uvoznik:
Teleray d.o.o.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Nokia
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki