marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
GSM 8.8 ur / UMTS 5 ur
V pripravljenosti:
GSM 406,2 ur / UMTS 400 ur
Tip baterije:
Li-Ion (1320 mAh)
Dimenzije:
111 x 51.7 x 15.5 mm
Teža:
109 g

Tip zaslona:
8.1 cm, na dotik občutljiv zaslon, 640×360 pik, 16 mio barv, 16:9

Notranji pomnilnik:
81 MB
Stopnja sevanja SAR:
0,99 W/kg
Operacijski sistem:
Symbian

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za in proti

Nokia 5800 orje ledino, to je menda vsem jasno. Zaslon občutljiv na dotik za masovno uporabo pri Nokiji še ni bil uporabljen. Odrezali so se dobro, celo tako dobro, da pisalo (stylus) skoraj ni nikoli potrebno, čeprav je priložen. Mogoče bi ga pogrešal edino pri brskljalniku. Mobilnik ponuja veliko, GPS, solidno kamero, nov operacijski sistem, vrhunski zaslon (ločljivost), vse v majhnem simpatičnem, a tudi plastičnem ohišju. Skratka odličen mobilnik z nekaj hibami, a vendar nič resnega. Komaj čakamo na še zmogljivejše brate in sestre.

Priloge
Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Nokia

V koraku s časom

Nokia 5800 XpressMusic


Nokia 5800 XpressMusic

13.01.2009
Objavil: Mitja Zupančič

Tako nekako to poteka, nekdo predstavi neko novost in potem jo drugi kopirajo in/ali izboljšajo ter uporabijo v svojih izdelkih. Zaslon občutljiv na dotik je na voljo že dolgo časa tako, da ne predstavlja nobene revolucije med mobilniki.ne podpira datum microSD
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
ne podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 3,15 Mpix
Povečava: 3x
nočni način
panorama
samosprožilec
efekti
okvirji
nastavljanje beline
nastavljanje osvetlitve
makro način slikanja
dve kameri
vgrajena bliskavica
Snemanje video: neomejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
ne podpira GSM 900/1800/1900 MHz
podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
podpira HSCSD
podpira EDGE
podpira UMTS
podpira HSDPA
podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
ne podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
podpira GPS (satelitska navigacija)
podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
podpira radio FM

No, razen pri finski Nokiji, kjer so se do nedavnega takih tipov zaslonov otepali, kot hudič križa. A zapihal je nov veter in tudi Finci so se prilagodili trgu, ter izdali njihov novi mobilnik »za rajo« upravljiv kar s prsti.

Prvi vtisi, kvaliteta izdelave

Mogoče malce pretiravam, Nokia je namreč že izdala nekaj mobilnikov z zaslonom občutljivim na prstni dotik. Spomnimo se namreč modela 7710 ali pa 6708. Slednja je bila le BenQ P31 »preoblečena« v Nokio. A vendar 7710 je bila svoj čas nekaj popolnoma novega. Sicer mi še danes ni jasno kam so ciljali z njo, mogoče je služila kot testni poligon za prihajajoče modele, kdo bi vedel. A vendar je bila skoraj prvi (ne pozabimo na prototip 7700) Finski mobilnik z touchscreen (zaslon občutljiv na dotik) tehnologijo.

Prvi vtisi so nekako... hm... plastični, a nič ne de, kaj več niti nisem pričakoval, saj spada v nek srednji cenovni razred, v bistvu osnovni mobilnik (čeprav ponuja veliko) s touchscreenom. Boljši, dražji in s kvalitetnejšim ohišjem (upam) bratci in sestrice so šele na poti.

Hrbtna stran je »gumirana«, kar prijetno dene rokam, opazimo pa tudi nepokrito lečo kamere z napisi Carl Zeiss. No, super, spodobna kamera. Ko obrnemo mobilnik nam sprednja stran pokaže samo 3 tipke na spodnji strani. In sicer za prevzeti klic, meni in končanje klica. Za kaj več potrebujemo prste ali pa pisalo na levem spodnjem delu hrbtne strani. Samo upravljanje po uporabniškem vmesniku je lahkotno, čeprav se mi je na trenutke zgodilo, da sem nekaj pritisnil, pa se niso zgodilo nič. Rešitev je preprosta, potrebno je malo močneje pritisniti in pa se navaditi. Klinc, razvadil sem se Applovih touchscreenov.. Več o tem sledi malo nižje.

Kvaliteta izdelave je za ta razred solidna, nikjer nisem opazil kakšnega večjega škripanja plastike, mogoče je edino malo nerodno jemanje pisala ven iz vložišča, saj ne gre prav rado ven. Občutek imam pa, (upam, da motim) da bo s časoma začelo, ko se bo vložišče obrabilo samo padati ven.

Zaslon

Ena izmed največjih novosti ekspressne glasbenice je ravno zaslon občutljiv na dotik. Kako je rokovati z njim? Precej v redu, je solidno odziven (hja, lahko bi bil bolj), včasih imaš občutek, da nisi pritisnil določene tipke na zaslonu, ko se zaveš, da je potrebno malo bolj agresivno pritisniti.

Nekateri so se bali tako imenovanega »double clicka« oz. dvojnega klika pri določenih izbiranjih po meniju. Le-ta tehnika deluje le v podmenijih, torej gremo v meni z srednjo (fizično tipko) izberemo neko ikonico (recimo nastavitve). V podmeniju, ki se nam odpre pa je potreben dvojni klik. Oziroma drugače rečeno, najprej je potrebno izbrati in potem še enkrat klikniti za zagon. Preprosto, ko se navadiš, od začetka sicer gledaš, ko butl, kdaj se bo kaj odprlo in zakaj se ne, a ko pokapiraš dvojni klik, gre vse OK.

Všeč mi je bil tudi drsnik na desni strani zaslona. Ta je namreč relativno debel (cca 3-4 mm). Gor in dol pa ga vlečemo brez kakršnihkoli težav in ni nikakršne želje po pisalu (stylusu).

Zaslon se sicer pohvali z ločljivostjo 640x360 točk in 3,2 palcoma premera. Ločljivost je dokaj nenavadna, a kljub temu upam, da pri aplikacijah ne bo takih težav, kot je bilo to nekoč z Nokio N90, N80, E60, ki so resda imele izvrsten zaslon, a ni nič pomagalo, ker je bilo (in je še) večina aplikacij pisanih za zaslone z ločljivostjo 320×240 točk. Sama kvaliteta je odlična in mi postane kar malo slabo, ko moram vrniti mobilnik s takim imenitnim zaslonom in iti nazaj na zaslon N95 8GB. Saj vem, slabi 2 leti je razlike med mobilnikoma, čas je za spremembe itd, a kljub temu.

Uporabniški vmesnik, personalizacija

Druga in tudi skoraj največja novost je, popolnoma predelan operacijski sistem Symbian. Tokrat se ponaša z oznako 9.4 izdaja št. 5. Že na prvi pogled vidimo drugačen zaslon v pripravljenosti. Imamo več opcij nastavljanja, lahko si izberemo 4 bližnjice, 4 osebke iz imenika s sliko ali pa preprosto nič. V vsakem primeru na dnu zaslona ostanejo dve bližnjici in sicer za imenik, ter virtualno alfanumerično tipkovnico. Šele ob pritisku na srednjo belo tipko se nam pokaže novi uporabniški vmesnik. Le-ta je doživel mnogo sprememb, a na prvi pogled opazimo drugačno grafiko ikon. Te so sedaj bolj risankasto usmerjene, a če vas to moti ne skrbite, še vedno je in bo dovolj razno raznih tem na spletu za spremembo takih malenkosti.

Več sprememb je doživela sama struktura menijev, ki so sedaj mogoče malce bolj razmetani, kot na prejšnih Symbianih. Čeprav tudi tam, roko na srce ni bilo vse lepo »pospravljeno« in si je bilo potrebno vzeti nekaj minut, da so se bolj/manj uporabljene bližnjice presortirale.

Vgrajen je tudi accelerometer oziroma po slovensko orientacijsko tipalo, verjetno že vrabci na vejah čivkajo čemu služi. No, da skrajšam ugibanja, tipalo nam avtomatsko prilagaja orientacijo zaslona torej, če obrnemo mobilnik za 90° se obrne tudi vsebina na zaslonu, kar je prikladno za delanje posnetkov in pregledovanje le-teh. Moti edino malce počasna galerija posnetkov, kjer odpira kar nekaj časa prvi zaslon posnetih zapisov. Glede počasnosti, naj še omenim, da tudi vgrajen brskljalnik ni ravno nek vzor hitrosti, je pa pač soliden. Na desni strani imamo ves čas plusek. Funkcija tega je približevanje in oddaljevanje vsebine na zaslonu. Osebno me je motilo to, da ko sem si približal vsebino na željeno velikost, je trajalo in trajalo, da se je indikator prikaza približave ugasnil. Vse ostalo lepo dela, vendar, kot sem že rekel, ni ravno super hitro. To bo verjetno postalo na dražjih modelih, kjer bo tudi strojna oprema boljša, močnejša, hitrejša.

Novost so tudi Nokia Maps 2.0 Touch. Torej Nokijini zemljevidi prilagojeni zaslonu občutljivemu na dotik. Kakšnih bistvenih sprememb niti nisem opazil, seveda je vse prilagojeno novemu uporabniškemu vmesniku, a sem vesel, da ni večje potrebe po uporabi stylusa.

Kamera, GPS, glasbeni predvajalnik

3.2 MP kamera ni ravno najnovejši hit tehnologije pa tudi, če so se pod leče podpisali pri znanem podjetju Carl Zeiss. Sicer pa, naj še enkrat omenim, se to v tem razredu mobilnikov kaj več niti ne pričakuje. Kamera je dovolj zmogljiva za povprečne posnetke, za kaj več bo treba seči po drugem mobilniku ali še boljše po kakšnem digitalnem fotoaparatu. O kakšni xenonski bliskavici seveda ni govora, a vendar se vsaj video posnetki snemajo v VGA ločljivosti z 30 sličicami na sekundo. Mogoče se sprašujete, kako deluje sprožilec kamere, posebej avtomatsko ostrenje slike na takem tipu zaslona? Brez skrbi, tudi če pritisnete sprožilec na zaslonu se slika avtomatsko izostri in posname. Za vsak primer pa je na desnem boku mobilnika še klasičen fizični sprožilec z dvema stopnjama pritiska. Prvo autofocus in potem dokončni zajem fotografije.

Sam GPS se je mogoče malce hitreje povezal, kot pri N95 8GB, čeprav se že tam v nekem doglednem času, v primeru, da imamo nastavljen strežnik in dostopno točko.

Nokia Maps 2.0 delujejo zadovoljivo, čeprav bo treba za kaj več posežti po kakšni drugi navigacijski programski opremi. Žal drugega, kot Nokia Maps nismo imeli priloženo.

Testni primerek ima seveda poudarek na glasbeni strani. Torej kakšen je predvajalnik? Hja, dober, podoben, kot v vseh Symbianih. Ustvarite si lahko svoje sezname predvajanja, spremenite izenačevalnik (equaliser), dodate stereo razširanje, ponavljanje pesmi... Vse je le prilagojeno zaslonu občutljivemu na dotik, skratka večje, udobnejše tipke in opcije v podmenijih. So pa Finci napram N serijam torkat 3.5 mm konektor prestavili na vrh mobilnika, poleg tipke za izklop, polnilnega priklopa in microUSB vtiča.

Povezljivost

Nokia 5800 XpressMusic je kakopak HSDPA mobilnik, a vendar se lahko pohvali tudi z drugimi standardi. Kakšen HSCSD, EDGE (razred 32), GPRS (razred 32), microUSB, Wi-Fi je seveda pri taki multimedijski napravi samoumeven.

Posodil na test:
Teleray d.o.o.
Prodajalec/Uvoznik:
Teleray d.o.o.
Cena na dan testa:
399,00
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Nokia
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki