marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
3,5 ur
V pripravljenosti:
290 ur
Tip baterije:
Li-Ion (BL-4C) (900 mAh)
Dimenzije:
108 x 50 x 17 mm
Teža:
115 g

Tip zaslona:
TFT, 16 mio. barv, 240 x 320 pik

Notranji pomnilnik:
64 MB SDRAM, 128 MB ROM
Stopnja sevanja SAR:
1,24 W/kg
Operacijski sistem:
Symbian

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za

lepa oblika, kvalitetne slušalke, veliko vrst prenosa podatkov, dokaj kvaliteten zvok, dober zaslon

Proti

zvok bi bil lahko boljši, pet smerna krmilna tipka, kamera bi bila lahko boljša

Priloge
Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Nokia

Korak naprej?

Nokia 5700 XpressMusic


Nokia 5700 XpressMusic

01.10.2007
Objavil: Klemen Sterle

Nokia je očitno spoznala, da njeni poprejšnji modeli z glasbeno usmeritvijo nekako niso bili kos vsaj Sony Ericssonovi (se posebej s tem mislim serijo W) ali pa Samsungovi ponudbi, zato so se odločili stvari spremeniti in na plan je prišla Nokia 5700 XpressMusic, ...



ne podpira datum microSD
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
ne podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 1,9 Mpix
Povečava: -/ni podatka
nočni način
panorama
samosprožilec
efekti
nastavljanje beline
nastavljanje osvetlitve
makro način slikanja
vgrajena bliskavica
Snemanje video: neomejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
ne podpira GSM 900/1800/1900 MHz
podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
podpira HSCSD
podpira EDGE
podpira UMTS
ne podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
podpira HTTP (spletne strani)
ne podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
podpira radio FM

... ki naj bi bila korak naprej pri Nokiinih mobilnikih, ki naj bi bili bolj glasbeno usmerjeni. Boj za večji kos pogače se je pričel. Poglejmo, ali si bo Nokia odrezala že kar takoj večjega, ali bo potrebno na to še malo počakati.

V boj...

...se je Nokia podala s precej luštno zadevo, prijetno na pogled. Malce ovalne oblike in z nekaterimi nestandardnimi gumbi, s spodnjim vrtljivim delom in zelo spodobnimi slušalkami. Naš "gizmo" meri 108 x 50 x 17 milimetrov in je težak 115 gramov, kar pomeni da je velik in težek ravno prav, pa tudi prilegel se bo vsakemu žepu. Za telefon, ki naj služi poslušanju glasbe, pomembna karakteristika.
V paketu dobimo mobilnik, litij-polimerovo baterijo (900 mAh, BP-5M), slušalke z upravljavcem in mikrofonom, kabel USB, zgoščenko z programsko opremo Nokia PC Suite, polnilec, zna pa se dogoditi da vas preseneti tudi microSD kartica (odvisno od ponudbe).
Na vrhu je gumb za vklop in izklop. Zaslon (TFT), ki mu sledi, ima zmožnost prikaza 16 milijonov barv, njegova ločljivost znaša 240 x 320 pik. Edino kar gre zameriti zaslonu je to, da pod soncem ni ravno najbolje viden, drugače pa je zelo dober. Pod zaslonom imamo funkcijske tipke, ter pet smerni krmilnik. Na levi strani je manjši gumb za meni, na desno od funkcijskih gumbov pa gumb "clear". Sledi tipkovnica, ki je položena na spodnji, vrtljivi del. Tipkovnico in vse kar njej pripada, bi lahko malce bolje zastavili. Najprej je potrebno prilagajanje na stranska gumba. Pet smerna krmilna tipka je zelo nerodna in preblizu spodnjemu delu, kar se posebej pozna, ko moramo s krmilnikom upravljati možnosti pri fotografiranju ali fotografirati. Tipke same bi lahko bile večje, sploh z vidika ljudi,ki imajo velike prste.
Na levi strani imamo gumba za povečanje in pomanjšanje glasnosti, ter spodaj fleš in pa kamero.
Na desni strani imamo lično pod plastičnim pokrovčkom nameščene priključke za USB, polnilec in spominsko kartico. Priporočal bi, da na ta pokrovček pazite.
Na spodnji strani imamo vhod za baterijo, SIM kartico in pa upravljalnik za glasbo. Čisto spodaj pa je še vhod za slušalke.
Baterija, ki jo ima telefon, nam bo pri zmerni porabi držala nekje 3 dni, v kolikor pa se bo mobilnik spremenil v mp3 predvajalnik ali internetni brskalnik, masovno govorni aparat... pa seveda pričakujte dosti manjšo življenjsko dobo. Nokia sicer pravi, da mobilnik zdrži do tri in pol ure pogovorov in 280 ur v stanju pripravljenosti, vendar teoretični podatki so eno, praksa pa je ponavadi precej drugačna.
Telefon deluje v omrežju UMTS ter GSM 850, 900, 1800 in 1900 MHz.

Meni, povezovanje, sporočila

Meni je klasičen, nič posebnega, edino omembe vredno je, ko zasukamo spodnji del za 90 stopinj, se avtomatsko vklopi kamera.
Telefon podpira SMS, MMS, elektronsko pošto in instantno sporočanje (MSN oziroma temu prilagojeni programi).
V svet se lahko povežemo s sledečimi tehnologijami: Bluetooth, mini USB, z infrardečim žarkom, preko GRPS, UMTS, EDGE in HSCSD. V tej družini popolnosti nam manjka le še brezžično povezovanje in mogoče še podpora HSDPA ali HSUPA.
Za brskanje je na voljo Nokiin brskalnik. Po želji se ga da seveda zamenjati s kakim drugim, za tovrstne naprave prilagojenim brskalnikom.

Aplikacije in pomnilnik

Na voljo imamo predvajalnik glasbe, videa, kamero, podporo video klicem, Javi, FM radio, aplikacijo "pritisni in govori", slovar, koledar, kalkulator, prostoročno telefoniranje, brskalnik, snemalnik zvokov in glasovno ukazovanje.
Razne dodatne aplikacije, igre in dodatki pa so na voljo za nakup ali "dolvleko".
Telefon ima na voljo razširitveno mesto za microSD oziroma TransFlash kartice, brez nje pa imamo na voljo 128 Mb flash in 64 Mb RAM pomnilnika.

Kamera

Kamera je Toshibina in deluje dobro v dobrih svetlobnih pogojih. Ko ste v bolj sumljivih okoliščinah (beri: slaba svetloba) zna biti slika precej slabše kvalitete.
Slike zajema z dvema milijonoma točk, snemamo pa lahko v ločljivostih od 1600 x 1200, 1152 x 764, 640 x 480 do 320 x 240 pik. Pri slikanju nam pomaga tudi fleš, ki je postavljen direktno nad kamero.
Nastavljamo lahko belino, barve, ostrenje... za novejšo dobo mobilnikov nič pretresljivo novega.
Mobilnik ima možnost snemanja video posnetkov pri ločljivostih 320 x 240, 176 x 144 in 128 x 96 pik pri 15 slikah na sekundo (FPS oz. frame per second). Časovno so posnetki omejeni s pomnilnikom telefona oziroma pomnilniške kartice, razen v primeru snemanja za MMS sporočilo.

"Pržgi muzko, ejga"

Eden izmed bonbončkov Nokie 5700 XpressMusic so sigurno slušalke, ki so zelo dobre. Priložen upravljalnik z mikrofonom je sicer malce pretežek, ampak je funkcionalen. Glasbeni vmesnik je tudi lep, da se ga se dodatno ozaljšati s kako temo in preprost za uporabo. Do njega lahko pridemo med drugim tudi z obratom spodnjega dela, ko imamo namesto tipkovnice kar upravljalnik za glasbo (naprej, nazaj, igraj, pavza).
Glede na to, da naj bi bila glasba ena bolj močnih strani tega mobilnika sem rahlo razočaran. Lahko bi namreč bil boljši, sploh kar se tiče moči zvoka in basa, tudi glasnost bi lahko povečali. Da ne bo pomote, zvok je dober in še zdaleč ne slab, vendar bi po mojem mnenju morali še več narediti na sami moči zvoka in basa. Kar se tiče glasbe in zvoka pri Nokii po mojem mnenju še vedno prevladuje model N91. Boljše se recimo od drugih mobilnikov odzove Samsung E740, tudi poprejšnji model Nokia 3250 je precej enak po zvoku temu mobilniku, kar se seveda ne bi smelo zgoditi.

Za konec

Mobilnik bi lahko bil boljši, vsekakor pa ni slab. Če niste ravno obsedeni z zvokom, potem boste ob dobrih slušalkah še vedno uživali ob glasbi in glasovnih posnetkih, videih. Za pretok informacij poskrbi praktično celoten nabor od GPRSa do UMTSa, pa USB kabla, tako da pretok novih glasbenih in ostalih multimedijskih vsebin na mobilnik ne bo nikoli težava.
Da bo izbira lažja je tu še lepa oblika, ter kamera, ki bo sigurno popestrila marsikateri trenutek, če ne drugega z videotelefonijo.

Posodil na test:
Teleray d.o.o.
Prodajalec/Uvoznik:
Teleray d.o.o.
Cena na dan testa:
348,00
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Nokia
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki