marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
do 3 ure in 30 min
V pripravljenosti:
do 250 ur
Tip baterije:
standardna Li-Ion (890 mAh)
Dimenzije:
108 x 46 x 15 milimetra
Teža:
90 gramov

Tip zaslona:
TFT do 16M barv, 240 x 320 pik

Notranji pomnilnik:
140 MB
Stopnja sevanja SAR:
1,0 W/kg
Operacijski sistem:
Symbian

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za

Dober predvajalnik glasbe, standardni 3,5 milimetrski priklop za slušalke, kompaktne mere, dobra ergonomija pri igranju iger

Proti

Slaba kamera, slaba navigacijska tipka, odsotnost Wi-Fi, zadnja stran mobilnika je magnet za prstne odtise

Priloge
Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Nokia

Ekspresna glasba

Nokia 5320 XpressMusic


Nokia 5320 XpressMusic

19.01.2009
Objavil: Marko Likar

Glasbeni mobilniki so dandanes že uveljavljeni na trgu, zato ima vsak proizvajalec več naprav na tem področju. Poleg ''Walkman'' znamke je najbolj prepoznavna Nokiina ''XpressMusic'' znamka in iz te družine bom danes predstavil model z oznako 5320.ne podpira datum microSD
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
ne podpira EMS
podpira MMS
ne podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 2 Mpix
Povečava: 4x
efekti
okvirji
dve kameri
Snemanje video: omejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
ne podpira GSM 900/1800/1900 MHz
podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
podpira HSCSD
podpira EDGE
podpira UMTS
ne podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
ne podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
podpira radio FM

Glavne lastnosti tega mobilnika so ugodna cena, operacijski sistem Symbian in dober predvajalnik glasbe.

Izgled in rokovanje

Nokia 5320 XpressMusic ima bogat osnovni paket, saj s seboj prinaša praktično vse, kar bi uporabnik potreboval. Poleg osnovnih stvari kot sta polnilec in navodila je priložen tudi microUSB kabel s pripadajočo programsko opremo, ki omogočata preprosto povezavo z računalnikom. Za glasbene užitke poskrbijo priložene slušalke, katere proizvajajo dober zvok, prav tako pa se lahko z njimi brez problema telefonira. Osnovnemu paketu je prav tako priložena microSD spominska kartica, katera bo z 1 GB prostora zadostovala povprečnemu uporabniku, saj bo zagotovila dovolj prostora za glasbo, slike in Symbian aplikacije.

Nokia je pri zunanjosti modela 5320 predvsem stavila na mladosten in stilsko zaznamovan videz. Z zunanjimi merami 108 x 46 x 15 milimetra je 5320 mobilnik, ki lepo sede v dlan in prav tako v žep. Teža 90 gramov ne izstopa in je po mojem mnenju ravno pravšnja. Na sprednji strani se nahaja prikazovalnik, ki lahko prikaže do 16 M točk in to pri ločljivosti 240 x 320 točk. Pod prikazovalnikom se nahaja tipkovnica, ki ne povzroča težav pri uporabi. Edina slabost je smerna tipka, saj je potrjevanje z njo zelo slabo izvedeno in sem pogosto po pomoti pritisnil smerno tipko. Potrjevalna tipka je pregladka in prenizko v ohišju, kar povzroča neželene stiske. Nad prikazovalnikom se na levi strani nahaja kamera za video klice, na desni strani pa multimedijska tipka, ki je praktično enaka rešitev kot jo ima Nokia N95, le da se tukaj nahaja na drugem mestu in si jo uporabnik lahko priredi po lastni želji. Mobilnik obdaja barvni pas, ki ima pikčast motiv in je lahko moder oz. rdeč, takšnega ima testni model. Na spodnji strani se nahajajo vsi priključki, ki jih premore dotični mobilnik (microUSB povezava za komunikacijo z računalnikom, standardni 3,5 priklop za priložene oz. katerekoli slušalke ter priključek za polnjenje). Zgornja stran ima Nokiino standardno tipko za vklop/izklop oz. menjavo profilov. Na levi strani se nahajajo tipke za nadzor glasbenega predvajalnika, zvočnik in reža za spominsko kartico. Na desni strani so tipke za uravnavanje glasnosti ter tipka namenjena za upravljanje fotoaparata. Zadnja stran je v celoti iz lakirane plastike in je pravi magnet za prstne odtise. Na zadnji strani se nahaja še leča za kamero, ki ima ločljivost dveh milijonov točk, ter lučka, ki pomaga v temnejših prostorih. Pri testnem modelu nisem odkril pomanjkljivosti v izdelavi, pomanjkljiva je edino smerna tipka.

Notranjost

Nokio 5320 poganja operacijski sistem Symbian, ki je enak kot v vseh ostalih mobilnikih s tem operacijskim sistemom. Omogoča vse prednosti personalizacije, veliko izbiro aplikacij in iger na svetovnem spletu. Praktično ni stvari, ki je ne bi mogli naložiti. Omeni se lahko še pripravljenost, katero si lahko prilagodimo na tri načine. Ikone lahko imamo razporejene klasično na zgornji polovici prikazovalnika, lahko so na spodnjem delu prikazovalnika ali pa navpično na levi strani prikazovalnika.

Standardna 890 mAh Li-Ion baterija bo mobilnik ohranila pri življenju od dva do tri dni. V kolikor boste veliko poslušali glasbo ali mobilnik uporabljali dalj časa, pa bo deloval krajši čas.

Resna stran

Čeprav ima Nokia 5320 oznako XpressMusic, ki nakazuje da je mobilnik namenjen zabavi, pa je tudi primeren za resno uporabo. Prednaložena aplikacija Quickoffice omogoča upravljanje z Office dokumenti, na testnem aparatu se je nahajal slovar, ki je omogočal nalaganje dodatnih jezikov. Dobrodošli dodatek je aplikacija ''Active Notes'', ki uporabniku omogoča ustvarjanje opomnikov oz. beležk z multimedijskimi dodatki, kot so recimo slike. Opravljanje z arhiviranimi datotekami prav tako ne predstavlja težav, saj je testni model imel naloženo ZIP aplikacijo.

Za komunikacijo skrbijo GPRS, EDGE in UMTS. Brezžično Wi-Fi povezavo boste zaman iskali saj je v tem cenovnem razredu še kar nekaj časa ne bo. Brezžično povezovanje z drugimi napravami omogoča Bluetooth, na osebni računalnik pa se je možno povezati s pomočjo priloženega microUSB kabla. Testni model je imel prednaloženo aplikacijo Maps, s katero je možno mobilnik uporabljati kot navigacijo. Vendar pa Nokia 5320 nima vgrajenega GPS sprejemnika, zato se je potrebno povezati na zunanji sprejemnik.

Zabavna stran

Glavni področji, kjer Nokia 5320 blesti sta glasba in igre. Glasbeni predvajalnik je kvaliteten, zvočnik proizvaja dober zvok, priložene slušalke pa bodo zadostile povprečnemu uporabniku. Tisti, ki bodo želeli več pa si še vedno lahko priklopijo profesionalne slušalke, saj ima Nokia 5320 standardni 3,5 milimetrski priklop. Zanimivo funkcijo predstavlja Nokia Say and Play, katero je možno priklicati z daljšim pritiskom na tipko nad prikazovalnikom. Nato preprosto izrečete naziv pesmi oz. izvajalca in pesem se bo začela predvajati. Nokia 5320 ima vgrajen FM sprejemnik s katerim je možno poslušati lokalne radijske postaje. Za tiste, ki glasbo radi poslušajo prek svetovnega spleta, na video portalih, kot so YouTube, bo prisotnost Flash-a razveseljiva novica. S tem je omogočeno brskanje po teh straneh, kar v brskalniku in ni potrebnih dodatnih aplikacij. Testni aparat je imel naloženo vrsto iger: Marble, Jelly Chase, Groove 2, aplikacijo N-Gage ter še najbolj zanimivo igro Guitar Rock, katera je narejena po vzgledu trenutno aktualnih Guitar Hero iger za igralne konzole. N-Gage igre se na Nokii 5320 igrajo v vodoravnem načinu saj se tipka nad prikazovalnikom uporablja in takšna lega mobilnika močno izboljša ergonomijo med igranjem. Lastniki Nokie 5320 ne bodo zadovoljni z vgrajeno kameto z 2 M točk, saj je uporabna le ob dobrih svetlobnih pogojih in slike, ki jih naredi so slabše kakovosti.

Komu je namenjen

Nokia 5320 je namenjen vsem, ki bi želeli poceni glasbeni mobilnik. Kvaliteta predvajane glasbe je dobra. Tisti, ki bi si želeli še več pa lahko svoje profesionalne slušalke priklopijo na 3,5 milimeterski vhod. Na svoj račun bodo prišli vsi, ki uživajo v igrah. Nakup odsvetujem vsem, ki želijo dobro kamero, Wi-Fi povezavo ter GPS navigacijo, kajti te se nahajajo v višjem cenovnem razredu.

Posodil na test:
Teleray d.o.o.
Prodajalec/Uvoznik:
Teleray d.o.o.
Cena na dan testa:
239,00
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Nokia
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki