marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
5 ur in 15 minut
V pripravljenosti:
406 ur
Tip baterije:
Li-Ion (1020 mAh (BL-5C))
Dimenzije:
108 x 43,5 x 10,5 mm
Teža:
78 g

Tip zaslona:
TFT, 256.000 barv, 240 × 320 pik

Notranji pomnilnik:
do 30 MB
Stopnja sevanja SAR:
1,01 W/kg

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za

Oblika in sestava, zvok, glasnost, cena, ...

Proti

Slušalke, obcasno sesutje predvajalnika, ...

Priloge
Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Nokia

Poceni ni nujno slabo

Nokia 5220 XpressMusic


Nokia 5220 XpressMusic

08.09.2008
Objavil: Klemen Sterle

"Z glasbo naprej" pravijo pri Nokii, in napravijo model Nokia 5220 XpressMusic. Revolucije ni, je pa nova oblika in cenovna dostopnost z zelo dobrim zvokom, ki bo definitifno še nadaljevala uspešnost že prej izdanega modela 5310 Xpress Music.ne podpira datum microSD
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
ne podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 1,9 Mpix
Povečava: 4x
nočni način
panorama
samosprožilec
efekti
nastavljanje beline
nastavljanje osvetlitve
vgrajena bliskavica
Snemanje video: neomejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
podpira GSM 900/1800/1900 MHz
ne podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
podpira HSCSD
podpira EDGE
ne podpira UMTS
ne podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
ne podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
podpira radio FM

Izgled
Mobilnik dimenzij 108 x 43,5 x 10,5 mm s težo 78 gramov je sicer malce večji od svojega starejšega brata in tudi malce debeljši ter bolj zaobljenih oblik, zato pa tudi bolj pritegne pozornost. Spodnji del mobilnika je gumijast z zarezami, tako da ne bi zadeva prehitro zletela iz rok (ga je pa tudi malenkost težje odpreti, če bi želeli menjati baterijo). Mobilnik ima vse moderne priključke, torej vhod za mini USB, spomnisko kartico, polnilec, slušalke, ki imajo 3,5 mm vtič. Na zadnji strani pa se nahaja tudi kamera, s katero lahko delamo fotografije in video posnetke. Kot se za glasbenika spodobi, imamo prisotne tudi posebne gumbe, ki jih najdemo ob strani levo; namenjeni pa so hitremu dostopanju in predvajanju glasbe, ter menjavanju skladb. Da ne bi bila stvar preveč dolgočasna, imamo stalno prisotne utripajoče lučke.
Zaslon je TFT z 256.000 barvami in dimenzij 240 x 320 pik. Tipkovnica je lepo pregledna, z njo pa se tipka zelo lepo. Baterija je standardne velikosti: Litij-Ionska, s kapaciteto 1.020 mAh in s tipsko oznako BL-5CT, z njo pa si bomo lahko krajšali čas dobra dva dneva in do maksimalno tri dni - pri kolikor toliko normalnem času poslušanja, klicanja, brskanja in pisanja sporočil (v pripravljenosti sicer zdrži do 406 ur, maksimalni čas pogovora pa je 5 ur in 15 min). Baterijo napolnimo v 1 uri in 50 min.

Povezljivost in aplikacije
Podprta omrežja so GSM 900/1800/1900. Za povezovanje s svetom pa imamo na voljo GPRS in EDGE, ter Bluetooth 2.0. Sinhronizaciji in povezovanju z osebnim računalom pa služi miniUSB prilljuček.
Kot sem že omenil, je telefon poleg tega, da je bolj glasbeno orientiran, precej standarden. Z njim lahko pošiljamo in pregledujemo SMS-e, MMS-e in e-poštna sporočila, na voljo pa je tudi podpora potisni pošti (push mail). Število shranjenih sporočil ni omejeno oz. ga omejuje le količina prostega pomnilnika. V imenik lahko shranimo do 2000 vnosov. Na voljo nam je koledar, beležke, hiter dostop do storitve Youtube, podporo Javi, Flashu, aplikacija Yahoo go in ready, prostorčno telefoniranje, igre, radio, budilka, štoparica…
Notranjega pomnilnika je kot ponavadi bore malo. V tem primeru ga je 30 Mb. Seveda ima telefon razširitveno mesto za pomnilniško kartico, in sicer microSD oz. imenovano tudi TransFlash. Jaz sem zraven dobil sicer že 512 Mb kartico, vendar bo najbrž bolj koristno, če si kupite kakšno s kapaciteto vsaj 2 Gb.

Glasba
Najprej si naredite uslugo in si kupite/nabavite druge slušalke. Priložene namreč ne izkoristijo vsega potenciala, ki ga mobilnik sicer ponuja. Že slušalke z modela 5310 takoj ponudijo drugačno - seveda dosti boljšo - »sliko« zvoka.Osebno sem imel težave s stabilnostjo glasbenega predvajalnika, ki se je pogosto sesuval. Težava najbrž ni splošna oziroma je rešljiva z nadgradnjo programske opreme/servisom. Poslušanje glasbe brez slušalk ne bo prineslo kakšnih posebnih užitkov, saj bi bil nujno potreben vsaj še en zvočnik. Manjka tudi kakšen mini daljinski upravljalec, kot ga najdemo pri modelu 5310 Xpress Music, pustili pa so stranske gumbe za predvajanje in prestavljanje skladb.
Zvok je sicer še malce glasnejši boljši kot pri pri modelu 5310, ampak toliko da se pozna, ni pa pretiran napredek. Neprekinjeno poslušanje glasbe lahko izvajamo do 24 ur.
Glasbo lahko prenašamo na mobilnik na dva načina: preko aplikacije iz nabora PC Suite, ki je priložena, ter navadnim "drag and drop" ("povleci in spusti"oziroma copy/paste ali po slovensko "kopiraj in prilepi"), kot bi prenašali ali urejali datoteke na osebnem računalniku.

Foto in Video
Največja ločljivost, s katero lahko zajemamo slike, je 1600 x 1200 pik, najmanjša pa 160 x 120 pik. Vgrajena je kamera z ločljivostjo dveh milijonov pik. Posnetki so dobri, vendar se vidi da že z izbiro kamere Nokia sem ni dala posebnih poudarkov. Najbolje boste naredili, če slikate kar na najvišji ločljivosti z najboljšo kvaliteto. Možna je tudi štirikratna digitalna povečava, ter izklop zvoka pri slikanju. Kot je tudi v navadi je zraven še nabor standardnih efektov in nastavitev (nočno fotografiranje, bliskavica, sivine, slika kot negativ, več fotografij zapored, fotografiranje po dolčenem času…).
Video nam omogoča snemanje v 3GP formatu z ločljivostjo 128 x 96 pik ali 176 x 144 pik. Dolžina snemanja je lahko ali ni omejena (v tem primeru z pomnilnikom telefona ali pomnilniške kartice). Efekti ostajajo isti kot pri fotografiranju.

Vsota pod črto
Vsota pod črto govori v prid telefonu. Predvsem zato ker je njegova cena nizka, kvaliteta pa ni slaba. Tudi stilsko bo zadovoljil kupce. Njegova največja slabost so ironično slušalke, katere res niso bogve kaj, ampak dobrih slušalk s 3,5 mm vhodom je malo morje, tako da to ne bi smela biti ovira pri odločanju. Za telefon nižjega oziroma srednjega ranga boste torej dobili dobro glasbeno skrinjico, ki vas bo vsaj z glasbo razveseljevala tekom dneva ali noči.

Posodil na test:
Teleray d.o.o.
Prodajalec/Uvoznik:
Teleray d.o.o.
Cena na dan testa:
179,00
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
Ni povezane dodatne opreme.
povezane vsebine
oprema: Nokia
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki