marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
do 7 ur
V pripravljenosti:
do 500ur
Tip baterije:
Li-Ion (1.110 mAh)
Dimenzije:
111,3 x 53,8 x 14,1 mm
Teža:
93 g

Tip zaslona:
Kapacitivni TFT zaslon, občutljiv na dotik, 16 mio. barv, 360 x 640 pik, 3,2"

Notranji pomnilnik:
2 GB, 256 MB RAM, 512 MB ROM
Stopnja sevanja SAR:
1,18 W/kg
Operacijski sistem:
Symbian

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za

Brezplačna navigacijska rešitev OVI Maps, tri različna barvna ohišja

Proti

Slaba kamera, uporabniški vmesnik

Priloge
Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Nokia

Dajmo Finci, saj zmorete več!

Nokia 500


Nokia 500

07.02.2012
Objavil: Žiga Puconja

Nova generacija Nokia-jinih pametnih telefonov, ki bazirajo na 1 GHz močnem procesorju, so prihodnost finskega proizvajalca. Skupaj z operacijskim sistemom Anna tvori pravo malo “zverino”, ampak je res temu tako?ne podpira datum microSD
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
ne podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 5 Mpix
Povečava: 4x
nastavljanje beline
nastavljanje osvetlitve
makro način slikanja
Snemanje video: neomejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
ne podpira GSM 900/1800/1900 MHz
podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
ne podpira HSCSD
podpira EDGE
podpira UMTS
podpira HSDPA
podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
ne podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
ne podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
podpira radio FM

Pred nekaj leti (točneje leta 2007) je Nokia že izdala izdelek z imenom Nokia 500. Takrat je šlo za navigacijsko rešitev, ki smo jo že takrat predstavili. Edina skupna točka poleg imena je ta, da nam pomaga, da se ne izgubimo. Tokratni izdelek z imenom Nokia 500 pa je "pametni mobilni telefon". Pa poglejmo najprej nekaj splošnih vtisov.

Navkljub super povezljivosti (tukaj imam v mislih HSDPA) in močnemu procesorju 1GHz, je Nokia ta pametni telefon prikrajšala za kar nekaj stvari. Mogoče so z zamenljivimi, 3-emi različnimi, barvnimi baterijskimi ozadji to želeli prikriti in zavesti ciljno skupino? Če je temu tako, potem se strinjam, da jim je vsekakor uspelo!

Oblika / Ohišje
Nokia se nikakor ne more ogniti ceneni plastiki, na katero prisegajo že kar nekaj časa pri svojih t.i. “low cost” mobilnikih. Navkljub čistim linijam in dejstvu, da se Nokia 500 prav elegantno usede v roke, je prvo rokovanje s tem mobilnikom začinilo pokanje plastike, ki sem ga bil deležen že pri testu Nokia-e N9. Skupaj s telefonom Nokia 500, dobite tudi 3 barvne, zamenljive baterijske ploščice, ki so me za trenutek popeljale v čas Mobi Čuka, ko sem pridno menjaval barve (rdeča in modra, če me spomin ne vara) skoraj vsak dan, samo da je moj telefon izgledal najbolj “cool”. Pa je to potrebno tudi danes, v času pametnih telefonov, takih in drugačnih fascinatnih oblik?
Dajmo Finci, saj vendar zmorete več!

Ekran
Če me ni prepričalo ohišje, me tudi 3.2” velik ekran ni. Vsi tisti, ki ste nagnjeni k “obsesivno kompulzivni motnji”, Vam Nokia-o 500 odsvetujem! Zakaj? Prav vsak prstni odtis na ekranu je viden v trenutku in za jasen pogled na ekran resolucije 360 x 640 bo potrebno čiščenje v vsakem trenutku. Navkljub osvetlitvi ekrana, nastavljeni na max, sem imel hude probleme z vidljivostjo pod naravno svetlobo (zunaj).

Ostalo
Nokia 500 skriva pod zaslonom tudi 3 glavne, fizične tipke: tipka za sprejetje klica, tipka za zavrnitev klica in med njima tipka za glavni meni. Nič novega in ne-še videnega pri Nokia-jinih novejših telefonih. Na desnem boku Nokia-e se nahaja tudi tipka za zaklep ekrana in regulatorja glasnosti. Na vrhu se skriva MicroUSB vhod, ki služi tako za polnjenje kot tudi za prenos podatkov med Vašim osebnim računalnikom in Nokia-o 500. “Sosedov” vhod je namenjen slušalkam.
Vhod za slušalke imajo le redki pametni telefoni danes, ustrezno zaščiten proti vstopu prahu. Vendar sem mnenja, da bi se lahko Finci vsaj toliko potrudili (če so se že pri 3eh različnih zamenljivih ploščicah) in ustrezno zaščitili MicroUSB vhod, ki pri Nokia 500 ostaja ne-zaščiten in tako dovzeten za vso nesnago, ki prijateljuje skupaj s telefonom v Vašem žepu.

Uporabniški vmesnik
Moja Nokia 500 je imela prednaložen Symbian Anna, navkljub temu, da so Finci obljubili nadgradnjo na Symbian Belle. Verjetno bi bilo boljše, če bi se že rokoval z Belle, saj je Anna pustila grenak priokus.
Nokia 500 se je skupaj z Anna-o obnašala skrajno čudno. Deležen sem bil procesorskih zamikov (lags) vse prevečkrat in to pri povsem enostavnih ukazih, kot so premiki med osnovnimi ekrani (homescreens). Nič hudega, bi rekel kdo, ampak kaj takega od 1GHz zmogljivega vgrajenega procesorja nisem pričakoval. Moja Anna ni bila nič kaj dosti drugačna od ostalih, že videnih pri drugih modelih Nokia. Finci so le popravili vnašanje teksta, internetni brskalnik je nadgrajen, prav tako nekaj osnovnih Symbian applikacij. Uporabnik ima na voljo 3 osnovne ekrane (homescreens), ki se pri rotaciji Nokia-e 500 spremenijo v ležeči položaj (landscape).
Symbian Anna prinaša tudi rahlo modificirane osnovne ikone, saj so le-te rahlo zaobljene. Applikacije lahko združite v Vam poljubne mape (custom folders). Opravljalec applikacij, ki trenutno tečejo v ozadju (Task Manager) je bil že viden na Symbian’3.
Novost, ki jo pozdravljam je “popup” okence. S pritiskom v zgornji, desni kot ekrana se Vam odprejo opcije povezljivosti, baterije in ure. Obstaja tudi možnost centra obvestil (Notification Center). Več podrobnosti o tem operacijskem sistemu si preberite tu...

Kamera
Nokia 500 je opremljena s kamero, ki premore 5 megapixlov, ki omogoča max resolucijo 2592 x 1944 pixlov. Žal brez avtofokusa, ki postaja skorajda trend vseh operacijskih sistemov Symbian in brez (danes že nujnega) LED flash-a. Zajete fotografije so solidne, vendar brez posebnosti.
Kamera ima opcijo VGA snemanja, v resoluciji 15 fps. Nič takega, kar bi me navdušilo. In tudi Vas ne bo.

Applikacije
Kot vsak novejši pametni telefon, ima tudi Nokia 500 integrirana najbolj popularna socialna omrežja: Facebook in Twitter. Uporaba je enostavna, vendar ne dopušča opcije, da bi imeli aktivirana oba računa hkrati.
Vse ostale (ne-osnovne) applikacije je možno nalžiti preko Ovi Store. Nokia je sicer osvežila uporabniški vmesnik “trgovine”, a to še zdaleč ni dovolj. Ovi Store potrebuje osvežitev, dopolnitev ponudbe applikacij. Navkljub trudu Fincev, da konkurirajo iOS App Store in Android Market-u, jim žal ne uspeva.
Ima pa Nokia 500 nekaj, kar nekateri uporabniki iPhone pogrešamo ali celo drago plačujemo: Ovi Maps. Njihova navigacija je povsem zastonj, prav tako vse nadgradnje kart. Pa je TO tisto, kar me je prepričalo, če me že ostalo ni povsem?

Zaključek
Nokia 500 je pustila rahel grenak priokus testiranja. Slaba kamera, uporabniški vmesnik, ki težko sledi ukazom uporabnika (procesorski zamik). Tako zmogljivi procesor (1GHz) sem imel moč preizkusiti že na marsikaterem pametnem telefonu, kjer me ni pustil na cedilu. So Finci prehiteli tok dogodkov z ne-prilagojenim operacijskim sistemom za tako močen procesor, ki se skriva v Nokia 500? In ne, tudi “doživljenjska” zastonj navigacija me ni prepričala, še manj 3 barvne, zamenljive ploščice, ki pridejo skupaj s telefonom. V drugo gre rado, mar ne? Upam, da bodo to Finci dokazali z nadgradnjo, te povprečne Nokia-e, na obljubljeni operacijski sistem Symbian Belle.
Dajmo Finci, saj zmorete več!

Posodil na test:
Teleray d.o.o.
Prodajalec/Uvoznik:
Teleray d.o.o.
Cena na dan testa:
199,00
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Nokia
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki