marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
3 ure
V pripravljenosti:
230 ur
Tip baterije:
Li-Ion ()
Dimenzije:
114 x 63 x 20 mm
Teža:
125 g

Tip zaslona:
grafični

Stopnja sevanja SAR:
0,77 W/kg
Za

Aparat je zanimiv že zaradi svoje nekoliko drugačne oblike. Možnost predvajanja glasbe pa bo prepričala vsakogar, ki rad posluša glasbo, saj jo lahko poslušamo vedno in povsod. Atraktivna so tudi zamenljiva ohišja.

Proti

Tipke so nekoliko pretrde, še posebej številčnica. Aparata ne moremo učinkovito uporabljati z eno roko. Slabo je preskrbljen z možnostmi za brezžično povezavo z drugimi napravami.

mobilniki
arhiv test
Nokia

Nokia 3300


Nokia 3300

28.06.2003
Objavil: Andrej Bergant

Z Nokio 3300 lahko glasbo 'nosite s seboj.' Nokia 3300 je t.i. glasbeni telefon, saj je namenjen aktivnemu poslušanju glasbe. Oblika nas spominja na Nokio 5510, ki je bila tudi namenjena poslušanju glasbe. Zaradi oblike in barvnega zaslona pa ga nekateri tudi zamenjajo z Nokiinim igralnikom, N-gage. Pri tej neobičajni obliki nam je onemogočena uporaba telefona z eno roko, kar nam v določenih trenutkih oteži uporabo. Tudi telefoniranje s takim telefonom je nekoliko drugačno, saj imamo pri ušesu tipkovnico in ne ekrana, kot smo navajeni.



ne podpira datum  
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
ne podpira SMS  
ne podpira EMS
ne podpira MMS
ne podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj)  
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
ne podpira GSM 900/1800/1900 MHz
ne podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
ne podpira GPRS
ne podpira HSCSD
ne podpira EDGE
ne podpira UMTS
ne podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
ne podpira bluetooth
ne podpira infrardeči vmesnik
ne podpira kabel (USB, ...)
ne podpira HTTP (spletne strani)
ne podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
ne podpira koledar  
ne podpira budilka
ne podpira opomniki
ne podpira kalkulator
ne podpira snemalnik zvoka/diktafon
ne podpira igre
ne podpira java
ne podpira radio FM

Splošen izgled (prvi vtis o telefonu, zaslon, osvetlitev, tipkovnica...)

Številčnica se bo marsikomu zdela trda, premajhna in tipke preveč skupaj, vendar se tudi pri hitrejšem tipkanju dobro odreže. Ostale tipke so nekoliko bolj trde kot pri večini aparatov, vendar so narejene tako, da ob pritisku vedno vemo, da smo tipko res pritisnili. Štirismerna tipka je zelo uporabna, saj se že z enim pritiskom premaknemo v eno od map. S tipko v levo se premaknemo v koledar, s tipko desno se nam odpre okno za pisanje sporočil, s pritiskom na tipko navzgor in navzdol pa se znajdemo v imeniku. Poleg zapisom v imeniku lahko dodamo glasovni ukaz tudi za vstop v različne funkcije (profili, predal, seznam klicev in glasba). Med tipkami sta tudi dve, ki ju vidimo prvič. Prva je glasbena tipka in se nahaja na vrhu telefona in služi za hiter vstop v glasbeni meni (predvajanje glasbe in radia). Druga tipka pa služi snemanju, o katerem bo govora več nekoliko kasneje. Okoli zaslona je nekakšen vzorec, ki je narisan na snov, ki v temi oddaja svetlobo in naredi telefon v temi še bolj zanimiv.
Glede na to, da je telefon namenjen poslušanju glasbe, je baterija tudi ob intenzivnem poslušanju dokaj vzdržljiva, saj naj bi zdržala vsaj 9 ur neprestanega predvajanja glasbe. Za glasbo, slike, aplikacije in ostale stvari imamo 4,5 MB vgrajenega pomnilnika. Seveda pa je za glasbo 4 MB očitno premalo, zato lahko v Nokio 3300 vstavljamo tudi kartice MMC (Multi Media Card). Prodajnem paketu je že dodana ena kartica s 64 MB pomnilnika, kar je zelo veliko.

Glasba (nalaganje, poslušanje)

Glasbo lahko poslušamo preko vgrajenega zvočnika ali pa s slušalkami. Glasba, ki jo nalagamo preko priloženega USB kabla in z uporabo Nokiinega Audio Managerja, mora biti v formatu MP3 ali AAC. Nokia Audio Manager je že priložen k telefonu in je uporaben tudi za poslušanje glasbe na računalniku. Radio, ki sprejema FM frekvence, pa moramo nujno poslušati s slušalkami, saj tako kot pri vseh Nokiah slušalke delujejo še kot antena. Dvajset radijskih postaj si lahko shranimo kot priljubljene in jih nato zlahka najdemo. V uvodu smo omenili tipko za snemanje. Za snemanje dobimo v škatli poseben kabel, ki ga na eni strani priklopimo v telefon, na druga strani pa v katerokoli glasbeno napravo, saj kabel vklopimo v vtičnico za slušalke. Ko enkrat vklopimo kabel v telefon, le-ta takoj ponudi možnost snemanja. Vse, kar moramo storiti, je le, da na drugi napravimo vklopimo glasbo in začnemo snemati. Ko posnamemo, kar smo želeli, moramo kabel najprej izključiti in šele nato lahko posneto poslušamo. S tipko za snemanje pa začnemo tudi snemanje radijske postaje, ki jo takrat poslušamo. Kar posnamemo, se shrani v formatu AAC. Aparat ima vgrajen tudi ti. izenačevalnik (equalizer), ki nam prilagodi tone za različne zvrsti glasbe.

Imenik (št. zapisov, posebnosti, govorno klicanje...)

V imenik lahko shranimo največ 250 zapisov. Zapisom lahko nato določamo več podrobnosti. Če jih omenimo le nekaj: glasovna oznaka, tip številke (mobilni telefon, dom, služba…). Zapisom lahko tudi dodamo več številk in razne podrobnosti. Za boljšo preglednost lahko vse zapise razvrstimo v podskupine, katerim lahko nato določimo svojo melodijo zvonjenja. Na voljo imamo tudi funkciji kopiranja, s katero lahko nato kopiramo enega ali vse zapise iz imenika. Kopiranje deluje tako iz kartice SIM v telefon kot tudi obratno, vendar se pri prenosu iz telefona na SIM ne ohranijo vsi podatki, saj na kartici SIM ni namenjenega prostora za več številk in podrobnosti.

Sporočila

Na voljo imamo pošiljanje večpredstavnih (MMS) ali navadnih kratkih sporočil (SMS), ki so lahko daljša od 160 znakov. V kratka sporočila lahko vstavljamo tudi slike, ki pa jih prejemnik vidi le, če ima Nokiin aparat. Za hitro pošiljanje pa je najboljše, da uporabimo predloge, v katere le še vstavimo ključne podatke in so pripravljene za pošiljanje. Če si z neko osebo dopisujemo v krajših presledkih, lahko izkoristimo pomenek, saj imamo večjo preglednost med sporočili. Nekoliko so nas razočarala večpredstavna sporočila, saj lahko vstavimo le eno sliko ali eno melodijo naenkrat. Pošiljamo lahko tudi elektronsko pošto, vendar le preko kratkih sporočil, saj telefon nima odjemalca elektronske pošte.

Seznami klicev, števci...

Med zadnjimi klici se shrani zadnjih 10 neodgovorjenih klicev, 10 prejetih klicev, klicanih številk pa se shrani 20. Pri vsakem klicu je naveden čas in trajanje klica. Ogledamo si lahko tudi trajanje vseh klicev, zadnjega klica, vseh prejetih in vseh odhodnih klicev. Za pregled nad količino prenešenih podatkov pri GPRS povezavi in čas trajanja sta seveda tudi števca podatkov in čas trajanja.

Nastavitve (profili, melodije, slike...)

Na voljo imamo pet profilov, ki jih lahko urejamo po svojih željah. Do njih najlažje pridemo s pritiskom na gumb za vklop in izklop. Na telefonu je 8 'navadnih' in še 36 ostalih melodij. Nekatere od teh melodij so večglasne, šest pa jih je v formatu MP3. Take melodije so pri Nokii poimenovali True Tones. Te melodije lahko uporabimo tudi kot opozorilo na prispelo kratko sporočilo. Na telefonu je privzeto že enajst slik za ozadja. Če jih želimo več, jih moramo naložiti s pomočjo WAP-a, saj povežemo računalnik s telefonom le za nalaganje glasbe in ne moremo nalagati slik ali večglasnih melodij zvonjenja. Slike, ki so že na telefonu, so večinoma v glasbenem slogu, kot je bilo za pričakovati.

Pripomočki (koledar, igre, alarmi...)

Aparat ima vgrajen organizator, v katerega lahko shranjujemo različna opravila in jim tudi določimo pomembnost. Shranjujemo pa lahko tudi različne dogodke, ki jih ne želimo pozabiti. Tako si v koledarju izberemo dan, vrsto beležke, opis ter čas, ob katerem se bo ta dogodek izvršil in nas bo nanj telefon tudi opozoril. Naredimo si lahko tudi varnostne kopije, ki se shranjujejo kar na kartico. Tako si lahko zavarujemo imenik, koledar in kratka sporočila. Ta funkcija je priročna predvsem takrat, ko resetiramo telefon.
Nokia nas je presenetila tudi s povsem novo paleto iger. Dve igri sta nekoliko bolj glasbeno usmerjeni in namenjeni posebej temu telefonu, ostali dve sta pa bolj splošni. Nokia je v tem telefonu izdala novo verzijo kače, ki se sedaj imenuje Snake EX2. Pri igri Water Rapids moramo usmerjati raft po reki, da varno prispe do cilja. Glasbeni igri pa sta DJ in Disco. Igra DJ je arkadna igra in nas postavi v vlogo DJa, ki zbira plošče, da lahko nato igra na različnih glasbenih točkah. Pri igri Disco pa se postavimo v vlogo direktorja diska in ga moramo vzdrževati, najemati DJe, kupovati novo opremo ter oglaševati. Na aparatu je tudi program Converter 2, ki pretvarja med različnimi količinami.

Prenos podatkov (WAP, GPRS, BT...)

Na WAP se lahko povezujemo preko povezave GPRS ali CSD. Različica WAP brskalnika je 1.2.1, GPRS je razreda B (2+2 ali 3+1). Za povezavo z računalnikom ali drugimi napravami je bolj slabo poskrbljeno. Z zvočno opremo se lahko povežemo s kablom za snemanje in snemamo glasbo. Z računalnikom pa se povežemo preko USB kabla, vendar lahko s tem kablom nalagamo le glasbo, ki mora biti v formatu MP3 ali AAC. O kakšnem IRju ali celo bluetoothu pa ni ne duha ne sluha.

Telefon je za testiranje posodil Teleray d.o.o.

fotografije
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
Ni povezane dodatne opreme.
povezane vsebine
oprema: Nokia
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki