marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
4 ure
V pripravljenosti:
288 ur
Tip baterije:
Li-Ion (780 mAh (BLD-3))
Dimenzije:
45,1 x 107,5 x 20,8 mm
Teža:
90 g

Zunanji zaslon:
barvni, 4096 barv, 128 x 128 točk

Notranji pomnilnik:
1 MB
Stopnja sevanja SAR:
0,56 W/kg

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za

Telefon je dobro založen s funkcijami (kamera, IR, GPRS, MMS, lučka). Tudi oblikovan je zelo lepo.

Proti

Tipke so razporejene nekoliko nenavadno, vendar se tega hitro navadimo, nekoliko pa smo pogrešali tudi bluetooth.

Priloge
Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Nokia

Poceni telefon...

Nokia 3200


Nokia 3200

23.11.2003
Objavil: Andrej Bergant

Testirali smo Nokio 3200, ki nas je presenetila predvsem v pozitivnem smislu. Telefon je tudi trenutno Nokiin najcenejši model, ki ima veliko funkcij, kamero in barvni zaslon. Ko jo prvič pogledamo, se nam zazdi, da ji manjka nekaj tipk, saj sta po dve številki povezani v eno tipko. To nam pri prvem tipkanju povzroča manjše težave, vendar se take postavitve tipk kar hitro navadimo in ponovno lahko "slepo" tipkamo. Tipke so tudi ravno prav odzivne, paziti moramo le na to, da pritisnemo zgornji ali spodnji del tipke in ne sredine. Tudi smerna tipka se dokaj dobro obnese.



ne podpira datum  
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
ne podpira EMS
podpira MMS
ne podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 0,1 Mpix
Povečava: -/ni podatka
nočni način
samosprožilec
nastavljanje osvetlitve
makro način slikanja
Snemanje video: brez
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
podpira GSM 900/1800/1900 MHz
ne podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
podpira HSCSD
ne podpira EDGE
ne podpira UMTS
ne podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
ne podpira bluetooth
podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
ne podpira radio FM

Splošen izgled (prvi vtis o telefonu, zaslon, osvetlitev, tipkovnica...)

Nokia 3200 nam s svojimi ohišji ponuja nekaj novega, saj sedaj zares lahko prakticiramo reklo "imejte vsak dan drugačen telefon," ki so ga proizvajalci mobilnih telefonov oglaševali ob prihodu izmenljivih ohišji. Vendar pa smo morali takrat za vsak dan drugačen telefon zapraviti kar nekaj denarja, saj so izmenljiva ohišja sorazmerno draga. Pri Nokii 3200 pa to precej laže prakticiramo, saj moramo zamenjati le dve sliki, ki sta vstavljeni v prozorno ohišje in že mamo drugačen telefon. Slabost prozornega ohišja je ta, da se zelo hitro opraska, vendar se praske opazijo le, če v ohišju nimamo nobene slike. Poleg telefona dobimo že tri hologramska ohišja, za katera imamo v telefonu naložena tudi že primerna ozadja. Dobimo pa tudi deset praznih lističev, na katere lahko sami kaj narišemo ali nalepimo. Tiskanje pa ni priporočljivo, saj je v list že odtisnjena in skoraj popolnoma iztrgana oblika ohišja, ki bi jo lahko tiskalnik sam iztrgal in nato bi se le ta verjetno pomečkala.

Uporabniški vmesnik je tak, kot pri vseh Nokiah in smo ga že navajeni, hitro pa ga osvojijo tudi začetniki. Pomnilnik je razdeljen na dva dela. V prvega se shranjuje telefonski imenik, SMS sporočila, koledar in enajst melodij. V drug pomnilnik, ki je velik približno 1 MB, pa se shranjujejo MMS sporočila, večglasne melodije, slike ter java programi in igre. Zelo dober vtis je naredila tudi baterija, ki je ena boljših, saj pri povprečni uporabi lahko drži tudi več kot en teden. Fotoaparat sicer ne spada med boljše, vendar dela precej čiste slike. Tudi za povezovanje je poskrbljeno z infrardečo (IR) povezavo. Presenetil nas je tudi GPRS, ki je razreda 10, kar je dandanes prej izjema kot pravilo. Navsezadnje pa ne smemo pozabiti tudi na lučko, ki je na spodnji strani telefona. Prižgemo jo tako, da dalj časa držimo zvezdico, na enak način jo tudi ugasnemo. Lučko prestavljata dve beli led diodi, ki svetita zelo dobro in ne porabljata zelo veliko baterije.

Imenik (št. zapisov, posebnosti, govorno klicanje...)

Telefon ima prostora za 256 zapisov, če pri vsakem zapisu zapolnimo vsa polja. Zapisom lahko dodamo več telefonskih številk, ki jim določimo vrsto (splošna, mobilni telefon, služba…), dodamo pa lahko tudi kar nekaj podrobnosti – naslov elektronske pošte, spletni naslov, poštni naslov, beležko in seveda sliko, ki se prikaže ob klicu, da takoj vidimo, kdo nas kliče. Vse zapise pa lahko tudi razvrščamo v skupine. Nastavimo si lahko tudi tipko za hitro klicanje. Telefonski imenik lahko urejamo tudi z uporabo PC suita, ki nam prihrani kar nekaj tipkanja po telefonu. Poskrbljeno pa je tudi za kopiranje imenika iz telefona na SIM kratico ali iz SIM kartice v telefon.

Sporočila

Z Nokio 3200 lahko pošiljamo kratka (SMS) in večpredstavna (MMS) sporočila. V pomnilniku telefona je prostora za 50 SMS sporočil. Omogoča pa pošiljanje tudi dolgih SMS sporočil, ki so lahko doga za šest klasičnih kratkih sporočil (885 znakov). Med slovarji T9 pa bomo zaman iskali slovenščino.
V MMS sporočila lahko vstavljamo slike in zvoke. MMS sporočila se shranijo v skupen pomnilnik, tako da ne moramo določiti koliko jih lahko shranimo. Z uporabo PC suita in IR povezave lahko sporočila pišemo in pošiljamo tudi s pomočjo osebnega računalnika.

Seznami klicev, števci...

Med zadnjimi klici najdemo vsak klic razvrščen v eno od map – prejeti klici, neodgovorjeni klici ter klicane številke. Vsak klic je opremljen s časom in trajanjem pogovora. Trajanje klicev si lahko ogledamo tudi posebej, kjer vidimo različne statistične podatke (trajanje zadnjega klica, prejetih klicev, vseh klicev…). Tudi števec GPRS podatkov poda kar nekaj podatkov o sejah – podatki poslani v zadnji seji, podatki prejeti v zadnji seji ter vsi poslani in vsi prejeti podatki.

Nastavitve (profili, melodije, slike...)

Izbiramo lahko med petimi profili, ki jih lahko urejamo po svoji volji. Veljavnost profila lahko tudi omejimo. V ta namen moramo določiti, ob kateri uri naj se prestavi nazaj na splošni profil.
Na telefonu imamo že naloženih enajst melodij, ki jih ne moremo izbrisati. Za pokušino pa imamo naložene tudi tri 8-kanalne melodije. Sami pa si jih lahko preko WAP-a ali osebnega računalnika naložimo še več. Kot melodijo za zvonjenje lahko nastavimo tudi zvoke, ki smo jih posneli sami.
Naloženih imamo tudi že enajst slik, ki jih lahko uporabimo kot ozadje, čeprav jih je večina namenjenih urejanju slik. Vse slike lahko urejamo tako, da jim dodajamo različne okvirje in/ali druge dodatke (očala, ušesa…), vendar slike, posnete s fotoaparatom, po urejanju močno izgubijo na kvaliteti. Slike lahko naložimo tudi preko WAP-a ali z uporabo IR in osebnega računalnika.

Pripomočki (koledar, igre, alarmi...)

Koledar ima kar veliko funkcij. Pregledujemo lahko cel mesec, nastavimo pa lahko tudi tedenski pogled. Vsaki beležki moramo določiti tudi pomen (sestanek, rojstni dan…), čas ter morebitno opozarjanje z alarmom. Dnevi, na katerih imamo kaj zabeleženo, so napisani odebeljeno. Telefon pa lahko uporabimo tudi kot budilko. Tokrat so pri Nokii prvič uvedli tudi možnost, da za bujenje nastavimo lastno melodijo. Izberemo lahko tudi radio, vendar moramo imeti vključene slušalke. Za krajšanje časa imamo na voljo dve igri. Prva je Bounce, katere smo že navajeni, druga pa je VirtualMe, ki se je tokrat prvič pojavila med igrami. Pri igri najprej ustvarimo samega sebe, nato pa igramo igro, pri kateri moramo pritiskati smerne tipke, ki se nam izrišejo spodaj. Vsakič ko pritisnemo tipko, pa naš narejeni jaz izvede določen plesni korak.

Fotografiranje

Fotoaparat posname slike v CIF ločljivosti – 352 × 288 pik. Slike niso ravno najlepše, so pa dokaj jasne in čiste. Slikamo lahko v treh različnih kakovostih – nizka, srednja in visoka. Pri slikanju pa imamo tudi možnost slikanja portreta, ki naredi manjšo sliko. Posnamemo pa lahko tudi nočne slike, za katere rabimo mirno roko, saj je zaslonka nekoliko dalj časa odprta. Nočni način se kar dobro obnese v slabšem vremenu in temnejših prostorih. Za slikanje samega sebe lahko nastavimo tudi samosprožilec, ki slika po desetih sekundah. Slike lahko na računalnik prenesemo preko IR povezave. Slike lahko prenašamo tako, da pri sliki izberemo funkcijo pošlji prek IR, vendar gre to nekoliko počasi, saj moramo vsako prenesti vsako sliko posebej. Zato je priporočljiva uporaba PC suita, ki ima tudi možnost prenosa vseh slik naenkrat.

Prenos podatkov (WAP, GPRS, BT...)

Za prenos podatkov je pri Nokii 3200 dobro poskrbljeno. Za WAP-anje lahko uporabimo CSD, GPRS in EDGE povezavo, telefon pa zna prenašati podatke tudi preko HSCSD povezave. GPRS je razreda 10 (4+1 ali 3+2), EDGE povezave pa nismo uspeli preizkusiti, saj tega naši operaterji še ne omogočajo. Pregledujemo lahko tudi XHTML strani, saj podpira WAP 2.0. Za povezovanje z drugimi napravami pa je poskrbljeno z IR povezavo.

Telefon je za testiranje posodil Teleray d.o.o.

Prodajalec/Uvoznik:
Teleray d.o.o.
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Nokia
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki