marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
do 3 ure
V pripravljenosti:
do 250 ur
Tip baterije:
Li-ion (900 mAh)
Dimenzije:
107,6 x 45,9 x 20,3 mm
Teža:
96 gramov

Tip zaslona:
128 x 128 pik, 4096 barv

Stopnja sevanja SAR:
0,80 W/kg

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za

Tokratni vstopni model bo zagotovo odlična izbira za vse, ki si trenutno lastijo npr. nokio 3310, ne želijo pa si modernih telefonov z mnogo funkcijami. Testirani model je bogato založen s funkcijami, barvni zaslon in večglasne melodije pa ga naredita modernega. Pisanje kratkih sporočil je hitro, saj tipkovnica dobro služi svojemu namenu.

Proti

Kot edino resno pomanjkljivost telefona lahko navedem le malce nerodno
postavitev tipke za vstop v meni.

Priloge
Fotografije mobilnika
mobilniki
arhiv test
Nokia

Simpatična in preprosta

Nokia 2600


Nokia 2600

30.11.2004
Objavil: Mojca Giacomelli

Včasih se prileže zamenjati "high-end" mobilnik s takim, ki ne pozna slikanja, WAP-a, GPRS-a in drugih dobrot današnjega časa. Nokia 2600 je eden takih modelov, ki je bil predstavljen svetu tik pred poletjem, pri nas pa ga je v svojo ponudbo predplačniških telefonov vključil Si.mobil.



ne podpira datum  
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
ne podpira EMS
ne podpira MMS
ne podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj)  
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
podpira GSM 900/1800 MHz  
ne podpira GSM 900/1800/1900 MHz
ne podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
ne podpira HSCSD
ne podpira EDGE
ne podpira UMTS
ne podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
ne podpira bluetooth
ne podpira infrardeči vmesnik
ne podpira kabel (USB, ...)
ne podpira HTTP (spletne strani)
ne podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
ne podpira opomniki
podpira kalkulator
ne podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
ne podpira java
ne podpira radio FM

Splošen izgled

Nokia 2600 je, kljub temu, da je trenutno verjetno najcenejši mobilni na slovenskem tržišču in spada med osnovne modele telefonov, lepo in sodobno oblikovana. Na hiter prvi pogled je celo precej podobna mnogo zmogljivejši nokii 6230, z razporeditvijo tipk in funkcijami, ki jih omogoča, pa takoj da slutiti, da je naslednica legendarnega modela 3310.

Testirani model, ki je bil tokrat še hkrati tudi testni telefon, je bil odet v kombinacijo temno sive in črne barve. Zaslon je velik 128 x 128 pik, in zasije v 4096 barvah, kar je za vstopni model telefona več kot dovolj. Tik pod zaslonom je naprej menijska tipka, pod njo štirismerna "Navi" tipka", na levi je tipka C, na desni pa rdeča tipka za preklic/končanje klica ter vklop/izklop telefona oz. menjavo profilov. Precej graje si zasluži menijska tipka, ki je za moj okus postavljena .. hmm ... na ne čisto pravem mestu. Oblikovalci telefona mi jo morali ali povečati, ali pa postaviti višje nad smerno tipko. Zdaj se namreč držita druga druge, kar povzroči to, da včasih nehote pritisnemo nemsto menijske tipke tipko Navi – navzgor. Enako kot njena predhodnia, nokia 3310, tudi 2600 nima zelene tipke za prevzem klica. Tako sem ob prvem prejetem klicu zaman iskala zeleno tipko. Ob smehu kolegov sem nato le našla napis "Answer" nad menijsko tipko. Testirani model namreč še ni poznal slovenščine, kar pa je v prodajni različici seveda odpravljeno. Tipko za vklop so namesto na vrh dodelili rdeči tipki, z njo tako preklicujemo menijske izbire, zamenjamo profile ali pa vklopimo telefon.

Na spodnji strani najdemo še vtičnico za polnjenje telefona. Baterija je od redni uporabi (pogovori, kratka sporočila) zdržala precej dolgo – med desetdnevnim lastništvom sem jo napolnila samo dvakrat (drugič zadnji, deseti dan), v moje roke pa je prispela s približno 80 % napolnjeno baterijo. Pohvale vredno za vse, ki potrebujejo telefon za pogovor in SMS-anje, hkrati pa želijo imeti moderen mobilnik z barvnim zaslonom in večglasnimi melodijami.

Imenik

V imenik telefona lahko spravimo spodobnih 200 zapisov, ki pa so sestavljeni le iz imena in številke. Vsakemu zapisu, ne glede na lokacijo hrambe (SIM kartica ali imenik telefona), lahko priredimo lastno melodijo zvonjenja ali jo dodamo v seznam številk za Nadzor (klici s teh številk bodo blokirani). Določimo lahko tudi privzeti prikaz imenika (SIM kartica ali telefon).

Sporočila

Kot vstopni model nokia 2600 podpira le kratka in obogatena sporočila. Prostora za hranjenje kratkih sporočil je precej – kar 60. Podpira tudi pisanje dolgih sporočil, v katerih lahko hitro izberemo razne smeške. Med števci je na voljo tudi števec prejetih in poslanih kratkih sporočil.

Podpira sicer hitro pisanje s T9, vendar žal ne v slovenskem jeziku.

Seznami klicev, števci ...

Seznami klicev so znani – tri skupine za dohodne, odhodne in neodgovorjene klice. Osebno me je precej motilo, da sem morala za čas klica pogledati podatke o posameznem klicu, ravno tako pa ni bilo v seznamu razvidno, koliko klicev je bilo s posamezne številke. V seznamih pa najdemo tudi podatke o trajanju časa vseh klicev, ter ločeno za zadnji klic, vse dohodne in vse odhodne.

Nastavitve (profili, melodije, slike ...)

Vstopni model ponavadi ne omogoča prav veliko načinov prilagajanja telefona uporabniku. Pa vendar so se pri Nokii potrudili, in tudi svojemu vstopnemu modelu dodali kar precej možnosti. Tako imamo v telefonu možnost izbiranja kar med 30 različnimi temami, vsaki pa lahko določimo, ali naj prikazuje ozadje, kje naj se nahajata prikaz signala in stanje baterije (na glavnem zaslonu ali v statusni vrstici zgoraj) ter za kateri profil bo izbrana tema uporabljena.

Za prilagajanje glasnosti okolja nam je na voljo kar osem profilov, od katerih je šest že poimenovanih, dvema pa lahko spreminjamo tudi ime. Vsakemu profilu lahko nastavimo temo, izberemo ohranjevalnik zaslona, ton opozarjanja na klic, glasnost zvonjenja, vibracijsko opozarjanje, ton opozarjanja na sporočilo, zvok tipk in vklop/izklop opozorilnih tonov ter način utripanja zaslona in led diodic ob dogodku. Določimo pa lahko tudi čas, v katerem bo aktiven določen profil.

Pri zaslonu lahko seveda izbiramo med različnimi prikazi na njem - ura, datum, čas izklopa, nalin prikaza menijev (seznam ali ikone). Kljub vklopljeni možnosti, da v času zatemntve zaslona prikaže na zaslonu uro in vse pomembne dogodke, me je motilo, da ni bilo prikazanih znakov za kratka sporočila ali dohodni neodogovrjeni klic. Predvidevam, da je to le mala napakica testnega telefona.

Pripomočki (koledar, igre, alarmi ...)

Med pripomočki najdemo kar precej orodij – budilka, opomniki, pretvornik valut, kalkulator, štoparico in odštevalnik časa ter urejevalnik melodij. Presentljivo (za razred telefona) pa so noki 2600 dodali še koledar, ki pozna samo mesečni pregled, vendar svoje delo (porikaz dnevov in zasedenosti) opravlja zadovoljivo. Poleg koledarja najdemo še zanimiv dodatek, ki so ga poimenovali Preglednica, v resnici pa je nekakakšna beležka porabljenega denarja. Izdatke vnašamo po dnevih, lahko pa si jih preračunamo tudi za celoten mesec.

Naložene so tri igre, in sicer Millennium Mission, NaturePark in Mobile Soccer.

Povezljivost

Telefon ne omogoča nobenega načina povezovanja, niti nima vgrajenega WAP brskalnika. Kar pomeni, da smo "obsojeni" na vgrajene teme in melodije.

Telefon je za testiranje posodil Si.mobil Vodafone.

Prodajalec/Uvoznik:
Teleray d.o.o.
albumfotografije
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
Ni povezane dodatne opreme.
povezane vsebine
oprema: Nokia
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki