marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
3 ure
V pripravljenosti:
150 ur
Tip baterije:
Li-Ion ()
Dimenzije:
105,5 x 44,2 x 20,7 mm
Teža:
85 g

Tip zaslona:
grafični

Stopnja sevanja SAR:
0,55 W/kg
Za

Teža, majhnost, možnost menjavanja ohišji (Xpress-on), v zadnji pokrovček ohišja lahko vstavljamo lastne slike.

Proti

Slaba baterija, nima wapa, premočna osvetlitev tipk.

mobilniki
arhiv test
Nokia

Nokia 2100


Nokia 2100

31.03.2003
Objavil: Andrej Bergant

Nokia 2100 je Nokiin nov vstopni model, kar pomeni, da ima bolj malo funkcij, temu primerna pa je tudi cena. Telefon je namenjen predvsem tistim, ki se z mobilnimi telefoni šele spoznavajo in ga bodo uporabljali večinoma le za klicanje in pošiljanje kratkih sporočil. Med funkcijami smo še najbolj pogrešali wap.



ne podpira datum  
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
ne podpira SMS  
ne podpira EMS
ne podpira MMS
ne podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj)  
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
ne podpira GSM 900/1800/1900 MHz
ne podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
ne podpira GPRS
ne podpira HSCSD
ne podpira EDGE
ne podpira UMTS
ne podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
ne podpira bluetooth
ne podpira infrardeči vmesnik
ne podpira kabel (USB, ...)
ne podpira HTTP (spletne strani)
ne podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
ne podpira koledar  
ne podpira budilka
ne podpira opomniki
ne podpira kalkulator
ne podpira snemalnik zvoka/diktafon
ne podpira igre
ne podpira java
ne podpira radio FM

Splošen izgled (prvi vtis o telefonu, zaslon, osvetlitev, tipkovnica...)

Ohišje je iz plastike, vendar je dokaj kompaktno, lahko ga tudi zamenjamo. Na zadnjem pokrovčku ohišja je del ohišja prozoren, tako da lahko v tisti del vstavimo sliko, kar še dodatno poživi naš telefon. Na vsaki strani ohišja je še majhna luknjica, skozi katero lahko navežemo vrvico. Tipke bi bile lahko nekoliko bolj mehke, vendar je njihova odzivnost še vedno zadovoljiva. Utor med dvema povezanima tipkama bi bil lahko malo globlji, saj med drsenjem po tipkah ne čutimo prehoda. Osvetlitev ekrana je modra, tipke pa so osvetljene belo. Pograjali bi belo osvetlitev tipk, ki sicer lepo sovpada k barvi ekrana, vendar je veliko premočna.

Imenik (št. zapisov, posebnosti, govorno klicanje...)

Za zapise je v pomnilniku telefona namenjenih 100 mest. Osmim številkam lahko določimo tipko za hitro klicanje, tipka je lahko med dva in devet, saj je ena že zasedena za hitro klicanje telefonskega predala. Vsakemu od zapisov lahko določimo svojo melodijo zvonjenja. Na žalost je lahko pri enem zapisu shranjena le ena številka. V imeniku lahko vidimo naenkrat le zapise na kartici ali zapise na telefonu, saj aparat ne omogoča prikaza imenika telefona + SIM. Z opcijo kopiranje pa lahko vse zapise prekopiramo iz telefona v SIM kartico ali obratno.

Sporočila

Z Nokio 2100 lahko pošiljamo le kratka (SMS) sporočila, vendar nas to ne preseneča, saj je namenjena mlajšemu in/ali bolj neizkušenemu oz. nezahtevnemu krogu uporabnikov. Za hitro tipkanje pa poskrbi slovenski T9 slovar, ki deluje brezhibno. Če aparat na koncu besede izpiše napačno besedo, lahko to popravimo s pritiskom na zvezdico, kjer nam aparat zaporedoma ponudi več možnosti besed, na koncu pa nam da še možnost črkovanja, kjer lahko besedo spremenimo, kakor hočemo. Če se nam pa zares mudi, pa lahko vstavimo tudi eno od že narejenih predlog. Za bolj razgibana sporočila pa lahko vstavljamo tudi smeške ( :-) , :-( , :-/ …) ali pa kar prave slike. Če se imamo z neko osebo namen dalj časa dopisovati, je najbolje, da začnemo pomenek.
Spročila lahko pošiljamo tudi več osebam hkrati, ki jih dodamo v seznam, ki ga po svoji želji poimenujemo. Takih seznamov lahko naredimo tudi več.

Seznami klicev, števci...

Med zadnjimi klici si lahko ogledamo zadnjih 10 prejetih, 10 klicanih in 10 neodgovorjenih klicev. Ogledamo si lahko tudi trajanje klicev, kjer dobimo podatke o trajanju zadnjega klica, trajanju vseh klicev, trajanju prejetih klicev ter o trajanju odhodnih klicev. Ti podatki pa niso zagotovo verodostojni, saj jih lahko uporabnik izbriše. Z Nokio 2100 imamo lahko tudi pregled nad stroški klicev vendar tega naši operaterji ne podpirajo.

Nastavitve (profili, melodije, slike...)

Izbiramo lahko med petimi profili, ki jih lahko urejamo po svojih potrebah in jih tudi preimenujemo (razen profila splošno). Verjetno ni treba posebej poudarjati, da lahko pri telefonu vključujemo preusmeritve ter spreminjamo kodo PIN…
V aparatu je 35 melodij, ki niso večglasne, lahko pa shranimo tudi 7 svojih, te melodije lahko pišemo tudi sami. Nokia 2100 lahko pred zvonjenjem tudi le vibrira, kar smo pri mnogih starejših Nokiah pogrešali. Vibriranje je lahko tudi ritmično in se sklada z melodijo zvonjenja. Ritmična pa je lahko tudi osvetlitev, ki se v ritmu prižiga in ugaša, kar pa je v temi lahko problem, saj pri hitrejšem utripanju zelo težko preberemo ime klicočega. V telefonu je na začetku že pet animiranih ohranjevalnikov zaslona ter devet navadnih slik, ki so lahko tudi ohranjevalniki zaslona. Vse navadne slike lahko tudi urejamo ali pa narišemo kar svojo sliko.

Pripomočki (koledar, igre, alarmi...)

V Nokii 2100 boste zaman iskali "pravi" koledar, kjer lahko vidite razvrstitev dni po mesecih. Še vedno pa si lahko shranite opomnik, ki mu lahko določite vsebino in čas, ko vas opozori. Za bujenje pa si lahko nastavite budilko. Za krajšanje časa imate na voljo tri igre: Snake 2, Space Impact ter Link 5.Telefon lahko uporabljate tudi kot kalkulator, štoparico ali odštevalnik časa.

Prenos podatkov (WAP, GPRS, BT...)

Aparat ne podpira prenosa podatkov.

Telefon je za testiranje posodil Teleray d.o.o.

fotografije
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
Ni povezane dodatne opreme.
povezane vsebine
oprema: Nokia
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki