marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
3 ure
V pripravljenosti:
145 ur
Tip baterije:
Li-Ion (430 mAh)
Dimenzije:
94 x 38 x 18,3 mm
Teža:
83 g

Tip zaslona:
grafični

Stopnja sevanja SAR:
0,96 W/kg
Za in proti

Kaj reči za konec? Telefonček se nam je definitivno prikupil. Vendar po našem mnenju ne upraviči visoke cene, saj za ta denar dobite mnogo bolj zmogljiv mobilnik. A kot že rečeno, gre za t.i. "fancy" telefon, ki je po izgledu res nekaj posebnega.

ZA:
Nenavadna oblika telefona, zmogljiv imenik, koledar, GPRS.

PROTI:
Za visoko ceno razen inovativnega dizajna ponuja premalo. Manjka možnost brezžične povezave z drugimi napravami, zaslon je premajhen.

mobilniki
arhiv test
Motorola

Zanimivost

Motorola V70


Motorola V70

25.08.2002
Objavil: Mojca Giacomelli

Končno smo v roke dobili novo Motorolo V70. Kaj poreči o telefonu? Vseskozi so se nam porajali mešani občutki, tako pozitivni kot negativni. Priznati moramo, da se nam aparat na prototipnih slikah pred časom ni zdel ravno lep, nekaj posebnega pa je le bil. In slednje se doživi, ko se Motorolo V70 prvič dobi v roke. Prvi občutki izvabijo samo tisti znani "Vau!". Enako se je dogajalo tudi, ko smo se s telefonom pojavili v družbi.ne podpira datum  
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
ne podpira EMS
ne podpira MMS
ne podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj)  
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
podpira GSM 900/1800/1900 MHz
ne podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
ne podpira HSCSD
ne podpira EDGE
ne podpira UMTS
ne podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
ne podpira bluetooth
ne podpira infrardeči vmesnik
ne podpira kabel (USB, ...)
ne podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
ne podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
ne podpira java
ne podpira radio FM

Prav nihče ga ni skritiziral. V70 je nekaj posebnega, ekstravagantnega, saj s svojo obliko izvabi prijetne občutke. Žal se to kaže samo navzven, saj v svoji notranjosti ne skriva nič novega, zato se za nakup verjetno ne bodo odločili ljubitelji telefonov, nabitih z raznoraznimi funkcijami. Verjetno ga pa bodo kupili ljudje, ki se jim aparat zaradi svoje nenavadne oblike resnično dopade. Za vse ostale pa verjetno ne bo opravičil visoke cene, ki je postavljena za ta aparat.

Prvo opravilo, ki nas čaka, je vstavljanje SIM kartice. Kartico gre lepo v ležišče in ravno tako iz njega. Žal je malce drugače s pokrovčkom baterije. Tu je potrebno nekaj ročnih spretnosti in previdnosti, vsaj pri snemanju le-tega.

Aparat je dovolj majhen, da sede v dlan, pa tudi nad težo se ne gre pritoževati. Morda bi bil telefon verjetno še nekoliko lepši, če bi Američani anteno skrili v notranjost. Pokrovček, s katerim sprejmemo klic, je moč zavrteti v smeri 360 stopinj. V levo in desno. Edino malce je treba popaziti nanj, saj deluje malce krhko, ko je v odprtem stanju, pa tudi koliko prahu se po dolgoročni uporabi nabere okrog osi, je vprašanje. Na levi strani aparata najdemo tipko, ki v stanju pripravljenosti ob pomoči t.i. "navigacijske" tipke (gor/dol) opravlja funkcijo nastavitve glasnosti zvonjenja, med pogovorom pa funkcijo nastavitve glasnosti slušalke.

Tudi zaslon je nekaj posebnega. Ozadje sveti v temno modri barvi, medtem ko so znaki izpisani v zelo svetlo modri barvi. Le-ta bi lahko svetila malenkost manj oz. bi bil lahko zaslon malce bolj osvetljen. Zaslon je petvrstični, od tega sta v eni vrstici prikazana moč signala in baterija, v drugi pa funkciji za tipki pod zaslonom. Okoli zaslona se bohoti kromiran obroček ali "prstan", katerega je moč zamenjati. Na obročku so tri tipke. Leva in desna opravljata različne funkcije v menijih, osrednja pa vas pripelje iz stanja pripravljenosti do glavnega menija, ob pritisku nanj pa ponuja tudi dodatne možnosti glede na to, kaj trenutno počnete (v imeniku lahko s pritiskom nanjo pridete do urejanja imenika: nov vpis, brisanje, kopiranje, urejanje vpisov,…). Te tri tipke niso osvetljene in so pri zaprtem pokrovčku neaktivne, razen v primeru, da so priključene slušalke za prostoročno telefoniranje. Tipke so kromirane, vendar na trenutke ne opravljajo dela najbolje, saj je njihov ugrez dokaj plitek, povratna informacija pa včasih premalo natančna. Še najbolj pride to do izraza pri pisanju SMS sporočil. Na spodnji strani imamo reže za priklop polnilca baterije in podatkovnega kabla, na zgornji strani aparata pa najdemo priključek za priklop slušalk za prostoročno telefoniranje. Te so izdelane kakovostno in tudi na njih najdemo nekaj kromiranih površin. Slišnost je odlična, prav tako na našega sogovornika.. V navodilih zasledimo tudi rubriko Radio. Ta funkcija je dostopna samo z drugimi slušalkami, ki pa jih je potrebno dokupiti.

Pri Motoroli so poskrbeli za svoje uporabnike s prirejanjem menijev po lastnih željah. Tako lahko popolnoma spremenimo vrstni red menijev. Na obe funkcijski tipki pod zaslonom lahko prilepimo poljubno funkcijo. Možno si je tudi narediti svoje bližnjice do najbolj pogosto uporabljenih funkcij. Tako lahko s pritiskom na menijsko tipko (osrednja na obročku okoli zaslona) in pritiskom na številko bližnjice pridete do želene funkcije. Vendar je vmesnik tu dokaj počasen. Še bolj elegantna rešitev je, da bližnjice prilepimo na eno od dveh funkcijskih tipk pod zaslonom. Sprehajanje po menijih je lepo animirano in dokaj hitro. Škoda le, da imena menijev niso animirana, saj ob daljšem imenu menija manjkajo črke. Še posebej to pride do izraza ob možnosti povečave pisave na zaslonu, kjer so imena menijev še bolj okrajšana.

V imenik lahko shranimo do 500 vnosov. Vsakemu lahko določimo tip (služba, dom, glavni, mobilni telefon,…), možno pa jih je razvrstiti glede na ime vnosa, lokacijo ali govorno izbiranje. Tu lahko tudi dodajamo nove vnose, urejamo le-te, jih brišemo, kopiramo iz telefona na SIM kartico, jih pošljemo kot SMS sporočilo. Najdemo tudi možnost prikaza oz. skrivanja številke klicočega.

V meniju Sporočila najdemo možnost klicanja v telefonski predal, kreiranja novih SMS sporočil, ustvarjanje beležk in osnutkov, shranjena pa so tudi poslana sporočila ter prejeta seveda. Prejeta sporočila lahko tudi zaklenemo, tako da ne bi slučajno po pomoti izbrisali katerega od njih. Pozorni moramo biti na privzeto nastavitev brisanja sporočil iz SIM kartice, ki pa jo seveda lahko spremenimo. Za hitrejše pisanje sporočil je na voljo Motorolin iTAP, ki pa pri nas še vedno ni uporaben. Pri sporočilu najprej vnesemo prejemnika, ki jih je lahko tudi več. Motorola V70 zna poslati več SMS sporočil različnim prejemnikom hkrati. A žal so lahko dolga samo 70 znakov. V besedilo sporočila je možno skopirati katero od kratkih beležk, a smo zopet omejeni na 70 znakov. Pri pisanju sporočil se pokaže počasen vmesnik.

V70 sicer ima vgrajen koledar, vendar pa se na zaslonu lahko prikaže samo en teden hkrati, kar je malce moteče. Alarm za opomnik je potrebno nastaviti vsaj pet minut pred opomnikom.

V meniju Zadnji klici najdemo vse potrebne informacije o zadnjih odgovorjenih in klicanih številkah – neodgovorjeni klici se ločijo po ikoni. Vsi so opremljeni z datumom in uro ter, kar je pohvalno, celo s trajanjem posameznega klica. Ne manjkajo niti števci, celo števec vseh opravljenih klicev mobilnika, ki ga ni moč ponastaviti. V Klicih na storitev lahko direktno pokličemo operaterjev klicni center. Izdelamo si lahko tudi seznam prednastavljenih klicev, za kar pa potrebujemo PIN2 kodo. Na voljo so tudi nastavitve za hitro izbiranje. Shranimo lahko do tri številke. Glasovno izbiranje deluje dovolj zanesljivo tudi pri uporabi v malce hrupnejšem okolju. Na voljo je še kalkulator. Pri njem je premikanje med računskimi operacijami malce okorno, pa tudi zadnji rezultat se ne ponastavi na ničlo, ko ga zapustimo. Tako ga je potrebno vedno znova ponastaviti.

Za razvedrilo in krajšanje minut ob čakanju na vlak, avtobus ali celo zobozdravnika so na voljo tri igre (Blackjack, Mindblaster ter Paddleball).

Nastvaimo lahko še mnogo drugih stvari v zvezi z zaščito telefona, omrežji, zaslonom in osvetlitve le-tega, jezik, kontrasta, melodije (27 že vgrajenih + 5 različnih vibracij ter 32 lastnih), glasnosti zvonjenja in lastnostmi brskalnika. Pogledamo lahko po različnih informacijah o telefonu (stanje baterije, različica programske opreme), le malce je treba pobrskati po meniju Nastavitve. Našli smo tudi enega hroščka. Ne glede ne to, kako dolgo osvetlitev zaslona smo nastavili, vedno se je ugasnila po približno treh sekundah.

Motorola V70 ima vgrajeno podporo GPRS tehnologiji (4+1), prav tako pa ne manjka Wap brskalnik. Telefon je na test posodila Vega, ki sicer ne omogoča wapa in GPRS, zato smo to funkcijo stestirali pri drugem operaterju. Na testu je bilo wapanje pravi užitek. Zadeva leti kot "sneta sekira":). Kaj pa možnosti povezave mobilnika z drugimi napravami? Žal boste obsojeni le na povezavo s kablom, saj aparat nima vgrajenega IrDa vmesnika, niti podpore Bluetoothu. Škoda, vsaj IrDa bi pričakovali v tem cenovnem razredu.

Telefon je za testiranje posodila Vega.

Prodajalec/Uvoznik:
Ram 2 d.o.o.
fotografije
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
Ni povezane dodatne opreme.
povezane vsebine
oprema: Motorola
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki