marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
6 ur
V pripravljenosti:
285 ur
Tip baterije:
Li-Ion ()
Dimenzije:
87 x 22,5 x 47 mm
Teža:
115 g

Tip zaslona:
65.536 barv, 176 x 220 pik

Stopnja sevanja SAR:
1,93 W/kg
Za

Ko je telefon zaprt, zunanji zaslon ponuja ravno prav informacij, tudi notranji je kvaliteten. Fotoaparat dela dokaj kvalitetne slike, pred slikanjem pa lahko nastavimo veliko stvari o svetlobi, ekspoziciji in samosprožilcu.

Proti

Manjkata ji predvsem IR ali bluetooth povezava. Tudi imenik bi bil lahko nekoliko boljše urejen, anteno pa bi lahko izdelovalci odstranili.

Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Motorola

Za mlade...

Motorola V300


Motorola V300

14.03.2004
Objavil: Andrej Bergant

Motorola V300 je še eden izmed preklopnih telefonov, ki bo verjetno še najbolj všeč mlajši populaciji. Po funkcijah bo zagotovo všeč marsikomu, vendar pa jo nekoliko izdaja njena zunanjost. Ta občutek dajeta predvsem barva in material, iz katerega je izdelano ohišje. Čeprav je ohišje zelo za pohvaliti, saj je na pogled dokaj kvalitetno, narejeno pa je tudi tako, da ne drsi in zelo lepo ter mehko sedi v roki. Motila me je le antena, ki sem se je že odvadil, vendar je pri preklopnih telefonih v vse preveč primerih še vedno prisotna. Na zunanji strani ohišja je še nekaj tipk, ter monokromatski zaslon z modro osvetlitvijo. Nad zaslonom pa najdemo še digitalni fotoaparat, poleg katerega je ogledalce za slikanje samoportreta. Zelo uporabna pa se mi je zdela funkcija, da lahko zamenjam profil brez nepotrebnega odpiranja telefona.ne podpira datum  
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 0,3 Mpix VGA
Povečava: 4x
nočni način
samosprožilec
nastavljanje beline
nastavljanje osvetlitve
Snemanje video: brez
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
podpira GSM 900/1800/1900 MHz
ne podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
ne podpira HSCSD
ne podpira EDGE
ne podpira UMTS
ne podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
ne podpira bluetooth
ne podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
ne podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
ne podpira radio FM

Splošen izgled (prvi vtis o telefonu, zaslon, osvetlitev, tipkovnica...)

Ko sem telefon prvič odprl, me ni preveč navdušil, čeprav lahko zaslon prikaže 65536 barv in to zares pride do izraza. Tudi ob pogledu na tipke so me obšli mešani občutki, predvsem zaradi številčnice. Tipke so mi bile sicer zelo všeč, ustrašil sem se le njihove uporabnosti. Po prvi uporabi pa sem ugotovil, da so tako smerne tipke kot številčnica zelo dobre. Puščice na smerni tipki izstopajo, tipka za izbiro pa je ločena od smerne, kar omogoča zelo preprosto navigacijo. Pri tipkah pa je tako, da je vsaka druga drugačne oblike, tako je polovica okroglih, polovica pa ovalnih. To še dodatno olajša "slepo" tipkanje.

Uporabniški vmesnik je tak kot pri vseh novejših Motorolah. Še preden vstopimo v meni, lahko pridemo do treh osnovnih funkcij (s smernimi tipkami). Osnovni meni je lahko prikazan kot seznam ali pa v obliki ikon. Vse funkcije iz glavnega menija lahko tudi razvrstimo po želji. Ko je telefon odprt, lahko s stranskimi tipkami hitreje dostopamo tudi do drugih funkcij. Zelo hitro lahko nastavimo glasnost zvonjenja, začnemo snemati govorno beležko ali dostopamo do kamere. Za povezavo z računalnikom moramo dokupiti kabel, kar je tudi najugodnejša rešitev za prenos slik iz telefona na računalnik, ali pa za prenos MP3 datotek, ki jih telefon tudi zna predvajati. Kljub temu pa ne bo zamenjal predvajalnika glasbe, saj ima za slike, igre, melodije in glasbo le 5 MB skupnega pomnilnika.

Imenik (št. zapisov, posebnosti, govorno klicanje...)

V pomnilnik telefona lahko shranimo 1000 zapisov, tem pa lahko dodajamo več telefonskih številk in naslovov elektronske pošte. Vsem številkam lahko določimo tipko za hitro klicanje, lokacijo na seznamu ter ukaz za glasovno klicanje. Vse zapise lahko uvrstimo v eno od štirih kategorij, ki pa jim ne moremo ničesar posebej določati, uporabne so le takrat, ko želimo videti le zapise, ki so v določeni kategoriji. Motilo me je tudi, da je v imenik vedno hkrati prikazan imenik telefon in SIM kartice.

Sporočila

Pošiljamo lahko vse vrste sporočil. Od kratkih (SMS) do obogatenih (EMS) in večpredstavnih (MMS). Pošiljamo lahko tudi elektronsko pošto, saj ima telefon vgrajen odjemalec elektronske pošte. Za elektronsko pošto lahko nastavimo le en račun.
Za večpredstavna sporočila je narejenih tudi deset prikupnih predlog, ki so namenjene vsakdanjim situacijam, ter opremljene s simbolično sliko. Če sami sestavljamo sporočilo, pa lahko vanj vstavimo sliko, govorno beležko, zvok ali tekstno beležko. Vstavimo lahko tudi več stvari.

Seznami klicev, števci...

V seznamu zadnjih klicev lahko najdemo podatke o zadnjih desetih prejetih klicih in klicanih številkah. Med prejetimi klici se beležijo tudi tisti, na katere nismo odgovorili, ločimo pa jih po kljukici, ki je pred odgovorjenimi klici. Pri vseh klicih imamo tudi podatek o času in datumu klica ter o trajanju klica. Podatke o trajanju klicev lahko najdemo tudi v svojem meniju, kjer so podatki o zadnjem klicu, o vseh klicanih številkah, o vseh prejetih klicih in o vseh klicih skupaj. Poleg imamo tudi podatek o življenjski dobi, saj lahko ostale števce resetiramo.

Podrobne podatke o času in prenosu najdemo tudi pri števcu GPRS podatkov. Podatki so dani za zadnjo podatkovno sejo, ter za vse seje skupaj. Znotraj tega pa imamo še podatke o interni in zunanji seji ter skupni čas ali število prenesenih podatkov.

Nastavitve (profili, melodije, slike...)

Izberemo si lahko enega od štirih profilov (tiho, glasno, vibriraj ter zvoni in vibriraj). Vsakemu profilu pa lahko nastavljamo kup podrobnosti, večinoma je to glasnost ali pa način zvonjenja. Na telefon je naloženih že kar nekaj melodij. Od najbolj osnovnih, do 22-kanalnih, kolikor jih Motorola V300 zna predvajati. Predvajati pa zna tudi MP3 datoteke, ki jih lahko izberemo tudi kot melodijo zvonjenja. Tudi slik za ozadje in ohranjevalnik zaslona je že kar nekaj naloženih. Tako melodije kot slike pa lahko seveda naložimo tudi sami. Slike, ki jih posnamemo z digitalnim fotoaparatom, lahko vstavimo kar v svoj album slik.

Med nastavitvami pa najdemo še funkcije za nastavljanje določenih hitrih tipk, pogled osnovnega menija in razvrstitev menija. Nastavimo lahko tudi avtomatski odgovor na klic, ko telefon odpremo.

Pripomočki (koledar, igre, alarmi...)

Koledar lahko pregledujemo mesečno ali tedensko. Pri tedenskem pogledu so dogodki razporejeni še po uri. Pri dogodkih lahko določimo ime, začetek, trajanje, datum, ponavljanje in opomnik. Pri ponavljanju imamo pet različnih možnosti (dnevno, tedensko, mesečno na dan, mesečno na datum ter letno). Nastavimo lahko tudi, da se po določenem času dogodek pobriše iz koledarja.

Na telefonu sta naloženi dve java igri. To sta Stuntman in Monopoly. Pri igri Stuntman smo v vlogi akrobata, ki vozi avto. Prevoziti moramo določeno progo, tako kot je napisano v scenariju. Pri igri Monopoly pa lahko igramo proti soigralcu ali pa proti telefonu.

Deloma bi med igre lahko šteli tudi program MotoMixer, ki je namenjen urejanju večglasnih melodij, naredimo pa lahko tudi povsem svojo melodijo.

Močno me je razveselila možnost koledarja, da lahko sam določim melodijo zvonjenja, ter glasnost alarma, ki ni vezana na glasnost drugih glasov.

Med pripomočke pa spadajo seveda še standardni pripomočki, kot so ura, kalkulator, diktafon in drugi.

Fotografiranje

Motorola V300 ima vgrajeno VGA kamero, kar pomeni, da so slike, ki jih posnamemo, velike 640 x 480 pik. Izberemo pa lahko še dve velikosti slike (320 x 240 in 160 x 120). Do kamere lahko najhitreje pridemo tako, da pritisnemo levo stransko tipko. Ko slikamo, se iz telefona zasliši glas fotoaparata, ki pa ga lahko tudi izključimo ali pa zamenjamo, da se nam ob slikanju telefon oglasi kot žaba. Tudi štirikratna digitalna povečava je mogoča ob slikanju, nastavljamo pa lahko tudi svetlost slike. Za slikanje samega sebe lahko uporabimo ogledalo, ki je poleg kamere, ali pa postavimo telefon na neko mesto in vključimo samosprožilec, ki ga lahko omejimo na pet ali deset sekund.

Prenos podatkov (WAP, GPRS, BT...)

Za brskanje po WAPu lahko uporabimo CSD ali pa GPRS povezavo. WAP je verzije 2.0, GPRS pa razreda 8 (4+1). Za komunikacijo z drugimi napravami pa so pri Motoroli bolj slabo poskrbeli. Edina možnost je kabel, ki nam omogoča prenos podatkov, sinhroniziranje ter urejanje imenika in sporočil. Če imamo kabel, se lahko preko računalnika povežemo na internet. Za vse to pa potrebujemo program Mobile Phone Tools.

Telefon je za testiranje posodil RAM2 d.o.o.

Prodajalec/Uvoznik:
Ram 2 d.o.o.
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Motorola
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki