marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
6 ur
V pripravljenosti:
215 ur
Tip baterije:
Li-Ion (500 mAh)
Dimenzije:
85 x 44 x 24 mm
Teža:
105 g

Tip zaslona:
barvni, 128 x 128 pik , 65.536 barv
Zunanji zaslon:
monokromatski, dvovrstični, 96 x 32 pik

Notranji pomnilnik:
1,8 MB
Stopnja sevanja SAR:
0,9 W/kg

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za

Za hitro pisanje sporočil skrbi lepo oblikovana in kvalitetna tipkovnica, pohvalen je tudi zelo hiter prehod med meniji. Za nemoteno komunikacijo s sogovorniki skrbi kvaliteten in dovolj glasen zvočnik, vsakemu zapisu v imeniku lahko določimo melodijo zvonjenja po izbiri, poleg tega lahko za melodije zvonjenja uporabimo tudi MP3 datoteke. Mobilnik ima za povezovanje z osebnim računalnikom vgrajena standardna USB vrata.

Proti

Mobilnik ne vsebuje veliko motečih elementov, kljub temu pa velja omeniti naslednje: zunanja antena lahko marsikomu povzroča preglavice, zaslon je dokaj majhen in na prostem ga zelo težko uporabimo za prikazovanje motivov, ki jih želimo fotografirati. Moteča je tudi omejitev prostora za prejeta SMS sporočila na velikost sim kartice in nezmožnost shranjevanja teh v pomnilnik telefona. Programska oprema in kabel za izmenjavo podatkov med mobilnikom in osebnim računalnikom nista priložena in ju je potrebno kupiti kot dodatno opremo.

Priloge
Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Motorola

Komuniciraj s strastjo!

Motorola V220


Motorola V220

21.08.2004
Objavil: Gregor Grošelj

Spoznajte motorolo V220, mobilnik, ki se od svoje starejše sestre motorole V300 razlikuje le po manjših oblikovnih popravkih, kapaciteti pomnilnika, odsotnosti odjemalca elektronske pošte in seveda enem izmed pomembnejših dejavnikov - nižji ceni.ne podpira datum  
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
podpira EMS
podpira MMS
ne podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 0,3 Mpix VGA
Povečava: 4x
nočni način
samosprožilec
efekti
nastavljanje beline
nastavljanje osvetlitve
Snemanje video: omejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
podpira GSM 900/1800/1900 MHz
ne podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
ne podpira HSCSD
ne podpira EDGE
ne podpira UMTS
ne podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
ne podpira bluetooth
ne podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
ne podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
ne podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
ne podpira radio FM

Splošen izgled (prvi vtis o telefonu, zaslon, osvetlitev, tipkovnica...)

V220 predstavlja dokaj lahek ter na pogled in otip prijeten mobilnik, vendar se bo marsikdo s pogledom spotaknil ob zunanjo anteno, ki sicer ni velika, vendar se tovrstnemu problemu pri Motorolinih vstopnih in tudi resnejših modelih preklopnih mobilnikov nočejo ali pa celo ne morejo odreči. Ko odpremo telefon, nas preseneti lepo oblikovana in dobro osvetljena tipkovnica, sestavljena iz mehkih in odzivnih tipk. Telefon vsebuje dva zaslona - prvi, monokromatski, dvovrstični zaslon se nahaja na zunanji strani telefona in prikazuje osnovne informacije o jakosti signala, zmogljivosti baterije, vrsti izbranega profila, prejetih sporočilih, neodgovorjenih klicih in trenutni čas. Notranji petvrstični TFT zaslon pa je namenjen prikazu kompleksnejših informacij v 65.536 (16-bitna barvna globina) barvnih odtenkih in ločljivosti 128 x 128 pik. Kvaliteta zaslona je zadovoljiva za pregledovanje video posnetkov in naloženih fotografij, vendar se vidljivost na direktni sočni svetlobi močno poslabša, kar povzroči, da večinoma motiv na prostem fotografiramo bolj na slepo. Meniji so dokaj enostavni in jih pri uporabi osnovnih funkcij hitro osvojimo, zadovoljivo pa je tudi hitro prehajanje med menijskimi funkcijami, ki deluje brez vsakršnega zamika.

Pohvaliti velja tudi kvaliteto in glasnost zvoka med pogovorom, tako pri vgrajenem zvočniku kot tudi zvočniku za prostoročno telefoniranje.

Skupni pomnilnik obsega 2,8 MB in ne vsebuje možnosti razširitve kapacitete. Tako se pri nalaganju večpredstavnostnih datotek, vpisovanju kontaktov in izpolnjevanju rokovnika hitro znajdemo v prostorski stiski, poleg tega pa polovico pomnilnika zasedajo že nekatere prednaložene aplikacije, slike in zvoki, ki pa jih ni možno izbrisati.
Li-Ionska baterija s svojo majhno kapaciteto (500 mAh) nudi dovolj zmogljivosti in pri povprečni uporabi zdrži do 4 dni, varčnejši uporabniki pa bodo iz nje iztisnili še kakšen dan uporabe več.

Imenik (št. zapisov, posebnosti, govorno klicanje...)

Pomnilnik telefona omogoča shranjevanje do 500 zapisov, ki lahko vsebujejo več informacij (domača, službena, faks itd.). Vsakemu shranjenemu zapisu lahko dodelimo tudi govorno oznako in fotografijo, ki se prikaže ob klicu izbrane osebe. Dobrodošla je tudi funkcija, ki omogoča, da posameznemu kontaktu lahko dodelimo lastno melodijo zvonjenja. Posameznemu zapisu je dodeljena hitra številka, kar omogoča hitrejši dostop pri iskanju in klicanju izbranih oseb. Pri abecednem prikazu zapisov se samodejno označi prvi kontakt, ki se začne z izbrano črko, do želenega imena pa moramo nato potovati s smerno tipko, kar pri velikem številu zapisov predstavlja dokaj zamudno opravilo.

Sporočila

Mobilnik podpira sprejemanje in pošiljanje kratkih (SMS), obogatenih (EMS) in večpredstavnih sporočil (MMS). Število prejetih SMS sporočil je omejeno na SIM kartico in jih ni možno shraniti v pomnilnik telefona. Večpredstavna sporočila že vsebujejo deset predlog, ki so namenjene vsakdanjim situacijam ter opremljene s simbolično sliko. Vsakemu MMS sporočilu lahko hkrati dodamo sliko, animacijo, video posnetek ali melodijo. Za pisanje sporočil lahko uporabimo vgrajeni T9 slovar, vendar ta pride v poštev samo v primeru, kadar nameravamo besedilo tipkati v angleškem jeziku.

Seznami klicev, števci...

Seznam klicev je sestavljen na ločene menije, ki prikazujejo zadnjih 10 prejetih klicev, zadnjih 10 klicanih številk, čas klice, ter količino prenesenih podatkov. Seznam prejetih klicev združuje odgovorjene in neodgovorjene klice, kjer so odgovorjeni označeni s kljukico. Pri prejetih in klicanih številkah lahko natančno pregledamo datum in čas pogovora, dobra lastnost seznama pa je tudi ta, da so prikazani vsi dohodni klici, tudi če se klic določene osebe ponovi večkrat zaporedoma.

Podatkovni seznam beleži količino podatkov v bajtih, prenesenih preko GPRS-ja ali preko podatkovnega kabla.

Nastavitve (profili, melodije, slike...)

Za hitro menjavo glasovnih profilov je zelo priročna stranska tipka, ki svojo funkcijo izpolnjuje tudi ob zaprtem telefonu. Mobilnik podpira predvajanje preprostih melodij, 24-kanalnih midi melodij in celo kratkih MP3 datotek. Pri tako skopem pomnilniku mobilnik težko uporabimo kot MP3 predvajalnik, čeprav se v primeru priključenih slušalk zvok predvaja v stereo tehniki, kljub temu pa je podpora tovrstnemu formatu več kot dobrodošla. Shranjevanje MP3 datotek je omejeno izključno s pomnilnikom, vzorčenje je omejeno na največ 44.1 KHz, priporočljiva pretočnost MP3 datoteke pa naj bi obsegala največ 64 kb/s.

Naložene in posnete fotografije lahko uporabimo za ozadje, mobilnik pa podpira tudi prikazovanje GIF animacij, ki jih lahko uporabimo kot ohranjevalnik zaslona. V nastavitvah so na voljo že prednastavljene teme, ki združujejo sliko za ozadje, ohranjevalnik zaslona in izbrano melodijo. Teme lahko urejamo in spreminjamo tudi po lastnih željah.

Pripomočki (koledar, igre, alarmi...)

Mobilnik vsebuje kar nekaj predhodno naloženih programov in iger, podpora java aplikacijam pa nam omogoča še več svobode pri prilagajanju mobilnika lastnim željam.
Koledar nam omogoča dnevni, tedenski ali mesečni pregled in vpisovanje dogodkov, ki jim sami določamo naslov, frekvenco ponovitve (dnevno, tedensko, mesečno na dan ali datum in letno) in alarm za opozarjanje.

Pod pripomočki se nahajajo tudi tri že naložene igre, kot so HungryFish, OpeItOut in FotoFunPack 2, pri katerih je slednji namenjen komični obdelavi zajetih fotografij.
Funkcija opozarjanja omogoča nastavitev poljubnega števila alarmov, ki jih tudi poimenujemo in jim izberemo lastno melodijo, ter glasnost bujenja.

Za uporabnike, ki želijo svoje sposobnosti preizkusiti v sestavljanju preprostih skladb bo poskrbel program MotoMixer. Program omogoča mešanje MIDI skladb, izbiro inštrumentov in tempa, shranjene skladbe pa lahko pošljemo preko MMS sporočil ali pa jih uporabimo kot melodijo zvonjenja.

Med pisarniškimi dodatki se poleg koledarja in budilke nahaja še preprost kalkulator, možnost urejanja bližnjic in aplikacija za klepet.

Zadnjo izmed opisanih aplikacij predstavlja tudi predvajalnik videoposnetkov v formatu MPEG4, ki pa ga zaradi omejitve skupnega pomnilnika bolj težko izkoristimo.

Fotografiranje

Vgrajen fotoaparat omogoča zajemanje fotografij v ločljivosti 640 x 480 točk, 320 x 240 točk ali 160 x 120 točk. Fotoaparat omogoča do 4-kratno digitalno približevanje, vendar se z vklopom približevanja zmanjša tudi velikost posnetka, tako da je ta funkcija praktično neuporabna. Za časovni zamik pri fotografiranju skrbi samodejni sprožilec, pri katerem lahko nastavimo 5- ali 10-sekundni zamik. Motorola je tokrat pri nastavitvah osvetlitvenih učinkov mobilnik približala še korak bližje digitalnim fotoaparatom - med nastavitvami namreč poleg že znane izbire stila slike (barvni, črno beli, modrikasti, rdečkasti in zelenkasti) najdemo še dodatne pogoje osvetljevanja (samodejno, sončno, oblačno, v prostoru in noč) ter izbiro ekspozicije fotografije, pri kateri je na izbiro pet načinov. Kljub podrobnim nastavitvam pa ostajamo omejeni na največjo ločljivost 640 x 480 točk, ki ne nudi kakšne posebne kvalitete. V skupni pomnilnik je moč shraniti približno 50 posnetih fotografij.

Prenos podatkov (WAP, GPRS, BT...)

Za brskanje po WAP-u lahko uporabimo CSD ali pa GPRS povezavo. Mobilnik uporablja WAP različico 2.0 in GPRS razreda 8 (4+1). Podpora izmenjavi podatkov z osebnim računalnikom se je pri V220 izkazala za bolj skopo, saj mobilnik vsebuje le standardna USB vrata. Za povezovanje lahko uporabimo tudi USB kabel digitalnega fotoaparata ali katere druge naprave, ker ta serijsko ni priložen. Žal pa tovrstna rešitev predstavlja bolj slabo tolažbo, ker so se pri Motoroli odločili, da programske opreme mobilniku ne bodo prilagali. Za uspešno izmenjavo podatkov nam torej preostane le nakup kabla in programa (Mobile Phone Tools), ki sta na voljo kot dodatna oprema.

Telefon je za testiranje posodil RAM2 d.o.o.

Prodajalec/Uvoznik:
Ram 2 d.o.o.
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Motorola
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki