marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
do 6 h 40 min
V pripravljenosti:
do 350 h
Tip baterije:
Li-Ion (820 mAh)
Dimenzije:
113 x 49 x 11,5 mm
Teža:
96 gramov

Zunanji zaslon:
TFT, 256K barv, 176 x 220 pik

Notranji pomnilnik:
11 MB skupnega, 6 MB namenjeno uporabniku

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za

Elegantna tanka oblika, z lepo in odzivno tipkovnico ter velik in kvaliteten zaslon so odlike, ki so vidne že na prvi pogled. K temu še lahko prištejemo režo za spominsko kartico, ki nam omogoča hitro menjavo, brezžično povezavo bluetooth in možnost priklopa USB podatkovnega kabla.

Proti

Omejevanje s strani Vodafona - predvsem so tu mišljene težave z igrami in MP3 datotekami. Naložene so samo tri demonstracije iger in odsotnost FM sprejemnika še dodatno zmanjšajo zabavnost aparata. Nekatere bo motila odsotnost infrardečega vmesnika. Paketu ni priložen podatkovni USB-kabel.

Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Motorola

Tanka kot pisalo

Motorola SLVR L7


Motorola SLVR L7

30.03.2006
Objavil: Marko Likar

Motorolin trend je izdelovati aparate edinstvenega izgleda. Pionirka tega gibanja je prodajna uspešnica RAZR V3, še prej pa (vsaj glede dizajna) edinstvena V70. Tokrat je na testu Vodafone live! različica, ki je stilsko enaka kot pionirka, vendar pa ne preklopne oblike.ne podpira datum microSD
TransFlash
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
ne podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 0,3 Mpix VGA
Povečava: 4x
samosprožilec
efekti
nastavljanje beline
nastavljanje osvetlitve
Snemanje video: neomejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
ne podpira GSM 900/1800/1900 MHz
podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
ne podpira HSCSD
ne podpira EDGE
ne podpira UMTS
ne podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
ne podpira infrardeči vmesnik
ne podpira kabel (USB, ...)
ne podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
ne podpira radio FM

Izgled in rokovanje

Že embalaža nam izda, da je aparat Vodafone live! različica, saj je v celoti značilne rdeče barve. V škatli se nahajajo vsa potrebna navodila, poleg aparata in polnilca so priložene stereo slušalke in več nastavkov za v uho. Ker je priložena spominska kartica microSD kapacitete 64 MB tako majhna, da jo ne morete uporabljati z nobenim čitalcem kartic, je v ta namen priložen vmesnik, ki vam to omogoča. Kartico pretvori iz microSD v navadno SD velikost.

Prvi stik z aparatom pokaže, da so se snovalci potrudili pri izdelavi, saj je testiran model zelo kvalitetno izdelan in ne povzroča nikakršnih čričkov ob močnejšem prijemu ohišja. Tako kot preklopna predhodnica ta model izgleda elegantno in je primeren za vsak žep. Prav gotovo je pohvalna debelina aparata, ki znaša vsega 11,5 milimetra, kar pa ne moremo trditi za višino, ki je z svojimi 113 milimetri nad povprečjem. Nad 49 milimetri širine pa se ni potrebno pritoževati. 96 gramov prav tako preseneča, saj na prvi pogled ne bi pripisali aparatu takšne teže, vendar pa pripomore k udobnemu občutku pri rokovanju z njim. Na sprednji strani najprej opazimo elegantno tipkovnico z lepo modro osvetlitvijo. Tipke so dobro odzivne, prav tako kot petsmerna navigacijska tipka. Nad tipkovnico je velik prikazovalnik z ločljivostjo 176 x 220 pik, ki je zelo kvaliteten in je zmožen prikazati 256 tisoč barv. Nad zaslonom najdemo tako kot skoraj pri vseh aparatih te znamke značilen logo ''m''. Na spodnji strani ne najdemo nobenih konektorjev, temveč le elegantno zaobljene linije, ki se skladajo s celotnim stilom aparata. Elegantne linije se nadaljujejo na zgornji strani aparata, kjer se nahaja gumb za odstranitev baterijskega pokrova. Na levi strani se nahajajo tri tipke, dve za uravnavanje glasnosti in ena pametna tipka, katere funkcijo lahko prilagodimo po lastni potrebi. Desna stran ima prav tako tri elemente, režo za hitro menjavanje spominske kartice, tipko za aktiviranje kamere in USB-konektor, preko katerega lahko na aparat priključimo priložene stereo slušalke in polnilec. Prepoznaven stil se nadaljuje na zadnjem delu, kjer nam pozornost pritegnejo reže zvočnika, ki je dovolj glasen in kvaliteten za predvajanje glasbe. Snovalci tudi pri tem modelu niso pozabili na uporabo mobilnika z avto inštalacijami in so poleg zvočnika namestili konektor za zunanjo anteno. Na zadnji strani najdemo tudi lečo vgrajene VGA kamere, okrog katere je speljan baterijski pokrov. Kot že rečno, je ta model Vodafone live! različica in na to nakazuje tudi logotip, ki se nahaja na pokrovu nad Motorolinim ''m''. Za razliko od sharpa GX25, kjer je logotip kvaril podobo aparata, se pri tem modelu to ne dogodi, saj se prenovljen logotip prav lepo poda k telefonu.

Notranjost

Kot pri vseh motorolah je dostop do menija možen na dva načina, s pritiskom na menijsko tipko ali s pritiskom na potrditveno tipko, ki se nahaja na sredini smernih tipk. Uporabniki naj ne bi imeli težav z menijem, saj je prilagojen za Vodafonovo omrežje in je preprost za uporabo. Ob vstopu v meni se prikaže 12 ikon, razporejene so po tri v vsaki vrsti. Če komu takšna oblika menija ne ustreza, si ga lahko prilagodi z lastnim razvrščanjem ikon ali s spremembo menija v listo. Z uporabo tem si lahko uporabnik prilagodi barve in stil menija, na voljo pa so mu tri: standardna Vodafonova, zelo razgibana in barvita Neon ter mladostna in robotsko oblikovana tema, imenovana Techno. Kot vse motorole, tudi ta ne zaostaja pri prilagoditvi bližnjic. Določiti jo je možno za vsako smerno tipko in prav tako za pametno bočno tipko. Tipkama pod zaslonom pa ni možno določit bližnjic, saj je leva rezervirana za sporočila, desna pa kot ponavadi za dostop do mobilnega portala live!.

Aparat premore 11 MB notranjega pomnilnika, vendar je od tega uporabniku za uporabo na voljo le 6 MB. To uporabnika ne bi smelo pretirano motiti, saj ima mobilnik režo za spominsko kartico in v paketu je priložena kartica kapacitete 64 MB. Kartica je formata microSD oz. tudi drugače znana kot TransFlash.

S priloženo standardno 820 mAh Li-Ion baterijo aparat deluje tri dni pri normalni uporabi, s povečano uporabo pa bo posledično baterija zdržala kakšen dan manj.

Resna stran

Kadar je zaslon osvetljen, aparat postreže z vsemi informacijami, ki jih potrebujemo, vendar pa se spremeni, ko se le-ta izklopi. Uporabnik nima možnosti, da bi kot ohranjevalnik zaslona nastavil uro, odloči se lahko le med temo ali pa kakšno sliko, ki se pojavi čez določen čas. Za optimalno prilagoditev aparata okolju je vgrajenih šest profilov.

Imenik omogoča do 1000 vpisov, vendar pa se ponovno pojavi neljuba težava, znana že iz prejšnjih modelov. V imeniku so prikazani vsi vnosi, torej hkrati tisti iz pomnilnika telefona in tisti s SIM- kartice. Preprosta rešitev je, da pustite vse na SIM-kartici in ni podvojenih vnosov. S tem pa zgubite možnost urejanja in prilagajanja kontaktov. Uporaba slike za kličočega, lastna melodija in ostale informacije, kot je npr. e-poštni naslov, so na voljo le, če je vnos v telefonu.

Vse kar nam pride prav pri vsakodnevni uporabi, se nahaja v mapi pripomočki, od kalkulatorja, budilke do koledarja. Pisanje kratkih in multimedijskih sporočil poteka brez problemov, saj tipkovnica omogoča lahko in tekoče vpisovanje, sporočila so sortirana logično in intuitivno.

Infrardeči vmesnik je pri Motoroli že dalj časa del zgodovine, zato je tukaj bluetooth, ki poskrbi za brezžično povezavo z računalnikom in drugimi napravami. Bluetooth se lahko uporablja tudi za prostoročne avtoinštalacije, kakor tudi z brezžičnimi BT slušalkami. V ta namen je vgrajen profil, s katerim si lahko vse prilagodimo po lastni želji.

Opravljeni in sprejeti klici so razdeljeni v dve kategoriji, v sprejete in klicane številke. Uspeli in sprejeti klici so označeni s puščico, neuspeli in nedogovorjeni pa z rdečim križcem, tako da je prepoznavnost zagotovljena. Tukaj je tudi zabeleženo, koliko ste nazadnje klepetali, koliko skupnega časa in koliko podatkov ste prenesli z uporabo WAP-a.

Zabavna stran

Čeprav je aparat primeren za vse vrste uporabnikov, pa bodo ob začetku uporabe najbolj prikrajšani mladostniki in igralci mobilnih iger. Aparat podpira Java aplikacije in igre, problem pa nastopi, ko si jih želite naložiti. Aparat vztrajno zavrača igre, ki bi si jih želeli poslati preko Bluetootha, tako preostane le še prenos prek portal live!, kar pa seveda spet ni poceni. Prednaložene so samo tri igre in še te so vse samo demonstracije, ki potečejo po kratkem obdobju. Takoj za tem se pojavi napis, ali bi želeli igro kupit in če naj aparat vzpostavi povezavo do portala. Podobno se dogaja pri MP3 glasbi in zvonenjih. Sicer aparat dopušča nalaganje datoteke, vendar pa je noče predvajati in napiše, da format ni podprt. Za predvajanje bi potrebovali posebne zaščitene MP3 datoteke, ki jih je možno dobiti le, ''kje pa drugje'', na portalu live!. Obstajajo sicer možnosti, kako obiti obe težavi, vendar pa to ni tema testa.

Pozabite lahko tudi na glasbo iz radia, saj aparat nima vgrajenega FM sprejemnika, tako da za zabavo preostaneta le prej omenjeni možnosti.

Dandanes je VGA kamera že nižji nivo, vendar me je ta posebno presenetila, saj dela zelo dobre slike in se lahko brez problema primerja z 1.3 MP kamerami. Sicer ne po velikosti slike, saj premore VGA do 640 x 480 pik, ampak po ostrini in kvaliteti slike. Kamera ima 4-kratno povečavo, pri kateri pa kvaliteta slike drastično pade, tako da je neuporabna. Omogočeno je tudi snemanje posnetkov in to v maksimalni ločljivosti 176 x 144 pik. Snemate lahko tako dolgo, dokler vam ne zmanjka prostora. Prav tako lahko z aparatom predvajate filmčke v MP4 in 3GP formatu.

Komu je namenjen

Kot že rečeno, je aparat primeren za navadne uporabnike, malo bolj zahtevne in za poslovneže. Izgled je eleganten in se prilega k vsem srajcam in hlačam, saj ne povzroča grdih in neprijetnih izboklin. Igralci iger bodo premislili, preden si ga omislijo. Če so malo bolj iznajdljivi, lahko obidejo te težave. Pri Simobil Vodafonu pa dobite zmogljiv aparat za ugodno ceno.

Posodil na test:
Si.mobil d.d.
Prodajalec/Uvoznik:
Ram 2 d.o.o.
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Motorola
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki