marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
2 uri
V pripravljenosti:
155 ur
Tip baterije:
Li-Ion (830 mAh)
Dimenzije:
114 x 52 x 23 mm
Teža:
140 g

Tip zaslona:
barvni, 240x320 pik, 262.000 barv

Notranji pomnilnik:
16MB
Stopnja sevanja SAR:
0.88 W/kg

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za

Za pozitivno tej Motoroli štejem velikost, funkcije, razširljivost pomnilnika ter izgled in kvaliteto izdelave

Proti

Med negativne izkušnje lahko štejem odsotnost podatkovnih števcev, infrardeče povezave, anatomijo baterije ter odsotnost pomnilnika za kratka sporočila.

Priloge
Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Motorola

Vse vidi, vse sliši...

Motorola E1000


Motorola E1000

12.01.2005
Objavil: Aleš Tomšič

Motorola E1000 je še en izmed predstavnikov mobilnih telefonov tretje generacije. In že na začetku lahko rečem, da gre za enega izmed boljših telefonov UMTS, vsaj od tistih, ki so v prodaji na našem tržišču. Precej zreducirana velikost aparata bo marsikomu pomemben podatek, to bodo znali ceniti predvsem tisti, ki so že imeli v rokah recimo model A835. Velikost pa ni edina izboljšava.



ne podpira datum TransFlash
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 1 Mpix
Povečava: 6x
nočni način
samosprožilec
efekti
nastavljanje osvetlitve
dve kameri
Snemanje video: neomejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
podpira GSM 900/1800/1900 MHz
ne podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
ne podpira HSCSD
ne podpira EDGE
podpira UMTS
ne podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
ne podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
ne podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
ne podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
ne podpira radio FM

Splošen izgled (prvi vtis o telefonu, zaslon, osvetlitev, tipkovnica...)

Ko sem telefon prvič dobil v roke, mi je oblika aparata delovala nekam znano in takoj sem se spomnil. Seveda, Siemens SX1. No, večji del asociacije gre na račun obzaslonskih tipk, ki pa imajo funkcije bližnjic, številčna tipkovnica pa ostaja tam, kjer ji je mesto in odlično opravlja svoje delo. Zaslon je velik 240 x 320 pik in zna prikazati do 262.000 barv, kar je precej, resda pa ni velike razlike proti drugim telefonom z manj barvami, saj je razlike moč težje zaznati, več kot je telefon sposoben prikazat barv. Ob zaslonu najdemo tipke, ki služijo kot bližnjice. Tako lahko zvišamo ali znižamo glasnost slušalke, opravimo videoklic, se javimo oz. zavrnemo klic, pridemo do brskalnika WAP mnogo hitreje in pa vklopimo video kamero. Tipke so osvetljene v beli barvi, številčna tipkovnica je malenkost neenakomerno osvetljena, a to niti ni moteče. Tipke so ravno prav velike, dovolj narazen in ravno prav izbočene, kar zagotavlja udobno pisanje sporočil vseh vrst. Navigacijska tipka je nekoliko trša, kar marsikoga moti, mene osebno pa ne, saj ne maram tipk, ki kar same skačejo in po svoje izbirajo meni oz. so precej neubogljive.

Na sprednji strani najdemo še lečo kamere, prav tako tudi na zadnji strani telefona, ki ima 1,2 megatočk, kjer pa svoje mesto najde tudi vgrajena bliskavica, ki ni ravno bliskavica, gre pa za precej močno belo lučko, ki kar precej pomaga pri slikanju v slabših svetlobnih pogojih, seveda vse skupaj na krajših razdaljah. Telefon ima vgrajenih 18 MB notranjega pomnilnika, priložena pa je tudi 32 MB transflash pomnilniška kartica, ki je trenutno najmanjša na tržišču, podjetje SanDisk pa jo je predstavilo na lanskem Cebitu. Transflash kartica je res miniaturna pogruntavščina, kompletu pa je priložen SecureDigital pretvornik, ki omogoča, da postane transflash uporaben tudi drugje.

V prodajnem kompletu najdemo še polnilec za baterijo, podatkovni kabel USB, zgoščenko s programsko opremo, slušalke za prostoročno telefoniranje ter knjižico z navodili.

Imenik (št. zapisov, posebnosti, govorno klicanje...)

Telefonski imenik ne prinaša nekih bistvenih novosti. Ima 500 prostih mest za kontakte, vsakemu izmed njih pa več telefonskih številk ter naslovov elektronske pošte, več hišnih naslovov, vzdevek, rojstni dan, vnose pa lahko razvrstimo v štiri skupine (General, Business, Personal ter VIP). Posameznim vnosom lahko prilepimo še sliko ter oznako za glasovno klicanje. Vmes v posamezni skupini lahko določimo značilno zvonjenje, lahko pa to storimo tudi za vsakega posameznika posebej.

Glasovno klicanje deluje brez problemov, seveda v prostorih s sobno jakostjo motečih dejavnikov okolice. Marsikdo bo hotel izrabiti tudi povezljivost z drugimi napravami s pomočjo bluetooth tehnologije, kot so recimo slušalke ali pa vgradne avtoinštalacije. Vgrajen zvočnik za prostoročno telefoniranje pa poskrbi, da nam recimo v pisarni oz. za računalnikom ni potrebno imeti telefona v roki.

Sporočila

Kot vsi sodobni mobilni telefoni danes, tudi Motorola E1000 premore vse sodobne veje sporočanja. Tako lahko z njo pošiljamo kratka sporočila, ki so lahko dolga do 450 znakov, v pomoč pri pisanju pa je tudi slovenska različica pripomočka za predvidevanje vnosa. Sporočilom lahko dodajamo tudi slike, zvočne datoteke ali informacije o nekem kontaktu in tako dobimo sporočila EMS. Sporočila MMS ponujajo ravno toliko, kot morajo, in to pri več ali manj vseh telefonih na tržišču. Besedilu lahko dodajamo slike in video posnetke. Zanimiv pa je majhen števček v desnem kotu, ki nam prikazuje velikost sporočil v B (bajtih). Da ne pozabim omeniti stare napake novejših motorol, ki pomeni, da telefon nima lastnega pomnilnika za sporočila SMS. Za marsikoga je to velika pomanjkljivost.

Motoroli E1000 ne manjka niti odjemalec za elektronsko pošto, ki dobro služi osnovni rabi in je že preverjena zadeva motorolinih mobilnih telefonov novejše generacije. Omogoča sprejemanje ter pošiljanje elektronske pošte, vanjo pa so lahko vključene tudi slike ter video posnetki. Prav tako mu lahko nastavimo časovni interval, znotraj katerega preverja, če imamo kakšno novo prejeto elektronsko sporočilo.

Seznami klicev, števci...

Seznami klicev ostajajo isti kot pri večini novejših motorol. Tako so klici še vedno razdeljeni v dve skupini: prejeti klici ter klicane številke. Še vedno pa manjka skupina za neodgovorjene klice, ki se še vedno mešajo s prejetimi klici, ločimo pa jih po tem, ali je pred njimi kljukica ali ne. Vsi klici so opremljeni z datumom in uro ter dolžino klica. Časi klicev so lepo razdeljeni v več skupin, in sicer vsi odhodni ter dohodni klici, skupni čas obeh vrst klicev ter tudi življenjska doba aparata, ki je sami ne moremo zresetirati.

Žal pa v telefonu nisem našel števcev prenesenih podatkov. Funkcija ni življenjsko pomembna, a je precej koristna na trenutke in upam, da bodo to s kakšno nadgradnjo odpravili.

Nastavitve (profili, melodije, slike...)

Motorola E1000 ponuja precej nastavitev in osebnih prilagoditev, a več ali manj so tudi te nekaterim že poznane iz ostalih Motorolinih mobilnih telefonov, na kratko pa jih bom predstavil še enkrat. Profili so v primerjavi z drugimi znamkami telefonov malce oskubljeni, niti ne moremo dodajati novih. Ostajajo še možnosti nastavljanja bližnjic, tipk za hitro klicanje, menjava ozadij ter melodij, ki so lahko ali večglasne (22-kanalne) ali pa kar v priljubljenem formatu MP3. Menjamo lahko tudi teme, ohranjevalnik zaslona, nalagamo java aplikacije ter igrice in še in še.

V pomoč pri prenosu aplikacij, slik, video posnetkov in vsega ostalega nam je priložena zgoščenka s programsko opremo Mobile Phone Tools 3.0 ter podatkovni kabel USB, večino stvari pa lahko prenašamo tudi s pomočjo sporočil MMS, elektronske pošte ali pa bluetootha.

Pripomočki

Med pripomočki najdemo kalkulator, koledar z opomniki, ki je postal še nekoliko bolj pregleden in ponuja tedenski ali mesečni pregled dogodkov, ter budilka, ki pa jo je potrebno žal vsakodnevno nastavljati oz. vklapljati, saj si ne zapomni, da bi radi, da nas budi samo ob določenih dnevih.

Za zabavo bodo poskrbele java aplikacije in igrice, vendar ni nobene naložene vnaprej, torej se bomo morali znajti sami.

Fotografiranje

Aparat ima vgrajeno 1,2 megatočkovno kamero, ki ponuja zajemanje slik ter video posnetkov. Pri obeh zadevah lahko za shranjevanje izbiramo ali med notranjim pomnilnikom ali pomnilniško kartico. Slike so lahko velike 1280 x 960, 640 x 480, 320 x 240 ter 160 x 120 pik. Izbiramo lahko še kvaliteto posnetkov, zvok sprožilca, ekspozicijo ter nastavitve svetlobnih pogojev, v katerih slikamo.

Tako pri video posnetkih kot pri slikanju lahko uporabljamo bliskavico, ki je bolj svetla lučka kot pa bliskavica. Video posnetke lahko snemamo omejeno ali pa neomejeno ter z zvokom ali brez njega. Podobne nastavitve, ki veljajo za slikanje, veljajo tudi pri snemanju video posnetkov. Slike ter video posnetke lahko iz telefona prenašamo preko sporočil MMS, elektronske pošte, podatkovnega kabla, bluetootha, lahko pa tudi s pomočjo priložene programske opreme.

Žal se mi je pri testu zgodila ena neprijetnost; transflash kartico sem vstavil v SD-adapter, le-tega pa v čitalnik pomnilniških kartic, slike skopiral na trdi disk in slike so prišle pokvarjene, ni se jih dalo niti odpreti, s tem da na pomnilniški kartici so ostale zapisane, a prav tako pokvarjene. S prenosom preko ostalih opcij ni bilo teh težav. Zatorej previdno!

Videoklic

Videoklic, ki je ena izmed možnosti uporabe telefonov UMTS, ne prinaša nič novega. Zadeva deluje brezhibno, a slika, če nimamo mirne roke, včasih postane zmazana oz. kockasta. Uporabimo lahko notranji ali zunanji objektiv ter digitalno povečavo, ki je lahko do osemkratna, tako kot pri slikanju in snemanju video posnetkov. Pri videoklicu lahko še zamrznemo sliko ter izklopimo zvok, za boljše sporazumevanje pri videoklicanju pa priporočam ali bluetooth slušalko ali pa kar tiste slušalke, ki so priložene kompletu.

Prenos podatkov (WAP, GPRS, BT...)

Motorola E1000 podpira CSD, GPRS ter UMTS. GPRS-podatkovna povezava lahko poteka po dveh kanalih za prenos podatkov navzgor ter štirimi kanali za prenos podatkov navzdol oz. proti uporabniku. UMTS pa v teoriji omogoča prenos podatkov z največjo hitrostjo 384 kb/s, a v praksi je ta številka nekoliko nižja. Podatke lahko prenašamo tudi preko priloženega podatkovnega kabla USB ali pa bluetooth tehnologije. Žal pogrešam možnost infrardečega povezovanja, motorola E1000 pa ima vgrajen brskalnik WAP različice 2.0 in omogoča tudi brskanje po t. i. xHTML-straneh.

Telefon je za testiranje posodil Mobitel d.d.

Prodajalec/Uvoznik:
Ram 2 d.o.o.
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Motorola
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki