marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
do 5 ur
V pripravljenosti:
do 215 ur
Tip baterije:
Li-ion (800 mAh)
Dimenzije:
102,55 x 44 x 19,6 mm
Teža:
85 gramov

Tip zaslona:
128 x 128 pik, barvni, 65 K barv

Stopnja sevanja SAR:
0,87 W/kg

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za

Po dolgem času se mi zdi, da so končno dali v predplačniški paket dober telefon (pa čeprav je znamke motorola!), ki "ima (skoraj) vse, kar imajo veliki". Vgrajen fotoaparat posname ob dovolj svetlobe fotografije kar zadovoljive kakovosti. Hiter paketni prenos podatkov (GPRS razreda 10) je že dolgo časa stalnica motorolinih mobilnikov, C650 pa se zna s pomočjo USB kabla spremeniti tudi v zunanji modem pri uporabi z osebnim računalnikom.

Proti

V času testa (še) ni bilo podpore proizvajalca za uporabo kateregakoli programa za urejanje slik, melodij ali sinhronizacijo imenika preko kabla. Prikaz imenika je tudi že znana pomanjkljivost nekaterih motorolinih mobilnikov (hkrati prikazuje imenik telefona in kontakte na SIM kartici). Odpiranje telefona je prava umetnost in hkrati loterija, saj je zadnji del precej dobro "zasidran" in noče stran.

Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Motorola

Mobi telefon

Motorola C650


Motorola C650

29.11.2004
Objavil: Mojca Giacomelli

Motorola C650 je pri nas trenutno na voljo v predplačniškem paketu kot MobiTelefon. Prodajna cena daje slutiti, da so tokrat v paket uvrstili telefon, ki vsebuje vse, kar danes potrebuje moderen mobilnik.ne podpira datum  
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
podpira EMS
podpira MMS
ne podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 0,3 Mpix VGA
Povečava: 4x
nočni način
samosprožilec
efekti
nastavljanje beline
nastavljanje osvetlitve
Snemanje video: brez
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
podpira GSM 900/1800/1900 MHz
ne podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
ne podpira HSCSD
ne podpira EDGE
ne podpira UMTS
ne podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
ne podpira bluetooth
ne podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
ne podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
ne podpira java
ne podpira radio FM

Splošen izgled

Najnovejša motorola na našem tržišču je, za razliko od zadnje predstavljenih, navaden, nepreklopni telefon, ki so mu oblikovalci anteno skrili v ohišje, kar je precej pohvalno. Testirani model je bil v dveh barvah, siv spodnji del in črn zgornji del. Zgornji del je odet v enako plastiko, kot npr. sony ericssonov T610, kar pomeni, da se na tem delu poznajo vsi prstni odtisi. Na ohišju telefona ne najdemo nobenih dodatnih tipk. Na spodnji strani se nahajajo vtiči za slušalko, polnilec in miniUSB, na zadnji strani pa je vgrajena kamera. Zaslon je kvaliteten, velikosti 128 x 128 pik, prikazati pa zna barve v kar 65 tisoč odtenkih. Besedilo prikazuje v petih vrsticah ter seveda statusna vrstica.

Pod zaslonom se nahaja najprej tipka za vstop v menijske izbire, pod njo pa na sredini krmilna paličica (joystick) ter na levo in desno dve funkcijski tipki. Pod njima sta tipki za prevzem (zelena na levi strani) in končanje (rdeča na desni strani) klica. Ostali del tipkovnice je klasične postavitve – tipke od 0 do 9 ter zvezdica in lojtra. Krmilna paličica je ravno prav velika, da je delo z njo lahkotno. Tikpe so sicer majhne in čisto skupaj, vendar se bomo težko zmotili in pritisnili katero drugo. Pri tipkanju sporočil moti samo počasnost prehoda na naslednji znak, kar pa lahko rešimo s pomikom krmilne paličice v desno (za naslednji znak na isti tipki npr.). Osvetlitev tipkovnice je v modri barvi in enakomerno porazdeljena, krmilna paličica pa "sveti" v zeleni barvi.

V kompletu dobimo poleg polnilca še navodila v slovenščini. Priložena baterija je kar 800 mAh, kar telefonu zagotavlja kar precejšnjo avtonomijo delovanja. Tako je na testu z enim polnjenjem zdržala zavidljive štiridneve. Testirani telefon je bil (vsaj glede na pakiranje) še neuporabljen, kar se je poznalo predvsem pri odpiranju zadnjega pokrovčka. Ob namestitvi SIM kartice in baterije sem namreč spregledala zaščito leče na pokrovčku, zato sem se spravila na odpiranje telefona. "Spravila" v čisto pravem pomenu besede, saj sem potrebovala precej časa in moči, da sem telefon razstavila. Na zgornjem delu je namreč zatič, ki ga je potrebno za odprtje pokrovčka pritisniti navznoter. Le-ta je bil še presneto trd, plastika pa ni dajala občutka, da bi preživela kakšen bolj grob poseg. Na koncu sem se poslužila preverjene metode, saj so drugi pripomočki (kovanec, svinčnik, nož, ...) odpovedali. Odpiranja telefona sem se lotila s pilico (ki je prav prišla že pri enem takih "problemčkov"), uporabila nohte (na srečo so ostali celi), malce več moči (in ob tem seveda upala, da bo plastika ostala cela) in... uspešno odprla telefon! Ker nisem bila edina, ki sem s tem imela težave, pri odpiranju priporočam predvsem pazljivost in veliko potrpežljivosti.

Imenik

V imenik telefona lahko shranimo do 1000 vnosov, seveda pa se z vpisom vsake podrobnosti le ta zmanjšuje. Vsakemu vpisu lahko dodelimo različne podrobnosti, ki so klasične – več telefonskih številk, kategorijo, značilno zvonjenje in slikico za prikaz ter nekaterim še govorno oznako. Vsaki kategoriji oz. skupini pa lahko določimo poleg zvonjenja še različne načine utripanja tipkovnice ob klicu. Žal pri motoroli C650 nimamo možnosti izbiranja prikaza vsebine imenika. Tako bomo imeli prikazane vse vpise – tiste, ki so v pomnilniku ter tiste, ki so na SIM kartici.

Sporočila

Poleg kratkih in obogatenih sporočil podpira seveda tudi večpredstavna (MMS) sporočila. Ki predstavljajo hkrati edini način, da slike, posnete z vgrajeno kamero, prenesemo s telefona na osebni računalnik. Omejitev pri pošiljanju MMS-ov bi znala biti nekje okrog 120 KB, saj mi na testu večjega MMS-a ni uspelo poslati. Ni pa omejitve v številu pripetih slik. Večpredstavna sporočila uporabljajo skupen pomnilnik, ki je skopo odmerjen – vsega skupaj ga je na voljo malce manj kot 1,3 MB.

Kratka sporočila so lahko dolga do 450 znakov, shranjujejo pa se na SIM kartico. Tako je ob velikem dopisovanju pomnilnik za sporočila hitro poln. V primeru, da redno ugašamo telefon, lahko nastavimo avtomatsko brisanje sporočil.

Seznami klicev, števci ...

Seznami klicev in števci prenesenih podatkov so zgledno urejeni. Za vsako vrsto klica tako najdemo podatke o časih, vsak zapis o klicu pa je opremljen z datumom, uro in časom trajanja pogovora. Klici so ločeni na prejete klice in klicane številke. V seznamu prejetih klicev bomo našli tudi neodgovorjene, le-ti pa se ločijo od odgovorjenih po tem, da pred zapisom nimajo kljukice. Enako velja za klicane številke – tiste, kjer se je klicani oglasil na naš klic, so označene s kljukico, ostale pa ne.

Motorola C650 zgledno "vodi" evidenco tudi o količini prenesenih podatkov, in sicer poleg posameznih vrst (prejeti/poslani) loči tudi med internimi (uporaba WAP-a, prejem in pošiljanje MMS-ov) kot tudi med zunanjimi (uporaba telefona kot modema v povezavi z osebnim računalnikom).

Nastavitve (profili, melodije, slike ...)

Motorolini telefoni so eni redkih, pri katerih lahko nastavljamo poleg klasičnih nastavitev tudi npr. postavitev napisov na zaslonu (levo ali na sredini), prikaz načina glavnega menija (ikone/seznam), ki ga lahko tudi preurejamo (vrsti red ikon). Druge nastavitve so klasične – barvne sheme, slike za ozadje, varčevanje z energijo pri ugašanju zaslona, kontrast le-tega, ipd.

Omogoča tudi zvočne profile, in sicer natančno pet, dodajanje novih pa ni možno. V vsakem profilu določamo glasnost in način zvonjenja ter vrsto melodije za vsak posamezen tip dogodka. Hitri način glasnosti zvonjenja lahko spremenimo s pomikom krmilne paličice v desno ali levo. Za zvonjenje lahko uporabimo tudi mp3 datoteke, vendar je prenos na telefon možen samo prek WAP brskalnika, saj motorola C650 nima nobene druge možnosti brezžičnega povezovanja. Na spletnih straneh sem sicer zasledila informacije o tem, da bi lahko za sinhronizacijo in nalaganje datotek uporabila tudi motorolin Mobile Phone Tools, vendar mi nikakor ni uspelo najti različice, ki bi delovala.

Za slike, zvoke, videoposnetke (C650 jih zna samo predvajati) in MMS sporočila je na voljo skupaj 1,3 MB pomnilnika.

V meniju Nastavitev telefona je tako precejšnja količina informacij in možnosti za spreminjanje, marsikomu pa bodo na začetku delale težave malce nelogično razporejeni meniji.

Pripomočki (koledar, igre, alarmi ...)

Brez koledarja in opomnikov si danes kljub vsemu težko predstavljamo svoj mobilnik. Motorola nas pri tem ni razočarala, daj ima C650 vgrajen koledar z opomniki (možnosti mesečnega, tedenskega in dnevnega pregleda), ki jim poleg datuma in časa trajanja lahko izberemo tudi ponavljanje. Poleg koledarja najdemo še kalkulator, podporo javi in budilko, ki zvoni tudi ob izklopljenem telefonu.

V telefonu sta ob nakupu že dve igri (Football, KeepyUppy), nove pa si lahko naložimo od podpori jave. Za java programčke je na voljo poseben pomnilnik, in sicer 800 KB.

Fotografiranje

Vgrajena kamera lahko posname fotografije v treh različnih ločljivostih - 160 x 120, 320 x 240, in 640 x 480 pik, izbiramo pa lahko med različnimi načini fotografiranja (barvno, črno-belo, antično, plavkasto, rdečkasto, zelenkasto), različnimi pogoji osvetljevanja (samodejno, sončno, oblačno, v prostoru doma in v pisarni, nočna), lahko pa se s pomočjo vgrajenega samosprožilca slikamo tudi sami. Vgrajena je tudi do 4-kratna digitalna povečava, ki v večanjem stopnje povečave manjša velikost slike. Dobrodošla je tudi možnost popolnega izklopa zvoka sprožilca.

Posnete fotografije so dobre kakovosti le v dobrih svetlobnih pogojih, kar pa je za kamere, ki so vgrajene v robilniku, precej pogosto. Na računalnik lahko slike prenesemo le preko večpredstavnih sporočil.

Prenos podatkov (WAP, GPRS, BT... )

Motorola je znana kot tista, ki v svoje robilnike že precej časa "vgradi" hitri paketni prenos podatkov GPRS, in sicer razreda 10. Tako nam tudi v navezi z osebnim računalnikom lahko testirani model služi kot modem. Na spodnji strani se namreč nahaja miniUSB vtič. Na testu sem za povezavo telefona z računalnikom uporabila kar USB kabel, ki sem ga dobila v kompletu z digitalnim fotoaparatom. Za ustrezne gonilnike za modem se je bilo potrebno podati v splet, vendar sem hitro našla ustrezne. Potrebno je bilo le še nastaviti modem (obvezen vpis inicializacijskega stringa) ter vzpostaviti novo povezavo.

WAP brskalnik je različice 2.0, zaradi majhnega zaslona pa sem malce pogrešala možnost zmanjšanja črk na zaslonu.

Prodajalec/Uvoznik:
Ram 2 d.o.o.
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Motorola
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki