marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
5 ur
V pripravljenosti:
230 ur
Tip baterije:
Li-Ion (750 mAh)
Dimenzije:
98 x 43 x 19 mm
Teža:
94 g

Tip zaslona:
CSTN, 96 x 65 pik, 4096 barv

Stopnja sevanja SAR:
0,71 W/kg

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za

Telefon je majhen, lepo sede v dlan, omogoča pa nam za majhno ceno veliko funkcij, predvsem dokaj solidno VGA kamero.

Proti

Pograjati moramo slab zaslon, še vedno pa je pri Motoroli dokaj samosvoj meni, na katerega se je potrebno privaditi. Prav tako pogrešam vsaj IR.

Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Motorola

Lepotec

Motorola C550


Motorola C550

08.03.2004
Objavil: Dare Gliha

Ko sem prvič dobil v roke Motorolo C550, sem si mislil, "kako lep telefon". Vendar pa je moje navdušenje zbledelo kmalu po vklopu, saj zelo razočara zaslon, ki naj bi imel 4096 barv (CSTN), vendar pa bi na prvi pogled prej rekel, da ima samo 256 barv, slike pa zna prikazati v velikosti 96 x 65 pik.ne podpira datum  
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
podpira EMS
podpira MMS
ne podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 0,3 Mpix VGA
Povečava: 2x
nastavljanje beline
nastavljanje osvetlitve
Snemanje video: brez
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
podpira GSM 900/1800 MHz  
ne podpira GSM 900/1800/1900 MHz
ne podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
ne podpira HSCSD
ne podpira EDGE
ne podpira UMTS
ne podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
ne podpira bluetooth
ne podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
ne podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
ne podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
ne podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
ne podpira java
ne podpira radio FM

Splošen izgled (prvi vtis o telefonu, zaslon, osvetlitev, tipkovnica...)

Kot sem že omenil, je sama oblika všečna, vendar nič novega, saj se drži že preverjenih smernic, znanih iz prejšnjih modelov Motorol serije C. Telefon je srebrne barve, z nežnim odtenkom zelene okoli zaslona ter ob obeh straneh. Pod zaslonom najdemo smerno tipko (premik levo in desno pomeni zmanjšanje in zvečanje glasnosti, gor in dol pa dostop do imenika), v kateri je še tipka za dostop do menija (žal ta še vedno ne opravlja funkcije potrditve), dve funkcijski tipki ter tipki za sprejem ter končanje klica, pod njimi pa še tipkovnico, ki ima sicer ozke tipke, vendar dovolj narazen, da s tipkanjem nisem imel težav. Osvetlitev je bele barve, ter dovolj močna, da tudi ponoči ni težav z iskanjem.

Na zadnji strani telefona se nahaja digitalna VGA kamera ter odprtina za zvočnik, na spodnji strani pa imamo poleg priključka za polnenje ter slušalke še mini-USB priključek za priklop na osebni računalnik (vendar pa kabla ni priloženega).

Telefon deluje v dveh frekvenčnih območjih in sicer 900 in 1800 MHz, skupno pa ima po navedbah proizvajalca 1 MB pomnilnika (vendar nam prikazovalnik prostega pomnilnika, ki je v telefonu, kaže, da ima telefon skupno 2918 KB pomnilnika.)
V kompletu skupaj s telefonom dobimo še 220 V polnilec ter navodila za uporabo (ki pa, roko na srce, niso napisana dovolj podrobno, saj veliko funkcij ni tam, kjer v navodilih piše, da naj bi bile).

Imenik (št. zapisov, posebnosti, govorno klicanje...)

V imenik telefona lahko shranimo 100 kontaktov, katerim lahko dodamo glasovno klicanje (lahko ga posnamemo le, če je kontakt shranjem v pomnilnik telefona), elektronski naslov, skupino (na voljo imamo štiri skupine in sicer business, personal, general ter VIP, katerih imena začuda niso prevedeni v slovenščino) ter lastno zvonjenje in fotografijo. Ko vnašamo telefonsko številko, lahko izberemo tudi vrsto telefonske številke, na voljo pa je že šest prednastavljenih vrednosti (službeno, dom, glavni, mobilni telefon, faks in pager). Dodamo lahko tudi več telefonskih številk ter e-poštnih naslovov. Če pa se zgodi, da imamo shranjeni enaki telefonski številki in na kartici SIM in na telefonu, se kot prva prikaže številka, ki je shranjena v pomnilnik telefona.

Glasovno klicanje deluje dobro, saj nam je v prvem poskusu uspelo shraniti ime v razpoznavni obliki, prav tako pa tudi poklicati kontakt. Sem pa mnenja, da bi bila funkcija govornega klicanja mnogo bolj uporabna, če bi lahko do nje prišli preko ene tipke (npr. z držanjem tipke meni), ne pa, da se moramo do nje sprehoditi skozi meni.

Sporočila

Telefon podpira kratka sporočila (SMS), obogatena sporočila (EMS) ter večpredstavna sporočila (MMS), le-ta pa lahko pošljemo samo eni osebi ali pa celi skupini. Pri MMS sporočilih lahko dodajamo že znane stvari (sliko, zvok), ki jih imamo shranjene v telefonu, pošiljamo pa jih lahko ali na telefonsko številko ali na elektronski naslov. Motilo nas je predvsem daljše čakanje, ko želimo napisati, npr. dve enaki črki. Na voljo je tudi predvidevanje vnosa T9 z imenom iTAP, ki pa ne podpira slovenskega jezika.
Naj še omenimo, da se vsako kratko sporočilo, ki ga napišemo, shrani v mapo izhodna sporočila, hranijo pa se toliko časa, dokler iz telefona ne vzamemo baterije in kartice SIM.

Seznami klicev, števci...

Telefon shrani 10 klicanih številk ter po 20 prejetih in neodgovorjenih klicev, vse pa opremi z uro in datumom klica, prav tako pa telefon zna ločiti klice iz enakih telefonskih številk. Od števcev najdemo tako števec za prikaz trajanja pogovorov (zadnji klic, klicane številke, prejeti klici, vsi klici ter življenska doba), števec stroškov (vendar naši operaterji tega prikaza ne omogočajo), ter števec podatkov GPRS (tako za čas prenosa, kot tudi za obseg prenosa).

Nastavitve (profili, melodije, slike...)

Telefon podpira večglasne melodije in sicer 16 kanalne, na telefon pa si jih lahko pretočimo preko WAP-a (do največ 32 melodij). Kot je pri Motoroli že v navadi, si lahko zvonjenja spremenimo tako pri klicih kot tudi pri kratkih sporočilih in alarmih. Omeniti velja tudi funkcijo motomixer, ki nam omogoča, da si naredimo svojo lastno melodijo, ki je sestavljena iz večih drugih melodij, shranjenih na mobilnem telefonu.
Prav tako lahko pretočimo tudi slike, ali pa si le-te posnamemo z vgrajeno digitalno kamero (vendar pa zaradi slabšega zaslona slike na zaslonu ne izgledajo najbolje).

Telefon pa žal nima profilov, kar je, meni osebno, dokaj velik minus.

Fotografiranje

Kamero najdemo na zadnji strani telefona, za zaščito leče pa so uporabili kar zadnji del ohišja. Kamera zajema slike v VGA ločljivosti (640 x 480 pik), na voljo pa sta še dve manjši in sicer 320 x 240 in 160 x 112 pik, ki je primerna za pošiljanje slik preko MMS sporočil, izberemo pa si lahko tudi zvok sprožilca (opica, kvak, flix, boing, klik in brez zvoka). Moč osvetlitve lahko prepustimo telefonu samemu, ali pa lahko sami izberemo iz že prednastavljenih vrednosti (sončno, oblačno, v prostoru doma, v prostoru pisarna in nočni način).

Kamera omogoča do 2-kratno digitalno povečavo (s smernima tipkama gor in dol), s premikom smerne tipke v levo ali desno pa spreminjamo svetilnost. Ko sliko posnamemo, lahko izberemo, da se le-ta samo shrani na telefon, ali pa jo takoj pošljemo preko MMS sporočila.

Ker telefon ne omogoča nobene izmed oblik brezžične komunikacije (IR ali bluetooth), nam za prenos slik ostane samo pošiljanje preko MMS sporočil, kar pa zna biti precej drago. Sicer se da dokupiti podatkovni kabel, vendar pa mi s priloženo programsko opremo ni uspelo prenesti slik na računalnik.

Pripomočki (koledar, igre, alarmi)

Pohvalim lahko, da so se pri Motoroli odločili vgraditi v telefon nižjega cenovnega razreda opomnik, ki svoje delo dobro opravlja, prav tako pa nam tudi omogoča ponovitve vpisa in sicer dnevno, tedensko, mesečno na dan, mesečno na datum ter letno ponavljanje.

Od ostalih pripomočkov najdemo še kalkulator, budilko (lahko jih nastavimo več, zvonijo pa tudi pri ugasnjenem telefonu), klepet ter igre. Te so javanske, na telefonu pa imamo prednastavljeni dve in sicer Hungry Fish ter Skipping Stones.
Za delo s slikami imamo na voljo večpredstavnostni center, kjer lahko pregledujemo slike in animacije, poslušamo melodije in glasovne oznake, ter preverimo količino prostega pomnilnika. Prav tako pa na telefonu najdemo še teme (pes, tajni agent in zombi).

Prenos podatkov (WAP, GPRS, BT... )

Telefon ima vgrajen WAP brskalnik, za hitrejše brskanje po spletu pa je na voljo hitrejša povezava GPRS. Povezovanje preko računalnika je možno le preko podatkovnega kabla, ki ni priložen in ga je potrebno dokupiti, telefon pa ne omogoča ostalih oblik povezovanja (IR, bluetooth).

Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
Ni povezane dodatne opreme.
povezane vsebine
oprema: Motorola
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki