marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
4 ure
V pripravljenosti:
215 ur
Tip baterije:
Li-Ion (600 mAh)
Dimenzije:
98 x 43 x 17 mm
Teža:
84 g

Tip zaslona:
barvni, 96x65 pik, 4096 barv

Stopnja sevanja SAR:
0,9 W/kg
Za

Kot pozitivno lahko tej Motoroli štejemo hiter GPRS, barvni zaslon s 4096 barvami ter nekoliko bolj "fancy" izgled.

Proti

Malce nas je razočaralo nekvalitetno ohišje in težavno menjavanje le-teh, zaslon pa bi bil lahko tudi nekoliko večji.

Fotografije mobilnika
mobilniki
arhiv test
Motorola

Nižji srednji razred

Motorola C350


Motorola C350

26.06.2003
Objavil: Aleš Tomšič

Motorola C350 je telefon nižjega srednjega razreda. Prvi vtisi pustijo nekoliko mešane občutke. Američani so se trudili izdelati čim boljši telefon. Telefon je opremljen z barvnim zaslonom, ki zasije s 4096 barvami, kar je v tem razredu telefonov prej izjema kot pravilo. Morda bi bil lahko zaslon nekoliko večji, saj je, kar je za Motorole značilno, zopet poln raznih informacij, ki prekrivajo več ali manj celotno površino zaslona. Osvetlitev telefona je zadovoljiva, saj so tipke in zaslon enakomerno osvetljeni v beli barvi.ne podpira datum  
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
podpira EMS
ne podpira MMS
ne podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj)  
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
podpira GSM 900/1800 MHz  
ne podpira GSM 900/1800/1900 MHz
ne podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
ne podpira HSCSD
ne podpira EDGE
ne podpira UMTS
ne podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
ne podpira bluetooth
ne podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
ne podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
ne podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
ne podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
ne podpira java
ne podpira radio FM

Splošen izgled (prvi vtis o telefonu, zaslon, osvetlitev, tipkovnica...)

Še najbolj nas je pri telefonu razočaralo ohišje, ki deluje precej nekvalitetno, tako da se hitro pojavi neprijetno škripanje. Na srečo je ohišja možno zamenjati. Motorola namreč ponuja precej zanimiv koncept menjave ohišij, ki so na voljo kot dodatna oprema. S pomočjo novih ohišij lahko svoji Motoroli C350 popolnoma spremenimo obliko telefon in kmalu imamo lahko v žepu denimo Motorolo C330. Pri menjavi ohišja je naprej potrebno odstraniti zadnji pokrovček, kar pa zna biti vse prej kot lahko opravilo. Potrebovali boste veliko sreče in živcev, saj boste vedno imeli občutek, da boste pokrovček odlomili.

Na spodnji strani ohišja se nahajajo trije konektorji (slušalke, polnilec ter USB podatkovni kabel), ki jim kakšna zaščita z gumijastim čepom ne bi škodila, saj se umazanija in prah hitro znajdeta na nepravih mestih.

Američani so verjetno hoteli narediti vsaj izgled telefona nekoliko bolj resen, saj so tipke kromirane, kar naredi telefon bolj poslovno usmerjen. Tipke so dovolj odzivne in tudi ni bojazni, da bi pritisnili dve hkrati. Verjetno gre to na račun njihove izbočenosti, saj bi bilo verjetno v primeru ploskosti tipk težje upravljati s telefonom. Edino kdo z močnejšimi prsti bi utegnil imeti kdaj pa kdaj kakšen napačen pritisk na katero izmed navigacijskih tipk oz. tipko za vstop v meni.

Meniji se niso kaj dosti spremenili. Še vedno imamo možnost urejanja glavnega menija, a se včasih zgubimo v labirintu podmenijev, zato vsaj začetnikom priporočamo branje navodil. Sicer pa stari 'motorolaši' ne bodo imeli težav. Na tem mestu bi še omenili na trenutke nekoliko počasen uporabniški vmesnik. Telefon ob nekoliko hitrejšem pritiskanju zmanjkuje sape v glavne meniju ter denimo ob igranju igre Moto GP.

Imenik (št. zapisov, posebnosti, govorno klicanje...)

V telefonu je na voljo toliko pomnilnika, da vanj spravimo sto telefonskih številk. Vsaki številki lahko prilepimo značilno zvonjenje ter emocijsko ikono, ki se ob klicu pojavi poleg imena oz. številke klicočega. Telefonske številke lahko razvrstimo v eno izmed štirih kategorij (Business, Personal, General ter VIPs – kje so bili tu prevajalci?). Celotni kategoriji žal ne moremo prilepiti enotnega zvonjenja, edina možnost je ročno nastavljanje enakega zvonjenja vsaki posamezni številki v skupini. Vsaki v imenik shranjeni številki lahko dodamo še dve dodatni podrobnosti in sicer še eno telefonsko številko ter naslov elektronske pošte. Pohvalno je dejstvo, da telefon omogoča tudi glasovno klicanje (ki ga včasih pogrešamo tudi pri katerem izmed telefonov iz malce višjih razredov), ki v zmerno hrupnem okolju deluje zadovoljivo.

Sporočila

Pisanje SMS sporočil nam ni bilo najbolj po godu. Najbolj nas je motilo počasno premikanje kazalca. Ko enkrat pritisnemo tipko, kazalec še ostane slabi dve sekundi na isti poziciji. Sami smo navajeni dokaj hitrega pisanja sporočil, zato je bilo pisanje kratkih sporočil za nas nekoliko nerodno.. Pišemo lahko sporočila dolga do 450 znakov, a nas telefon ne opozori, kdaj smo zapolnili prvih 160 znakov, tako da je potrebno nekaj matematičnega računanja. Telefon podpira tudi EMS sporočila. V ta sporočila lahko poleg besedila prilepimo še kratko beležko, sliko, animacijo ali zvok. Motorola omogoča tudi brisanje sporočil po določenem času. Tako si lahko nastavimo, kdaj naj se sporočila brišejo oz. koliko sporočil naj ohrani. Na voljo so nam že nekatere časovne omejitve, ki pa lahko popolnoma prilagodimo svojim lastnim potrebam. Motorola C350 nima vgrajene podpore MMS sporočilom, kar bi lahko pričakovali vsaj glede na barvni zaslon.

Seznami klicev, števci...

Motorola se še vedno ni odločila ločiti vseh treh vrst klicev. Tako se v istem meniju še vedno nahajajo neodgovorjeni ter prejeti klici. Med seboj se ločijo le po kljukici, ki se nahaja pred tistimi klici, na katere smo se odzvali. Pri klicanih številkah je podobno. Kljukica se nahaja pred tistimi klici, s katerimi smo dejansko vzpostavili povezavo. Pri obeh skupinah klicev si telefon zapomni zadnjih deset klicev, ki jih opremi z datumom in uro. Kot večina telefonov telefon tudi Motorola C350 premore števce klicev (klicane številke, prejeti klici, zadnji klic ter števec vseh klicev v življenjski dobi aparata). Ker telefon premore tudi možnost prenosa podatkov preko GPRS, vas bo verjetno kdaj pa kdaj tudi zanimalo, koliko podatkov ste prenesli. Motorola C350 omogoča tudi beleženje časov podatkovnih povezav.

Nastavitve (profili, melodije, slike...)

Kot nekatere Motorole doslej tudi C350 ne pozna profilov. Tako bodo vse nastavitve vedno enake, edino glasnost zvonjenja lahko reguliramo v stanju pripravljenosti. Nastavljamo si lahko bližnjice do najbolj pogosto uporabljanih funkcij, katere lahko prilepimo tudi na eno izmed kombinacij pritiska tipke za vstop v meni ter številke. Komur je pisava na zaslonu premajhna, si le-to lahko poveča, a bodo daljša imena podmenijev porezana. To velja že nekaj časa za Motoroline mobilne telefone, zadevo pa bi lahko elegantno rešili z animacijo imen menijev. Motorola C350 ima vgrajeno podporo večglasnim melodijam, ki jih lahko prenesemo kar preko vgrajenega WAP brskalnika.

Da pa zabave ne zmanjka, poskrbi urejevalnik zvoka MotoMixer. Z njegovo pomočjo boste lahko sami na lahek in zabaven način miksali oz. ustvarjali lastne melodije. Bistvo vsega je upravljanje s štirimi inštrumenti preko vseh devetih številčnih tipk na zaslonu. Malo domišljije ter sreče in že imamo novo groovy melodijo. Tudi slike prenesemo preko WAP brskalnika, shranjujejo pa se v mapo Moje slike. S pomočjo ogledovalnika slik si lahko le-te ogledamo in enostavno določimo oz. izberemo, katero funkcijo ji bomo prilepili (jo izbrati za ozadje, kot ohranjevalnik zaslona…).

Pripomočki (koledar, igre, alarmi...)

Telefon ima vgrajen koledar, ki pa zaradi majhnosti zaslona omogoča pregled le enega tedna hkrati. Po njem lahko skačemo po dnevih oz. tednih. Za vsakega izmed dogodkov lahko nastavimo tudi zvočno opozarjanje, ki pa ob ugasnjenem telefonu na žalost ne deluje. Koledarju lahko nastavljamo, po kolikšnem času naj začne brisati stare vnose. Klasične budilke telefon nima vgrajene, tako da si bo potrebno pomagati s pomočjo koledarja in ponoči vklopljenega telefona ali preverjene možnosti bujenja s strani staršev ali partnerja. Od pripomočkov v telefonu najdemo še vgrajen kalkulator.

V telefon so vgrajene tri zabavne igre. Moto GP, ki ga mnogi poznajo še iz Motorole T720/720i. Žal igranje te igre poteka prepočasi. Druga igra je Astrosmash, pri kateri se morate izmikati raznim vesoljskim nevarnostim, obenem pa razstreliti čimveč bomb, izstrelkov, meteorjev in letečih krožnikov brez da bi vas zadeli. Tretja igra je Snood 21, kjer karte zlagate v stolpce, cilj pa je doseči točno 21 točk.

Prenos podatkov (WAP, GPRS, BT... )

Motorola C350 ima vgrajen WAP brskalnik, s pomočjo katerega brskamo po mobilnem spletu. Poleg klasične CSD povezave omogoča tudi mnogo hitrejšo možnost povezave GPRS, ki je, podobno kot pri nekaterih prejšnjih Motorolah, izredno hitra, kar je zelo pohvalno. Povezovanje s osebnim računalnikom je možno le preko podatkovnega kabla USB, ki je na voljo kot dodatna oprema.

Telefon je za testiranje posodilo podjetje Ram2 d.o.o.

Prodajalec/Uvoznik:
Ram 2 d.o.o.
albumfotografije
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
Ni povezane dodatne opreme.
povezane vsebine
oprema: Motorola
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki