marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
2 uri
V pripravljenosti:
215 ur
Tip baterije:
Li-Ion (750 mAh)
Dimenzije:
137 x 55,6 x 26,5 mm
Teža:
155 g

Tip zaslona:
barvni, 128 x 80 pik, 65.536 barv

Notranji pomnilnik:
64 MB
Stopnja sevanja SAR:
0,55 W/kg
Za

Telefon je prvi telefon, ki premore možnost video telefoniranja, je tudi prva Motorola pri nas z vgrajenim bluetoothom, ima dve leči, možnost pošiljanja video sporočil, predvajanja mp3 datotek ter dovolj pomnilnika (64 MB).

Proti

Na trenutke smo pogrešali stabilnejše delovanje (na kar so nas ob prevzemu telefona opzorili), števec količine prenesenih podatkov ter vzdržljivejšo baterijo.

Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Motorola

Prvi pravi UMTS mobilnik

Motorola A835


Motorola A835

07.03.2004
Objavil: Aleš Tomšič

Dolgo časa se je govorilo, bilo na temo tretje generacije mnogo debat, veliko je bilo tudi govora o pomanjkanju ustreznih mobilnih aparatov, a smo naposled tudi na sončni strani Alp dočakali prvi pravi GSM/UMTS mobilni telefon, Motorolo A835. Trenutno kaže tako, da tretja generacija mobilne telefonije ne bo ponujala ravno miniaturnih telefonov. Motorolo A835 bo večina navadnih uporabnikov označila za "opeko", tisti ki, pa so navajeni velikih telefonov pa jim to ne bo nič tujega.ne podpira datum  
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 0,3 Mpix VGA
Povečava: 4x
nočni način
efekti
nastavljanje beline
nastavljanje osvetlitve
dve kameri
Snemanje video: omejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
podpira GSM 900/1800/1900 MHz
ne podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
ne podpira HSCSD
ne podpira EDGE
podpira UMTS
ne podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
ne podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
ne podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
ne podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
ne podpira radio FM

Splošen izgled (prvi vtis o telefonu, zaslon, osvetlitev, tipkovnica...)

V zgornjem levem kotu telefona uzremo lečo fotoaparata oz. kamere, ker pa je video telefonija ena izmed novejših storitev tretje generacije mobilne telefonije, so pri Motoroli dodali še eno lečo na zadnjo stran telefona. Na levi strani se nahajata tipki za spreminjanje glasnosti zvonjenja ter glasnosti slušalke med pogovorom, na desni pa najdemo tipko za vklop kamere. Tipk je na Motoroli A835 kar precej, a ima vsaka izmed njih svojo nalogo. Nova je predvsem tipka za vzpostavitev videoklica. Na splošno je tipkovnica dobra navkljub dejstvu, da so tipke precej plitke, a se da nanje zelo dobro tipkati, saj so tudi dovolj velike, tako da niti uporabniki z večjimi prsti ne bodo imeli težav z uporabo.

Zaslon je 16-bitni, kar pomeni, da je zmožen prikazati do 65.536 barv. Dobro se obnese v večini svetlobnih pogojev, razen v res močni sončni svetlobi popolnoma odpove, kar je pač slaba lastnost večine barvnih zaslonov.

Motorola A835 in 64 MB pomnilnika, ki se porazdeli med slike, video posnetke, Java aplikacije, ipd.

V prodajnem kompletu poleg telefona, baterije, navodil (ki so precej oskubljena) in polnilnika najdemo še podatkovni kabel (nanj je možno priklopiti celo polnilnik baterije), slušalke ter zgoščenko s programsko opremo. Naj zapišemo, da gre za telefon iz prve serije in je zadeva še nekoliko ''hroščata''. Ena izmed največjih pomanjkljivosti je, da telefon ne zna sam avtomatično preklapljati med GSM ter UMTS omrežjem oz. vsaj ne iz 2G nazaj na 3G omrežje, čeprav bi to moral znati. Dve izmed bolj opaznih pomanjkljivosti sta še baterija, ki jo je potrebno polniti praktično dnevno, še posebej to velja pri opravljanju video klicev, vklopljeni vibri, bluetoothu in še čem, ter prostor za SIM kartico, ki je narejen precej nerodno, saj obstaja nevarnost, da hitro odlomimo vratca in SIM kartico vstavimo prej v napačni legi kot pa pravilni. Opaziti je tudi občasno segrevanje telefona pri video klicih; očitno je to posledica UMTS telefonije.

Na kratko še zapišimo, kaj trenutno UMTS sploh prinaša. V ospredju je vsekakor video telefonija, ki je za večino še nezanimiva oz. neuporabna, saj UMTS uporabnikov danes še ni veliko, druga temna plat je trenutna pokritost s signalom (Ljubljana ter Brnik). Torej za video telefonijo potrebujemo še vsaj eno ''sorodno dušo'' z enakim telefonom in vklopljenimi UMTS storitvami.

Ko vzpostavimo video klic, se na zaslonu prikaže sogovornik, v desnem spodnjem kotu pa imam majhen kvadrat, kjer vidimo, kaj od nas vidi sogovornik. Med pogovorom lahko preklapljamo med notranjo oz. zunanjo kamero, kamero lahko ugasnemo oz. sliko zamrznemo, po želji pa lahko izklopimo tudi zvočnik za prostoročno telefoniranje. Prenos slike na trenutke poteka z zamikom, ob hitrih gibih pa se sogovorniku na zaslonu narišejo kvadratki oz. zmazana slika. Tudi pri zvoku se občasno pojavlja nekaj zamika. Morebitni striptiz pa se vseeno obnese (opomba avtorja). Video klicanje preko zvočnika je redkokdaj uporabno oz. izvedljivo (hrup v okolici je precej moteč denimo), zato priporočamo uporabo priloženih slušalk, ki bi lahko bile nekoliko bolj ergonomske, saj nas so pri nekoliko daljšem pogovoru pričela boleti ušesa. Še najbolj se video telefonija obnese v navezi s kakšnimi izmed bluetooth slušalkami.

Druga prednost UMTS tehnologije so hitrejši prenosi podatkov. Teoretično omrežje zmore zagotavljati hitrosti do 384 kb na sekundo, a to je zgolj teorija, v praksi si številke nekoliko manjše, a še vedno je napredek zelo očiten. Spremembam hitrosti se prilagaja tudi Mobitel, ki na svojem Planetu že ponuja tudi vsebine za UMTS uporabnike.

Imenik

V telefonski imenik lahko vnesemo do 1000 številk, vsakemu izmed vpisov lahko določimo skupino, v katero naj spada (General, Business, Personal ter VIP), glasovno klicanje, melodijo, sliko ter dodatne številke in več različnih naslovov elektronske pošte. Malce bi pograjali način kopiranja vnosov v telefon, saj zna nastati kar nekaj zmede. Telefon nas najprej povpraša, pri katerem vnosu prične kopiranje ter kateri bo zadnji vnos, ki ga še mora skopirati. Tretje dejanje pred izvedbo kopiranja pa od nas zahteva, da telefonu povemo s številko, pred kateri vnos v imeniku skopira želene kontakte. Poleg tega se pri izbiri pojavljajo precej visoka števila in to zna marsikoga zmesti, edino kakšni starejši uporabniki Motorol bi znali hitreje razvozljati, za kaj gre. Imenik lahko s pomočjo priložene programske opreme (Mobile Phone Tools) tudi urejamo in sinhroniziramo z osebnim računalnikom.

Telefon omogoča hitro preklapljanje med skupina s pomočjo tipk * ter #. Vrste številk (mobilna/domača/službena denimo) so med seboj ločene po ikonah, pri pregledu podrobnosti pa je tudi razvidno, za katero vrsto številke gre.

Sporočila

Telefon podpira SMS, EMS, MMS sporočila in elektronsko pošto. SMS sporočila so lahko dolga do 450 znakov, pošiljamo pa jih lahko tudi več uporabnikom hkrati. Sporočilom lahko prilepimo tudi slikico, zvok ali animacijo in tako dobimo EMS sporočila. Pisanje samih sporočil bi lahko bilo nekoliko hitrejše, saj se tipke na trenutke nekoliko počasneje odzivajo, pa tudi prehod iz enega znaka do drugega je nekoliko daljše. Žal telefon ne podpira kakšne možnosti kreiranja novih map za sporočila, lahko pa v telefon shranimo do 100 sporočil.

MMS sporočila ne prinašajo kakšnih posebnih novosti. Prilepimo jim lahko sliko zvok ali video posnetek ter besedilo v dolžini 400 znakov. Pri Motoroli takšna sporočila pojmujejo kar kot razglednico. Novost pa so t.i. video sporočila. Besedilo sporočila je lahko dolgo do 3000 znakov, pošiljamo jih prav tako lahko več uporabnikom hkrati, je pa dobrodošlo dejstvo, da lahko pripnemo sporočilu več priponk in ne samo eno sliko, zvok itd., kot je bilo to do sedaj v navadi pri večini telefonov. Tako lahko pri Motoroli A835 v sporočilo prilepimo več slik, več zvokov in pa video posnetkov.

Telefon ima vgrajen tudi odjemalec za elektronske pošte. Za nastavitve si je potrebno vzeti nekaj prostih trenutkov, saj nastavljanje le-tega ni zelo uporabniku prijazno. A ko ga enkrat spravimo v pogon, svojo funkcijo opravlja dobro. Preko elektronske pošte lahko v obliki priponk pošiljamo zvoke, slike ter video posnetke, in sicer več datotek hkrati ter do 3000 znakov besedila. Škoda je le, da imamo nastavljen samo en uporabniški račun, saj odjemalec ne podpira več različnih računov.

Seznami klicev, števci

Telefon si zapomni zadnjih 20 klicev, ki so razvrščeni v dve skupini (prejeti klici ter klicane številke), kar pomeni, da neodgovorjeni klici še vedno niso posebej ločeni in so vrženi v skupino prejetih klicev. Zato je potrebno nekaj dešifriranje glede na majhne ikone, da ugotovimo, za kakšen klic je šlo. Zna pa telefon vse klice opremiti z datumom, uro ter dolžino pogovora, zapomni pa si tudi dolžine prejetih, klicanih ter zadnjega klica in pa življenjske dobe telefona.

Pograjamo pa dejstvo, da se pri Motoroli niso odločili za vgradnjo števca podatkov, kar pa je že skroajda sramotno, da UMTS telefon nima vgrajene te funkcije. Morda dočakamo nekoč nadgradnjo programske opreme ter z njo tudi pridobitev funkcije.

Nastavitve

Telefon pozna štiri profile (glasno, tiho, vibriraj ter zvoni in vibriraj hkrati). Vsakemu lahko prilagajamo glasnost zvonenja ter tipk, melodijo, ipd., ne pozna klasičnih profilov. Kot ena izmed možnosti hitrega prilagajanja sta levi stranski tipki, s katerima zmanjšujemo glasnost zvonjenja. Ko le-to čisto utišamo, preidemo na opozarjanje z vibro, še eno stopnjo nižje pa zvoke in vibro popolnoma izklopimo. Ostale nastavitve so več ali manj podobne tistim iz drugih telefonov. Nastavljamo lahko različna ozadja, večglasne melodije, barvne sheme, razporeditev glavnega menija, ohranjevalnika zaslona, ipd. Do novih melodij, slik in ohranjevalnikov zaslona lahko pridemo s pomočjo priloženega kabla, preko WAP brskalnika, bluetooth ali infrardeče povezave, lahko pa tudi preko MMS sporočil.

Obema funkcijskima tipkama lahko poljubno spremenimo funkcije, ki jih morata opravljati, enako lahko storimo z navigacijsko tipko, ki je mimogrede petsmerna, v štirih smereh (gor/dol, levo/desno) pa omogoča hiter dostop do štirih izbranih funkcij, ki jih lahko sami določimo.

Pripomočki

Motorola A835 ima vgrajen koledar, ki je dovolj pregleden, omogoča pa samo mesečni oz. dnevni pregled dogodkov. Vsakemu izmed dogodkov lahko določimo zadevo, trajanje, datum, uro, opozarjanje z alarmom ter morebitno ponavljanje dogodka. Žal telefon ne premore alarma oz. budilke, tako da si moramo pomagati kar z opomniki.

Igre ni vgrajene prav nobene, si jo pa lahko sami naložimo preko jave. Izmed ostalih pripomočkov najdemo v telefonu le še kalkulator. S tega vidika je telefon kar nekoliko oskubljen.

Telefon ima vgrajen pregledovalnik slik, melodij in zvokov ter video posnetkov. Video posnetki so lahko dolgi največ 3 minute in so *.mp4 formata. Zanimiv je tudi podatek, da zna Motorola A835 predvajati tudi *.mp3 datoteke. Žal je, denimo prek bluetooth slušalk, možno poslušati le *.mp3 datoteke, ki so kodirane pri največ 64 kb/s.

Fotografiranje

Telefon premore dve leči, ki zajemata sliko ter video v največji ločljivosti 640 x 480 pik ali pa 320 x 240 pik, 160 x 120 pik oz. 80 x 60 pik. Med obema kamera lahko zelo enostavno preklapljamo s pomočjo navigacijske tipke. Nastavljamo lahko ekspozicijo, svetlobne pogoje, lahko pa slikamo tudi zrcalne podobe.

Slike in video posnetke lahko iz telefona spravimo s pomočjo MMS sporočil, elektronske pošte, IR oz. bluetooth povezave ali pa s pomočjo podatkovnega kabla ter priložene programske opreme.

Prenos podatkov

Motorola A835 podpira GPRS ter UMTS podatkovno povezavo. Prva je razreda 4+1, v primeru pokritosti z UMTS signalom pa stopi v ospredje podatkovna povezava UMTS, ki lahko v teoriji prenese hitrosti do 384 kb/s, v praksi pa so te hitrosti nekoliko nižje, a je razlika v primerjavi z GPRS-om očitna. Za orientacijo povejmo, da se hitrosti tako gibljejo okoli 30-40 KB na sekundo. Vgrajen WAP brskalnik pa je različice 2.0 in podpira tudi prikazovanje xHTML strani.

Telefon je na test posodil Mobitel d.d.

Prodajalec/Uvoznik:
Ram 2 d.o.o.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Motorola
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki